Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Международное право, 08 мая 2023, вопрос №84982 150₴

Чи пускають за кордон хлопців 17 років?

Добрий день, мені 17 років вчусь в 11 класі у зв‘язку з обставинами я і моя сім‘я переїхала в чехію, в мене є віза на рік, так ось, питання: Якщо я поїду додому вирішити питання з школою, пустять мене знову за кордон?

Ответы юристов (12)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Відповідно до Правил перетину державного кордону України, Указу Президента України "Про загальну мобілізацію", до 18 років чоловіки можуть вільно виїзжати за кордон.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    • Ерік Югас Клиент 11 месяцев назад

      а які документи мені для цього треба

      • Гіммельфарб Станіслав  Олегович

        Достатньо закордонного паспорту

    Айвазян Юрий Климентьевич
    26.7%

    Доброго дня!

    Оскільки Вам не має 18 років, то закон не обмежує Вас у праві перетину кордону. Тому формально Ви маєте право безперешкодно заїхати в Україну і виїхати звідси. Для того Вам потрібно мати лише закордонний паспорт. Що стосується дозволу батьків, то він не потрібен, починаючи з 16 років.

    Проте стовідсотковії гарантії, що це станеться саме так, Вам наразі ніхто не дасть, тому що Ваш вік дуже близький до призовного.

    ТИМ НЕ МЕНШ ЯКЩО ВИ РАПТОМ НАДУМЄТЕ ЇХАТИ І ЯКЩО РАПТОМ У ВАС ВИНИКНУТЬ ПРОБЛЕМИ З ПРИКОРДОННИКАМИ (ВСЕ БУВАЄ), ОСЬ ВАМ АЛГОРИТМ ДІЙ, ЯКИМ МОЖНА СКОРИСТАТИСЯ В ТАКИХ ВИПАДКАХ:

    По-перше, на всі відмови Держприкорджон служби треба вимагати пісьмового підтвердження та одразу його оскаржувати. В таких випадках вони будуть відчувати більше відповідальності та діяти не так нахабно.

    По-друге, згідно з роз’ясненнями самої Держприкордонслужби України та відповідно до статті 23 Закону України “Про доступ до публічної інформації” рішення, дії чи бездіяльність органів ДПС можуть бути оскаржені до Голови Державної прикордонної служби України, вищого органу або суду..

    По-третє, згідно ст. 14Закону України Про прикордонний контроль від 05.11.2009 № 1710-VI (rada.gov.ua)

    "Стаття 14. Порядок відмови у перетинанні державного кордону іноземцям, особам без громадянства та громадянам України

    …Особа, якій відмовлено у перетинанні державного кордону, має право оскаржити відповідне рішення згідно із Законом України "Про звернення громадян" або до суду. Оскарження зазначеного рішення не зупиняє його дії. Оскаржене рішення може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним судом...".

    Відповідно до статті 24 Закону України “Про доступ до публічної інформації” відповідальність за порушення законодавства про доступ до публічної інформації несуть особи, винні у вчиненні таких порушень за:

    відмову в задоволенні запиту на інформацію;

    відстрочку задоволення запиту на інформацію;

    ненадання відповіді на запит на інформацію;

    надання недостовірної або неповної інформації;

    несвоєчасне надання інформації;

    невиконання органами Держприкордонслужби обов'язку оприлюднювати інформацію відповідно до статті 15 Закону України “Про доступ до публічної інформації”;

    інші рішення, дії чи бездіяльність органів Держприкордонслужби, що порушили законні права та інтереси запитувача.

    Особи, на думку яких їхні права та законні інтереси порушені органами Держприкордонслужби, мають право на відшкодування матеріальної та моральної шкоди в порядку, визначеному законом

    Оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів Держприкордонслужби до суду здійснюється відповідно до Кодексу адміністративного судочинства України.

    По-четверте, телефони Держприкодонслужби, які можуть згодитись в таких випадках!

    1598 (ДЛЯ ДЗВІНКІВ З МОБІЛЬНОГО); +38(044)527-63-63 (ДЛЯ ДЗВІНКІВ ІЗ-ЗА КОРДОНУ)

    - ТЕЛЕФОН ГАРЯЧОЇ ЛІНІЇ (СЛУЖБА «ДОВІРА»)

    (044) 527-64-29; (044) 239-84-80 (ФАКС)

    - ПОДАННЯ ЗАПИТІВ НА ОТРИМАННЯ ПУБЛІЧНОЇ ІНФОРМАЦІЇ

    (044) 527-64-29; (044) 239-84-80 (ФАКС)

    - ПОДАННЯ ЗВЕРНЕНЬ ГРОМАДЯН

    Нарешті, по-п’яте, прикордонники зобов’язані надавати консультації в телефонному режимі у пунктах пропуску за такими номерами:

    (033) 272 09 20 – Волинський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Волинської області – пункти пропуску Ягодин, Устилуг);

    (032) 239 01 23 – Львівський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Львівської області – пункти пропуску Угринів, Рава-Руська, Грушів, Краківець, Шегині, Смільниця );

