Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Международное право, 04 мая 2023, вопрос №84842 250₴

Як правильно відпоідати на першому допиті в поліції?

На мене подали справу в суд по статті 442 кримінального кодекса бельгії. Прийшла перша повістка до поліції. Я розумію що в бельгії зовсім інші закони ніж тут.
Хочеться проконсультуватись з адвокатом(який розуміє українську і дасть мені відповіді на рідній мові так щоб я зрозуміла) як правельно відповідати на розмові,чого краще дотримуватись і не сказати нічого зайвого.

Ответы юристов (11)

    Мороз Микола Миколайович
    12%

    Спитайте перед допитом, чи є у них в країні безкоштовна правова допомога адвокатів. За наявності дотримуйтесь інструкцій адвоката. Якщо немає можливості отримати безкоштовну правову допомогу і немає грошей на їх адвоката, зосередьтеся на тому, в чому Вас звинувачують. Обов'язково дізнайтеся, які є докази. І лише після їх оцінки робіть висновки, як діяти. Менше зізнань, менше в них доказів. І не забувайте, що на рішення їх судів теж розповсюджується юрисдикція ЄСПЛ

    Карпенко Андрей Владимирович
    20%

    Вітаю!

    Опинитися на допиті в слідчого, незалежно від процесуального статусу (потерпілий, свідок або підозрюваний), - не найприємніша подія в житті людини, яка викликає природні переживання і хвилювання. Але напругу у спілкуванні можна зменшити, якщо керуватися нескладними порадами.

    1. Готуйтеся.

    Просто усвідомте, що вас чекає, адже невідоме лякає. Знайдіть в Інтернеті Кримінальний процесуальний кодекс Бельгії та почитайте статті, присвячені порядку проведення допиту. Відповідно до Кодексу особу може бути викликано для допиту до слідчого, прокурора шляхом вручення повістки про виклик, надсилання її поштою, електронною поштою чи факсимільним зв'язком, здійснення виклику по телефону або телеграмою. Місцем допиту може бути місце проведення досудового розслідування або інше місце, яке погодять слідчий і допитуваний. Ви маєте бути повідомлені про дату допиту не пізніше, ніж за три дні. Використайте цей час для того, аби підготуватися - визначте дату і місце, проконсультуйтеся з адвокатом.

    На початку допиту слідчий чи прокурор, який його проводитиме, зобов’язаний встановити вашу особу і місце проживання. Також вам неодмінно мають бути роз’яснено порядок проведення допиту (не більше, ніж дві години безперервного допиту та в цілому не більше восьми годин допиту на день), повідомлено і роз’яснено ваші права, попереджено про кримінальну відповідальність за відмову давати показання або за повідомлення завідомо неправдивих даних та про право відмовитися давати показання. У разі якщо слідчий або прокурор з певних причин порушили такий порядок початку допиту, одразу уточнюйте, вимагайте пояснень, а також вкажіть ці зауваження у протоколі допиту.

    2. Фіксуйте.

    Нормами чинного кодексу передбачено, що проведення допиту може фіксуватися за допомогою фотозйомки, аудіо- чи відеозапису. Із метою уникнення зловживань та порушень встановленого законом порядку проведення допиту, а також майбутнього перекручування фактів, потурбуйтеся про проведення повної фіксації допиту. Законом вам надано право висловити письмово свої пояснення. І, аби уникнути в майбутньому непорозумінь, можливо іноді варто скористатися цією можливістю, про що сповістити слідчого про своє бажання дати показання самостійно, власноруч виклавши їх у письмовій формі.

    3. Зберігайте спокій.

    Під час відповіді на запитання, які вам ставитиме слідчий або прокурор, перш за все, не хвилюйтеся, будьте спокійними. Потрібно намагатися зберігати рівновагу та терплячість незалежно від того, який у вас процесуальний статус. Зайва емоційність, збудження чи хвилювання можуть насторожити правоохоронців. Пам’ятайте, що все, що ви кажете, потім буде бути покладено в основу обвинувачень, а тому не соромтеся в разі чого просити уточнити питання, спростити, повторити, роз’яснити незрозумілі вам терміни чи визначення.

    4. Будьте уважними.

    Стежте за тим, про що вас запитують, і що ви відповідаєте. Намагайтеся давати точну інформацію, у якій ви стовідсотково впевнені. Якщо ж є певні обставини, які ви бажаєте повідомити слідчому, але не впевнені у їхній достовірності, на початку відповіді так і зазначте, що не гарантуєте абсолютної точності. Не давайте категоричних відповідей, якщо не впевнені в них. Таким чином ви уникнете в подальшому звинувачень у повідомленні недостовірної інформації.

