Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Хозяйственное право, 02 мая 2023, вопрос №84751 150₴

Третейский суд просит исполнительный лист

В 2019 году на ФОП был взят беззалоговый кредит наличными в Райффайзен Банк Аваль в сумме 250 тыс грн. на развитие базы отдыха.
Тело кредита и проценты возвращались по графику, но с началом военных действий и всвязи с закрытием морского побережья, возможности погашать долг не стало.
Два раза была проведена реструктуризация и предрставлены каникулы, но это не помогло. Последние полгода оплачиваю малыми суммами (возможности делать полный платеж нет)

Есть уже решение третейского суда о взыскании с меня суммы долга.
Сейчас банк обратился в хозяйственный суд о выдаче исполнительного документа о принудительном взыскании.
Вопрос, чем именно это грозит ФОП и какие есть варианты развития событий?

Ответы юристов (7)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    23.3%

    Доброго дня, Ольга!

    Цивільно-правова відповідальність ФОП встановлена статтею 52 Цивільного кодексу України. Відповідно до неї ФОП відповідає за зобов'язаннями, пов'язаними з підприємницькою діяльністю, усім своїм майном, крім майна, на яке згідно із законом не може бути звернено стягнення.

    Одночасно фізична особа - підприємець, яка перебуває у шлюбі, відповідає за зобов'язаннями, пов'язаними з підприємницькою діяльністю, усім своїм особистим майном і часткою у праві спільної сумісної власності подружжя, яка належатиме їй при поділі цього майна.

    На практиці, звернення стягнення на доходи ФОП можливе, у наступних випадках:

    1) якщо відсутні кошти на рахунках у банківських установах;2) при відсутності майна для покриття суми, що стягується з підприємця;3) у випадку стягнення з боржника періодичних платежів;4) при стягненні суми не більшої ніж три мінімальні заробітні плати.

    Відзначимо, що стягнення за виконавчими документами не може бути звернено на:

    • предмети щоденного побутового особистого вжитку (посуд, постільна білизна, засоби гігієни), речі індивідуального користування (одяг, взуття, всі дитячі речі);
    • лікарські засоби, окуляри та інші вироби медичного призначення, необхідні боржникові, членам його сім'ї та особам, які перебувають на його утриманні, за медичними показаннями;
    • меблі - по одному ліжку та стільцю на кожну особу, один стіл, одна шафа на сім'ю;
    • один холодильник на сім'ю;
    • один телевізор, персональний комп'ютер на сім'ю, один мобільний телефон - на кожну особу;
    • запас питної води, продукти харчування, необхідні для особистого споживання боржникові, членам його сім'ї та особам, які перебувають на його утриманні, - з розрахунку на три місяці або гроші, необхідні для придбання запасів питної води та продуктів харчування для боржника, членів його сім'ї та осіб, які перебувають на його утриманні, - з розрахунку трикратного розміру мінімальної заробітної плати, що діє на день звернення стягнення, на кожну особу;
    • майно, необхідне для відправлення релігійних культів та ритуальних обрядів боржником, членами його сім'ї та особами, які перебувають на його утриманні, професійних занять боржника, членів його сім'ї та осіб, які перебувають на його утриманні, якщо воно є єдиним джерелом доходу таких осіб, знаряддя особистої кустарної і ремісничої праці, книги;
    • паливо, необхідне боржникові, членам його сім'ї та особам, які перебувають на його утриманні, для приготування щоденної їжі та опалення (протягом опалювального сезону) житлового приміщення;
    • використовувані для цілей, не пов'язаних із провадженням підприємницької діяльності, племінна, молочна і робоча худоба (по одній одиниці), кролики (дві пари), птиця (п'ять штук), корми, необхідні для їхнього утримання до вигону на пасовища;
    • насіння, необхідне для чергового посіву, та незібраний урожай - в осіб, які займаються індивідуальним сільським господарством (крім земельних ділянок, на які накладено стягнення);
    • сільськогосподарський інвентар - в осіб, які займаються індивідуальним сільським господарством;
    • технічні та інші засоби реабілітації, що забезпечують компенсацію або усунення стійких обмежень життєдіяльності людей з інвалідністю та інших категорій осіб, автомобіль, яким відповідно до закону за медичними показаннями забезпечена людина з інвалідністю безоплатно або на пільгових умовах;
    • призи, державні нагороди, почесні та пам'ятні знаки, якими нагороджений боржник.

    Потрібно зазначити, що майнові права ФОП, у які входять зобов’язальні права вимоги (дебіторська заборгованість), можуть бути предметом стягнення за борговими зобов’язаннями ФОП. Державний виконавець наділений правом звертати стягнення на майно та кошти, які належать боржнику від інших осіб та на майно боржника, що перебуває в користуванні інших осіб.