    (067) 181 42 67 – Чопський прикордонний загін (кордон зі Словаччиною, Угорщиною – пункти пропуску Малий Березний, Ужгород, Малі Селменці, Тиса);

    (031) 313 82 61 – Мукачівський прикордонний загін (кордон з Угорщиною, Румунією – Лужанка, Вилок, Косино, Дзвінкове, Дякове, Солотвино);

    (037) 259 19 49 – Чернівецький прикордонний загін (кордон з Румунією, Молдовою у межах Чернівецької області – пункти пропуску Порубне, Мамалига, Росошани, Кельменці, Сокиряни);

    (043) 376 01 41 – Могилів-Подільський прикордонний загін – (кордон з Молдовою у межах Вінницької області);

    (032) 275 62 90 – Західне регіональне управління.

    Доречи, питання зі школою можна вирішити і на відстані. Можу в тому допомогти, коли буде потрібно.

    Якщо у Вас будуть до мене уточнюючі питання, звертайтесь персонально, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого фото.

    Вдачи!

    Адвокат Евгений Александрович
    20%

    Доброго дня, Ерік!

    До досягнення Вами 18-ти річного віку, Ви зможете перетнути кордон для виїзду з України, при наявності паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

    Обмеження стосується чоловіків віком від 18 до 60 років, які у воєнний час, можуть перетнути кордон лише при наявності законних підстав:

    https://dpsu.gov.ua/ua/peretinannya-derzhavnogo-ko...

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИПОСТАНОВА

    від 27 січня 1995 р. № 57Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...

    У разі наявності запитань будь ласка звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    Всього доброго!

    Мамай Ірина Євгеніївна

    До 18 років виїдете без проблем під час воєнного стану. З 16 років навіть самостійно без батьків.

    Богданов Микита
    16.7%

    Доброго дня. Так, до дня, коли вам виповниться 18 років, вас випустять за кордон. Обмеження виключно для чоловіків віком від 18 років. Тіж самі роз'яснення надає Державна прикордона служба.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, з заборона на виїзд лише чоловікам віком від 18 до 60 років. Якщо вам 17 років на вас обмеження не діють, для перетину кордону вам достатньо мати закордонний паспорт.

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Гончаренко Константин
    36.7%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Відповідно до законодавства України ст.313 ЦК України:

    фізичні особи, які досягли 16-річного віку, мають право на вільний самостійний виїзд за межі України, а фізичні особи, які не досягли 16-річного віку, мають право на виїзд за межі України лише за згодою батьків (усиновлювачів), піклувальників та в їхньому супроводі або в супроводі осіб, які уповноважені ними.

    При цьому порядок реалізації цього права врегульовано Законом України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України» та Правилами перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 року № 57 (далі – Порядок).

    Відповідно до зазначеного Порядку виїзд осіб, які досягли 16-річного віку здійснюється на підставі:

    – паспорта громадянина України для виїзду за кордон;

    – дипломатичного паспорта;

    – службового паспорта;

    – проїзного документа дитини, який видається дітям у віці до 18 років, або якщо вони вписані в закордонний паспорт одного з батьків – на підставі закордонного паспорту одного з батьків та у його супроводі.

    Заборона виключно з 18-60 років для чоловіків.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович

    Доброго дня! Відповідно до ч.3 ст.313 ЦК України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#n1710): "Фізична особа, яка досягла шістнадцяти років, має право на вільний самостійний виїзд за межі України.". Але це не означає, що не буде до Вас уваги з боку службовців ДПС щодо перетину кордону самостійно, без батьків чи інших представиків Ваших інтересів. Крім того, дозвіл в Українї про самостійний виїзд дитини віком з 16 років зовсім не означає такі ж умови перетинання кодонів інших країн ЄС, що Вас не може бути затримано до прибуття батьків або інших представників.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Ерік!

    Добрий день, мені 17 років вчусь в 11 класі у зв‘язку з обставинами я і моя сім‘я переїхала в чехію, в мене є віза на рік, так ось, питання: Якщо я поїду додому вирішити питання з школою, пустять мене знову за кордон?

    ТАК, ПОВИННІ ПРОПУСТИТИ. ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ВИЇЗД ДО ВИПОВНЕННЯ ВАМ 18 РОКІВ. ОДНАК ВРАХОВУЙТЕ, ЯКЩО ВАШІ 18 ВИПОВНЮЮТЬСЯ ДУЖЕ СКОРО, ПРИКОРДОННИКИ МОЖУТЬ НЕ ПРОПУСТИТИ. У ВСІХ ІНШИХ ВИПАДКАХ МАЄТЕ БЕЗЗАПЕРЕЧНО ПРАВО НА ПЕРЕТИНАННЯ ДЕРЖАВНОГО КОРДОНУ.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Степанов Михайло Леонідович

    Доброго дня. ви маєте право на вільний перетин кордону до досягнення 18 років.

    З повагою. для подальшої співпраці натискайте "Звернутися" або закрийте питання натиснувши галочку.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України