Задайте вопрос юристу

828 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 16 мая 2023, вопрос №85423 250₴

Чи обовʼязкове проходження ВЛК

Доброго дня! Навчаюсь в університеті в аспірантурі на денній формі. Для подальшого навчання потрібно надати сканкопію військового квитка або тимчасове військове посвідчення ( так як мені більше 27 років). У військоматі останній раз зʼявлявся у 26 років і відтоді маю приписне посвідчення, яке до 27 років.
При відвідуванні військомату озвучив що навчаюсь і маю довідку про це. Відправили на влк і потрібно сплатити штраф 1700 грн за те що раніше не зʼявлявся хоч повістки не отримував.
Питання, чи обовʼязково я маю проходити влк для отримання тимчасового квитка, маючи відстрочку так як навчаюсь в аспірантурі?

Ответы юристов (14)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    16%

    Вітаю, Денисе!

    Доброго дня! Навчаюсь в університеті в аспірантурі на денній формі. Для подальшого навчання потрібно надати сканкопію військового квитка або тимчасове військове посвідчення ( так як мені більше 27 років). У військоматі останній раз зʼявлявся у 26 років і відтоді маю приписне посвідчення, яке до 27 років.При відвідуванні військомату озвучив що навчаюсь і маю довідку про це. Відправили на влк і потрібно сплатити штраф 1700 грн за те що раніше не зʼявлявся хоч повістки не отримував.Питання, чи обовʼязково я маю проходити влк для отримання тимчасового квитка, маючи відстрочку так як навчаюсь в аспірантурі?

    ТАК, ОБОВ'ЯЗКОВО. ДЛЯ ТОГО, АБИ ВИДАТИ ВАМ НОВИЙ ВІЙСЬКОВО-ОБЛІКОВИЙ ДОКУМЕНТ, ТЦК ТА СП МАЄ ПРОВЕСТИ ВАШ МЕДИЧНИЙ ОГЛЯД ДЛЯ ВСТАНОВЛЕННЯ СТУПЕНЯ ПРИДАТНОСТІ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ.

    ДАНИЙ ВИСНОВОК БУДЕ ЗАЗНАЧЕНО У ТИМЧАСОВОГО ПОСВІДЧЕННІ, ТОМУ ДАНА ВИМОГА Є ТОЧНО ЗАКОННОЮ І ВИ ЗОБОВ'ЯЗАНІ ПРОЙТИ ВЛК.

    РАДЖУ ДЛЯ ДОТРИМАННЯ ПРОЦЕДУРИ ПОДАТИ ДО ТЦК ЗАЯВУ ПРО НАДАННЯ ВІДСТРОЧКИ.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    • Денис Клиент 10 месяцев назад

      Документи прийняли, видали тичасове посвідчення, довідку з інституту забрали. Заяву про відстрочку сказали не потрібно писати, довідку приложать у справу. Чи все таки потрібно написати заяву, як порадите

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Денисе!

        За таких умов можете дійсно нічого не писати, якщо ТЦК не вимагає цього.

        Головне, що у Вас прийняли документи та видали військово-обліковий документ. Якщо претензій до Вас немає, на цьому вбачаю закінчення історії

    Корнійчук Євген Іванович
    14%

    Доброго дня, так ви повинні пройти ВЛК. Це обов'язково.

    Штраф ви не повинні сплачувати якщо ви не отримували повістку, такий штраф буде не законний. Штраф за не явку передбачено Ст. 210-1 КУпАП і він може бути накладений протягом 2 місяців з моменту порушення, штраф накладається у вашій присутності за протоколом. Тому якщо на вас будуть накладати штраф зазначте в постанові, що ви не погоджуєтесь з ним тому як не отримували повістки.

    На вас мають право накласти штраф у розмірі 810 гривень за ст. 210 КУпАП за порушення військового обліку.

    Щоб не було сюрпризів подайте заяву на ім'я комісара ТЦК про надання відстрочки від мобіліцазії додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів, що підтверджують навчання, це студентський квиток, довідка з навчального закладу.

    Якщо ваше питання вирішино ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Богданов Микита

    Доброго вечора. Для отримання військового обілікового документу необхідно пройти ВЛК. До цього бажано написати заяву про надання відстрочки та прикласти довідку про навчання на аспірантурі.

    Карпенко Андрей Владимирович
    14%

    Вітаю!

    1. ОТРИМАТИ ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ МОЖЛИВО ТІЛЬКИ ПІСЛЯ ПРОХОДЖЕННЯ ВІЙСЬКОВО-ЛІКАРСЬКОЇ КОМІСІЇ.

    2. ПРИ ДОСЯГНЕННІ 27 РОКІВ ( НА ПРОТЯЗІ 7 ДІБ) ВИ ПОВИННІ БУЛИ ЗВЕРНУТИСЯ ДО ТЦКСП ДЛЯ ОТРИМАННЯ ВІЙСЬКОВО-ОБЛІКОВОГО ДОКУМЕНТУ.

