Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 16 мая 2023, вопрос №85374 400₴

Чи підлягають призову на військову службу під час мобілізації лікарі, які підвищують кваліфікацію в клінічній ординаторі?

Чи підлягають призову на військову службу під час мобілізації лікарі, які підвищують кваліфікацію (навчаються) в клінічній ординаторі? (з посиланнями на відповідний закон/и)

Ответы юристов (15)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ігоре!

    Ні, такі лікарі призову не підлягвють, оскільки по суті продовжують навчання у вищому медичному закладі!

    Для того, аби зрозуміти, чи дає інтернатура право на відстрочку, треба визначати її місце в системі вищої освіти медичних закладів.

    Інтернатураце первиннне підвищення кваліфікації випускників вищих медичних закладів, незалежно від підпорядкування та форми власності, після закінчення якої їм присвоюється кваліфікація лікаря (провізора)- спеціаліста певного фаху. Основним завданням інтернатури є підвищення рівня практичної підготовки випускників вищих медичних (фармацевтичних) закладів освіти III–IV рівнів акредитації та медичних факультетів університетів, їх професійної готовності до самостійної лікарської (провізорської) діяльності.

    Під час навчання в інтернатурі лікарі (провізори) — інтерни можуть одночасно навчатися в магістратурі з такої ж спеціальності, як і спеціальність інтернатури. Навчання в магістратурі проводиться на тій же кафедрі вищого закладу освіти, на якій лікар(провізор)- інтерн проходить очну форму навчання в інтернатурі. Вступ до магістратури та навчання в ній регламентуються Тимчасовим положенням про порядок підготовки магістрів медицини (фармації) у вищому медичному (фармацевтичному закладі освіти IV рівня акредитації, яке затверджується Міністерством охорони здоров'я України за погодженням з Міністерством освіти України).

    Згідно пункту 4 "Положення про інтернатуру"

    " Програма підготовки в інтернатурі складається з двох частин: освітньої та практичної.

    Освітня частина інтернатури проводиться в закладі вищої освіти, що здійснює підготовку лікарів (фармацевтів/провізорів)-інтернів. Тривалість освітньої частини інтернатури складає три місяці за один рік навчання та розраховується пропорційно до тривалості підготовки в інтернатурі, наведеної у додатку до цього Положення.

    Практична частина інтернатури проводиться на базах стажування лікарів (фармацевтів/провізорів)-інтернів. Тривалість практичної частини інтернатури визначається програмою підготовки в інтернатурі за відповідною спеціальністю.

    5. Для працевлаштування на посаду лікаря-спеціаліста або фармацевта/провізора-спеціаліста за відповідною спеціальністю проходження інтернатури є обов’язковим.".

    Тобто по суті, без інтернатури студенти вищих медичних закладів не можуть вважатися такими, що отримали професію лікаря!

    Тому інтернатура - це є продовження отримання вищої медичної освіти, і без неї можна вважати студента таким, що не отримав фах.

    На основі цього можна зробити висновок, що інтернатура - це продовження навчання у ВМНЗ, а отже згідно статті 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    яка надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації треба зазначити, що -

    «Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;"

    Додам від себе: а також ті, хто навчається на денній формі інтернатури!

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче на них відповім!

    • Ігор Клиент 11 месяцев назад

      хотів би уточнити що інтернатура це не ординатура, саме тому в мене і виникло питання

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Клінічна ординатура — це вища форма підвищення кваліфікації лікарів-спеціалістів з певного фаху у вищих медичних закладах освіти III–IV рівнів акредитації, закладах післядипломної освіти та клінічних науково-дослідних інститутах, центрах. Разом із інтернатурою вона є частиною системи вищої освіти лікарів. Вказані заклади знаходяться у підпорядкуванні Міністерства охорони здоров'я України, окрім медичного інституту Сумського державного університету та медичного факультету Ужгородського національного університету — підпорядкування Міністерству освіти і науки України.

        Клінічна ординатура, так само як і інтернатура, забезпечує одержання лікарем вищої кваліфікації на основі раніше здобутої освіти у вищому медичному закладі освіти III–IV рівнів акредитації і закладах післядипломної освіти та набутого досвіду практичної роботи лікарем-спеціалістом з певного фаху. Основним завданням клінічної ординатури є поглиблення професійних знань, підвищення рівнів умінь та навичок лікаря-спеціаліста за його лікарським фахом з метою підготовки висококваліфікованого лікаря для самостійної роботи в закладах охорони здоров'я.

        Отже так само як інтернатура вона повинная надавати лікарям право на відстрочку.

        В згадані статті 23 ЗУ Про МП та М такі форми освіти як інтернатура чи ординатура прямо не вказуються, але в цьому випадку можна йти нляхом правової аналогії.