    5. ДЖЕРЕЛА ІНФОРМАЦІЇ ЗАЛИШАЙТЕ ВДОМА

    Звісно, допит – це не обшук. Проте, якщо ви не плануєте надавати відомості, які можуть міститися у телефоні, ноутбуці, флеш-накопичувачі та інших джерелах інформації, не беріть їх із собою. Так, наприклад, на запитання про номери телефонів інших осіб, ви завжди зможете сказати, що не пам’ятаєте їх, а телефон знаходиться вдома.

    6. НА ДОПИТ – ЛИШЕ З АДВОКАТОМ

    Незалежно від процесуального статусу спершу зателефонуйте адвокату. Ви дійсно безстрашний, але ж не безглуздий? Найчастіше, свідок йде на допит на одинці, з метою зекономити кошти або тому, що не розуміє всієї серйозності такої слідчої дії. В будь-якому випадку ризик не виправданий. Слід пам’ятати, що у “фактових” кримінальних провадженнях кожен підозрюваний був свідком. Тож, непоодинокі випадки, коли свідок одним легким рухом руки перетворюється на підозрюваного.

    7. БЕРІТЬ ПАУЗУ ПЕРЕД ТИМ, ЯК ВІДПОВІСТИ

    Зазвичай, допитувана особа намагається відповідати швидко, але це навряд чи працює на її користь. Не поспішайте, пригадайте, подумайте, сформулюйте. Це той випадок коли пауза грає на вас. Дотримуйтесь правила: відміряй сім разів, а відріж – один. В допиті не буває дрібниць, оскільки кожне слово може бути використано проти вас.

    8. СПІЛКУЙТЕСЯ ЗІ СЛІДЧИМ ВВІЧЛИВО, ЗБЕРІГАЮЧИ СПОКІЙ ТА ДОТРИМУЮЧИСЬ ПСИХОЛОГІЧНОЇ ДИСТАНЦІЇ

    Зухвала чи довірлива манера спілкування – два діаметрально протилежні шаблони поведінки, проте обидва програшні. Слідчий завжди намагатиметься впливати на психіку допитуваного різними прийомами. В його арсеналі таких прийомів безліч. Хтось приміряє роль “поганого поліцейського”, хтось намагається увійти в довіру, хтось використовує нлп-технології. Не треба бути ані «ліпшим другом», ані «лютим ворогом», піддаючись маніпуляціям. Спілкуйтеся зі слідчим ввічливо і коректно, зберігаючи спокій. Емоційність на допиті демонструє лише вашу психологічну нестійкість, чим обов’язково скористається слідчий.

    9. УТОЧНЮВАТИ ПИТАННЯ ТА ПРОСИТИ ЇХ КОНКРЕТИЗУВАТИ

    Якщо питання вам не зрозуміле, загальне чи, навпаки, занадто довге або містить безліч граматичних оборотів, не соромтеся його уточнити. Це також є завданням адвоката – слідкувати за коректністю запитань. Наприклад, слідчий запитує чи спілкувалися ви з працівниками компанії “Х”. Уточніть, який період та які саме представники компанії його цікавлять, адже надаючи відповіді на загальні питання допитувана особа потрапляє під ризик неоднозначного трактування показань в майбутньому. Слідкуйте, щоб в протокол була занесена саме та редакція запитання, яка була уточнена і стала зрозумілою для вас.

    10. СЛІДКУЙТЕ ЗА МОВОЮ ТІЛА

    Це одна із найважчих задач для людини, адже тіло і жести нас завжди викривають. Схрещені руки, ноги, постукування, перебирання пальцями між собою, одягу, інших предметів, хитання ногою, совання на стільці – все це жести невпевненості, хвилювання, закритості, а іноді й ознака брехні. Опанувати себе можливо через пряму осанку, впевнену комфортну позу, розгорнуті плечі, спокійне дихання, виважений, зафіксований погляд. Якщо ви не впевнені, що можете витримати погляд тренованої людини, краще дивитися повз слідчого, його плече, вухо або на перенісся.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Анастасія!