    Відповідно до статті 37 Закону взяттю на військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України підлягають громадяни України на військовий облік військовозобов'язаних - які досягли 27-річного віку під час перебування на військовому обліку призовників;

    ВИ ПОРУШИЛИ ТЕРМІН, ТОМУ ВАС ПРИТЯГАЮТЬ ДО АДМІНІСТРАТИВНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ.

    Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку - тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян(від 510 до 850 грн). Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період - тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 1700 грн) (стаття 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

    Адвокат Евгений Александрович
    16%

    Здравствуйте, Денис!

    Вам нужно получить военный билет (временное удостоверение).

    ПО ПОВОДУ ПОЛУЧЕНИЯ ВОЕННОГО БИЛЕТА (ВРЕМЕННОГО УДОСТОВЕРЕНИЯ):

    - ВОЕННЫЙ БИЛЕТ:

    Указ Президента України

    Про Положення про військовий квиток осіб рядового, сержантського і старшинського складу та Положення про військовий квиток офіцера запасу:

    Про Положення про військови... | від 30.12.2016 № 582/2016 (rada.gov.ua)

    ИЛИ

    - ВРЕМЕННОЕ УДОСТОВЕРЕНИЕ:

    МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ

    НАКАЗ

    21.11.2017 № 610

    Зареєстровано в Міністерствіюстиції України14 грудня 2017 р.за № 1511/31379

    Про тимчасове посвідчення військовозобов’язаного:

    Про тимчасове посвідчення військ... | від 21.11.2017 № 610 (rada.gov.ua)

    ПРОЦЕДУРА ПОЛУЧЕНИЯ ВОЕННОГО БИЛЕТА:

    Для получения военного билета, Вам необходимо обратиться в территориальный центр комплектования и социальной поддержки (новое название учреждения которое сменило военкомат).

    Вам предоставят перечень документов, который Вам нужно предоставить для получения военного билета в виде копий: паспорта гражданина Украины, ИНН, аттестата, диплома с дополнением к нему, свидетельства о браке, свидетельства о рождении ребёнка и фотографии.

    Обязательно необходимо пройти медкомиссию.

    Решение о пригодности/непригодности Вас к прохождению воинской службы, зависит от результатов медкомиссии.

    В своей деятельности медкомиссия, руководствуется приказом Министерства обороны Украины # 402 от 14.08.2008 года, с изменениями к нему, где указаны все диагнозы, графы отношения к воинской службе, порядке проведения медкомиссии, основания для признания пригодным/непригодным к прохождению срочной воинской службы, службы офицеров запаса, при мобилизации, воинской службы по контракту, в резерве и т.п.:

    МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ

    НАКАЗ

    14.08.2008 № 402

    Зареєстровано в Міністерствіюстиції України17 листопада 2008 р.за № 1109/15800

    Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України:

    Про затвердження Положення про в... | від 14.08.2008 № 402 (rada.gov.ua)

    ДЛЯ ВОЕННООБЯЗАННІХ МЕДКОМИССИЯ ТЦКСП (ВОЕНКОМАТА) ПРОВОДИТСЯ 1 РАЗ В 5 ЛЕТ:

    МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ

    НАКАЗ

    14.08.2008 № 402

    Зареєстровано в Міністерствіюстиції України17 листопада 2008 р.за № 1109/15800

    Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України:

    Про затвердження Положення про в... | від 14.08.2008 № 402 (rada.gov.ua)

    "3. Медичний огляд військовозобов'язаних у мирний час та під час мобілізації, на особливий період

    3.1. Медичний огляд військовозобов'язаних проводиться за рішенням військового комісара ВЛК військових комісаріатів.

    3.2. Військовозобов'язані, залежно від категорії запасу, військово-облікової спеціальності та призначення, підлягають повторному огляду ВЛК військових комісаріатів. Крім того, офіцери запасу підлягають повторному огляду зазначеними ВЛК під час чергового атестування, а рядовий, сержантський та старшинський склад запасу ВЛК військових комісаріатів - у разі зміни призначення.

    Кожний військовозобов'язаний оглядається хірургом, терапевтом, невропатологом, психіатром, окулістом, оториноларингологом, стоматологом, дерматологом, а за медичними показаннями і лікарями інших спеціальностей.

    Повторний медичний огляд військовозобов’язаних, які перебувають у запасі 1 і 2 розрядів, раніше визнаних придатними до військової служби або непридатними до військової служби в мирний час за станом здоров’я, а також військовозобов’язаних плавскладу ВМС Збройних Сил України проводиться один раз на 5 років ВЛК військових комісаріатів, а льотного складу - ЛЛК військових комісаріатів".