    Ще однією особливістю, яку потрібно зазначити, є те, що ФОП, яка не в змозі виконати вимоги кредиторів, які пов’язані з господарською діяльністю, яку вона здійснює, може бути визнана банкрутом у законодавчо встановленому порядку. Із дня, коли, Господарським судом прийняте рішення про визнання ФОП банкрутом припиняється стягнення з цієї особи за всіма виконавчими провадженнями, за винятком виконавчого провадження про відшкодування шкоди заподіяної життю та здоров’ю громадян та про стягнення аліментів.

    Виникнуть питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь Вам допомогти!

    Мамай Ірина Євгеніївна

    Це загрожує стягненням даних коштів за рахунок всього вашого майна через виконавчу службу.

    Винограденко Антон Анатолійович

    Доброго дня! До відповідей колег додам інформацію про можливе ваше банкрутство, як фізичної особи.

    Основним нормативно-правовим актом, який регулює банкрутство фізичних осіб в Україні є Кодекс України з процедур банкрутства.

    Банкрутство – визнана господарським судом неспроможність боржника відновити свою платоспроможність за допомогою процедури санації та реструктуризації і погасити встановлені у порядку, визначеному цим Кодексом, грошові вимоги кредиторів інакше, ніж через застосування ліквідаційної процедури (абз.3 ст. 1 Кодексу України з процедур банкрутства).

    Боржник - юридична особа або фізична особа, у тому числі фізична особа - підприємець, неспроможна виконати свої грошові зобов’язання, строк виконання яких настав (абз.4 ст. 1 Кодексу України з процедур банкрутства).

    Провадження у справі про неплатоспроможність боржника - фізичної особи або фізичної особи - підприємця може бути відкрито лише за заявою боржника. Жоден із кредиторів, включаючи банки та представників бізнесу не мають права звернутися із заявою про банкрутство фізичної особи.

    Боржник має право звернутися до господарського суду із заявою про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність у разі, якщо:

    • заборгованість становить не менше ніж 30 мінімальних розмірів заробітної плати;
    • боржник припинив погашати кредити або здійснювати інші планові платежі в розмірі понад 50 % місячних платежів;
    • винесено постанову у виконавчому провадженні про відсутність у фізичної особи майна, на яке можна звернути стягнення;
    • існують інші обставини, які підтверджують неможливість виконувати грошові зобов'язання чи здійснювати звичайні поточні платежі.
    • До складу грошових вимог, у тому числі щодо сплати податків, зборів (обов’язкових платежів), не включаються неустойка (штраф, пеня) та інші фінансові санкції.

    Кредитор не має права ініціювати банкрутство фізичної особи за жодних обставин, навіть за наявності безспірної заборгованості. З моменту відкриття провадження у справі вводиться мораторій строком на 120 днів.Наслідки введення мораторію для фізичної особи такі ж самі, як і для юридичної особи:

    • зупинення виконання грошових зобов’язань;
    • зупинення виконання за виконавчими документами;
    • зупинення нарахування штрафних санкцій та ін...

    Після порушення процедури банкрутства сума боргу фізичної особи фіксується, нарахування відсотків і штрафів припиняється.

    Документи, що додаються до заяви

    До своєї заяви боржник має додати наступні документи:

    1. довіреність чи інший документ, що засвідчує повноваження представника, якщо заяву підписано представником;
    2. документи, що підтверджують наявність (відсутність) у боржника статусу фізичної особи - підприємця;
    3. конкретизований список кредиторів і боржників із зазначенням загальної суми грошових вимог кредиторів (боржників), а також щодо кожного кредитора (боржника) - його імені або найменування, його місцезнаходження або місця проживання, ідентифікаційного коду юридичної особи або реєстраційного номера облікової картки платника податків та номера паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку в паспорті), суми грошових вимог (загальної суми заборгованості, заборгованості за основним зобов’язанням та суми неустойки (штрафу, пені) окремо), підстав виникнення зобов’язань, а також строку їх виконання згідно із законом або договором;
    4. опис майна боржника, що належить йому на праві власності, із зазначенням місцезнаходження або місця зберігання майна;
    5. копії документів, що підтверджують право власності боржника на майно;
    6. перелік майна, що перебуває у заставі (іпотеці) або є обтяженим в інший спосіб, його місцезнаходження, вартість, а також інформація про кожного кредитора, на користь якого вчинено обтяження майна боржника, - ім’я або найменування, місцезнаходження або місце проживання, ідентифікаційний код юридичної особи або реєстраційний номер облікової картки платника податків та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку в паспорті), сума грошових вимог, підстава виникнення зобов’язань, а також строк їх виконання згідно із законом або договором;
    7. копії документів про вчинені боржником (протягом року до дня подання заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність) правочини щодо належного йому нерухомого майна, цінних паперів, часток у статутному капіталі, транспортних засобів та угоди на суму не менше 30 розмірів мінімальної заробітної плати;
    8. відомості про всі наявні рахунки боржника (у тому числі депозитні рахунки), відкриті в банках та інших фінансово-кредитних установах в Україні та за кордоном, їх реквізити, із зазначенням сум грошових коштів на таких рахунках;
    9. копія трудової книжки (за наявності);
    10. відомості про роботодавця (роботодавців) боржника;
    11. декларація про майновий стан боржника за формою, затвердженою державним органом з питань банкрутства;
    12. докази авансування боржником на депозитний рахунок суду винагороди керуючому реструктуризацією за три місяці виконання повноважень;
    13. інформація про наявність (відсутність) непогашеної судимості за економічні злочини;
    14. інші документи, що підтверджують наявність підстав, процедури банкрутства.

