Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 14 апреля 2023, вопрос №83885 800₴

Проблема з проходженням мед комісії, яки видають у 16 років

Доброго дня. В мене є проблема з розумінням що робити. Розповідаю ситуацію. Мені наразі 18,5 років. У 16 років отримав як й всі повістку яку потрібно робити для проходження мед комісії.(зображення повістки прикріпив у файлах) Я її пройшов на половину, але у зв'язку з сімейними обставинами, ковідом та війною не було можливості завершити проходження мед комісії. Які можливі наслідки моєї ситуації(чув що можуть оголосити дезертиром та дадут 3 роки позбавлення волі), чи потрібно її терміново пройти медкомісію. Чи є підстави для будь якого виду відповідальності перед законом у моїй ситуації? Чи не варто вагатися з цього приводу?

Ответы юристов (12)

    Дерій Владислав Олегович
    25%

    Доброго дня, Андрію!

    Вам необхідно стати на військовий облік призовників. Не хвилюйтеся, окрім штрафу нічого не загрожує. Мобілізувати Вас також не мають права. Дезертирами є військовослужбовці, які самовільно покинули місце несення служби, тому Ви ніякого відношення до цього поняття не маєте.

    Стаття 210 КУпАП. Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку

    Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку -

    тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -

    тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    Богданов Микита
    Богданов Микита год назад

    Юрист, г. Одесса, 10 лет опыта

    Доброго дня, не бачу ніяких проблем. Строки проходження медкомісії не передбачені чинним законодавством. Якщо ви маєте бажання до пройти її, то до проходьте, а висновок потім занесете у ТЦК та СП, який видав повістку. Максимум, що вони можуть вам пред'явити, це адміністративна відповідальність у вигляді штрафу до 1700 грн. Станом на сьогоднішній день, ви не є військовозобов'язаним, тому інші види відповідальності до вас не застосовуються.

    • Andrey Клиент год назад

      Тобто військовозобов'яним можна лише стати після проходження медкомісії яка видається у 16 років?

      • Богданов Микита
        25%
        Богданов Микита год назад

        Юрист, г. Одесса, 10 лет опыта

        Військовозобов'язаним ви станете після проходження військової служби або після досягненню 27 років. Станом на сьогодні ви є призовником. Але призов на строкову службу на час воєнного стану скасували і призвати вам не зможуть. Тому і хвилюватись вам про порушення військового обліку не варто.

    Дерій Владислав Олегович
    25%

    Навіть, якщо пройдете медкомісію Ви будете призовником. Військовозобов'язаним Ви станете після 27 років, якщо до цього часу не пройдете воєнну кафедру. У Вашому віці проходити військову службу можливо лише за власним бажанням уклавши контракт.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Андрію!

    Навряд чи Вам слід очікувати відповідальність за Ваші дії в цьому конкретному випадку, які Ви вчинили 26 лютого 2021 року (проте воєнний документ слід отримати, якщо буде в тому потреба).

    По-перше, подія відбулася до війни, й відповідно ще не з'явився Указ Президента про оголошення воєнного стану. Тобто, не вступили в дію норми закону, які могли б свідчити про Ваше ухилення від мобілізації. Тай самої мобілізації ще не було!

    По-друге, дійсно на момент проходження Вами ВЛК наступили форс мажорні обставини у вигляді епідемії ковіду, що аж ніяк не сприяло проходженню Вами ВЛК.

    По-третє, Ви були неповнолітнім.

    Згідно Наказу МОУ 14.08.2008 № 402 "Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України" порядок проведення медичного огляду призовників (допризовників) є наступним:

    2. Медичний огляд призовників (допризовників)

    2.1. Організація медичного огляду призовників і допризовників покладається на районні (міські) комісії з питань приписки і районні (міські) призовні комісії, в областях - на обласні призовні комісії та призовні комісії Автономної Республіки Крим і міста Києва.

