Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 12 апреля 2023, вопрос №83800

Пенсия по инвалидности

Здравствуйте. Мама уже 3 года как на пенсии, не работает, получает выплаты,  стаж больше 33 лет, сейчас маме 73 года. Сегодня получила инвалидность 2й группы. Пенсия по возрасту у нее 4600грн. Написано что надбавка за инвалидность 90%. Поясните —90% добавится к текущей пенсии или нужно выбрать какую из двух пенсий будет получать? Добавит ли вообще какие-то деньги само получение 2й группы? 

Ответы юристов (3)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Андрію.

    Пенсія по інвалідності призначається в разі настання інвалідності, що спричинила повну або часткову втрату працездатності за наявності страхового стажу.

    Відповідно до статті 32 Закону України від 09 липня 2003 року № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058) особи, яким встановлено інвалідність II групи, мають право на пенсію по інвалідності за наявності від 1 до 14 років страхового стажу залежно від віку особи на час, коли її визнано особою з інвалідністю ІІ групи, або ж від часу звернення за призначенням пенсії.

    Розмір пенсії особам з інвалідністю II групи становить 90 відсотків пенсії за віком, обчисленої відповідно до статей 27 і 28 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". Тобто для визначення розміру пенсії по інвалідності спочатку обчислюється розмір пенсії за віком, на яку особа мала б право після досягнення пенсійного віку.

    Українцям, яким призначено пенсію відповідно до Закону 1058, забезпечено мінімальний розмір пенсії, встановлений на рівні прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, що втратили працездатність (на 01 січня 2022 року — 1 934 гривні, з 1 липня 2022 року - 2027 гривень, з 1 грудня 2022 року - 2093 гривні).

    Окрім цього, постановою Уряду від 22 лютого 2021 року № 1271 «Про додаткові заходи соціального захисту пенсіонерів у 2021 році» визначено, що щомісячний розмір пенсійної виплати осіб, які отримують пенсію, призначену відповідно до Закону 1058, і мають не менше як 35 років страхового стажу чоловіки і 30 років жінки, не може бути меншим ніж 2 200 гривень.

    Отже, за наявності 30/35 років страхового стажу (відповідно для жінок та чоловіків) особа може розраховувати на отримання пенсії по інвалідності II групи в розмірі, не меншому за 2 200 гривень.

    Щоб пенсію по інвалідності було призначено з дня встановлення групи інвалідності, заяву про її призначення треба подати до Пенсійного фонду України не пізніше як через три місяці з дня встановлення інвалідності. У разі пропущення цього терміну, пенсія по інвалідності призначається із дня звернення із заявою та відповідним пакетом документів.

    У випадку, коли особа з інвалідністю не має достатньої кількості страхового стажу, вона може звернутися до управління праці та соціального захисту населення за місцем проживання із заявою про призначення йому допомоги за нормами Закону України Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю

    Особи, які є інвалідами 2 групи і не мають права на пенсію по інвалідності або державну допомогу в зв'язку з інвалідністю, мають право на державну соціальну допомогу, розмір якої становить 80% від вищевказаного прожиткового мінімуму.

    Всього доброго. Якщо консультація була корисною, натискайте галочку внизу фотографії профіля та залишайте відгук!

    Для більш детальної консультації натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Андрію!

    Ні, 90% - це не надбавка до пенсії матері, а це визначення розміру пенсії у разі призначення інвалідності 2 групи.

    Виникнуть додаткові питання чи бажання поспілкуватись персонально, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото.

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки

    Свіденко Аліна Олексіївна

    Добрий день, ні, мамі необхідно вибрати один вид пенсії - або пенсія за віком, або пенсія по інвалідності. У випадку Вашої мами перехід на пенсію по інвалідності навпаки зменшить розмір коштів, які вона отримує. Відповідно до ч. 1 ст. 33 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", пенсія по інвалідності залежно від групи інвалідності призначається в таких розмірах: особам з інвалідністю II групи - 90 відсотків пенсії за віком.

    Виходячи з Вашого питання, розмір пенсії за віком мами - 4600грн. Отже, розмір пенсії по інвалідності буде становити 90% від цієї суми - 4 140,00 грн.

    Якщо у вас виникнуть додаткові питання, звертайтесь!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України