    По-перше, раджу винайняти адвоката. Він здатний не тільки розібратися в усіх обставинах правопорушення, яке Ви скоїли, але і допомогти Вам опрацювати необхідний алгоритм поведінки під час розслідування у Вашій кримінальній справі.
    По-друге, якщо під час першого допиту Вас затримають, Ви маєте право вимагати, щоб про факт вашого затримання правоохоронні органи іноземної держави невідкладно інформували дипломатичну або консульську установу України в цій країні (Віденська конвенція про консульські зносини 1963 року).

    У випадку затримання необхідно дотримуватися таких простих правил:

    - поводитися з представниками правоохоронних органів спокійно, ввічливо, не чинити опору та уникати дій, що можуть бути розцінені як провокативні;

    - слід усвідомлювати, що наявність візи не гарантує допуск на територію іноземної держави. При цьому, відмова у в’їзді у більшості випадків може бути оскаржена в адміністративному та/або судовому порядку за допомогою місцевого адвоката, сприяння якого може бути вирішальною у врегулюванні інциденту;

    - громадянин України має законне право наполягати на отриманні детальних, в т.ч. письмових пояснень щодо причини інциденту, а також на контакті з Посольством або консульством України для отримання консульського захисту, метою якого є забезпечення користування громадянином України всіма правами, передбаченими законами іноземної держави та її міжнародними договорами.

    Відповідно до вимог Консульського статуту України консул зобов’язаний стежити за тим, що відносно громадянина України, якого взято під варту (заарештовано), затриманого за підозрою у вчиненні злочину, чи щодо якого вжиті інші заходи, які обмежують його свободу, а також щодо громадянина, який відбуває покарання у вигляді позбавлення волі, чи стосовно якого застосовано інші заходи судового або адміністративного впливу, було дотримано законодавства держави перебування і договорів, укладених Україною з цією державою, та міжнародних договорів, учасниками яких є Україна і держава перебування.

    Консул зобов’язаний, на прохання заінтересованих осіб і за своєю ініціативою, відвідувати громадян України, які перебувають під арештом, затримані чи позбавлені волі в іншій формі або відбувають покарання. Консул зобов’язаний стежити, щоб таких громадян тримали в умовах які відповідають правилам гігієни і санітарії, і щоб вони не зазнавали жорстокого або такого, що принижує людську гідність, поводження.

    За всіх обставин консул зобов’язаний домагатися особистої зустрічі з громадянином України, щоб упевнитися в тому, що права і інтереси цього громадянина не порушуються. Для виконання зазначених обов’язків консул звертається у кожному конкретному випадку до компетентного органу країни перебування, який, керуючись двосторонньою угодою чи Віденською конвенцією про консульські зносини 1963 року, розглядає таке клопотання.

    По-третє, вести себе під час допиту треба спокійно, не старатися щось приховувати чи робити вигляд, що слідчий немає права Вас допитувати. Повірте система процесуального кримінального права в ЄС настільки відпрацьована вже віками, що це з Вашого боку буде виглядати, як пряма образа працівника слідчого департаменту Бельгії. До того ж презумпція невинності в більшості країн ЄС має істотне значення для усіх дій слідчого. Тому найліпша позиція в таких випадках - це правда і ще раз правда, якою б гіркою вона для Вас не була!

    Більше я зможу сказати Вам, якщо буду знати бодай якісь подробиці Вашої справи і ситуації. Для зв'язку зі мною натисніть кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь Вам допомогти!

    Карпенко Андрей Владимирович

    Які у Вас знайшли ознаки дискримінації?

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Вам потрібно знайти адвоката, терміново. По українському законодавству Ви маєте право відмовитись від дачі показань проти себе, раджу так само зробити і в даному випадку. Вимагайте надання Вам адвоката, який зможе надати Вам захист.

    Крикун Сергій  Павлович
    16%

    КОНСУЛЬСЬКИЙ СТАТУТ УКРАЇНИ (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/127/94#Text):

    "С т а т т я 20

    Консул зобов'язаний вживати заходів для того, щоб юридичні особи та громадяни України користувалися в повному обсязі всіма правами, наданими їм законодавством держави перебування і міжнародними договорами, учасниками яких є Україна і держава перебування, а також міжнародними звичаями.

    Консул зобов'язаний вживати заходів для відновлення порушених прав юридичних осіб і громадян України. У випадку, якщо після звернення консула до властей держави перебування не будуть відновлені порушені права юридичних осіб і громадян України, консул зобов'язаний повідомити про це Міністерство закордонних справ України та главу дипломатичного представництва України в державі перебування...

