Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 09 мая 2023, вопрос №85059 400₴

Непридатність до військової служби і мобілізація

Доброго дня, чи підлягаю я мобілізації в цих випадках:
1. У 2013 році визнаний комісією не придатним до військової служби за гр. 1 ст.62в розкладу хвороб. (Повторному огляду не підлягає);
2. 2013 виключений з військового обліку згідно п.2.3 наказу МОУ 342 від 09.06.2006.
3. Мама яка має 2(чи 3) группу інвалідності. На скільки я знаю в таких випадках можлива відстрочка від мобілізації, але також чув інформацію, що якщо я не єдина дитина в сімʼї то відстрочка не можлива.

Ответы юристов (10)

    Корнійчук Євген Іванович
    25%

    Доброго дня, якщо у матері 2 група інвалідності вы маєте право на відстрочку від мобілізації згідно ст 23 ЗУ про мобілізаційну підготовку та мобілізацію. Що ви не один у сім'ї це не грає ролі. Тому вам нічого хвилюватися.

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;

    У разі отримання повістки під особистий підпис, ви повинні написати заяву на ім'я комісара ТЦК про надання відстрочки від мобіліцазії додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Свідоцтво про народження

    Довідка мсек

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда або довідка про надання допогти у зв'язку з інвалідністю.

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Корнійчук Євген Іванович

    Також повідомляю наказ 342 від 09.06.2006 року втратив свою чинність. Отже, запис у військовому квитку "знятий з військового обліку згідно з наказом МОУ №342" не означає, що Ви не підлягаєте призову у воєнний час. Оскільки, за станом здоров’я Ви можете бути непридатним до військової служби у мирний час, але підпадати під мобілізацію у період війни.

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    1. 2013 виключений з військового обліку згідно п.2.3 наказу МОУ 342 від 09.06.2006.

    Вас було не виключено з військового обліку, а знято, що має різні правові наслідки. Крім того, відповідно до ст.63в Розкладу хвороб Вас могли визнати непридатним до військової служби у мирний час, обмежено придатним у воєнний час. Тобто такий запис в військовому квитку не є перешкодою для мобілізації

    2. Мама яка має 2(чи 3) группу інвалідності. На скільки я знаю в таких випадках можлива відстрочка від мобілізації, але також чув інформацію, що якщо я не єдина дитина в сімʼї то відстрочка не можлива.

    Відповідно до ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", не підлягають призову під час мобілізації військовозобов'язані які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

    Таким чином, якщо Ваша мати має ІІ групу інвалідності, Ви маєте право на звільнення від мобілізації, незалежно від інших обставин.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олександре!

    Що стосується виключення Вас з військового обліку згідно п.2.3 наказу МОУ 342 від 09.06.2006, то наразі це наказ не є чинним і для підтвердження згаданного Вами висновку ВЛК Вам треба пройти останню повторно, і, скорше за все, у Вас визнають обмежену придатність, але для остаточного прогнозу я повинен знати точні діагнози.

    Проте Ви матимете право на відстрочку, якщо Ваша мати є інвалідом 2 групи.

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;".

    Якщо мати є все ж таки інвалідом 3 групи, то тоді Ваша відстрочка можлива за наступною підставою з тої ж статті, якщо Ви:

    "зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду".

    Для отримання такої відстрочки достатньо аби мати пройшла ЛКК та отримала довідку форми 080-4. Також бажано, щоби Ви при тому були прописані разом з нею, чи принаймні разом проживали.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче на них відповім!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    75%

    Вітаю, Олександре!

    Я СПРОБУЮ КОРОТКО ЗУПИНИТИСЬ НА КОЖНОМУ ПУНКТІ, ЯКИЙ ВИ ЗАЗНАЧИЛИ:

    Доброго дня, чи підлягаю я мобілізації в цих випадках:1. У 2013 році визнаний комісією не придатним до військової служби за гр. 1 ст.62в розкладу хвороб. (Повторному огляду не підлягає);

    ЗАРАЗ ЦЕ ОБМЕЖЕНА ПРИДАТНІСТЬ І З ТАКИМ ВИСНОВКОМ ВИ МОЖЕТЕ БУТИ МОБІЛІЗОВАНІ. ПО СУТІ ЦЕ ОБМЕЖЕНА ПРИДАТНІСТЬ, ЯКА ЗАРАЗ ПРАВА НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ НЕ НАДАЄ.

