Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 01 июня 2023, вопрос №86166 150₴

Чи сплачувати аліменти згілно виконавчого провадження якщо рішення оскаржується?

Відкрито виконавче провадження за рішенням суду про стягнення аліментів, однак на даний час воно оскаржується в апеляції з поновленням строку. Як діяти - 1. чи оплачувати призначений розмір аліменти, чи оскарження зупиняє виконанн? 2. а якщо оплачуватиме зараз, а потім в апеляції рішення оскаржиться і буде змінено розмір аліментів, як діяти платнику?

Ответы юристов (9)

    Корнійчук Євген Іванович
    33.3%

    Доброго дня, подайте до суду ще забезпечення позову.

    Загальні положення

    Забезпечення позову - це сукупність процесуальних дій, які гарантують виконання рішення суду в разі задоволення позовних вимог.

    Суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 150 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України) заходів забезпечення позову.

    Забезпечення позову допускається як до пред’явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

    За заявою сторони у справі, яка передана на розгляд міжнародного комерційного арбітражу, третейського суду, суд може вжити заходів забезпечення позову у порядку та з підстав, встановлених ЦПК України

    Статтею 150 ЦПК України визначено види забезпечення позову

    Так, позов забезпечується:

    • накладенням арешту на майно та (або) грошові кошти, що належать або підлягають передачі або сплаті відповідачеві і знаходяться у нього чи в інших осіб;
    • накладенням арешту на активи, які є предметом спору, чи інші активи відповідача, які відповідають їх вартості, у справах про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави;
    • забороною вчиняти певні дії;
    • встановленням обов’язку вчинити певні дії, у разі якщо спір виник із сімейних правовідносин;
    • забороною іншим особам вчиняти дії щодо предмета спору або здійснювати платежі, або передавати майно відповідачеві чи виконувати щодо нього інші зобов’язання;
    • зупиненням продажу арештованого майна, якщо подано позов про визнання права власності на це майно і про зняття з нього арешту;
    • зупиненням стягнення на підставі виконавчого документа, який оскаржується боржником у судовому порядку;
    • зупиненням митного оформлення товарів чи предметів;
    • арештом морського судна, що здійснюється для забезпечення морської вимоги;
    • іншими заходами у випадках, передбачених законами, а також міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.
    Зміст і форма заяви про забезпечення позову

    Заява про забезпечення позову подається в письмовій формі, підписується заявником і повинна містити:

    1. найменування суду, до якого подається заява;
    2. повне найменування (для юридичних осіб) або ім’я (прізвище, ім’я та по батькові - для фізичних осіб) заявника, його місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштові індекси, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України, номери засобів зв’язку та адресу електронної пошти, за наявності;
    3. предмет позову та обґрунтування необхідності забезпечення позову;
    4. захід забезпечення позову, який належить застосувати, з обґрунтуванням його необхідності;
    5. ціну позову, про забезпечення якого просить заявник;
    6. пропозиції заявника щодо зустрічного забезпечення;
    7. інші відомості, потрібні для забезпечення позову.

    Зразок заяви про забезпечення позову: Файл:Зразок заяви про забезпечення позову.docx Якщо заява про забезпечення позову подається до відкриття провадження у справі, в такій заяві додатково зазначаються повне найменування (для юридичних осіб) або ім’я (прізвище, ім’я та по батькові) (для фізичних осіб) інших осіб, які можуть отримати статус учасника справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштові індекси, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серія паспорта для фізичних осіб - громадян України, відомі номери засобів зв’язку та адреси електронної пошти.

    Реєстраційний номер облікової картки платника податків або паспортні дані інших сторін - фізичних осіб, які не є підприємцями, вказуються у випадку, якщо вони відомі заявнику.

    Розгляд заяви про забезпечення позову

    Заява про забезпечення позову розглядається судом не пізніше 2 днів з дня її надходження без повідомлення учасників справи (учасників третейського (арбітражного) розгляду), крім випадків, передбачених частиною п’ятою статті 153 ЦПК України.

    Заява про забезпечення позову у вигляді арешту на морське судно розглядається судом не пізніше 2 днів з дня її надходження після її подання без повідомлення особи, яка подала заяву, та особи, яка є відповідальною за морською вимогою.