        • Ігор Клиент 11 месяцев назад

          Можна посилання на закон України де визначене поняття ординатури?

          Можливо лікарі, які підвищують кваліфікацію в ординатурі входять в категорію асистент-стажист?

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Наказ Міністерства охорони зров'я N 12 від 29.01.98 Про затвердження Положення про клінічну ординатуру

            " 1. Загальні положення

            1.1. Клінічна ординатура є вищою формою підвищення кваліфікації лікарів-спеціалістів з певного фаху у вищих медичних закладах освіти III-IV рівнів акредитації, закладах післядипломної освіти (надалі - вищі заклади освіти) та клінічних науково-дослідних інститутах, центрах (надалі - наукові установи).

            1.2. Клінічна ординатура забезпечує одержання лікарем вищої кваліфікації на основі раніше здобутої освіти у вищому медичному закладі освіти III-IV рівнів акредитації і закладах післядипломної освіти та набутого досвіду практичної роботи лікарем-спеціалістом з певного фаху.".

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Все ж таки це навчання. Продовження отримання кваліфікації більш високого рівня. Так шо пряме порівняння до того, що є в статті 23 підшукати складно.

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Але ближче всього до здобувача.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Підстави для звільнення від мобілізації передбачені ст. 23 Закону України про "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Відповідно до вказаної норми, Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

    Відповідно до ст. 18 Закону України "Про освіту", інтернатура відноситься до післядипломної освіти. Відповідно до п. 7 вказаної статті, Інтернатура проводиться в університетах, академіях, інститутах, наукових установах, закладах охорони здоров’я, визнаних центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров’я як бази інтернатури, і є обов’язковою формою первинної спеціалізації осіб за лікарськими та провізорськими спеціальностями для отримання кваліфікації лікаря-спеціаліста або провізора-спеціаліста.

    Таким чином, є прогалина в діючому законодавстві і прямої норми, яка передбачала звільнення інтернів від мобілізації, немає.

    Але, з точки визначеності та загальності правової норми, метою вищої освіти, відповідно до ст. 17 Закону "Про освіту", Метою вищої освіти є здобуття особою високого рівня наукових та/або творчих мистецьких, професійних і загальних компетентностей, необхідних для діяльності за певною спеціальністю чи в певній галузі знань.

    Виходячи з того, що без проходження інтернатури, особа не вважається такою, що отримала професійну компетентність для здійснення професійної діяльності, то інтернатура повинна розглядатись як продовження вищої освіти, а інтерни - як здобувачі вищої освіти.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    • Ігор Клиент 11 месяцев назад

      компетентість професійну я вже отримав, бо інтернатуру закінчив успішно, ординатура це наступний етап, саме тому я і вирішив уточнити

      • Гіммельфарб Станіслав  Олегович

        Справа в тому, що на сьогодні, визначення поняття "ординатура", в правовому полі України взагалі відсутнє. Положення про клінічну ординатуру 1998 року втратило чинність з серпня 2022 року. Згідно Закону про освіту, застосовується поняття Лікарська резидентура, яка є формою спеціалізації лікарів-спеціалістів за певними лікарськими спеціальностями для отримання кваліфікації лікаря-спеціаліста згідно з переліком лікарських спеціальностей, затвердженим центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров’я.

        З огляду на правову невизначеність, навряд чи вдасться переконати ТЦК в наявності у Вас права на відстрочку, але є досить привабливі судові перспективи

    Степанов Михайло Леонідович

    Вітаю, на разі діє військовий стан, мобілізація передбачена ЗУ " Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" Враховуючи ст.23 де зазначено: здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

    Як ви бачите дана норма не стосується вашої ситуації, Тому я все розумію, що колеги хочуть заробити і тішать вас. Але Я скажу вам, як воно є. Ви не маєте право на відстрочку, і будьте готові, що вас можуть мобілізувати. Після мобілізації за вами буде зберігатися ваша посада, після чого ви зможете успішно довчитися.

    З повагою. для подальшої співпраці натискайте "Звернутися" або закрийте питання натиснувши галочку.

    • Ігор Клиент 11 месяцев назад

      А лікарі, які проходять підвищення кваліфікації в ординатурі не належать до категорії асистент-стажист?

      • Степанов Михайло Леонідович
        25%

        Ви вже закнічили вищу освіту, тому ви не маєте право на відстрочку.

    Дерій Владислав Олегович
    50%

    Доброго дня, Ігоре!

    Згідно ст.23 ЗУ «Про військовий обов’язок та військову службу» призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

    Згідно ст. 61 ЗУ «Про вищу освіту»

    1. Особами, які навчаються у закладах вищої освіти, є:

    1) здобувачі вищої освіти;

    2) інші особи, які навчаються у закладах вищої освіти.