    2. 2013 виключений з військового обліку згідно п.2.3 наказу МОУ 342 від 09.06.2006.

    АНАЛОГІЧНО З ПЕРШИМ ПУНКТОМ. ВСІ ЧОЛОВІКИ, ЩО БУЛИ ЗНЯТІ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ ЗА НАКАЗОМ № 342, МОЖУТЬ БУТИ ПОВТОРНО ВЗЯТІ НА ОБЛІК З ОБОВ'ЯЗКОВИМ ПРОХОДЖЕННЯ ВЛК. ДАНИЙ НАКАЗ Є СЕКРЕТНИМ, АЛЕ ТИМ НЕ МЕНШЕ ВІДОМО, ЩО ВІН ВТРАТИВ ЧИННІСТЬ ВЖЕ ДОСТАТНЬО ДАВНО.

    3. Мама яка має 2(чи 3) группу інвалідності. На скільки я знаю в таких випадках можлива відстрочка від мобілізації, але також чув інформацію, що якщо я не єдина дитина в сімʼї то відстрочка не можлива.

    ЯКЩО МАТІР МАЄ САМЕ 2 (ДРУГУ) ГРУПУ ІНВАЛІДНОСТІ, ВИ МАТИМЕТЕ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ЗА СІМЕЙНИМИ ОБСТАВИНАМИ.

    Якщо сказати вірніше, Ви можете після цього піти до «війська» через мобілізацію, але тільки за ВЛАСНОЮ ЗГОДОЮ І ТІЛЬКИ ЗА МІСЦЕМ ПРОЖИВАННЯ. Це вимоги законодавства.

    Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    11) які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

    Особи з інвалідністю, а також особи, зазначені в абзацах четвертому - дванадцятому частини першої цієї статті, у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою і тільки за місцем проживання.

    Дуже часто постає питання в тому, чи потрібно оформлювати постійний догляд (опіку), або іншим чином доводити своє право на відстрочку. Відповідь на це питання проста: НІ, НІЧОГО ЦЬОГО РОБИТИ НЕ ПОТРІБНО.

    Законодавство передбачає надання особі відстрочки тільки за наявності факту «…ЯКІ МАЮТЬ… ОДНОГО ІЗ СВОЇХ БАТЬКІВ З ЧИСЛА ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ I-II ГРУПИ». Оформлення опіки, постійного догляду, спільна реєстрація – нічого цього не потрібно.

    Але справедливості заради скажу, що отримати відстрочку буде простіше, якщо, наприклад, особа має спільне з батьком місце реєстрації чи в довідці МСЕК буде зазначено про потребу батька в постійному догляді.

    Алгоритм дій та можливі сценарії вже в приміщенні ТЦК – окреме питання.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Достатньо оформити постійний догляд , або (оформити акт встановлення постійного догляду у виконавчому комітеті міської ради) за мамою на підставі довідки ЛКК будь-якої лікарні, що мама потребує постійного догляду, далі у органі соц захисту подасте ддокументи та отримаєте рішення про призначення родича доглядачем з відповідною виплатою, далі подасте - рішення органу соц захисту, довідку про інвалідність мами МСЕК - 157/о , свій паспорт, свідоцтво про народження для підтвердження родинних зв язків з мамою та заяву на відстрочку до тцк сп(воєнкомат)

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;

    визнані відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);

    жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років (такі жінки та чоловіки можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди і тільки за місцем проживання);

    жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває дитина з інвалідністю, яка має будь-які види порушень функцій організму III-IV ступеня їх вираження та обмеження життєдіяльності будь-якої категорії II-III ступеня їх вираження відповідно до критеріїв встановлення інвалідності дітям, затверджених Кабінетом Міністрів України, або дитина з інвалідністю, яка має функціональні порушення в організмі та обмеження життєдіяльності, що відповідають критеріям для встановлення I чи II групи інвалідності для повнолітньої особи згідно з порядком, затвердженим Кабінетом Міністрів України (такі особи

    можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди і тільки за місцем проживання);

    жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю I чи II групи, до досягнення нею 23 років;

    усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років (такі особи можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди і тільки за місцем проживання);

    зайняті постійним доглядом за особами, що його потребують, відповідно до законодавства України, в разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

    народні депутати України, депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим;

    працівники органів військового управління (органів управління), військових частин (підрозділів), підприємств, установ та організацій Міністерства оборони України, Збройних Сил України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, Національної поліції України, податкової міліції, Національного антикорупційного бюро України, Державного бюро розслідувань, Державної виконавчої служби України, Управління державної охорони України;

    інші військовозобов’язані або окремі категорії громадян у передбачених законами випадках.

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

    наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;

    жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час проведення антитерористичної операції з числа:

    військовослужбовців або працівників утворених відповідно до законів України військових формувань, що захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення;

    працівників підприємств, установ, організацій, які залучалися до забезпечення проведення антитерористичної операції та загинули або пропали безвісти під час забезпечення проведення антитерористичної операції безпосередньо в районах та у період її проведення;

    осіб, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, за умови що в подальшому такі добровольчі формування були включені до складу утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів;

    осіб, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах її проведення у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, але в подальшому такі добровольчі формування не були включені до складу утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів, і виконували завдання антитерористичної операції у взаємодії з утвореними відповідно до законів України військовими формуваннями та правоохоронними органами.

    Особи, зазначені в абзацах четвертому - восьмому частини другої цієї статті, у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою.

    Не підлягають призову на військову службу під час часткової мобілізації протягом шести місяців з дня звільнення з військової служби військовозобов’язані з числа громадян, які проходили військову службу за призовом під час мобілізації та були звільнені зі служби у запас (крім військовослужбовців, зарахованих на службу у військовому оперативному резерві першої черги). Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою".

    Окремо зазначу, що для перетину кордону, виключення можуть стосуватися тільки осіб, визначених законодавством.

    Зокрема тих, які мають: ( Вам необхідно у регіоні перебування отримати одну з таких довідок за підписом начальника)

    посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік, (заброньований за погодженням з Мінекономіки, установою , організацією, для суспільно -корисної допомоги) або

    висновок військово-лікарської комісії про непридатність ( з виключенням з обліку повністю , взагалі)

    Крім того обмеження не стосуються осіб:

    на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, або

    які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років, або

    на утриманні яких є дитина з інвалідністю., або особа з інвалідністю до 23 років.

    А також тих, хто є:

    усиновителем

    опікуном, або

    чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час проведення антитерористичної операції. та під час дії воєнного стану.

    здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі).

    водії, які заброньовані для здійснення міжнародних вантажних перевезень, перевезень для потреб Збройних Сил України, медичних вантажів та вантажів гуманітарної допомоги, відповідно до визначеного порядку;

    люди з інвалідністю та особи, що їх супроводжують.

    Особи, що зайняті доглядом за особами , що його потребують згідно висновку ЛКК (внаслідок когнітивних порушень здоров я)

    які виїхали до інших держав на постійне місце проживання, що відповідно документально підтверджено.

    З 29.07.22

    військовозобов'язані жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії росії у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану. ( треба мати довідку , що родич загинув саме від виконання бойових завдань медичної експертизи про причинно -наслідковий зв язок загибелі.)

    Додаткові підстави:

    Згідно з постановою від 20 травня 2022 р. № 615 під час війни можуть виїжджати за кордон водії, залізничники та спортсмени.

    водіїв, що здійснюють перевезення медичних вантажів, вантажів гуманітарної допомоги автомобільними транспортними засобами для потреб ЗСУ, інших військових формувань, а також населення України.

    залізничники, які забезпечують функціонування та безперебійну роботу залізниці.

    спортсменів, які включені до складу національних збірних команд України з олімпійських, неолімпійських видів спорту та видів спорту осіб з інвалідністю;

    тренерів із складу національних збірних команд, спортивних суддів та інших фахівців, що забезпечують, зокрема, організаційне, науково-методичне, медичне супроводження, антидопінговий контроль тощо підготовки спортсменів, які включені до складу національних збірних команд України за наявності підтвердних документів щодо участі в офіційних міжнародних спортивних змаганнях та навчально-тренувальних зборах, що проводяться за кордоном.