    Разом із заявою про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність боржник зобов’язаний подати пропозиції щодо реструктуризації боргів (проект плану реструктуризації боргів).

    Наступним кроком є затвердження плану реструктуризації боргів або укладення мирової угоди.

    Мирова угода: Мирова угода є домовленістю сторін про врегулювання заборгованості на основі взаємних поступок. Її може бути укладено на будь-якій стадії провадження, а сама вона є підставою для його закриття.Наслідком закриття провадження є винесення судом відповідної ухвали, а також ухвалення ним рішення про звільнення боржника від боргів.Однак, його не може бути звільнено від боргів, а саме:

    • зі сплати аліментів;
    • відшкодування шкоди, заподіяної життю та здоров’ю громадян;
    • а також інших вимог, які нерозривно пов’язані з його особистістю.

    реструктуризації боргів може включати:

    • продаж частини майна;
    • зміну способу й порядку виконання зобов'язань;
    • відстрочення, розстрочення, прощення боргу;
    • виконання зобов'язань боржника третіми особами, отримання поруки, гарантії;
    • інші заходи для покращення майнового стану боржника та задоволення вимог кредиторів (перекваліфікація, працевлаштування тощо).

    Не підлягають реструктуризації лише борги щодо

    • сплати аліментів;
    • відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю фізичної особи;
    • щодо сплати ЄСВ та інших обов'язкових платежів на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

    Якщо план реструктуризації не схвалено або не виконано, то боржник визнається банкрутом і відкривається процедура погашення його боргів. Після завершення цієї процедури всі борги списуються, навіть якщо майна боржника не вистачило для остаточних розрахунків. Ініціатор процедури банкрутства фізичної особи

    Наслідки визнання фізичної особи банкрутом у справі про неплатоспроможність.

    Господарський суд при постановленні ухвали про завершення процедури погашення боргів боржника та закриття провадження у справі про неплатоспроможність ухвалює рішення про звільнення боржника - фізичної особи від боргів. Фізична особа не звільняється від подальшого виконання вимог кредиторів після завершення судових процедур у справі про неплатоспроможність та обов’язку повернення непогашених боргів, а саме:

    1. відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю фізичної особи;
    2. сплати аліментів;
    3. виконання інших вимог, які нерозривно пов’язані з особистістю фізичної особи.

    Такі вимоги, що не були повністю погашені у справі про неплатоспроможність, можуть бути заявлені після закінчення провадження у справі про неплатоспроможність у непогашеній частині. Відповідно до Кодексу з процедур банкрутства щодо фізичної особи - банкрута встановлюються певні обмеження. Так: 1. Протягом п’яти років після визнання фізичної особи банкрутом не може бути відкрито провадження у справі про неплатоспроможність за її заявою, крім випадку, якщо боржник погасив усі борги в повному обсязі у порядку, передбаченому Кодексом. 2. Протягом п’яти років після визнання фізичної особи банкрутом така особа зобов’язана перед укладенням договорів позики, кредитних договорів, договорів поруки чи договорів застави письмово повідомляти про факт своєї неплатоспроможності інші сторони таких договорів. 3. Фізична особа не може вважатися такою, яка має бездоганну ділову репутацію, протягом трьох років після визнання її банкрутом. Процедура погашення боргів боржника.Погашення боргів боржника – це наслідок визнання боржника банкрутом. Ця процедура вводиться у разі неможливості відновити платоспроможність боржника.Після визнання боржника банкрутом наступають такі наслідки:

