Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Исполнительное производство, 25 мая 2023, вопрос №85814

Удержание с зарплаты

Здравствуйте. Подскажите, пожалуйста, имеет ли право исполнитель удерживать процент от зарплаты в условиях военного положения?

Ответы юристов (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Тамара!

    Закон України «Про виконавче провадження» передбачає стягнення із заробітної плати боржника, його пенсії, стипендії та інших доходів, якщо у нього немає коштів на рахунках у банках чи інших фінансових установах, відсутнє майно, які б покрили суму стягнення, а також у разі виконання рішень про стягнення періодичних платежів.

    Про звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи боржника виконавець виносить постанову, яка надсилається для виконання підприємству, установі, організації, фізичній особі, фізичній особі – підприємцю, які виплачують боржнику відповідно заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи.

    Однак існують підстави, які надають боржнику право на скасування виконавчих написів нотаріусів через суд.

    До них належать:

    • неповідомлення боржника про наявність у нього боргу (письмово за 30 днів до вчинення виконавчого напису);
    • прострочені боргові вимоги (минуло понад 3 роки з моменту виникнення права вимоги за борговим документом);
    • безпідставно нараховані відсотки за кредитом;
    • відсутність оригіналу кредитного договору, засвідченого нотаріально.

    У разі невідповідності вчинення виконавчого напису вимогам законодавства слід звертатися до суду з оскарженням виконавчого напису нотаріуса та визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає до виконання. Для звернення до суду потрібно мати матеріали виконавчого провадження, копії постанови про відкриття виконавчого провадження та копії виконавчого напису нотаріуса. Їх можна отримати в державного або приватного виконавця, який відкрив виконавче провадження, звернувшись із відповідною заявою.

    Для отримання повної консультації та опрацювання алгоритму дій, зверніться до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись".

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.

    Богданов Микита
    Богданов Микита 11 месяцев назад

    Юрист, г. Одесса, 10 лет опыта

    Добрый день. Да. Уже разрешили арест счетов и взыскание из зп. Поэтому нужно либо оплатить долг либо обжаловать исполнительный документ.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Так, можуть стягувати певні кошти.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України