    2.2. Медичний огляд призовників проводиться на призовних дільницях районних (міських) військових комісаріатів лікарями, які залучаються з місцевих лікувальних закладів рішенням керівника місцевої державної адміністрації, на збірних пунктах Автономної Республіки Крим, обласних, Київського міського військових комісаріатів - лікарями медичного відділення тимчасового штату збірного пункту, які залучаються з лікувальних закладів відповідних управлінь охорони здоров'я.

    Кожний призовник оглядається хірургом, терапевтом, невропатологом, психіатром, окулістом, оториноларингологом, стоматологом, дерматологом, а за наявності медичних показань і лікарями інших спеціальностей.

    Безпосередньо керує роботою медичного персоналу, що залучається для медичного огляду призовників, лікар - член призовної комісії (комісії з питань приписки), який призначається з числа найбільш кваліфікованих лікарів-спеціалістів та має необхідні знання і досвід у галузі військово-лікарської експертизи. Кандидатура лікаря - члена районної призовної комісії (комісії з питань приписки) погоджується з лікарем - членом обласної призовної комісії (начальником медичного відділення тимчасового штату обласного збірного пункту).

    2.3. До початку роботи комісії з питань приписки, призовної комісії лікар - член призовної комісії (комісії з питань приписки):

    перевіряє придатність приміщень для роботи лікарів, наявність необхідного обладнання та оснащення, вказаного у Переліку інструментарію, медичного та господарського майна, необхідного для оснащення кабінетів для проведення медичного огляду призовників (додаток 6);

    уточнює місце, час та порядок направлення призовників на додаткове обстеження, лікування та консультацію в необхідних випадках;

    проводить інструктивне заняття з медичним персоналом, звертаючи увагу на правильність та об'єктивність огляду і визначення придатності призовників до військової служби; роз'яснює лікарям на конкретних прикладах, як слід вивчати медичні документи, особові справи призовників, оформлювати облікову карту та Висновок лікаря (додаток 7). На заняттях вивчаються вимоги Положення, накази та директиви в тій частині, що стосується медичного огляду призовників. Особлива увага звертається на знання та точне виконання лікарями методики обстеження. Підлягають детальному розбору виявлені раніше недоліки в оглядах призовників (порушення методики дослідження, невірні висновки лікарів, випадки повернення призовників із збірного пункту та дострокового звільнення, неправильно призваних за станом здоров'я тощо);

    напередодні кожного дня роботи спільно з лікарями вивчає документи призовників, які викликаються для медичного огляду, знайомиться з додатковими вимогами до стану здоров'я призовників у ті роди військ та команди, у які вони будуть відбиратися на комісії;

    доповідає голові призовної комісії (комісії з питань приписки) про недоліки в підготовці до роботи з огляду призовників та вживає заходів для своєчасного усунення недоліків.

    У період роботи призовної комісії (комісії з питань приписки) лікар - член призовної комісії:

    організовує огляд призовників; забезпечує консультації лікарів; перевіряє якість записів лікарів в облікових картках призовників, висновок лікаря-спеціаліста та робить висновок про придатність призовника до військової служби, придатність до військової служби в конкретних родах військ, навчання, служби за певною військовою спеціальністю, про потребу в наданні відстрочки від призову за станом здоров'я або проведенні додаткових обстежень; щоденно перевіряє правильність медичних записів у книзі протоколів призовної комісії, звертаючи особливу увагу на обґрунтованість діагнозу;

    перевіряє об'єктивність направлення призовників на додаткове обстеження та лікування; аналізує результати огляду призовників; після закінчення роботи призовної комісії (комісії з питань приписки) бере участь у складанні звіту про результати медичного огляду призовників.