    2. Здобувачами вищої освіти є:

    1) студент - особа, зарахована до закладу вищої освіти з метою здобуття вищої освіти ступеня молодшого бакалавра, бакалавра чи магістра;

    2) курсант - особа, яка в установленому порядку зарахована до вищого військового навчального закладу, закладу вищої освіти із специфічними умовами навчання, військового інституту як підрозділу закладу вищої освіти і навчається з метою здобуття вищої освіти за певним ступенем та якій присвоєно військове звання рядового, сержантського і старшинського складу або спеціальне звання рядового, молодшого начальницького складу або таке звання вона мала під час вступу на навчання. Статус курсанта може надаватися окремим категоріям осіб, які навчаються у невійськових закладах вищої освіти, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

    Особа, яка в установленому порядку зарахована до вищого військового навчального закладу, закладу вищої освіти із специфічними умовами навчання з метою здобуття вищої освіти і має військове звання офіцерського складу або відповідне спеціальне звання середнього чи старшого начальницького складу, має статус слухача вищого військового навчального закладу, закладу вищої освіти із специфічними умовами навчання;

    3) аспірант - особа, зарахована до закладу вищої освіти (наукової установи) для здобуття ступеня доктора філософії/доктора мистецтва;

    4) ад’юнкт - особа, зарахована до вищого військового навчального закладу, закладу вищої освіти із специфічними умовами навчання для здобуття ступеня доктора філософії;

    {Пункт 5 частини другої статті 61 виключено на підставі Закону № 1369-IX від 30.03.2021}

    6) асистент-стажист - особа, яка має вищу освіту ступеня магістра, навчається в асистентурі-стажуванні закладу вищої освіти за мистецькими спеціальностями з метою вдосконалення творчої майстерності.

    3. До інших осіб, які навчаються у закладах вищої освіти, належать:

    1) слухач - особа, яка навчається на підготовчому відділенні закладу вищої освіти, або особа, яка отримує додаткові чи окремі освітні послуги, у тому числі за програмами післядипломної освіти;

    {Пункт 2 частини третьої статті 61 виключено на підставі Закону № 2145-VIII від 05.09.2017}

    3) лікар (провізор)-інтерн - особа, яка має ступінь магістра медичного або фармацевтичного спрямування, виконує програму підготовки в інтернатурі за відповідною спеціальністю під керівництвом лікаря закладу охорони здоров’я та закріпленого за ним викладача кафедри закладу вищої освіти, що здійснює підготовку лікарів (провізорів)-інтернів, та бере участь у наданні всіх видів медичної допомоги, передбачених вимогами освітньо-кваліфікаційної характеристики;

    4) лікар-резидент - особа, яка має ступінь магістра медичного спрямування, навчається виключно на відповідних клінічних кафедрах або базах резидентури з метою отримання кваліфікації лікаря певної спеціальності відповідно до переліку спеціальностей резидентури.

    Отже, лікар-резидент не є здобувачем вищої освіти згідно ЗУ «Про вищу освіту».

    Згідно ст. 5 розділу II ЗУ «Про вищу освіту»

    1. Підготовка фахівців з вищою освітою здійснюється за відповідними освітніми програмами на таких рівнях вищої освіти:

    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;
    • перший (бакалаврський) рівень;
    • другий (магістерський) рівень;
    • третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень.

    2. Здобуття вищої освіти на кожному рівні вищої освіти передбачає успішне виконання особою освітньої програми, що є підставою для присудження відповідного ступеня вищої освіти:

    1) молодший бакалавр;

    2) бакалавр;

    3) магістр;

    4) доктор філософії/доктор мистецтва.

    Ігоре, якби Ви здобували третій (освітньо – науковий) рівень вищої освіти - ступінь доктора філософії в галузі знань 22 Охорона здоров’я , Ви б мали право на відстрочку. Ординатура, на жаль, не дає право на відстрочку.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25%

    Вітаю, Ігоре!

    Чи підлягають призову на військову службу під час мобілізації лікарі, які підвищують кваліфікацію (навчаються) в клінічній ординаторі? (з посиланнями на відповідний закон/и)

    Положення про клінічну ординатуру втратило чинність з 02.09.2022 року. Наразі чинним Законом України "Про освіту" передбачено поняття лікарська резидентура.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0106-98#Text

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про освіту

    (Відомості Верховної Ради (ВВР), 2017, № 38-39, ст.380)

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2145-19#n286

    Стаття 18. Освіта дорослих

    1. Освіта дорослих, що є складовою освіти впродовж життя, спрямована на реалізацію права кожної повнолітньої особи на безперервне навчання з урахуванням її особистісних потреб, пріоритетів суспільного розвитку та потреб економіки.

    2. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування створюють умови для формальної, неформальної та інформальної освіти дорослих.