    • Постановою про визнання боржника банкрутом і введення процедури погашення боргів боржника господарський суд також призначає керуючого реалізацією майна в порядку, визначеному цим Кодексом.
    • Повідомлення про визнання боржника банкрутом і введення процедури погашення боргів боржника офіційно оприлюднюється на офіційному веб-порталі судової влади України протягом трьох днів з дня прийняття відповідної постанови суду.
    • Не пізніше 30 днів з дня введення процедури погашення боргів боржника керуючий реалізацією майна спільно з боржником проводить інвентаризацію майна боржника та визначає його вартість.
    • З моменту визнання боржника банкрутом розпорядження усіма правами щодо майна, включеного до складу ліквідаційної маси, здійснює керуючий реалізацією від імені боржника.
    • З моменту визнання боржника банкрутом і до винесення судового рішення про закриття процедури банкрутства реєстрація переходу права власності від/до боржника та обтяжень майна боржника, включаючи нерухоме майно і цінні папери, що існують в бездокументарній формі, відбувається виключно на підставі заяви керуючого реалізацією.
    • До складу ліквідаційної маси не включається житло, яке є єдиним місцем проживання сім’ї боржника (квартира загальною площею не більше 60 квадратних метрів або житловою площею не більше 13,65 квадратного метра на кожного члена сім’ї боржника чи житловий будинок загальною площею не більше 120 квадратних метрів) та не є предметом забезпечення, а також інше майно боржника, на яке згідно із законодавством не може бути звернено стягнення.
    • До складу ліквідаційної маси не включаються кошти, що перебувають на рахунках боржника у пенсійних фондах та фондах соціального страхування.

    Арбітражний керуючий у справах про неплатоспроможність фізичної особи

    Арбітражний керуючий у справі про неплатоспроможність фізичної особи користується всіма правами арбітражного керуючого відповідно до законодавства, у тому числі має право:

    • запитувати та отримувати документи або їх копії від юридичних осіб, органів державної влади, органів місцевого самоврядування та від фізичних осіб за їхньою згодою щодо майна боржника - фізичної особи, у тому числі які містять конфіденційну інформацію та/або банківську таємницю;
    • отримувати інформацію з державних реєстрів, у тому числі з бюро кредитних історій, у порядку, передбаченому законодавством;
    • здійснювати огляд майна боржника;
    • отримувати інформацію про рух коштів на рахунках боржника відповідно до Закону України "Про банки і банківську діяльність".

    Арбітражний керуючий у справі про неплатоспроможність фізичної особи зобов’язаний:

    • організувати виявлення та складання опису майна боржника (проведення інвентаризації), визначити його вартість;
    • брати участь у розробленні плану реструктуризації боргів боржника, забезпечити його розгляд зборами кредиторів та подання на затвердження до господарського суду;
    • відкрити спеціальний рахунок для розрахунків з кредиторами;
    • погашати вимоги кредиторів згідно з черговістю у процедурі погашення боргів боржника, а якщо планом реструктуризації передбачено продаж майна боржника - відповідно до плану реструктуризації за рахунок коштів, отриманих від продажу такого майна;
    • якщо планом реструктуризації передбачено продаж майна боржника, звітувати перед господарським судом та зборами кредиторів про результати продажу майна боржника протягом трьох робочих днів з дати такого продажу;
    • виконувати функції з управління та розпорядження майном боржника;
    • здійснювати інші повноваження відповідно до законодавства.

    Кредитори мають право за рахунок власних коштів встановити арбітражному керуючому додаткову винагороду. Для забезпечення виконання повноважень керуючого реструктуризацією та/або керуючого реалізацією майна боржника арбітражний керуючий може залучати на договірних засадах інших осіб та спеціалізовані організації з оплатою їхньої діяльності за рахунок боржника, а за відсутності коштів у боржника - на підставі рішення зборів кредиторів за рахунок кредиторів.Дозвіл на залучення таких осіб надає господарський суд на підставі мотивованої заяви арбітражного керуючого про необхідність їх участі у справі, в якій зазначається розмір оплати їх послуг.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    26.7%

    Вітаю, Ольго!

    Дійсно це загрожує примусовим стягнення суми боргу за рахунок майна та активів, що має фізична особа - підприємець.

    Виконавче провадження є етапом виконання рішення, в якому задіяні органи Державної виконавчої служби України.

    Державний виконавець виносить постанову про відкриття виконавчого провадження, після чого боржнику надається строк на добровільне виконання рішення. У разі його спливу державний виконавець розпочинає здійснення дій примусового характеру, що сприятимуть виконанню рішення суду. Що треба знати про ці дії примусового характеру?

    В першу чергу стягнення за виконавчими документами звертається на кошти у гривнях та іноземній валюті, інші цінності, у тому числі кошти на рахунках і вкладах у банках та інших фінансових установах, на рахунки в цінних паперах у депозитарних установах (ч. 2 ст. 52 Закону N 606).

    Виявлені готівкові кошти вилучаються одразу ж (ч. 3 ст. 52 Закону N 606).

    У разі відсутності коштів та інших цінностей, достатніх для задоволення вимог стягувана, стягнення невідкладно звертається також на належне майно, за винятком майна, на яке згідно із законом не може бути накладено стягнення (про це далі).

    За ФОП зберігається право запропонувати ті види майна чи предмети, на які необхідно в першу чергу звернути стягнення. Але, черговість стягнення на кошти та інше майно остаточно визначається державним виконавцем (ч. 5 ст. 52 Закону N 606).

