Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 24 мая 2023, вопрос №85778 150₴

Чи зможе виїхати чоловік?

В документі на титульній сторінці вказано "обмежено придатний", на наступній сторінці штамп "знятий з обліку", нижче прописом "виключений з військового обліку", (фото прикладаю.) Чи потрібні додаткові документи чоловіку для виїзду і чи взагалі зможе виїхати по цьому?

Ответы юристов (12)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    За ст. 42"а", чоловік виклюяений з військового обліку за станом здоров'я як непридатний до військової служби.

    Цього запису достатньо для виїзду, але радив би ще отримати рішення ВЛК як окремий документ.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    • Марія Клиент 10 месяцев назад

      Читала роз'яснення ДПС, що Довідка з РТЦК не дійсна лише з ВЛК...але якщо слово "виключений" є в самому тимчасовому посвідченні,хоч і теж від РТЦК...не розумію чи це одне і те ж(

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Так, на підставі даного тимчасового посвідчення з відміткою про визнання його непридатним з виключенням з військового обліку повинні пропустити за кордон.

    Погоджуюсь з колегою, що бажано ще отримати довідку військово-лікарської комісії, на підставі якої його було виключено з військового обліку.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Марія!

    Чоловік має право на виїзд, оскільки він визнаний непридатним до військової служби із виключений з обліку.

    Згідно останніх роз'яснень ДПСУ від 2.02.23 року військовозобов'язані такої категорії мають право на виїзд з наступних причини:

    "За змістом п. 2-6 Правил категорії осіб, яким дозволяється виїзд за межі України, визначено частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

    Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 3 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (якщо особа у встановленому порядку оформила інвалідність)

    Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 16 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (щодо особи, знята з військового обліку на підставі рішення ВЛК про непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку)

    Чоловіки, які мають документи з територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) з відміткою/записом «знятий з військового обліку» – дана відмітка/запис не підтверджує ані інвалідність, ані непридатність до військової служби у воєнний час за станом здоров’я, а тому рекомендуємо звернутися до ТЦК та СП;

    Обмежено придатні у військовий час – не можуть перетинати кордон.

    Остаточне рішення буде прийматися в пункті пропуску представниками Державної прикордонної служби України за результатами вивчення всіх документів та з’ясування усіх обставин та фактів".

    Отже для виїзду чоловіку треба мати довідку ВЛК та військовий квиток із згаданою відміткою про непридатність до військової служби з виключенням з обліку.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото.

    • Марія Клиент 10 месяцев назад

      Читала роз'яснення ДПС, що Довідка з РТЦК не дійсна лише з ВЛК...але якщо слово "виключений" є в самому тимчасовому посвідченні,хоч і теж від РТЦК...не розумію чи це одне і те ж(

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Так я і написав Вам серед необхідних документів про довідку ВЛК! ТЦК не видає довідки про придатність. Він робить з цього приводу відмітки у воєнному документі.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Ще раз: для виїзду чоловіку потрібна довідка ВЛК (додаток 4) та тимчасове посвідчення з відміткою про непридатність до військової служби із виключенням з обліку.

        • Марія Клиент 10 месяцев назад

          Дуже Вам дякую.

    Адвокат Евгений Александрович

    Доброго дня. Марія!

    ТАК, ВІН НЕПРИДАТНИЙ ДО ПРОХОДЖЕННЯ ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ З ВИКЛЮЧЕННЯМ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ, Є НЕВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНИМ, ТОМУ В НЬОГО Є ЗАКОННІ ПІДСТАВИ ДЛЯ ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    "Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього... 6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов'язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов'язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:...3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;...".

    ЗА ІНФОРМАЦІЄЮ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ:

    https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    "Перетинання державного кордону під час правового режиму воєнного стану. Питання-відповідь

    Виїзд дозволено, виходячи з положень п.2-6 Правил та абз.16 ч.1 ст.23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (щодо особи, знята з військового обліку на підставі рішення ВЛК про непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку)".

    При наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    Всього доброго!

    • Марія Клиент 10 месяцев назад

      Читала роз'яснення ДПС, що Довідка з РТЦК не дійсна лише з ВЛК...але якщо слово "виключений" є в самому тимчасовому посвідченні,хоч і теж від РТЦК...не розумію чи це одне і те ж(

      • Адвокат Евгений Александрович

        Марія!

        ПО ЗАКОНУ, ДОСТАТНЬО ЗАПИСУ З ВІДМІТКОЮ У ТИМЧАСОВОМУ ПОСВІДЧЕННІ, АЛЕ ЯКЩО БУДЕ ДОВІДКА ВЛК, ТО БУДЕ КРАЩЕ, ПІД ЧАС ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ.

        При наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

        Всього доброго!

    Крикун Сергій  Павлович

    Доброго вечора, пані Маріє! Як я вважаю, запис "обмежений придатний" необхідно виправляти на "непридатний з виключенням з військового обліку" - зрозуміло, виправляти зверенням до РТЦК та СП. Також витребувати довідку ВЛК про визнання непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку на підставі "а" ст.42 НАК МОУ №402..".


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України