    2.4. Військові комісаріати до початку приймання допризовників на військовий облік та призову запитують:

    з поліклінік за місцем проживання допризовників - медичні картки амбулаторного хворого (облікова форма МОЗ України № 025) з вкладними листами до них (облікова форма МОЗ України № 025/о), медичні характеристики на допризовників від лікаря-педіатра дільничного, на призовників, яким більше 18 років, від лікаря дільничного, списки осіб призовного віку, які перебувають на диспансерному обліку у психіатра, нарколога, венеролога, фтизіатра, невропатолога, алерголога, інших спеціалістів;

    із відділів соціального забезпечення - дані про призовників, які визнані інвалідами;

    із допоміжних шкіл для розумово відсталих та важковиховуваних - медично-педагогічні характеристики;

    із санепідемстанцій - дані на осіб, які перехворіли протягом останніх 6 місяців вірусним гепатитом, черевним тифом, паратифами, дизентерією, іншими інфекційними хворобами.

    2.5. Перед медичним оглядом усім призовникам проводиться загальний аналіз крові, загальний аналіз сечі, серологічний аналіз крові на: антитіла до вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ), антиген до вірусу гепатиту "В" (HBsAg), антитіла до вірусу гепатиту "С" (anti-HCV), реакція мікропреципітації з кардіоліпіновим антигеном (RW); визначається група крові та резус-належність, проводяться флюорографічне обстеження органів грудної клітки, профілактичні щеплення у відповідності з календарем профілактичних щеплень, електрокардіографічне дослідження. Здійснюється вивчення медичних документів з поліклінік та лікувальних закладів за місцем проживання та перебування на обліку (медичної карти амбулаторного хворого, виписки з медичної карти від дільничного лікаря, лікаря-педіатра дільничного, виписних епікризів, даних диспансерного обстеження та лікарського спостереження, результатів попередніх медичних оглядів, інших документів, що характеризують стан здоров'я). Інші дослідження проводяться за показаннями.

    2.6. Оцінка стану здоров'я та придатності до військової служби проводиться у відповідності з графою I Розкладу хвороб та графами 1-11 ТДВ "А".

    2.7. Під час огляду призовників лікарі визначають стан їх здоров'я та ступінь придатності до військової служби. При цьому враховуються характер захворювання або фізичної вади, ступінь їх розвитку, функціональних порушень, а також освіта, спеціальність, фактична працездатність оглянутого та вимоги, які ставить військова служба до стану здоров'я у тому чи іншому виді Збройних Сил України, роді військ.

    2.8. Після закінчення огляду кожний лікар записує в облікову картку призовника (на збірному пункті - у Картку медичного огляду призовника на збірному пункті (додаток 8)) висновок про придатність (тимчасову непридатність або повну непридатність) до строкової військової служби, відповідну статтю Розкладу хвороб, дату огляду та підписує висновок із зазначенням свого прізвища та ініціалів і скріплює особистою печаткою. За результатами медичного огляду спеціалістами лікар - член призовної комісії приймає підсумкове рішення щодо придатності призовника за станом здоров'я до військової служби та служби в тому чи іншому роді військ, що скріплюється його підписом та особистою печаткою лікаря.

    На призовників, у яких виявлені захворювання або відхилення від норми, що обмежують придатність за родами військ або визначають їх тимчасово непридатними та непридатними до строкової військової служби, оформлюється Висновок лікаря. Висновок підписується лікарем з обов'язковим зазначенням дати огляду, висновком про придатність до строкової військової служби, обмеженням за родами військ у відповідності з ТДВ "А" та лікарем - членом призовної комісії (комісії з питань приписки).

    2.9. Лікар виносить одну з таких постанов:

    а) придатний до військової служби за графами ТДВ "А" 1-11;

    б) тимчасово непридатний до військової служби. Потребує

    лікування (динамічного спостереження) на термін до ___ (указати дату);

    в) підлягає направленню на додаткове медичне обстеження та повторний медичний огляд;

    г) непридатний до військової служби в мирний час, обмежено придатний у воєнний час;

    ґ) непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку.