    Стягнення звертається на майно в розмірі і обсязі, необхідних для виконання за виконавчим документом, з урахуванням ; стягнення виконавчого збору, витрат, пов’язаних з організацією та проведенням виконавчих дій, штрафів, накладених на боржника під час виконавчого провадження (тобто в розмірі суми боргу, штрафів, а також виконавчого збору та витрат на організацію та проведення виконавчих дій).

    Частиною 1 ст. 63 Закону N 606 передбачено, що у разі відсутності в боржника достатніх коштів чи рухомого майна проводиться звернення стягнення на будинок, квартиру, земельну ділянку, інше нерухоме майно фізичної особи. При цьому в першу чергу звертається стягнення на окрему від будинку земельну ділянку, інше приміщення, що належить боржнику. В останню чергу звертається стягнення на житловий будинок чи квартиру, в якому фактично проживає боржник.

    Разом з житловим будинком стягнення звертається також на прилеглу земельну ділянку, що належить боржнику.

    У разі звернення стягнення на будинок, квартиру, інше приміщення чи земельну ділянку державний виконавець подає запит до відповідних місцевих органів, що здійснюють реєстрацію та облік майна, про належність такого майна саме боржнику на праві власності, а також перевіряє, чи не перебуває це майно під арештом.

    Після отримання такого підтвердження державний виконавець накладає на них арешт та вносить відомості про такий арешт до відповідних реєстрів в установленому законодавством порядку.

    Цікаво! У разі відсутності документів, що характеризують об'єкт нерухомості, у зв’язку з чим його неможливо підготувати до реалізації, виготовлення таких документів здійснюється у встановленому порядку за рахунок коштів стягувана (тобто за рахунок контрагента, якому ФОП заборгував) (ч. 5 ст. 63 Закону N 606).

    У разі якщо стягувач у двадцятиденний строк з дня одержання відповідного повідомлення державного виконавця не авансує витрати, пов’язані з підготовкою документів, що характеризують об’єкт нерухомості, арешт з нього знімається.

    Важливо! У разі якщо сума, що підлягає стягненню за виконавчим провадженням, не перевищує 10 розмірів мінімальної заробітної плати (з 01.05.2016 р. по 30.11.2016 р. - 14 500 грн), звернення стягнення на єдине житло боржника та земельну ділянку, на якій розташоване це житло, не здійснюється. У такому разі державний виконавець зобов’язаний вжити всіх заходів для виконання рішення за рахунок іншого майна боржника.

    Також згідно ст. 371 ГК України передбачено право кредитора у разі недостатності іншого майна боржника, на яке може бути звернене стягнення, на частину майна, яка належить йому (боржнику) на правах спільної власності з дружиною (чоловіком). Виділ частки із майна, що є у спільній сумісній власності, для звернення стягнення на неї здійснюється у порядку, встановленому ст. 366 ГК України.

    Також кредитор може наполягати на продажу частки та отриманні грошей від її продажу.

    Яке воно недоторкане для стягнення за борги майно

    Українське законодавство містить дуже обмежений перелік видів майна, на які не може бути звернено стягнення за виконавчими документами (див. додаток до Закону N 606). Це, як правило, предмети домашнього вжитку.

    Серед них є:

    - носильні речі та предмети домашнього вжитку, необхідні боржникові та особам, які перебувають на його утриманні (одяг, взуття, білизна, постільні речі, необхідний кухонний посуд, один холодильник на сім'ю, меблі - по одному ліжку та стільцю на кожну особу, усі дитячі речі);

    - продукти харчування, необхідні для особистого споживання боржнику, членам його сім’ї та особам, які перебувають на його утриманні, - з розрахунку на три місяці;

    - паливо, необхідне боржникові, членам його сім’ї та особам, які перебувають на його утриманні, для приготування їжі та обігрівання приміщення протягом шести місяців;

    - одна корова та корм для худоби, який не підлягає вилученню в кількості, необхідній для годівлі худоби до початку її вигону на пасовище або до збору нових кормів;

    - насіння, необхідне для чергової сівби;

    - інструменти, необхідні для професійних занять.

    Крім того, відповідно до п. 87.3 ст. 87 гл. 9 розд. II ПК України не можуть бути використані як джерела погашення податкового боргу платника податків:

    - майно платника податків, надане ним у заставу іншим особам (на час дії такої застави), якщо така застава зареєстрована згідно із законом у відповідних державних реєстрах до моменту виникнення права податкової застави;

    - майно, яке належить на правах власності іншим особам та перебуває у володінні або користуванні платника податків, у тому числі (але не виключно) майно, передане платнику податків у лізинг (оренду), схов (відповідальне зберігання), ломбардний схов, на комісію (консигнацію); давальницька сировина, надана підприємству для переробки, крім її частини, що надається платнику податків як оплата за такі послуги, а також майно інших осіб, прийняті платником податків у заставу чи заклад, довірче та будь-які інші види агентського управління;