    КМУ постановою від 10 лютого 2023 року №119 доповнення:

    жінка, яка є усиновлювачкою, опікункою, піклувальницею, однією з прийомних батьків або однією з батьків-вихователів.

    чоловік, який є одиноким батьком, одиноким усиновлювачем або опікуном, піклувальником, прийомним батьком чи батьком-вихователем. Ідеться про чоловіка, який не перебуває у шлюбі та самостійно виховує та утримує дитину без участі матері.

    Один із батьків, який має або виховує дитину/дітей віком до 18 років, зможе перетнути кордон для відвідування таких дітей, які перебувають за межами України, або для їхнього супроводження для виїзду з України. Для цього потрібно мати документи.

    ---

    Вам треба мати копію довідки МСЕК про Вашу інвалідність чи інвалідність родичанад яким ви здійснюєте опіку , чи постійний догляд (за висновком ЛКК згідно довідки органу соц. Захисту як доглядач з відповідними виплатами), або висновок про термінове лікування закордоном та військовий квиток де вказано про відстрочку, або довідку про це, також паспорт закордонний

    Таке формулювання може дати підставу для відстрочки з правом виїзду, візьміть на ВЛК всі медичні документи оригінали та копії , копії залиште у них в тцк сп.

    або домагатися висновку ВЛК про непридатність з виключенням з обліку

    Нові правила перетину з 07.11.22

    https://dpsu.gov.ua/ua/peretinannya-derzhavnogo-kordonu-pid-chas-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu-pitannya-vidpovid/

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович

    Вітаю!

    1.

    Придатність до служби в армії визначає тільки ВЛК (військово-лікарська комісія).

    МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ

    НАКАЗ

    14.08.2008 № 402

    Зареєстровано в Міністерствіюстиції України17 листопада 2008 р.за № 1109/15800

    Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України

    3.8.

    Постанови ВЛК військових комісаріатів оформлюються довідкою ВЛК (додаток 4 до Положення) у двох примірниках, яка не підлягає затвердженню штатною ВЛК і дійсна протягом шести місяців з дня медичного огляду. Копія довідки видається на руки особі, яка пройшла медичний огляд.

    Після закінчення медичного обстеження під час мобілізації ВЛК виносить щодо військовозобов’язаного одну із таких постанов:

    "Придатний до військової служби";

    "Тимчасово непридатний до військової служби (вказати дату повторного огляду)";

    "Непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку".

    Додаток 1до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України

    РОЗКЛАД

    хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби

    ГРАФА І - ЦЕ ВИЗНАЧЕННЯ ПРИДАТНОСТІ ДО СТРОКОВОЇ СЛУЖБИ.

    ЗАРАЗ ВАС БУДУТЬ ПЕРЕВІРЯТИ НА ПРИДАТНІСТЬ ПО ГР. ІІ РОЗКЛАДУ ХВОРОБ (НАКАЗ МО УКРАЇНИ # 402)

    Стаття 62.

    Включено: набуті деформації та дефекти пальців кисті та стопи S60 - 69, S90 - 99, набуті деформації кінцівок T11, T13, T92, T93, набута плоскостопість M20 - M21; фібробластичні порушення M72

    в) Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

    2.

    Наказ Міністра оборони України від 09.06.2006 року № 342 «Про затвердження змін у Настанові з військового обліку прапорщиків, мічманів, сержантів, старшин, солдатів та матросів запасу Збройних Сил України та інших військових формувань” .

    Цей наказ втратив чинність.

    Він стосувався ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ.

    ЗНЯТТЯ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ НЕ ПРИПИНЯЕ ВІЙСЬКОВОГО ОБОВ'ЯЗКУ ОСОБИ, ВИ ЗАЛИШАЄТЕСЯ ВІЙСЬКОВОЗАБОВЯЗАНИМ.

    3.

    ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ ЯК ОСОБА, ЯКА МАЄ МАМУ, КОТРА Є ІНВАЛІДОМ ДРУГОЇ ГРУПИ.

