Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Административное право, 29 мая 2023, вопрос №86009

Чи порушив у даному випадку представник влади закон?

Із клопотанням про зміну імені брат Ігор звернувся до відділу реєстрації актів цивільного стану за місцем постійного проживання. При зверненні він пред’явив паспорт та квитанцію про сплату державного мита. Через чотири місяці від дати звернення брат отримав листа за підписом керівника відділу реєстрації актів цивільного стану, в якому повідомлялося, що заявлене клопотання не розглядалося, оскільки втрачено запис про народження заявника. Зможете дати якісь коментарі на рахунок цієї ситуації? Чи порушив у даному випадку представник влади закон?

Ответы юристов (1)

    Юрій
    Юрій 10 месяцев назад

    Юрист, г. Киев, 6 лет опыта

    Общаться в чате

    Так, органом державної реєстрацій порушено ч. 5 ст. 16 Закону "Про державну реєстрацію актів цивільного стану", яка передбачає наступне:

    "Розгляд заяви про зміну імені може бути зупинено, у разі якщо виникла потреба у поновленні актових записів цивільного стану та внесенні відповідних відомостей до Державного реєстру актів цивільного стану громадян.".

    Тобто, орган мав право зупинити розгляд заяви про зміну імені, але залишати цю заяву без розгляду він не мав права, оскільки це не передбачено законом.

    Порядок поновлення актового запиту передбачено у ст. 22 цього Закону на підставі заяви, поданої до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання заявника.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України