    - майнові права інших осіб, надані платнику податків у користування або володіння, а також немайнові права, у тому числі права інтелектуальної (промислової) власності, передані в користування такому платнику податків без права їх відчуження;

    - кошти кредитів або позик, наданих платнику податків кредитно-фінансовою установою, що обліковуються на позичкових рахунках, відкритих такому платнику податків, суми акредитивів, що виставлені на ім’я платника податків, але не відкриті, суми авансових платежів;

    - майно, вільний обіг якого заборонено згідно із законодавством України;

    - майно, що не може бути предметом застави відповідно до Закону про заставу;

    - кошти інших осіб, надані платнику податків у вклад (депозит) або довірче управління, а також власні кошти юридичної особи (ФОП), що використовуються для виплат заборгованості з основної заробітної плати за фактично відпрацьований час фізичним особам, які перебувають у трудових відносинах з такою юридичною особою.

    Банкрутство - чи це спосіб збереження коштів та майна?

    При накопиченні великої кількості боргів один з методів виходу з проблемної ситуації е оформлення банкрутства. Але оскільки українське законодавство не дозволяє визнати банкрутом фізичну особу, то застосовують метод банкрутства ФОП (ч. 1 ст. 90 Закону про банкрутство).

    Загальні положення про банкрутство фізичної особи передбачені статтями 90 - 92 Закону про банкрутство.

    Заяву про банкрутство ФОП подає до господарського суду. Для звернення із заявою про порушення справи мінімальна сума боргу не встановлена. Але, звернутись з такою заявою можливо у разі задоволення вимог одного або кількох кредиторів призведе до неможливості виконання грошових зобов’язань боржника в повному обсязі перед іншими кредиторами (загроза неплатоспроможності), а також в інших установлених законах випадках (ч. 5 ст. 11 Закону про банкрутство).

    Вважаємо за необхідне звернути увагу, що положеннями ч. 4 ст. 11 Закону про банкрутство встановлено, що боржник подає заяву в господарський суд за наявності майна, достатнього для покриття судових витрат, якщо інше не передбачено цим Законом.

    В інформаційному Листі N 01-06/606/2013 Вищого господарського суду України зазначено, що у визначенні таких судових витрат потрібно враховувати необхідність виплати винагороди арбітражному керуючому у мінімальному розмірі (не менше ніж за 12 місяців його роботи), судового збору, сплаченого кредиторами.

    Ця обставина, на жаль, є одним з найбільш вагомих підстав, які перешкоджають боржникам звернутися в суд із заявою про порушення справи про банкрутство.

    Також право на подання такої заяви є у контрагента, якому заборгував ФОП, але справа про банкрутство порушується господарським судом, якщо безспірні вимоги кредитора (кредиторів) до боржника сукупно становлять не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати (з 01.05.2016 р по 30.11.2016 р. - 435 000 грн), які не були задоволені боржником протягом трьох місяців після встановленого для їх погашення строку (ч. 3 ст. 10 Закону про банкрутство).

    Безспірність вимог означає, що спору між боржником і кредитором немає чи він вирішений у досудовому або судовому порядку. Тобто безспірні вимоги кредиторів - грошові вимоги кредиторів, підтверджені судовим рішенням, що набрало законної сили, і постановою про відкриття виконавчого провадження, згідно з яким відповідно до законодавства здійснюється списання коштів з рахунків боржника.

    Якщо такі кредитори знайдуться, а ФОП має бажання продовжувати підприємницьку діяльність, то можна до суду пред’явити власноруч розроблений план погашення боргів, копії якого необхідно надіслати кредиторам та іншим учасникам провадження у справі про банкрутство.

    Якщо відсутні заперечення кредиторів, господарський суд може затвердити план погашення боргів, що є підставою для зупинення провадження у справі про банкрутство на строк не більше трьох місяців (ч. 4 ст. 90 Закону про банкрутство).

    Не зможуть подати заяву про визнання банкрутом ФОП кредитори, вимоги яких пов’язані з зобов’язаннями, що виникли внаслідок заподіяння шкоди життю та здоров’ю громадян, кредиторів, які мають вимоги щодо стягнення аліментів, а також інші вимоги особистого характеру.

    У процесі банкрутства все майно, що належить ФОП, може бути вилучено для боргів, окрім майна, на яке згідно з цивільним процесуальним законодавством України не може бути звернено стягнення, та майна, яке перебуває у заставі з підстав, не пов’язаних із здійсненням такою особою підприємницької діяльності (ч. 8 ст. 90 Закону про банкрутство).

    Також треба мати на увазі, що "сховати" майно шляхом його відчуженням або передачі іншим способом зацікавленим особам* протягом року до порушення провадження у справі про банкрутство не вийде, бо за заявою кредиторів такі правочини (договори) фізичної особи можуть бути визнані господарським судом недійсними (ч. 10 ст. 90 Закону про банкрутство).

    Які "плюси" банкрутства?