    ТРЕТЯ ГРУПА ІНВАЛІДНОСТІ МАМИ НЕ НАДАЄ ВАМ ПРАВА НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;

    Документів, що підтверджують інвалідність (один з них):

    • довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації № 157-1/о);
    • посвідчення, яке підтверджує відповідний статус;
    • пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю», «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю», в яких зазначено групу та причину інвалідності;
    • довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

    КІЛЬКІСТЬ ДІТЕЙ У МАМИ НІЯК НЕ ВПЛИВАЄ НА ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ.

    Адвокат Евгений Александрович

    Доброго вечора, Олександр!

    ТАК, ВИ НЕПРИДАТНИЙ ДО ПРОХОДЖЕННЯ ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ З ВИКЛЮЧЕННЯМ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ, Є НЕВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНИМ, ВІДСТРОЧКА ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ ВАМ НЕ ПОТРІБНА.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    "Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього... 6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов'язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов'язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:...3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;...".

    ЗА ІНФОРМАЦІЄЮ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ:

    https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    "Перетинання державного кордону під час правового режиму воєнного стану. Питання-відповідь

    Виїзд дозволено, виходячи з положень п.2-6 Правил та абз.16 ч.1 ст.23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (щодо особи, знята з військового обліку на підставі рішення ВЛК про непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку)".

    При наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    Всього доброго!

    Степанов Михайло Леонідович

    Вітаю, наказу МОУ 342 від 09.06.2006, втратив чинність. Тому вас можуть забов'язати пройти ВЛК.

    Якщо, мати має 2 групу інвалідності ви будете мати право на відстрочку від мобілізації, та на перетин кордону для супроводу матері.

    Відповідно до ст.23 Закону. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

    Для отримання відстрочки у ТЦК потрібно надати такі документи : свідоцтво про народження , пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда, висновок мсек. дані документи треба подавати у вигляді нотаріально завірених копій.

    Для перетину кордону вам необхідно мати такі документи:

    свідоцтво про народження , пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда, У разі одного місця реєстрацією з мамою цього достатньо, якщо місце реєстраціє ріхне треба ще мати акт про встановлення факту здійснення догляду.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...

    З повагою. для подальшої співпраці натискайте "Звернутися" або закрийте питання натиснувши галочку.

    Крикун Сергій  Павлович

    "ПОЛОЖЕННЯ про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text):

    "...Додаток 1 до Положення

    РОЗКЛАД хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби...

    Стаття 62:

    в) з незначними порушеннями функцій: І гр. - Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час; ІІ, ІІІ гр. - Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально".

    Закон України " Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:...

    які мають ... одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи; ..".

    "ПОРЯДОК організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1487-2022-%D0%...):

    "...Дадаток 2 до Порядку

    ПРАВИЛА військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів

    1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:...

    8) особисто повідомляти в семиденний строк органам, в яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну персональних даних, зазначених у статті 7 Закону України “Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів”, а також надавати зазначеним органам документи, що підтверджують право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”;...".

    ---

    Доброго вечора, пане Олександре! По-перше, у 2013р. Ви були обстежені за гр.І ст.62в Розкладу хвороб наведеного Положення про ВЛЕ, тобто як призовник. При цьому, даний п."в" передбачає визнання особи непридатним до військовоїслужби у мирний час та обмежено придатним у воєнний час. При цьому, як ви пишете: "Повторному огляду не підлягає" - такого припис ні ст.62, ні інші статті Розкладу хвороб не містять. По-друге, в даний час здійснюється мобілізація військовозобов'язаних, а не призовників, тобто осіб віком 27 років і старше, тобто за графою ІІ Розкладу хвороб При цьому, при застосуванні п."в" ст.62 за гр.ІІ придатність або обмежена придатнніст особи до військової служби визначається інвдивідуально, але у воєнний час особа в цьому випадку підлягає до визнання придатною до військової служби. По-третє, щодо інвалідності Вашої матері. Ви будете мати право на відстрочку від призову під час мобілзації у разі ІІ групи інвалідності матері - у разі ІІІ групи цього права Ви не матемите. По-четверте, у разі ІІ групи інвалідності матері наведене положення підп.8 п.1 Правил військового обліку вимагає подання військовозобов'язаним до РТЦК та СП докуиментів, що підтверджують право на відстрочку, а точніше, іншими словами, для оформлення відстрочки від призову.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України