    Для этого рекомендую перед прибытием в территориальный центр комплектования и социальной поддержки (новое название учреждения которое сменило военкомат), где Вас направят на медкомиссию, самостоятельно пройти обследование в больнице, согласно Вашего диагноза, чтобы врачи указали Ваш диагноз, в соответствии с приказом Министерства обороны Украины # 402 от 14.08.2008 года, с изменениями к нему, что на много увеличит Ваши шансы, на результаты прохождения медкомиссии в Вашу пользу.

    Вы имеете право получить заключение военно-врачебной комиссии (медкомиссии), чтобы видеть результаты и иметь право обжаловать:

    МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ

    НАКАЗ

    14.08.2008 № 402

    Зареєстровано в Міністерствіюстиції України17 листопада 2008 р.за № 1109/15800

    Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України:

    Про затвердження Положення про в... | від 14.08.2008 № 402 (rada.gov.ua)

    «22. Оформлення постанов ВЛК

    «22.1. Дані про тих, хто пройшов медичний огляд (прізвище, ім'я та по батькові, рік народження, військове звання, військова частина, місяць та рік призову на військову службу тощо), діагноз та постанова ВЛК про ступінь придатності до військової служби та про причинний зв'язок записуються в Книгу протоколів засідань ВЛК (ЛЛК). …

    22.3. Постанови ВЛК, які не підлягають затвердженню (контролю) штатною ВЛК, оформляються в день медичного огляду і видаються на руки особі, що пройшла медичний огляд, або в установленому порядку направляються у військову частину. Свідоцтво про хворобу (довідка ВЛК) з постановою, які підлягають затвердженню (контролю) штатною ВЛК, направляються на затвердження (контроль) не пізніше 5-денного терміну після медичного огляду. Свідоцтво про хворобу, довідка ВЛК із затвердженою постановою не пізніше ніж через два дні після їх затвердження та одержання із штатної ВЛК висилаються командиру військової частини, у якій проходить службу військовослужбовець, що пройшов медичний огляд, або начальнику, який направив його на медичний огляд, або видаються на руки представникам військових частин за наявності у них підтверджуючих документів.»

    В случае несогласия с решением медкомиссии, такое решение возможно обжаловать в Центральную ВВК Министерства обороны Украины, С ПРИСОЕДИНЕНИЕМ КОПИЙ МЕДИЦИНСКИХ ДОКУМЕНТОВ, КОТОРЫЕ ПОДТВЕРЖДАЮТ ДИАГНОЗ:

    МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ

    НАКАЗ

    14.08.2008 № 402

    Зареєстровано в Міністерствіюстиції України17 листопада 2008 р.за № 1109/15800

    Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України:

    Про затвердження Положення про в... | від 14.08.2008 № 402 (rada.gov.ua)

    "2.2. Штатні ВЛК є військово-медичними установами. Вони мають гербову печатку, кутовий штамп та утримуються за окремим штатом. До штатних ВЛК належать:

    Центральна військово-лікарська комісія (далі - ЦВЛК);

    ВЛК регіону;

    ВЛК евакуаційного пункту;

    ВЛК пересувної госпітальної бази.

    Штатні ВЛК комплектуються лікарями із клінічною підготовкою за однією з лікарських спеціальностей (терапія, хірургія, неврологія, психіатрія, оториноларингологія, офтальмологія, організація охорони здоров'я тощо), з досвідом роботи у військових частинах та лікувальних закладах.

    Залучати особовий склад штатних ВЛК для вирішення питань та завдань, не пов'язаних із військово-лікарською експертизою, забороняється.

    2.3. Центральна військово-лікарська комісія

    2.3.1. ЦВЛК є органом військового управління, який здійснює керівництво ВЛК регіонів у Збройних Силах України та є керівним органом із військово-лікарської експертизи в Збройних Силах України.

    2.3.2. Начальник ЦВЛК безпосередньо підпорядковується директору Військово-медичного департаменту (далі - ВМД) Міністерства оборони України. Усі штатні ВЛК Збройних Сил України безпосередньо підпорядковуються начальнику ЦВЛК.

    2.3.3. На ЦВЛК покладається організація військово-лікарської експертизи у Збройних Силах України, а також:

    розроблення та участь у розробленні проектів нормативно-правових актів, посібників, методичних рекомендацій з питань військово-лікарської експертизи;

    розроблення спільно з головними медичними спеціалістами Міністерства оборони України та МОЗ України медичних показань для військово-професійного призначення призовників до видів Збройних Сил України, родів військ та за військовими спеціальностями;

    розроблення спільно з головними медичними спеціалістами Міністерства оборони України науково обґрунтованих вимог до стану здоров'я військовослужбовців з метою максимального збереження їх на військовій службі, запобігання необґрунтованого їх звільнення із Збройних Сил України за станом здоров'я;

    перевірка якості лікувально-профілактичної роботи у цілях військово-лікарської експертизи серед військовослужбовців у військових частинах і лікувальних закладах Міністерства оборони України;