    Основна перевага такого варіанта розрахунку з боргами - це те, що після того, як ФОП визнають банкрутом, накопичені "підприємницькі" борги, які не вдасться погасити за рахунок його майна, спишуться, тобто припинять існування. Споживчі кредити, які ФОП отримував для власних потреб, тобто, як громадянин, банкрутством не перекриєш.

    Припиняється нарахування неустойки (штрафу, пені), відсотків та інших фінансових (економічних) санкцій за всіма "підприємницькими" зобов’язаннями.

    Припиняється стягнення за всіма виконавчими документами, за винятком виконавчих документів за вимогами про стягнення аліментів, а також за вимогами про відшкодування шкоди, заподіяної життю та здоров’ю громадян, та за вимогами, не пов’язаними із здійсненням такою особою підприємницької діяльності (ч. 5 ст. 91 Закону про банкрутство).

    "Мінусами" банкрутства є те, що протягом трьох років після визнання фізичної особи банкрутом заборонено реєструватися підприємцем, придбавати майно або грошові кошти у кредит, укладати договір поруки, передавати майно у заставу.

    Протягом п’яти років не можливе порушення провадження у справі про банкрутство за власним бажанням. Якщо фізична особа протягом зазначеного періоду повторно буде визнана банкрутом, то за клопотанням кредиторів звільнення від непогашених боргів не застосовуватиметься.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Богданов Микита

    Добрый день. Вы отвечаете всем своим имуществом за ваш ФОП. Если банк получит исполнительный лист, то передаст его на исполнение в исполнительную службу либо частному исполнителю. Исполнитель арестует счета, имущество и будет взыскивать по 25 процентов от всех видов дохода до погашения долга. Желательно ознакомиться с решением третейского суда, проверить правильность рассветов долга, сроки и тд.

    Крикун Сергій  Павлович
    26.7%

    Закон України " Про третейські суди" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1701-15#Text):

    "Стаття 2. Визначення термінів

    У цьому Законі наведені нижче терміни вживаються у такому значенні:...

    компетентний суд - місцевий загальний суд чи місцевий господарський суд за місцем розгляду справи третейським судом;...

    Стаття 6. Підвідомчість справ третейським судам

    Третейські суди в порядку, передбаченому цим Законом, можуть розглядати будь-які справи, що виникають із цивільних та господарських правовідносин, за винятком:...

    14) справ у спорах щодо захисту прав споживачів, у тому числі споживачів послуг банку (кредитної спілки)...

    Стаття 56. Порядок видачі виконавчого документа...

    Компетентний суд відмовляє в задоволенні заяви про видачу виконавчого документа, якщо:...

    2) справа, по якій прийнято рішення третейського суду, не підвідомча третейському суду відповідно до закону;...";

    " Стаття 51. Оскарження рішення третейського суду...

    Рішення третейського суду може бути оскаржене та скасоване лише з таких підстав:

    1) справа, по якій прийнято рішення третейського суду, не підвідомча третейському суду відповідно до закону;...

    Заяву про скасування рішення третейського суду може бути подано до компетентного суду сторонами, третіми особами протягом трьох місяців з дня прийняття рішення третейським судом, а особами, які не брали участь у справі, у разі якщо третейський суд вирішив питання про їх права і обов’язки, - протягом трьох місяців з дня, коли вони дізналися або повинні були дізнатися про прийняття рішення третейського суду...".

    ---

    Доброї ночі, пані Ольго! Спір у справі споживачів послуг банку не підвідомчий третейському суду. Тому господарський суд зобов'язаний відмовити банку у видачі виконавчого листа (наказу). Подайте до господарського суду заяву про непідвідомчість справи про кредитний договір третейському суду з клопотанням про відмову у видачі банку наказу суду. Також окремо подайте до господарського суду заяву (якщо не пройшло три місяці) про скасування рішення третейського суду, як такого, що прийнято у справі, не підвідомчій третейському суду.

    Гончаренко Константин
    23.3%

    Доброго дня!

    ФОП несе відповідальність за зобов язаннями всім належним йому майном , тому Вам треба визнати себе банкрутом.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2597-19#Text

    Стаття 115. Підстави для відкриття провадження у справі про неплатоспроможність

    1. Провадження у справі про неплатоспроможність боржника - фізичної особи може бути відкрито лише за заявою боржника.
    2. Боржник має право звернутися до господарського суду із заявою про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність у разі, якщо:

    1) розмір прострочених зобов’язань боржника перед кредитором (кредиторами) становить не менше 30 розмірів мінімальної заробітної плати;(201 000 грн)

    2) боржник припинив погашення кредитів чи здійснення інших планових платежів у розмірі більше 50 відсотків місячних платежів за кожним з кредитних та інших зобов’язань упродовж двох місяців;

    3) ухвалено постанову у виконавчому провадженні про відсутність у фізичної особи майна, на яке може бути звернено стягнення;

    4) існують інші обставини, які підтверджують, що найближчим часом боржник не зможе виконати грошові зобов’язання чи здійснювати звичайні поточні платежі (загроза неплатоспроможності).