    2.10. Результати медичного огляду заносяться в книгу протоколів засідань призовної комісії (комісії з питань приписки). Карта медичного огляду та висновки лікарів підшиваються в особову справу призовника як додаток до облікової карти. Крім того, призовникам, які включені до складу команд на відправку у війська, надається довідка Р(М)ВК (додаток 9), яка разом з обліковими документами направляється до військової частини.

    2.11. Рішення про тимчасову непридатність приймається на термін, необхідний для повного відновлення функцій органів та систем організму, але не більше одного року, з наступним переоглядом для вирішення питання про придатність до військової служби. Після закінчення року, якщо захворювання не вилікувано, приймається остаточне рішення. Контроль та організація своєчасного проведення переогляду покладається на районний (міський) військовий комісаріат.

    Допризовники під час приписки до призовних дільниць та призовники під час призову на строкову військову службу, у яких виявлені захворювання або фізичні недоліки (вади) необоротного характеру (невиліковні), визнаються непридатними до військової служби. Рішення про тимчасову непридатність та потребу в лікуванні в цьому випадку не приймається.

    2.12. У разі коли лікарям важко визначити стан здоров'я призовника, його направляють на амбулаторне або стаціонарне обстеження в лікувально-профілактичний заклад, про що лікарем або лікарем - членом призовної комісії (комісії з питань приписки) робиться відповідний запис в додатковому аркуші до облікової карти призовника, на збірному пункті - у картці амбулаторного обстеження та медичного огляду, на зворотному боці із зазначенням об'єктивних причин направлення, куди направляється, попереднього діагнозу. При цьому призовнику видається направлення, у якому вказується попередній діагноз та що необхідно уточнити при обстеженні для прийняття рішення. Направлення підписує лікар, який призначив обстеження, і лікар - член призовної комісії (комісії з питань приписки), який проводить контроль за об'єктивністю і доцільністю призначеного обстеження.

    Після проведення обстеження складається Акт дослідження стану здоров'я (додаток 10), який підписується головним лікарем лікувально-профілактичного закладу. Акт подається у військовий комісаріат на розгляд призовної комісії (комісії з питань приписки).

    У спірних питаннях, пов'язаних із незгодою призовника з висновками лікарів, які залучаються до медичного огляду призовників, питаннях контролю за об'єктивністю висновків лікарів за рішенням штатної ВЛК призовник може бути направлений на контрольне обстеження у військовий лікувальний заклад.

    У воєнний час відстрочка від призову за станом здоров'я може надаватися призовникам на строк до 2 місяців. За медичними показаннями вона може бути продовжена на 2 місяці і втретє - на такий самий термін. Після закінчення відстрочки проводиться медичний огляд призовників для вирішення питання придатності до військової служби.

    Відповідає за організацію і проведення цієї роботи особисто військовий комісар.

    Штатна ВЛК проводить вивчення поданих матеріалів, за необхідності організовує контрольний огляд та проведення додаткових досліджень, приймає остаточне рішення. Висновки направляються до військового комісара Автономної Республіки Крим, областей, м. Києва з подальшим розглядом на призовній комісії.

    ТЕПЕР ЩОДО ВАШИХ ПИТАНЬ:

    Які можливі наслідки моєї ситуації(чув що можуть оголосити дезертиром та дадут 3 роки позбавлення волі), чи потрібно її терміново пройти медкомісію. Чи є підстави для будь якого виду відповідальності перед законом у моїй ситуації? Чи не варто вагатися з цього приводу?

    Як я і казав вище підстав для відповідальності немає, але я Вам про всяк випадок назву можливі варіанти відповідальності в таких випадках:

    У випадку відмови призовника від явки за повісткою, може бути прийняте рішення про притягнення до кримінальної або адміністративної відповідальності щодо ухилення від військової служби.

    Адміністративна відповідальність передбачена ст. 210 та 210-1 КУпАП.

    Відповідальність за неявку по повістці можлива лише у разі Ваших винних дій: отримали повістку, але не з'явились; надали неправдиву інформацію про себе; відмовились виконувати приписи воєнного комісара тощо.