    контроль за лікувально-оздоровчою роботою серед допризовників, організація медичного огляду призовників, кандидатів на навчання у ВВНЗ, військовослужбовців, громадян, які приймаються на військову службу за контрактом, військовозобов'язаних та резервістів (кандидатів у резервісти);

    розгляд заяв, пропозицій, скарг та прийом відвідувачів з питань військово-лікарської експертизи;

    аналіз та узагальнення результатів і досвіду роботи підпорядкованих ВЛК;

    проведення спільно з головними (провідними) медичними спеціалістами та іншими лікарями-спеціалістами аналізу й оцінки результатів медичного огляду військовослужбовців та інших контингентів, розробка пропозицій для покращення військово-лікарської експертизи;

    організація та керівництво науковою роботою з питань військово-лікарської експертизи у підпорядкованих ВЛК;

    підготовка та вдосконалення кадрів для ВЛК;

    прийняття та перегляд постанов ВЛК про ступінь придатності колишніх військовослужбовців на період їх фактичного звільнення із Збройних Сил України;

    проведення спільно з МОЗ України аналізу та узагальнення результатів лікувально-оздоровчої роботи серед допризовників і призовників, медичного огляду призовників та розроблення пропозицій щодо покращення цієї роботи.

    2.3.4. ЦВЛК має право:

    оглядати військовослужбовців та інших осіб, зазначених у пункті 1.2 розділу I цього Положення;

    перевіряти роботу підпорядкованих ВЛК з питань військово-лікарської експертизи;

    перевіряти організацію медичного огляду військовослужбовців та інших осіб у військових, цивільних лікувальних закладах, військових частинах;

    перевіряти організацію та стан лікувально-діагностичної роботи у військових, цивільних лікувальних закладах, медичних підрозділах військових частин та ВВНЗ у цілях військово-лікарської експертизи;

    витребовувати документи в частині, що характеризують обставини отримання захворювання, поранення, травми, каліцтва, необхідні для прийняття постанови про їх причинний зв'язок, а саме:

    виписки (витяги) з матеріалів адміністративного розслідування, матеріалів дізнання або судового розгляду, а також витяги з наказів, актів;

    особові та пенсійні справи, медичні документи (у разі витребовування оригіналів зазначених документів вони повертаються за належністю після складання протоколу);

    архівні довідки, характеристики та інші документи, необхідні для прийняття постанови (у разі надання копій зазначених вище документів копії підшиваються до складеного протоколу та передаються до архіву зі строком зберігання 50 років);

    залучати головних медичних фахівців Міністерства оборони України, лікарів-спеціалістів Національного військово-медичного клінічного центру та інших військових лікувальних закладів, спеціалістів інших спеціальностей, начальників медичної служби та представників командування (керівництва) військових частин, де проходить службу військовослужбовець, що оглядається, для вирішення питань військово-лікарської, лікарсько-льотної експертизи;

    перевіряти у військових комісаріатах і закладах охорони здоров'я України організацію, стан та результати лікувально-оздоровчої роботи серед допризовників та призовників, медичного огляду призовників, кандидатів на навчання у ВВНЗ, осіб, які приймаються на військову службу за контрактом, військовозобов'язаних, резервістів;

    направляти у військові лікувальні заклади на контрольне обстеження та медичний огляд військовослужбовців, членів їх сімей (крім членів сімей військовослужбовців строкової військової служби), військовозобов'язаних, резервістів, працівників;

    запитувати від військових, цивільних лікувальних закладів, військових частин, військових комісаріатів і ВВНЗ додаткові дані для аналізу, узагальнення та оцінки результатів військово-лікарської експертизи;

    надавати до Генерального штабу Збройних Сил України, командуванням видів, Сил підтримки Збройних Сил України, керівникам органів місцевої адміністрації результати лікувально-оздоровчої роботи, проведеної серед допризовників та призовників, медичного огляду військовослужбовців, членів їх сімей, кандидатів на навчання у ВВНЗ, громадян, які приймаються на військову службу за контрактом, військовозобов'язаних, резервістів та іншого контингенту;

    розглядати, переглядати, скасовувати, затверджувати, не затверджувати, контролювати згідно з цим Положенням постанови будь-якої ВЛК (лікарсько-льотної комісії (далі - ЛЛК)) Збройних Сил України;

    надавати роз'яснення щодо формулювання постанов ВЛК (ЛЛК)".

    В случае несогласия с решением медкомиссии, такое решение возможно обжаловать путём подачи административного иска в Окружной административный суд, С ПРИСОЕДИНЕНИЕМ КОПИЙ МЕДИЦИНСКИХ ДОКУМЕНТОВ, КОТОРЫЕ ПОДТВЕРЖДАЮТ ДИАГНОЗ, в порядке Кодекса административного судопроизводства Украины:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2747-15

    ОБ ОТВЕТСТВЕННОСТИ ЗА НАРУШЕНИЕ ПРАВИЛ ВОИНСКОГО УЧЕТА:ЗА НЕПОЛУЧЕНИЕ ВО ВРЕМЯ ВОЕННОГО БИЛЕТА:

    Вы нарушили правила воинского учёта поэтому при приходе в территориальный центр комплектования и социальной поддержки (новое название учреждения которое сменило военкомат), Вас могут привлечь к административной ответственности за нарушение правил воинского учёта по по части 2 статьи 210 Кодекса Украины об административных правонарушениях в виде штрафа, в размере от 850 грн. до 1700 грн..