    С т а т т я 39

    Консул зобов'язаний стежити, щоб відносно громадянина України, взятого під варту (заарештованого) чи затриманого за підозрою у вчиненні злочину, чи підданого іншим заходам, які обмежують свободу громадянина України, або відбуваючого покарання у вигляді позбавлення волі, а так само підданого іншим заходам судового або адміністративного впливу, було дотримано законодавства держави перебування і договорів, укладених Україною з цією державою, та міжнародних договорів, учасниками яких є Україна і держава перебування.

    Консул зобов'язаний на прохання заінтересованих осіб і за своєю ініціативою відвідувати громадян України, які перебувають під арештом, затримані чи позбавлені волі в іншій формі або відбувають покарання. Консул зобов'язаний стежити, щоб таких громадян тримали в умовах, які відповідають вимогам гігієни і санітарії, і щоб вони не зазнавали жорстокого і принижуючого людську гідність поводження.

    За всіх обставин консул зобов'язаний домагатися особистої зустрічі з громадянином України, щоб упевнитися, що права і інтереси цього громадянина не ущемлюються...".

    ---

    Доброї ночі, пані Анастасіє! Вважаю за необхідне для Вас повідомити Консульство України в Бельгії (https://belgium.mfa.gov.ua/) про отримання повістки.

    Адвокат Евгений Александрович

    ДОБРОГО ВЕЧОРА, Anastasiia Hrybun!

    ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ВІДПОВІДАТИ НА ЗАПИТАННЯ ПРАЦІВНИКІВ ПОЛІЦІЇ БЕЗ ПРИСТУНОСТІ АДВОКАТА ТА ПЕРЕКЛАДАЧА, ВИМАГАЙТЕ НАДАННЯ АДВОКАТА І ПЕРЕКЛАДАЧА, ЦЕ ВАШЕ ПРАВО І ЇХ ОБОВ'ЯЗОК, ІНАКШЕ БУДУТЬ ВАШІ ПРВА, СВОБОДИ І ЗАКОННІ ІНТЕРЕСИ.

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    Всього доброго!

    Гончаренко Константин
    16%

    Добрий вечір.

    Відповідно до п. а, b ч. 3 ст. 6 Європейської конвенції про захист прав людини, кожний обвинувачений у вчиненні кримінального правопорушення має щонайменше такі права: бути негайно і детально поінформованим зрозумілою для нього мовою про характер і причини обвинувачення, висунутого проти нього; мати час і можливості, необхідні для підготовки свого захисту. Зі змісто вказаних положень можна дійти висновку від повідомлення по характер обвинувачення залежить своєчасне вижиття заходів з підготовки правопорушником ( його захисником) захисту. Таким чином, не точне або не повне повідомлення про характер обвинувачення є порушенням ч. 3 ст. 6 Європейської конвенції про захист прав людини, що в свою чергу впливає на можливість використання права на захист.

    Тому, так, такі дії поліції порушують закріплені конвецією права людини.

    Статья 14 — Запрещение дискриминации Европейской конвенции о защите прав человека и основных свобод, сообщить уполномоченному лицу которое выдало Вам этот документ, о нарушении Ваших прав как человека и гражданина другой страны

    Статья обязует государства применять оговорённые права без каких либо условностей( национальности , происождения и т.д.).

    Сообщите о даной ситуации представителям посольства Украины на территории страны пребывания, лично в конфликт не вступайте , заявление Вам помогут оформить о нарушении прав человека.

    ---

    Всеобщая декларация прав человека (Принята резолюцией 217 А (III) Генеральной Ассамблеи ООН от 10 декабря 1948 года)

    https://www.un.org/ru/documents/decl_conv/declarat...

    Статья 11

    1. Каждый человек, обвиняемый в совершении преступления, имеет право считаться невиновным до тех пор, пока его виновность не будет установлена законным порядком путем гласного судебного разбирательства, при котором ему обеспечиваются все возможности для защиты.

    2. Никто не может быть осужден за преступление на основании совершения какого-либо деяния или за бездействие, которые во время их совершения не составляли преступления по национальным законам или по международному праву. Не может также налагаться наказание более тяжкое, нежели то, которое могло быть применено в то время, когда преступление было совершено.

    Статья 12

    Никто не может подвергаться произвольному вмешательству в его личную и семейную жизнь, произвольным посягательствам на неприкосновенность его жилища, тайну его корреспонденции или на его честь и репутацию. Каждый человек имеет право на защиту закона от такого вмешательства или таких посягательств.