    Суд, розглядаючи заяву про забезпечення позову, може викликати особу, яка подала заяву про забезпечення позову, для надання пояснень або додаткових доказів, що підтверджують необхідність забезпечення позову, або для з’ясування питань, пов’язаних із зустрічним забезпеченням.

    У виняткових випадках, коли наданих заявником пояснень та доказів недостатньо для розгляду заяви про забезпечення позову, суд може призначити її розгляд у судовому засіданні з викликом сторін.

    Заява про забезпечення позову шляхом накладення арешту на активи, які є предметом спору у справі про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави, чи на інші активи відповідача, які відповідають вартості оспорюваних активів, розглядається судом не пізніше трьох днів з дня її надходження у судовому засіданні з повідомленням сторін. Суд може прийняти рішення про розгляд такої заяви без повідомлення відповідача, у разі якщо позивач у заяві наведе у достатньому обсязі дані про те, що внаслідок такого повідомлення ефективність заходу забезпечення позову може бути поставлена під загрозу.

    Залежно від обставин справи суд може забезпечити позов повністю або частково, про що постановляє відповідну ухвалу.

    Судовий збір 536 гривень 80 коп.

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Якщо стягнення аліментів не призупинено, за Вашим клопотанням, то примусове стягнення продовжується. Клопотання може бути подано до закінчення підготовчого засідання, а якщо справа розглядається у спрощеному порядку до початку слухання справи по суті.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Богданов Микита

    Доброго дня. Треба сплачувати заборгованість, або звертатись до суду з клопотанням про зупинення стягнення. Стаття 34 ЗУ Про виконавче провадження, Виконавець зупиняє вчинення виконавчих дій у разі зупинення судом стягнення на підставі виконавчого документа.Якщо сплачуєте, а розмір аліментів зменшиться постановою апеляції, тоді цей виконавчий документ буде скасований, а виконавче провадження закрите. Тоді позивач візьме новий виконавчий лист з новим розміром аліментів та пред'явить до виконання.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.3%

    Доброго дня, Іване!

    Відповідно до статті 181 СК України право на пред'явлення позову про стягнення аліментів на неповнолітню дитину належить одному із батьків, усиновлювачу, якщо усиновлення проведене однією особою та зберігся правовий зв'язок між дитиною та одним із батьків, опікуном або піклувальником дитини, прийомними батьками дитини, а також адміністрацією закладу охорони здоров'я, навчального або іншого закладу, в якому виховується дитина, і в силу загальної компетенції останніх, яка передбачає захист інтересів неповнолітніх.

    Рішення суду набирає законної сили лише після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано, або після розгляду останньої в аппеляційному суді.

    Існує декілька варіантів його виконання.

    Добровільне виконання боржником рішення суду.

    Виконання рішення суду шляхом звернення до роботодавця боржника: виконавчий документ про стягнення аліментів разом із заявою (де також зазначаються реквізити банківського рахунка, на який слід перераховувати кошти; прізвище, ім’я, по батькові стягувача, реквізитів документа, що посвідчує його особу) може бути самостійно надісланий стягувачем безпосередньо підприємству, установі, організації, фізичній особі - підприємцю, фізичній особі, які виплачують боржнику відповідно заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи. У випадку зміни місця роботи боржника, виконавчий лист повертається стягувачеві.

    Примусове виконання рішення суду органами державної виконавчої служби або приватним виконавцем: після отримання рішення суду та виконавчого листа або судового наказу стягувачу необхідно звернутися до органу державної виконавчої служби або приватного виконавця за місцем проживання (перебування) боржника із заявою про відкриття виконавчого провадження про стягнення аліментів із зазначенням реквізитів банківського рахунка, на який слід перераховувати кошти; прізвища, імені, по батькові стягувача, реквізитів документа, що посвідчує його особу, та виконавчим документом (судовим наказом або виконавчим листом про стягнення аліментів).

    Окрім першого із зазначених варіантів, до прийняття рішення по апеляції, якщо Ви не подавали до суду клопотання про призупинення виплати аліментів, Ви повинні виконувати рішення суду у повному обсязі й відповідно сплачувати аліменти в тому розмірі, який визначений судом першої інстанції.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь на них відповісти!