    Стаття 116. Заява про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність

    1. Заява про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність подається боржником за наявності підстав, передбачених цим Кодексом.
    1. До заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність додаються:

    2) документи, що підтверджують наявність (відсутність) у боржника статусу фізичної особи - підприємця;

    3) конкретизований список кредиторів і боржників із зазначенням загальної суми грошових вимог кредиторів (боржників), а також щодо кожного кредитора (боржника) - його імені або найменування, його місцезнаходження або місця проживання, ідентифікаційного коду юридичної особи або реєстраційного номера облікової картки платника податків та номера паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку в паспорті), суми грошових вимог (загальної суми заборгованості, заборгованості за основним зобов’язанням та суми неустойки (штрафу, пені) окремо), підстав виникнення зобов’язань, а також строку їх виконання згідно із законом або договором;

    4) опис майна боржника, що належить йому на праві власності, із зазначенням місцезнаходження або місця зберігання майна;

    5) копії документів, що підтверджують право власності боржника на майно;

    6) перелік майна, що перебуває у заставі (іпотеці) або є обтяженим в інший спосіб, його місцезнаходження, вартість, а також інформація про кожного кредитора, на користь якого вчинено обтяження майна боржника, - ім’я або найменування, місцезнаходження або місце проживання, ідентифікаційний код юридичної особи або реєстраційний номер облікової картки платника податків та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку в паспорті), сума грошових вимог, підстава виникнення зобов’язань, а також строк їх виконання згідно із законом або договором;

    7) копії документів про вчинені боржником (протягом року до дня подання заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність) правочини щодо належного йому нерухомого майна, цінних паперів, часток у статутному капіталі, транспортних засобів та угоди на суму не менше 30 розмірів мінімальної заробітної плати;

    8) відомості про всі наявні рахунки боржника (у тому числі депозитні рахунки), відкриті в банках та інших фінансово-кредитних установах в Україні та за кордоном, їх реквізити, із зазначенням сум грошових коштів на таких рахунках;

    9) копія трудової книжки (за наявності);

    10) відомості про роботодавця (роботодавців) боржника;

    11) декларація про майновий стан боржника за формою, затвердженою державним органом з питань банкрутства;

    12) докази авансування боржником на депозитний рахунок суду винагороди керуючому реструктуризацією за три місяці виконання повноважень;

    (треба сплатити винагороду арбітражного керуючого за 3 місяці. Це не менше 3-х мінімальних зарплат (20 100 грн 2023 році, ч. 4 ст. 30 КБ). Дана сума перераховуються не керуючому, який ще не призначений, а на депозитний рахунок суду.)

    Стаття 113. Особливості провадження у справі про неплатоспроможність фізичних осіб

    1. Провадження у справах про неплатоспроможність боржника - фізичної особи, фізичної особи - підприємця здійснюється в порядку, визначеному цим Кодексом для юридичних осіб, з урахуванням особливостей, встановлених цією Книгою

    Суд не одразу визнає банкрутство. Спочатку буде розпочата процедура відновлення платоспроможності через спробу реструктурувати борги. Цим буде займатися арбітражний керуючий.

    Суд затверджує майно, за рахунок якого відбуватиметься погашення боргів (так звана ліквідаційна маса). Сюди входить і частина в загальному майні подружжя. На борги, які не можна погасити та реструктурувати, суд прийме рішення про звільнення від їх сплати.

    Що втратить особа-банкрут

    Фізособа втратить частину свого майна, якщо таке є. Цим буде займатися арбітражний керуючий: він проведе інвентарізацію, прийме вимоги кредиторів, проведе з ними збори, відкриє спецрахунок у банку, на який будуть зараховуватися кошти від продажу майна.

    Що залишиться у банкрута (ч. 6 ст. 131 КБ, ч. 3 ст. 132 КБ)

    залишаться й не будуть включені до ліквідаційної маси:

    житло, якщо воно є єдиним місцем проживання сім’ї боржника (за умови, що квартира до 60 кв. м загальною площею;

    або якщо житлова площа не більше 13,65 кв. м на кожного члена сім’ї;

    житловий будинок – до 120 кв. м). Виняток – житло є предметом забезпечення (іпотека, застава);

    рахунки в пенсійних фондах і фондах соцстрахування;

    суд може виключити майно загальною вартістю до 30 мінзарплат (201 000 грн у 2023 р.), якщо воно є неліквідним, а також майно яке є необхідним для задоволення нагальних потреб боржника-банкрута та членів його сім’ї;

    інше майно, на яке заборонено накладати стягнення (перелік є у Законі “Про виконавче провадження” від 02.06.2016 р. № 1404).

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України