Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 17 мая 2023, вопрос №85452 150₴

Впустят ли ребенка в Украину , если в загранпаспорте истек срок действия ?

Добрый день! Такой вопрос: впустят ли ребенка 11 лет , гражданина Украины , на границе Украины с просроченным паспортом?
Паспорт закончился 15.05.23 , мы хотим вернуться домой , в посольстве чтобы продлить паспорт не возможно словить электронную очередь.

Ответы юристов (10)

    Винограденко Антон Анатолійович
    33.3%

    Доброго дня!

    Право громадян на в'їзд до України гарантується Конституцією України та іншими законодавчими актами. Згідно з роз'ясненнями Держприкордонслужби, усі громадяни, які документально доведуть свою приналежність до громадянства України, зможуть безперешкодно повернутись додому.

    І навіть якщо громадянин України має прострочені документи або до нього є претензії на території України, не впустити його в Україну не мають права. Мусимо впустити, а далі розбиратися. При цьому, звичайно ж, справжність прострочених документів цілком можуть перевірити.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Жодних проблем з поверненням у Вас не буде, разом з простроченим паспортом необхідно буде надати свідоцтво про народження дитини та Ваш паспорт.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Алена!

    При в'їзді в Україну на нашій стороні точно ніяких проблем не повинно бути! Ви ж їдете разом з дитиною. Непогано було б при тому ще мати свідоцтво про її народження.

    Проте, якщо надумаєте знову виїжджати, то рекомендую перед виїздом з України привести паспорт дитини в порядок.

    Виникнуть питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче на них відповім!

    Богданов Микита

    Добрый день. Да, конечно. Есть разъяснения ДПСУ о том что пропустят с просроченным паспортом. Так же, даже без паспорта могут пропустить, если документально доказать свое гражданство Украины.

    Дерій Владислав Олегович
    33.3%

    Доброго дня!

    Відповідно до пункту 2 Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57, у разі коли громадянин, який постійно проживає в Україні, втратив паспортні документи за межами України або якщо строк дії таких документів закінчився під час перебування громадянина за межами України, або встановлено, що вони є недійсними з інших причин, документом, що дає право на в'їзд в Україну, є посвідчення особи на повернення в Україну, яке видається дипломатичним представництвом або консульською установою України за кордоном.

    Статтею 1 Закону України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України» передбачено, що громадянин України ні за яких підстав не може бути обмежений у праві на в'їзд в Україну.

    З огляду на це, у випадку коли громадянин України прибуває в український пункт пропуску без паспортних документів та за наявності свідоцтва про народження, в'їзд на територію України буде здійснюватись персонально за окремим рішенням, що прийматиметься за результатами поглибленого контролю і проведення процедури ідентифікації особи.

    У Вашому випадку проблем виникнути не повинно. На пункті пропуску просто необхідно пред'явити недійсний закордонний паспорт та свідоцтво про народження дитини.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Дитина зможе перетнути кордон у супроводі одного з батьків та за наявності свідоцтва про народження, про це буде прийнято окреме рішення начальника прикордонного посту Адміністрації ДПСУ, Відповідно до пункту 2 Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57, надалі необхідно вирішити питання отримання нового паспорту за місцем реєстрації чи перебування.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Алена!

    Добрый день! Такой вопрос: впустят ли ребенка 11 лет , гражданина Украины , на границе Украины с просроченным паспортом?

    Паспорт закончился 15.05.23 , мы хотим вернуться домой , в посольстве чтобы продлить паспорт не возможно словить электронную очередь.

    Так, звичайно, що пропустять. Тим паче паспорт ось тільки закінчив строк своєї дії. Тому можете впевнено їхати до пункту перетину.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Степанов Михайло Леонідович

    ВІтаю, все буде гаразд, якщо ви маєте о крім простроченого паспорту свідоцтво про народження.

    З повагою. для подальшої співпраці натискайте "Звернутися" або закрийте питання натиснувши галочку.

    Крикун Сергій  Павлович
    33.3%

    Закон України " Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3857-12#Text):

    "Стаття 2. Документи, що дають право громадянину України на виїзд з України і в’їзд в Україну

    Документами, що дають право громадянину України на виїзд з України і в’їзд в Україну, є:

    паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

    дипломатичний паспорт України;

    службовий паспорт України;

    посвідчення особи моряка;

    посвідчення члена екіпажу;

    посвідчення особи на повернення в Україну (дає право на в’їзд в Україну).

    У передбачених міжнародними договорами України випадках замість документів, зазначених у частині першій цієї статті, для виїзду з України і в’їзду в Україну можуть використовуватися інші документи...

    Стаття 3. Порядок перетинання громадянами України державного кордону України

    Перетинання громадянами України державного кордону України здійснюється в пунктах пропуску через державний кордон України після пред'явлення одного з документів, зазначених у статті 2 цього Закону.

    Правила перетинання державного кордону України громадянами України встановлюються Кабінетом Міністрів України відповідно до цього Закону та інших законів України...".

    " Стаття 1. Право громадян України на виїзд з України і в'їзд в Україну...

    Громадянин України ні за яких підстав не може бути обмежений у праві на в'їзд в Україну.".

    ---

    Доброго вечора, пані Альоно! По-перше, прострочений паспорт не позбавляє його власника громадянства України, але підтверджує громадянство України. По-друге, дитина 11 років все одно буде перетинати кордон у супроводі батьків. По-третє, навіть якщо немає свідоцтва про народження дитини, вважаю за належне та правомірне отримати у застосунку "Дія" витяг з реєстру територіальної громади про реєстрацію місця проживання дитини в Україні.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, випустять без жодних проблем. Головне мати з собою свідоцтво про народження.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України