    Стаття 210. Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку

    Кодекс України про адміністративні правопорушення

    Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку -

    тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -

    тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Стаття 210-1 КУпАП Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію -

    тягне за собою накладення штрафу на громадян від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, -

    тягне за собою накладення штрафу на громадян від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Нагадую, що відбуття покарання не тягне за собою звільнення від виконання обов’язку, внаслідок не виконання якого накладено покарання.

    Кримінально караним порушенням законодавства про військову службу є ухилення від призову на строкову військову (ст. 335 КК України), Ухилення від призову за мобілізацією (ст. 336 КК України), Ухилення від військового обліку або спеціальних зборів ( ст. 337 КК України), покараннями є:

    обмеженням волі на строк до трьох років, позбавленням волі на строк від двох до п'яти років, штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, відповідно.

    ПОВТОРЮСЬ, ВСІ ЦІ ПОСИЛАННЯ НА ЗАКОН НЕ МЛЖУТЬ БУТИ ВИКОРИСТАНІ У ВАШОМУ ВИПАДКУ!

    ВИСНОВОК: Я би не радив Вам, як пропонують тут Вам деякі юристи, без нагальної потреби з'являтись у ТЦК, оскільки можуть не тільки направити на проходження ВЛК, але і мобілізувати! Перед тим як таке робити, треба вивчити питання щодо наявності у Вас підстав для відстрочки . Я можу в тому допомогти!

    Не слухайте тих, хто каже, що Вас наразі мобілізувати не можуть. Мій досвід на жаль показує протилежне! Можуть мобілізувати під тим чи іншим приводом, й таких випадків чимало.

    Будуть уточнення, звертайтесь. Для того треба лише нажати кнопку "звернутись" біля мого профілю. Охоче Вам проконсультую більш предметно!

    Вдачи, Вам!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович год назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Вітаю!

    Нормативна база

    Стаття 65 Конституції України передбачає, що захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов'язком громадян України. Громадяни відбувають військову службу відповідно до закону.

    Кожен громадянин має обов'язок перед рідною країною.Так, в кожного громадянина відповідно до Конституції України та Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" (далі - Закон) є обов'язок захищати свою Вітчизну, її недоторканність і цілісність території. Для підготовки Збройних сил України Закон встановлює військовий обов'язок.Такий обов'язок включає:

    1. підготовка осіб до військової служби;
    2. приписка до ділянок призову;
    3. прийняття на службу (за контрактом або за призовом);
    4. проходження такої служби;
    5. перебування в запасі;
    6. військовий резерв;
    7. військовий облік

    Військовий облік ведеться з метою визначення наявних людських мобілізаційних ресурсів та їх накопичення для забезпечення повного та якісного укомплектування Збройних Сил, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів спеціального призначення особовим складом у мирний час та в особливий період.

    Військовому обліку підлягають:

    1. призовники від 16 років (у рік досягнення 17-річного віку) до 27 років;
    2. військовозобов'язані та резервісти, які не досягли граничного віку перебування у запасі;
    3. жінки, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність;
    4. за власним бажанням - жінки , які мають спеціальність або професію споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, перелік яких затверджений наказом Міністерства оборони України від 11.10.2021 № 313.

    Відповідно до статті 37 Закону взяттю на військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України підлягають громадяни України:

    на військовий облік призовників (крім Служби безпеки України та Служби зовнішньої розвідки України):

    1. приписані до призовних дільниць;
    2. які прибули з інших місцевостей (адміністративно-територіальних одиниць) України або з-за кордону на нове місце проживання;
    3. які набули громадянства України і згідно з цим Законом підлягають приписці до призовних дільниць;
    4. звільнені зі служби у військовому резерві, які не виконали обов’язків служби у військовому резерві протягом строків першого та другого контрактів, не проходили строкову військову службу та не досягли 27-річного віку;

    ВАМ ТРЕБА ОТРИМАТИ ПРИПИСНЕ СВІДОЦТВО.