    Кодекс України про адміністративні правопорушення:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text

    "Стаття 210. Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку

    Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку -

    тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -

    тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян".

    При наличии вопросов обращайтесь через кнопку "Звернутися".

    Всего доброго!

    Адвокат Евгений Александрович

    Денис!

    ВРАХОВУЮЧИ ТЕ, ЩО ВИ СТУДЕНТ ДЕННОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ ВУЗУ, ТО МАЄТЕ ПРАВО НА ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:...

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;...".

    ЩОБ ОТРИМАТИ ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, ТРЕБА ПРОЙТИ МЕДКОМІСІЮ:

    МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ

    НАКАЗ

    14.08.2008 № 402

    Зареєстровано в Міністерствіюстиції України17 листопада 2008 р.за № 1109/15800

    Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України:

    Про затвердження Положення про в... | від 14.08.2008 № 402 (rada.gov.ua)

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "ЗВЕРНУТИСЯ".

    Всього доброго!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    16%

    Доброго дня, Денисе!

    Зазвичай повторне ВЛК треба проходити не рідше ніж один раз на 5 років. Крім того, ТЦК та СП має право направити військовозобов'язаного на проходження такої комісі\ї перед видачею йому воєнного квитка чи тимчасового посвідчення для визначення питання про ступінь його придатності до військової служби. При тому військомати керуються Наказом Міністерства оборони України від 14.08.2008 № 402 Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України.

    Такі дії військомату обов'язкові без огляду на той очевидний факт, що Ви, як аспірант денної форми навчання, маєте стовідсоткове право на відстрочку від мобілізації.

    У відповідності із статтею 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    яка надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, -

    «Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;"

    Якщо Ви того ще не зробили, у разі явки до ТЦК рекомендую Вам написати на ім'я воєнкому заяву про надання Вам відстрочки від мобілізації, посилаючись на згадану мною нормпу закону. До заяви треба додати довідку про навчання, підписану ректором ВНЗ та завірену мокрою печаткою, як також нотаріально завірену копію посвідчення аспіранта (якщо таке є).

    Тепер що стосується адміністративного штрафу...

    По ідеї, перш ніж робити висновок з приводу його законності чи незаконності, мені треба було б подивитись протокол, складений воєнкомом, і постанову щодо адміністративного правопорушення.

    В цілому ж про накладання таких штрафів у військоматах можу сказати наступне:

    Згідно з ч. 2 ст. 256 КУпАП, протокол підписується особою, яка його склала, і особою, яка притягується до адміністративної відповідальності.

    Відповідно до ст. 268 КУпАП, особа, яка притягається до адміністративної відповідальності, має право: знайомитися з матеріалами справи, давати пояснення, подавати докази, заявляти клопотання; при розгляді справи користуватися юридичною допомогою адвоката, іншого фахівця у галузі права, який за законом має право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи; виступати рідною мовою і користуватися послугами перекладача, якщо не володіє мовою, якою ведеться провадження; оскаржити постанову по справі. Справа про адміністративне правопорушення розглядається в присутності особи, яка притягається до адміністративної відповідальності. Під час відсутності цієї особи справу може бути розглянуто лише у випадках, коли є дані про своєчасне її сповіщення про місце і час розгляду справи, і якщо від неї не надійшло клопотання про відкладення розгляду справи.

    Тобто закон надає право перед розглядом справи ознайомитися з матеріалами справи, надати пояснення і докази, запросити адвоката.

    Адміністративне стягнення може бути накладене не пізніше, ніж через два місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні — не пізніше, ніж через два місяці з дня його виявлення, за винятком випадків, коли справи про адміністративні правопорушення відповідно до цього Кодексу підвідомчі суду (судді).

    Розглянувши справу про адміністративне правопорушення, воєнком виносить постанову по справі. Постанова оголошується негайно після закінчення розгляду справи.

    Копія постанови у той же строк вручається або висилається потерпілому на його прохання. Вона вручається під розписку. У разі, якщо копія постанови висилається, про це робиться відповідна відмітка у справі.

    Постанова про адміністративне порушення може бути Вами оскаржена, але при тому Ви повинні мати на увазі, що такі постанови з боку військкоматів скасовуються судами лише у наступних випадках:

    • притягнення до відповідальності без складення протоколу;
    • відсутність доказів повідомлення позивача про місце і час розгляду справи суду;
    • позбавлення можливості реалізувати передбачені ст. 268 КУпАП права;
    • складення протоколу неуповноваженою особою;
    • винесення постанови про накладення стягнення за відсутності правопорушника.