    3. Складниками освіти дорослих є:

    післядипломна освіта;

    професійне навчання працівників;

    курси перепідготовки та/або підвищення кваліфікації;

    безперервний професійний розвиток;

    будь-які інші складники, що передбачені законодавством, запропоновані суб’єктом освітньої діяльності або самостійно визначені особою.

    4. Особа має право на вільний вибір закладу освіти, установи, організації, іншого суб’єкта освітньої діяльності, видів, форм, темпу здобуття освіти та освітньої програми в межах здобуття освіти дорослих.

    5. Післядипломна освіта передбачає набуття нових та вдосконалення раніше набутих компетентностей на основі здобутої вищої, професійної (професійно-технічної) або фахової передвищої освіти та практичного досвіду.

    6. Післядипломна освіта включає:

    спеціалізацію - профільну спеціалізовану підготовку з метою набуття особою здатності виконувати завдання та обов’язки, що мають особливості в межах спеціальності;

    перепідготовку - освіту дорослих, спрямовану на професійне навчання з метою оволодіння іншою (іншими) професією (професіями);

    підвищення кваліфікації - набуття особою нових та/або вдосконалення раніше набутих компетентностей у межах професійної діяльності або галузі знань;

    стажування - набуття особою практичного досвіду виконання завдань та обов’язків у певній професійній діяльності або галузі знань.

    7. Післядипломна освіта у сфері охорони здоров’я також включає:

    інтернатуру;

    лікарську резидентуру.

    Інтернатура проводиться в університетах, академіях, інститутах, наукових установах, закладах охорони здоров’я, визнаних центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров’я як бази інтернатури, і є обов’язковою формою первинної спеціалізації осіб за лікарськими та провізорськими спеціальностями для отримання кваліфікації лікаря-спеціаліста або провізора-спеціаліста.

    Лікарська резидентура проводиться в університетах, академіях, інститутах, наукових установах, закладах охорони здоров’я, визнаних центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров’я як бази лікарської резидентури, і є формою спеціалізації лікарів-спеціалістів за певними лікарськими спеціальностями для отримання кваліфікації лікаря-спеціаліста згідно з переліком лікарських спеціальностей, затвердженим центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров’я.

    ...

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про вищу освіту

    (Відомості Верховної Ради (ВВР), 2014, № 37-38, ст.2004)

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1556-18#Text

    Стаття 61. Особи, які навчаються у закладах вищої освіти

    1. Особами, які навчаються у закладах вищої освіти, є:

    1) здобувачі вищої освіти;

    2) інші особи, які навчаються у закладах вищої освіти.

    ...

    1) слухач - особа, яка навчається на підготовчому відділенні закладу вищої освіти, або особа, яка отримує додаткові чи окремі освітні послуги, у тому числі за програмами післядипломної освіти;

    {Пункт 2 частини третьої статті 61 виключено на підставі Закону № 2145-VIII від 05.09.2017}

    3) лікар (провізор)-інтерн - особа, яка має ступінь магістра медичного або фармацевтичного спрямування, виконує програму підготовки в інтернатурі за відповідною спеціальністю під керівництвом лікаря закладу охорони здоров’я та закріпленого за ним викладача кафедри закладу вищої освіти, що здійснює підготовку лікарів (провізорів)-інтернів, та бере участь у наданні всіх видів медичної допомоги, передбачених вимогами освітньо-кваліфікаційної характеристики;

    4) лікар-резидент - особа, яка має ступінь магістра медичного спрямування, навчається виключно на відповідних клінічних кафедрах або базах резидентури з метою отримання кваліфікації лікаря певної спеціальності відповідно до переліку спеціальностей резидентури.

    ЗАРАЗ ВИ МАЄТЕ СТАТУС ІНШОЇ ОСОБИ, ЯКА НАВЧАЄТЬСЯ У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ І ВІДПОВІДНО НЕ Є ЗДОБУВАЧЕМ ОСВІТИ У КОНТЕКСТІ СТАТТІ 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ "ПРО МОБІЛІЗАЦІЙНУ ПІДГОТОВКУ ТА МОБІЛІЗАЦІЮ".

    ВІДПОВІДНО ПРАВА НА ВІДСТРОЧКУ ВИ НЕ МАЄТЕ.

    СПРАВЕДЛИВОСТІ ЗАРАДИ СКАЖУ, ЩО ПРАКТИКА МОБІЛІЗАЦІЇ ЛІКАРІВ НЕ ТАКА ПОШИРЕНА, ЯК ІНШІХ КАТЕГОРІЙ ВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНИХ. ВТІМ ВСЕ ОДНО ПРИ ВІДВІДУВАННІ ТЦК ТА СП РАДЖУ ПОДАТИ ЗАЯВУ ПРО НАДАННЯ ВІДСТРОЧКИ ДЛЯ ПРОДОВЖЕННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України