    Статья 28

    Каждый человек имеет право на социальный и международный порядок, при котором права и свободы, изложенные в настоящей Декларации, могут быть полностью осуществлены.

    Нужно, что бы Вам предоставили адвоката , переводчика и сообщили о ситуации в консульство.

    До прибытия Вашего адвоката , ничего не говорите , (кроме той информации , что уже известна и ФИО согласно паспорта , не подавайте и не подписывайте )

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Юридична допомога у Бельгії для Українців:

    Успіхів

    Иванюк Руслан Эдуардович

    ВІтаю. Допит- це процесуальна дія, яка являє собою регламентований кримінально-процесуальними нормами інформаційно-психологічний процес спілкування осіб, котрі беруть в ньому участь, спрямований на отримання інформації про відомі допитуваному факти, що мають значення для встановлення істини по справі.

    Згідно ст. 224 КПК України допит проводиться за місцем проведення досудового розслідування або в іншому місці за погодженням із особою, яку мають намір допитати. Кожний свідок допитується окремо, без присутності інших свідків.

    Допит не може продовжуватися без перерви понад дві години, а в цілому - понад вісім годин на день.

    Перед допитом встановлюється особа, роз’яснюються її права, а також порядок проведення допиту. У разі допиту свідка він попереджається про кримінальну відповідальність за відмову давати показання і за давання завідомо неправдивих показань, а потерпілий - за давання завідомо неправдивих показань. За необхідності до участі в допиті залучається перекладач.

    Відповідно до ст. 63 Конституції України особа не несе відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім'ї чи близьких родичів, коло яких визначається законом.

    У разі відмови підозрюваного відповідати на запитання, давати показання особа, яка проводить допит, зобов’язана його зупинити одразу після отримання такої заяви. Під час допиту може застосовуватися фотозйомка, аудіо- та/або відеозапис.

    Допитувана особа має право використовувати під час допиту власні документи і нотатки, якщо її показання пов’язані з будь-якими обчисленнями та іншими відомостями, які важко зберегти в пам’яті. За бажанням допитуваної особи вона має право викласти свої показання власноручно. За письмовими показаннями особи їй можуть бути поставлені додаткові запитання

    Особа має право не відповідати на запитання з приводу тих обставин, щодо надання яких є пряма заборона у законі (таємниця сповіді, лікарська таємниця, професійна таємниця захисника, таємниця нарадчої кімнати тощо) або які можуть стати підставою для підозри, обвинувачення у вчиненні нею, близькими родичами чи членами її сім’ї кримінального правопорушення, а також щодо службових осіб, які виконують негласні слідчі (розшукові) дії, та осіб, які конфіденційно співпрацюють із органами досудового розслідування. Слідчий, прокурор має право провести одночасний допит двох чи більше вже допитаних осіб для з’ясування причин розбіжностей у їхніх показаннях. На початку такого допиту встановлюється, чи знають викликані особи одна одну і в яких стосунках вони перебувають між собою. Свідки попереджаються про кримінальну відповідальність за відмову від давання показань і за давання завідомо неправдивих показань, а потерпілі - за давання завідомо неправдивих показань.

    Викликаним особам по черзі пропонується дати показання про ті обставини кримінального провадження, для з’ясування яких проводиться допит, після чого слідчим, прокурором можуть бути поставлені запитання. Особи, які беруть участь у допиті, їх захисники чи представники мають право ставити одна одній запитання, що стосуються предмета допиту.

    Оголошення показань, наданих учасниками допиту на попередніх допитах, дозволяється лише після давання ними показань.

    У кримінальних провадженнях щодо злочинів проти статевої свободи та статевої недоторканості особи, а також щодо злочинів, вчинених із застосуванням насильства або погрозою його застосування, одночасний допит двох чи більше вже допитаних осіб для з’ясування причин розбіжностей в їхніх показаннях не може бути проведений за участю малолітнього або неповнолітнього свідка чи потерпілого разом з підозрюваним.

    Способи виклику та місце проведення допиту

    Особа може бути викликана на допит:

    • повісткою, надісланою поштою, електронною поштою чи факсимільним зв'язком;
    • телеграмою;
    • повідомленням по телефону безпосередньо особі, яка підлягає допиту;
    • через адміністрацію ізолятора тимчасового тримання або слідчого ізолятора (затримані або взяті під варту підозрювані та обвинувачені).