    Це документ, який свідчить, що людина стала на облік у військкоматі. У законі вказано, що «приписка громадян України чоловічої статі до призовних дільниць проводиться з метою взяття їх на військовий облік, визначення наявних призовних ресурсів, ступеня придатності до військової служби, встановлення освітнього рівня, здобутої спеціальності або професії, рівня фізичної підготовки, вивчення особистих якостей».

    До призовних дільниць приписуються допризовники, яким у рік приписки виповнюється 17 років.

    Явка на приписку обов’язкова.

    Поважними причинами неприбуття до призовних дільниць вважаються лише:

    • перешкода стихійного характеру,
    • хвороба або інші обставини, які позбавили громадянина можливості особисто прибути;
    • смерть або тяжка хвороба близького родича.

    Причину неприбуття потрібно підтвердити відповідними документами.

    Допризовники проходять медичний огляд. За його результатами медична комісія ухвалює рішення про придатність до військової служби.

    Іноді комісія може направити юнака на додаткове обстеження чи лікування. В такому випадку відвідування лікувальних закладів є обов'язковим.

    За результатами медогляду комісія ухвалює щодо допризовника одне з рішень:

    • придатний для військової служби та попередньо призначений до служби у ЗСУ чи іншому військовому формуванні;
    • тимчасово непридатний до військової служби, потребує лікування;
    • підлягає направленню на додаткове медичне обстеження та проведення повторного медичного огляду (із зазначенням дати проведення);
    • непридатний до військової служби в мирний час, обмежено придатний у воєнний час, підлягає взяттю на облік військовозобов’язаних;
    • непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку, підлягає виключенню з військового обліку;
    • підлягає взяттю на військовий облік військовозобов’язаних як такий, що був раніше засуджений до позбавлення волі, обмеження волі, арешту, виправних робіт за вчинення злочину невеликої або середньої тяжкості, у тому числі із звільненням від відбування покарання;
    • підлягає виключенню з військового обліку як такий, що був раніше засуджений до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину.

    Після ухвалення рішення комісії військкомату хлопцю видадуть посвідчення про приписку. З цього моменту він вважається призовником — особою, яка приписана до призовної дільниці. У мирний час таку особу по досягненню призовного віку (18 років) можуть призвати на військову службу.

    Чинним законодавством України за правопорушення, пов'язані з військовим обліком, встановлено адміністративну та кримінальну відповідальність.

    Адміністративна відповідальність

    Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку - тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян(від 510 до 850 грн). Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період - тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 1700 грн) (стаття 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

    Органи Національної поліції України у встановленому законом порядку зобов’язані за зверненнями територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, доставити до таких територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, осіб, які вчинили адміністративні правопорушення, передбачені статтями 210, 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (частина третя статті 38 Закону).

    Частина 1 статті 337 Кримінального кодексу України передбачає, ухилення призовника, військовозобов’язаного, резервіста від військового обліку після попередження, зробленого відповідним керівником територіального центру комплектування та соціальної підтримки, керівниками відповідних органів Служби безпеки України, відповідних підрозділів Служби зовнішньої розвідки України, - карається штрафом від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 5100 до 8500 грн) або виправними роботами на строк до одного року. Крім цього слід зазначити що Кодекс України про адміністративні правопорушення передбачає окремі штрафи на посадових осіб органів влади, керівників підприємств, організацій, установ, які своєчасно не повідомили в військкомат інформацію про наявність потенційних призовників.

    30 грудня Уряд затвердив новий порядок ведення військового обліку призовників, військово-зобов’язаних та резервістів. Згідно нього роботодавці повинні також вести відповідні обліки та співпрацювати з "військкоматами" по цьому питанню. В зв'язку з цим, роботодавці почали вимагати у спіробітників військово-облікові документи.