    Виникнуть додаткові питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь на них відповісти.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня, Денисе!

    Так, адже для оформлення належного військово-облікового документу Вас мають право направити на ВЛК. Щоб отримати відстрочку від мобілізації Вам необхідно подати до ТЦК заяву про відстрочку та довідку з ВУЗу.

    Без постанови, винесеної керівником ТЦК про притягнення Вас до відповідальності, штраф не варто сплачувати. Згідно ст. 283 КУпАП постанова повинна містити:

    • найменування органу (прізвище, ім’я та по батькові, посада посадової особи), який виніс постанову;
    • дату розгляду справи;
    • відомості про особу, стосовно якої розглядається справа (прізвище, ім’я та по батькові (за наявності), дата народження, місце проживання чи перебування;
    • опис обставин, установлених під час розгляду справи;
    • зазначення нормативного акта, що передбачає відповідальність за таке адміністративне правопорушення;
    • прийняте у справі рішення.

    Розгляд справи про про адміністративне правопорушення повинен відбуватися у Вашій присутності, без Вас справа може бути розглянутою лише у випадках, коли є дані про те, що Вас своєчасно сповістили про місце і час розгляду справи і якщо від Вас не надійшло клопотання про відкладення розгляду справи. Обов'язково зверніть увагу по якій статті КУпАП Вас притягують до відповідальності 210 чи 210-1. У Вашому випадку можлива ст. 210 КУпАП.

    Згідно ст.288 КУпАП постанову по справі про адміністративне правопорушення може бути оскаржено в районний, районний у місті, міський чи міськрайонний суд, у порядку, визначеному Кодексом адміністративного судочинства України.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Значення має , якщо ви маєте приписне свідоцтво і вам від 18-27 років тоді ви є призовником і можете отримати довідку з ТЦК СП (Воєнкомат) про відстрочку. за навчанням ( треба довідка, або наказ про зарахування з ВНЗ З НОТАРІАЛЬНИМ ПЕРЕКЛАДОМ та довідка про відстрочку з ТЦК СП). ТАКОЖ СТУДЕНТСЬКИЙ квиток ВНЗ

    Якщо ж ви маєте воєнний білет то ви є військовозобов язаний і відстрочка за навчанням може бути надана згідно ст, 23 ЗУ Про мобілізацію і моб підготовку , відмовити не мають права , але можуть. Або на підставі частини 9 статті 17 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу"

    ВЛК пройти необходимо для формирования дела и оформления военного билета.

    Необходимые документы для постановки на воинский учет:

    - заявление о постановке на воинский учет;

    - паспорт;

    - идентификационный код;

    - военно-учетный документ (военный билет или приписное свидетельство);

    - свидетельство о рождении детей (если есть).

    Для того, чтобы получить приписное свидетельство понадобятся такие документы:

    1. Паспорт гражданина Украины;

    2. Идентификационный налоговый номер;

    3. Свидетельство о рождении;

    4. 2 фото 3,5 Х 4,5 см;

    5. Справка о составе семьи (форма 3);

    6. Документы об образовании (копия диплома);

    7. Автобиография;

    На основании наличия приписного свидетельства можно получить военный билет (для этого нужны такие документы, как: ИНН; паспорт гражданина Украины; документы об образовании; 2 фотографии; приписное свидетельство). В соответствии со статьей 18 Закона Украины «О воинской обязанности и военной службе» от призыва на срочную военную службу в мирное время освобождаются граждане Украины, которые до получения гражданства Украины прошли военную службу в других государствах. А это значит, что при оформлении военного билета и постановке на воинский учет Вы должны подать вместе с остальными документами документ, подтверждающий прохождение военной службы в другом государстве.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    12%

    "ПОРЯДОК організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1487-2022-%D0%...):

    "..Додаток 2 до Порядку

    ПРАВИЛА військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів

    1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:...

    2) прибувати за викликом районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки,...у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках, розпорядженнях) районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, ...для взяття на військовий облік ...оформлення військово-облікових документів, проходження медичного огляду, ...

    8) особисто повідомляти в семиденний строк органам, в яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну персональних даних, зазначених у статті 7 Закону України “Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів”, а також надавати зазначеним органам документи, що підтверджують право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”...".

    Закон України " Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:...".

    Закон України " Про військовий обов'язок і військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#n2):

    "Стаття 17. Відстрочка від призову на строкову військову службу

    1. Відстрочка від призову на строкову військову службу надається призовникам за рішенням районної (міської) призовної комісії відповідно до цього Закону за сімейними обставинами, станом здоров'я, для здобуття освіти та продовження професійної діяльності..".