    У повістці, телеграмі, повідомленні зазначається: хто і в якості кого викликається, куди, на який час та до кого необхідно прибути.

    Місце допиту:

    • кабінет слідчого,
    • місце події;
    • місце проживання чи знаходження допитуваного (ізолятор тимчасового тримання, слідчий ізолятор, санаторій тощо);
    • місце роботи;
    • лікувальна установа (з дозволу лікаря)
    Савченко Олександр
    16%

    Доброго дня!

    1. ЛИШЕ З АДВОКАТОМ можна йти на допит.

    2. ВІДПОВІДАТИ на запитання намагайтеся конкретно, коротко і по суті. Не треба вдаватися до уточнень, розгорнутих пояснень і деталей. За можливості надайте односкладну відповідь: так, ні, не можу точно пригадати. Використовуйте маркери невпевненості «швидше за все», «якщо я не помиляюсь», «наскільки пам’ятаю» та інші ухильні відповіді у випадках, коли є сумніви у достовірності або коли ви не знаєте, яка відповідь буде найвлучнішою для вас. Категорично не варто відповідати на непоставлені запитання. Тонкий психологічний хід: коли слідчий довго мовчить, і допитуваний, щоб заповнити незручну паузу, починає говорити, зазвичай зайве. Відстежуйте свій стан та будьте свідомими. Не нехтуйте участю адвоката, який може зупинити вас, ­наприклад, легким поштовхом ноги під столом.

    3. БЕРІТЬ ПАУЗУ перед тим, як відповісти. Зазвичай люди на допиті намагаються все розповісти швидко, щоб скоріше завершити неприємну процедуру, але це навряд чи працює на їхню користь. Не поспішайте, пригадайте, подумайте, сформулюйте. Це той випадок, коли пауза грає вам на руку. Дотримуйтесь правила: відміряй сім разів, а відріж — один. На допиті не буває дрібниць, оскільки кожне слово може бути використане проти вас.

    4. ЗБЕРІГАЙТЕ СПОКІЙ під час спілкування зі слідчим, будьте ввічливими та дотримуйтеся психологічної дистанції. Зухвала чи довірлива манера спілкування — два діаметрально протилежних шаблони поведінки, проте обидва програшні. В арсеналі слідчого безліч психологічних прийомів: хтось приміряє роль «поганого поліцейського», хтось намагається увійти в довіру, хтось використовує нлп-технології. Не треба бути ані «ліпшим другом», ані «лютим ворогом», піддаючись маніпуляціям. Зайва емоційність на допиті демонструє лише вашу психологічну нестійкість, чим обов’язково скористається слідчий.

    5. ПЕРЕПИТУЙТЕ та уточнюйте запитання, просіть їх конкретизувати, якщо питання вам не зрозуміле, загальне чи, навпаки, занадто довге або містить складні граматичні звороти. Це також є завданням адвоката — стежити за коректністю запитань. Наприк­лад, слідчий запитує, чи спілкувалися ви з працівниками компанії «Х». Уточніть, який період та які саме представники компанії цікавлять, адже, надаючи відповіді на загальні запитання, допитувана особа потрапляє під ризик неоднозначного трактування показань у майбутньому. Стежте, щоб до протоколу була занесена саме та уточнена редакція запитання, яка стала зрозумілою для вас.

    6. ФІКСУЙТЕ допит. Разом із адвокатом проаналізуйте та змоделюйте можливі варіанти ходу допиту з точки зору виграшної стратегії для вашої сторони. Головне завдання — бути на рівних позиціях і не надавати тактичну перевагу слідчому. У разі коли є достатні підстави вважати, що слідчий застосує відеофіксацію допиту, подайте клопотання про її здійснення заздалегідь, така ініціатива нівелює тактичний прийом сторони обвинувачення і моральний тиск на допитувану особу.

    7. УВАЖНО ЧИТАЙТЕ протокол допиту та вносьте зауваження, якщо вони є. Ви втомилися і бажаєте якомога швидше покинути місце допиту, проте надважливо уважно прочитати протокол і впевнитись у відповідності запитань, зазначених у протоколі, тим, що були озвучені слідчим. У кожному порожньому полі протоколу зробіть прочерк. У разі помилок або невідповідностей скажіть про це слідчому, якщо він наполягатиме на такій редакції, занесіть свої зауваження у відповідну графу в протоколі.

    ДЖЕРЕЛО - https://pravo.ua/articles/pavila-povedinki-na-dopi...

    Всього найкращого!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України