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Якщо суд не призупинив на час оскарження ухвалою сплату сум на утримання дитини то треба продовжувати сплачувати по раніше ухваленому рішенню, аби не утворився борг.

    Або ви самостійно маєте подати суду заяву про зупинення стягнення до прийняття остаточного рішення , про що суд виносить окрему ухвалу. На підставі якої орган ДВС зупиняє стягнення. І очікуєте результату розгляду апеляційної скарги і після того як вона вступить у силу сплачуєте згідно нового рішення.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович

    Закон України "Про виконавче провадження" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1404-19#n344):

    "Стаття 34. Зупинення вчинення виконавчих дій

    1. Виконавець зупиняє вчинення виконавчих дій у разі:..

    2) зупинення судом стягнення на підставі виконавчого документа;...".

    ---

    Доброго дня, пане Іване! Вважаю за належне та необхіде подати до апелційного суду заяву про зупинення стягнення аліментів на час розгляду апеляційної скарги та видачі судом ухвали. На підставі ухвали суду стягнення аліментів буде зупинено. У випадку скасування, зміни рішення суду першої інстанції суми аліментів підлягають до повернення (стягнення з отримувача аліментів) в порядку повороту виконання рішення.

    Мєньков Андрій Васильович
    33.3%

    Доброго дня Іване.

    Якщо суд апеляційної інстанції скасує рішення суду першої інстанції про стягнення аліментів, то відповідно до статті 444 Цивільного процесуального кодексу України він вирішить питання про поворот виконання судового рішення і стягувачем виступатимете вже Ви. Якщо буде відмовлено у позові, то стягнуті кошти Вам повернуть. Але про поворот виконання рішення має бути ваша заява, чи вашого представника в суді до якої додається документ про списані установою банку кошти або про вилучене державним (приватним) виконавцем майно.

    Якщо в апеляції питання про поворот виконання рішення не буде вирішуватися, то заяву подасте до суду першої інстанції, який розглядав справу.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Аліменти всеодно доведеться сплачувати, так, як це обовязок баьків- утримувати дитину, Саме ж рішення суду набирає законної сили лише після закінчення строку подання апеляційної скарги (30 днів), або після розгляду останньої в аппеляційному суді.

    Ви можете Добровільно виконати рішення суду, або виконати судове рішення, коли рішення набере законної сили або отримаєте виконавчий лист.

    Успіхів

    Иванюк Руслан Эдуардович

    Вітаю. Вам краще поки ні чого не платити.

    Порядок сплати аліментів у випадку виїзду одного з батьків за кордон на постійне проживання у державу, з якою Україна має договір про надання правової допомоги

    Базовим міжнародним договором, що регулює питання стягнення аліментів чи утримання є Конвенція ООН про стягнення аліментів за кордоном від 20 червня 1956 року (далі - Конвенція 1956 року).

    Однак, 23 листопада 2007 року ООН була прийнята Конвенція про міжнародне стягнення аліментів на дітей та інших видів сімейного утримання (далі - Конвенція 2007 року), згідно зі статтею 49 якої у відносинах між Договірними державами Конвенція 2007 року замінює Конвенцію 1956 року настільки, наскільки її сфера застосування між такими державами збігається зі сферою застосування Конвенції 2007 року. Конвенція 2007 року ратифікована Верховною Радою України від 11 січня 2013 року.

    Також, відповідно до пункту 4 розділу І Інструкції про виконання в Україні Конвенції про міжнародне стягнення аліментів на дітей та інших видів сімейного утримання, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 15 вересня 2017 року № 2904/5 (далі - Інструкція), у разі якщо у відносинах між Договірною державою та Україною одночасно діє Конвенція 2007 року і Конвенція про визнання і виконання рішень стосовно зобов'язань про утримання, вчинена 02 жовтня 1973 року у м. Гаазі, що набрала чинності для України 01 серпня 2008 року (далі - Конвенція 1973 року), або Конвенція 1956 року у м. Нью-Йорку, що набрала чинності для України 19 жовтня 2006 року, застосовується Конвенція 2007 року. У разі якщо визнати і виконати в Договірній державі рішення про стягнення аліментів (утримання), винесене до набрання чинності Конвенцією 2007 року, на підставі її положень неможливо, але можливо на підставі положень Конвенції 1973 року або Конвенції 1956 року, застосовуються положення останніх відповідних конвенцій.