    ---

    Доброго дня, пане Денисе! По-перше, щодо накладення адміністративного штрафу. Наведені вище Правила військового обліку, зокрема підп.2 п.1, вимагають від військовозобов'язаного прибувати до РТЦК та СП для оформлення військово-облікових документів (у зв'язку, в тому числі, з досягненням 27-річного віку), проходження ВЛК за викликом РТЦК та СП (повісткою), а не самостійно. Крім того, відповідно до підп.8 військовозов'язані повинні самостійно повідомляти РТЦК та СП про зміну персональних даних, але відповідно до наведеної у цому підп.8 ст.7 Закону про реєстр військовозов'язаних досягнення 27 років не віднесено до персональних даних. Тому порушення військового обліку з Вашої сторони немає і немає підстав накладати адміністративний штраф. По-друге, щодо оформлення, а точніше звренення до РТЦК та СП прог надання відстрочки. Мною для порівняння наведені положення ст.23 Закону про мобілізацію та ст.17 Закону про військову службу. Відчуйте різницю - в той час як відстрочка за Законом про військову службу надається призовними комісіями, відстрочка за Законом про мобілізацію надання не потребує, військовозобов'язаний має право на відстрочку по закону, є звільненим від призову фактом наявності у нього підстав на відстрочку. Крім того, відповідно відповідно до Правил військового обліку РТЦК та СП не надають, а підтверджують право на відстрочку.

    Александр Михайлович

    Доброго дня!

    Питання, чи обовʼязково я маю проходити влк для отримання тимчасового квитка, маючи відстрочку так як навчаюсь в аспірантурі? - так. Оскільки до тимчасового посвідчення військовозобов'язаного мають бути внесені відомості про придатність до військової служби за станом здоров'я.

    Наказ Міністерства оборони України від 21.11.2017 № 610 "Про тимчасове посвідчення військовозобов’язаного" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1511-17#Text):

    Відповідно до пункту 7 Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 07 грудня 2016 року № 921, НАКАЗУЮ:

    1. Затвердити такі, що додаються:

    Форму тимчасового посвідчення військовозобов’язаного;

    Порядок виготовлення, видачі та знищення тимчасового посвідчення військовозобов’язаного.

    2. Тимчасові посвідчення, виготовлені та видані військовозобов’язаним до набрання чинності цим наказом, вважаються дійсними.

    3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.


    ФОРМАтимчасового посвідчення військовозобов’язаного


    ПОРЯДОКвиготовлення, видачі та знищення тимчасового посвідчення військовозобов’язаного

    1. Тимчасове посвідчення військовозобов’язаного (далі - тимчасове посвідчення) є документом, що посвідчує особу військовозобов’язаного, який перебуває у запасі осіб офіцерського складу або осіб рядового, сержантського і старшинського складу (далі - військовозобов’язаний), та визначає належність його власника до виконання військового обов’язку.

    2. Бланки тимчасових посвідчень виготовляються самостійно районними (міськими) військовими комісаріатами, відповідними органами Служби безпеки України, підрозділами Служби зовнішньої розвідки України.

    Тимчасове посвідчення виготовляється з цупкого паперу і має розмір 145 х 210 мм. Зміст пунктів 1 - 10 друкується на лицьовому боці тимчасового посвідчення, 11 - 15 - на його зворотному боці. У верхній лівій частині лицьового боку тимчасового посвідчення вклеюється кольорова фотокартка його власника розміром 35 х 45 мм, яка засвідчується гербовою мастиковою печаткою районного (міського) військового комісаріату, відповідного органу Служби безпеки України, підрозділу Служби зовнішньої розвідки України.

    Підпис військового комісара районного (міського) військового комісаріату, керівника відповідного органу Служби безпеки України, підрозділу Служби зовнішньої розвідки України засвідчується відповідною гербовою мастиковою печаткою.

    Реєстраційний номер тимчасового посвідчення проставляється на лицьовому боці під написом “Тимчасове посвідчення військовозобов’язаного”.

    3. Тимчасове посвідчення видається військовозобов’язаним, які:

    взяті на військовий облік військовозобов’язаних та яким присвоєно первинні військові звання офіцерського складу запасу (до надходження їх особових справ);

    втратили військові квитки (до їх отримання);

    не проходили військову службу (навчальні збори) та не мають військово-облікової спеціальності;

    визнані призовними комісіями непридатними в мирний час, обмежено придатними у воєнний час до військової служби за станом здоров’я (до підтвердження цього рішення під час повторного медичного огляду);

    прибули з місць позбавлення волі.

    Також тимчасове посвідчення видається військовозобов’язаним-жінкам.

    Тимчасове посвідчення військовозобов’язаним, зазначеним в абзацах четвертому - сьомому, які перебувають на військовому обліку в Службі безпеки України, не видається.

    4. Заміні підлягають тимчасові посвідчення:

    втрачені чи зіпсовані військовозобов’язаними;

    у яких не залишилось місця для внесення інформації.

    Виправлення у тимчасовому посвідченні не допускаються.

