Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 27 мая 2023, вопрос №85918 500₴

Відпустки. Власне екіпірування.

Доброго дня. Є 2 запитання. Перше чи можна використовувати власний бронежилет та шолом, сертифікати випробувань є. А друге питання стосується щорічної відпустки. Чи можуть мені відмовити в наданні відпустки.

Ответы юристов (3)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    100%

    Вітаю, Миколо!

    Наскільки я зрозумів Ви є військовослужбовцем.

    Перше чи можна використовувати власний бронежилет та шолом, сертифікати випробувань є.

    Держава гарантує військовослужбовцям достатнє речове забезпечення. Але це не забороняє Вам використовувати засоби захисту, куплені за власний рахунок, якщо вони пройшли сертифікацію та можуть бути використані в бойових умовах.

    Чи можуть мені відмовити в наданні відпустки.

    НА ЖАЛЬ, АЛЕ НАДАННЯ ВІДПУСТОК - ЦЕ ПРАВО КОМАНДУВАННЯ, А НЕ ОБОВ'ЯЗОК. ТОМУ ТЕОРЕТИЧНО МОЖУТЬ ВІДМОВИТИ.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 15, ст.190)

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2011-12#Text

    Стаття 10-1. Право військовослужбовців на відпустки. Порядок надання військовослужбовцям відпусток та відкликання з них

    ...

    18. В особливий період під час дії воєнного стану військовослужбовцям можуть надаватися частина щорічної основної відпустки, а також відпустка за сімейними обставинами та з інших поважних причин із збереженням грошового забезпечення. Кожна із зазначених відпусток може бути надана тривалістю не більш як 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець. Частина щорічної основної відпустки може бути надана один раз протягом календарного року за умови одночасної відсутності не більше 30 відсотків загальної чисельності військовослужбовців певної категорії відповідного підрозділу.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    • Микола Клиент 10 месяцев назад

      Я натиснув звернутися. Але краще в месенджері, бо трохи зайнятий зараз

    Карпенко Андрей Владимирович

    Вітаю!

    1.

    За українськими стандартами бронежилети поділяються на шість класів захисту, і для нинішньої війни цілком придатним є 4-ий клас, тобто стандартний загальний військовий. Загалом 1-ий та 2-ий класи захищають від куль пістолета, 3-ій – від мисливських набоїв, 5-ий і 6-ий – спеціалізовані класи захисту від бронебійно-запалювальних патронів.

    Виробництво бронежилетів – ліцензований вид діяльності. Кожен бронежилет, який виробляють комерційно, повинен мати відповідне маркування, передбачене ДСТУ 87822018. Для ідентифікації вказують назву виробника, клас захисту, дату виробництва і номер партії. До війни у відкритому доступі був реєстр підприємств, які мають ліцензію на виробництво бронежилетів. Тепер, щоби дізнатися, чи справді цей товар постачали в конкретну точку, можна зателефонувати компанії-виробнику.

    Крім того, кожен бронежилет повинен бути укомплектований з протоколом прострілу в сертифікованій лабораторії або сертифікатом, що підтверджує клас його захисту.

    Безпечність шолома оцінюється щодо дії у бойових обставинах одного з факторів - кулі, осколків, вогню, хімічних речовин тощо. В Україні стандарт на шоломи, призначені для індивідуального захисту голови від куль стрілецької зброї, уламків снарядів, мін чи ручних гранат діє з 2020 року. Він відрізняється від прийнятого стандарту у США — NIJ, чи НАТО — STANAG 2920 (протиосколкова стійкість).

    В Україні основний критерій оцінки якості шолома- це клас захисту від куль. Він характеризує здатність оболонки шолома (включаючи попадання в елементи кріплення) зупинити кулю заданої швидкості із заданого типу зброї.

    Зазвичай військовий шолом має відповідати першому класу захисту відповідно до ДСТУ, що приблизно відповідає рівню захисту IIIA стандарту НАТО.

    ЯКЩО ВИ НЕ МОЖЕТЕ ПІДТВЕРДИТИ КЛАСИ БРОНЕЖИЛЕТУ ТА ШОЛОМУ АБО ВОНИ ВИРОБЛЕНІ НЕ СЕРТЕФІЦІРОВАНИМИ В УКРАЇНІ ВИРОБНИКАМИ ВИ НЕ МОЖЕТЕ ЇМИ КОРИСТУВАТИСЯ.

    2.

    Закон №2822-ІХ "Про внесення зміни до пункту 18 статті 10-1 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" щодо надання військовослужбовцям відпусток під час дії воєнного стану" було опубліковано в офіційній газеті Верховної Ради "Голос України".

    Згідно із текстом Закону, в особливий період під час дії воєнного стану військовим можуть надаватися частина щорічної основної відпустки, а також відпустка за сімейними обставинами та з інших поважних причин зі збереженням грошового забезпечення.

    Кожна із зазначених відпусток може бути тривалістю не більш як 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець.

    Водночас частина щорічної основної відпустки може бути надана один раз упродовж календарного року за умови одночасної відсутності не більше 30% загальної чисельності військовослужбовців певної категорії відповідного підрозділу.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України