    У разі, коли між Україною та будь-якою з Договірних Сторін діє інший міжнародний договір, що регулює питання визнання і виконання судових рішень, виконання доручень про вручення документів або отримання доказів за кордоном, можуть застосовуватись положення відповідного міжнародного договору.

    Детальніше див.: Стягнення аліментів: виконання рішень суду України за кордоном та виконання рішень іноземних судів в Україні

    Порядок сплати аліментів у випадку виїзду одного з батьків за кордон на постійне проживання у державу, з якою Україна не має договору про надання правової допомоги

    Не припиняють права дитини на утримання такі обставини, як переїзд дитини чи одного із батьків – платника аліментів на постійне місце проживання за кордон та зміна ними громадянства.

    У випадку виїзду одного з батьків за кордон на постійне проживання у державу, з якою України не має договору про надання правової допомоги, аліменти стягуються відповідно до Порядку стягнення аліментів на дитину (дітей) у разі виїзду одного з батьків для постійного проживання в іноземній державі, з якою не укладено договір про надання правової допомоги, що затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 19 серпня 2002 року за №1203 (далі - Порядок).

    Даним Порядком передбачено, що у разі виїзду одного з батьків, який є громадянином України, на постійне місце проживання до іноземної держави, з якою Україна не має договору про надання правової допомоги, він зобов’язаний виконати аліментні зобов’язання щодо утримання дитини (дітей) до досягнення нею (ним) повноліття. Ці зобов’язання оформлюються у вигляді договору між цією особою та тим із батьків, з ким залишається дитина (діти) або її опікуном, піклувальником (далі - одержувач аліментів), або договором про припинення права на аліменти для дитини (дітей) у зв’язку з переданням права власності на нерухоме майно (житловий будинок, квартиру, земельну ділянку тощо).

    У випадку невиконання аліментних зобов’язань особою, яка виїжджає за кордон, стягнення аліментів провадиться за рішенням суду.

    З метою запобігання ухилення батьків від виконання обов’язку утримувати дітей до їх повноліття встановлено, що особа, яка виїжджає за кордон на постійне місце проживання, одночасно із заявою про видачу паспорта громадянина України для виїзду за кордон або оформлення відповідної сторінки у паспорті за наявності дитини (або дітей), яка залишається проживати в Україні, подає до паспортної служби органу внутрішніх справ за місцем її постійного проживання в Україні, договір про сплату аліментів на дитину або нотаріально засвідчену заяву про відсутність в одержувача аліментів вимог щодо стягнення аліментних платежів, чи копію рішення суду про плату аліментів. До моменту одержання паспорта зазначена особа зобов’язана подати до органу внутрішніх справ за місцем її постійного проживання в Україні відповідний документ, що підтверджує виконання нею аліментних зобов’язань, - нотаріально засвідчену заяву про відсутність в одержувача аліментів вимог щодо стягнення аліментних платежів (якщо така заява не подавалася раніше) або нотаріально засвідчену копію постанови державного виконавця про закінчення виконавчого провадження (якщо стягнення аліментів провадилось за рішенням суду).

    У разі невиконання аліментних зобов’язань на момент одержання паспорта до особи, яка виїжджає на постійне місце проживання за кордон, застосовуються обмеження, передбачені чинним законодавством.

    Особа, яка виїхала за межі України для тимчасового перебування і має в Україні малолітню або неповнолітню дитину (дітей), у разі порушення клопотання про залишення для постійного проживання за кордоном подає до дипломатичного представництва або консульської установи України за кордоном договір про виплату аліментів, або нотаріально засвідчену заяву про відсутність у одержувача аліментів вимог щодо стягнення аліментних платежів, або копію рішення суду про виплату аліментів.

    У випадку наявності неврегульованих аліментних зобов’язань керівник дипломатичного представництва або консульської установи України за кордоном відмовляє в задоволенні клопотання до усунення обставин, які цьому перешкоджають.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України