    5. Вилучення тимчасового посвідчення у військовозобов’язаного районними (міськими) військовими комісаріатами, Службою безпеки України, Службою зовнішньої розвідки України, іншими фізичними чи юридичними особами здійснюється у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

    6. Видача і знищення тимчасових посвідчень проводяться у порядку, встановленому для військових квитків, що визначається Міністерством оборони України, Службою безпеки України та Службою зовнішньої розвідки України відповідно.

    Реєстрація тимчасового посвідчення здійснюється у діловодстві за книгами обліку вихідних документів.

    Успіхів!

    Савченко Олександр
    12%

    Добрий день!

    Питання, чи обовʼязково я маю проходити влк для отримання тимчасового квитка, маючи відстрочку так як навчаюсь в аспірантурі? - так, тому що після досягнення 27 років особа підлягає зняттю з військового обліку призовників та взяттю на військовий облік військовозобов’язаних (ст. 37 Закону України "Про військовий обовязок і військову службу"). Відповідно до пункту 20 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів, затвердженого постановою КМУ від 30 грудня 2022 року № 1487 (далі - Порядок), військовий облік ведеться на підставі даних паспорта громадянина України та військово-облікових документів.

    Військово-обліковими документами є:

    для призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці;

    для військовозобов’язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;

    для резервістів - військовий квиток.

    Пунктом 79 Порядку передбачено, що районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки забезпечують громадян військово-обліковими документами та зберігання зданих або вилучених у призовників, військовозобов’язаних та резервістів військово-облікових документі.

    Згідно пункту 9 Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 лютого 2022 р. № 154, територіальні центри комплектування та соціальної підтримки відповідно до покладених на них завдань оформлюють та видають військово-облікові документи призовникам, військовозобов’язаним та резервістам.

    Для того, щоб отримати військовий квиток/тимчасове посвідчення військовозобов'язаного Вам потрібно звернутися у ТЦК за місцем прописки. Необхідні документи:

    • заява;
    • копія паспорта та ідентифікаційного коду;
    • копія документа про освіту (в разі наявності);
    • копія свідоцтва про одруження (в разі наявності);
    • копія свідоцтва про народження дитини (в разі наявності);
    • приписне свідоцтво;
    • три фотографії 3х4 (на звороті вказати прізвище).

    ПОРЯДОК видачі, зберігання та знищення військових квитків осіб рядового, сержантського і старшинського складу (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0582-17#Text):

    І. Порядок видачі військових квитків

    1. Військовий квиток осіб рядового, сержантського і старшинського складу (далі - військовий квиток) є документом, що посвідчує особу військовослужбовця (військовозобов’язаного) та визначає належність його власника до виконання військового обов’язку.

    2. Районні (міські) військові комісаріати (далі - Р(М)ВК) видають військові квитки під час призову або прийняття громадян на військову службу, зарахування в запас, зарахування до військового навчального закладу, звільнення у запас або зняття з військового обліку за станом здоров’я, поновлення військового квитка у разі його втрати або пошкодження.

    3. Видача військових квитків військовозобов’язаним проводиться Р(М)ВК за місцем їх перебування на військовому обліку на підставі заяви про видачу військового квитка (додаток 1).

    Військові квитки видаються під особистий підпис у відомості видачі військових квитків (тимчасових посвідчень) Р(М)ВК (далі - відомість) (додаток 2).

    Відомості в кінці кожного місяця підписуються заступником військового комісара Р(М)ВК (начальником відповідного відділення або призначеною службовою особою), затверджуються військовим комісаром Р(М)ВК, засвідчуються гербовою печаткою Р(М)ВК та надалі долучаються до справи разом з документами, що були підставою для видачі військових квитків. Відомості зберігаються протягом 30 років.

    ПОРЯДОК виготовлення, видачі та знищення тимчасового посвідчення військовозобов’язаного (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1511-17#Text):

    1. Тимчасове посвідчення військовозобов’язаного (далі - тимчасове посвідчення) є документом, що посвідчує особу військовозобов’язаного, який перебуває у запасі осіб офіцерського складу або осіб рядового, сержантського і старшинського складу (далі - військовозобов’язаний), та визначає належність його власника до виконання військового обов’язку.

    3. Тимчасове посвідчення видається військовозобов’язаним, які:

    взяті на військовий облік військовозобов’язаних та яким присвоєно первинні військові звання офіцерського складу запасу (до надходження їх особових справ);

    втратили військові квитки (до їх отримання);

    не проходили військову службу (навчальні збори) та не мають військово-облікової спеціальності;

    визнані призовними комісіями непридатними в мирний час, обмежено придатними у воєнний час до військової служби за станом здоров’я (до підтвердження цього рішення під час повторного медичного огляду);

    прибули з місць позбавлення волі.

    6. Видача і знищення тимчасових посвідчень проводяться у порядку, встановленому для військових квитків, що визначається Міністерством оборони України, Службою безпеки України та Службою зовнішньої розвідки України відповідно.

    Всього найкращого!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України