    Відповідного до нового порядку, вести військовий облік призовників, військовозобовʼязаних та резервістів зобов'язали державні органи, підприємства, установи та організації за списками персонального обліку. Облікові дані роботодавці повинні подавати до територіальний центрів комплектування та соціальної підтримки (Ред. - колишні військомати) до один раз на рік до 25 січня.

    Якщо підпримства порушуватимуть ці правила, то будуть притягувати до адмінвідповідальності людину, яка відповідальна за ведення такого обліку та самого працівника, який не надав відповідні документи. Штраф для відповідальної людини піприємства буде в межах від 3400 до 5100 гривень, для працівника - 1700-3400 гривень.

    ВИСНОВКИ:

    1. МАКСИМАЛЬНЕ ПОКАРАННЯ У ВАШОМУ ВИПАДКУ - ШТРАФ.

    2. БЕЗ ПРИПИСНОГО СВІДОЦТВА НЕМОЖЛИВО А НІ ВЧИТИСЯ, А НІ ОФІЦІЙНО ПРАЦЮВАТИ.

    Корнійчук Євген Іванович
    25%

    Доброго дня, у вашій ситуації максимум що вам загрожує це адміністративний штраф у розмірі 810 гривень' відповідно до ст 210 адміністративного кодексу України.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#n2428

    Будь яка інша відповідальність відсутня.

    Також, хочу наголосити, що якщо ви не служили та не маєте військової кафедри, ви є призовникам та не підлягаєте мобілізації. Тому ви спокійно можете звертатися у ТЦК.

    Також, хочу додати, що термін проходження влк не встановлений законом.

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися

    • Andrey Клиент год назад

      Дуже Вам вдячний за допомогу, все зрозуміло написано

    • Andrey Клиент год назад

      Дуже Вам вдячний за допомогу, все зрозуміло написано

      • Корнійчук Євген Іванович

        Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин год назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю:

    Все,що Вам наразі загрожує -це адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від 510 до 810 грн згідно ст. 210 КУпАП Украіни за неявку згідно направлення на проходження медичноіі комісііі(ВЛК) З ФОРМУЛЮВАННЯМ: порушення правил обліку.

    Вы не подлежит призыву по мобилизации, так как Вы являетесь призывником и Вас возможно призвать только на срочную воинскую службу.(18-27 ЛЕТ)

    Так же вы можете получить отсрочку в связи с учебой.( если у вас оригинал приписного)

    Документи, які для цього необхідні: 2.1. Довідка з ВНЗ, 2.2. Довідка з військкомату про відстрочку від призову.

    Если есть справка из ВУЗа о зачислении на учебу , это дает право на отсрочку на весь период учебы

    Відповідно до Указу Президента № 69/2022 призову підлягають: (чоловіки 18-60 років)

    • військовозобов'язані;
    • резервісти;
    • бійці Національної гвардії;
    • працівники Служби безпеки;
    • працівники Державної прикордонної служби;
    • працівники Державної спеціальної служби транспорту;
    • працівники Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації,
    • члени інших військових формувань.

    Щодо черги мобілізації: ( наразі черги скасували , призивають всіх хто наразі необхідний в ЗСУ згідно військово-облікових спеціальностей придатних громадян)

    • Перша черга — це оперативний резерв. Йдеться про колишніх військовослужбовців віком до 40 років, які мають бойовий досвід та відслужили в армії. Переважно це ветерани АТО чи бійці ООС.
    • Друга черга — колишні військовослужбовці, які проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом.
    • 3 черга— мобілізаційний резерв. Сюди відносимо військовозобов’язаних, які закінчили військові кафедри ВНЗ як офіцери запасу та не призивалися під час попередніх мобілізаційних кампаній.
    • 4 черга — громадський резерв. Інші громадяни, які не мають обмежень за віком чи станом здоров’я щодо призову на військову службу та можуть бути залучені для комплектування ЗСУ та інших військових формувань винятково в особливий період.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України