Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 02 июня 2023, вопрос №86244

Продажа кооперативной квартиры

Подскажите, пожалуйста, возможно ли продать выплаченную кооперативную квартиру без выхода из ЖСК? Или нужно обязательно приватизировать кв-ру?

Ответы юристов (1)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Якщо всі внески за квартиру вже сплачені, радив би все ж таки спочатку оформити право власності.

    Для цього необхідно отримати довідки житлово-будівельного кооперативу про членство в кооперативі і повне внесення цим членом кооперативу пайового внеску (в довідці повинні бути зазначені дата, коли власник був прийнятий в члени кооперативу, дата, коли був виплачений пай, стояти підпис голови кооперативу та печатка).

    Далі з цими документами, а також паспортом та ідентифікаційним кодом слід звернутися в БТІ для виготовлення технічного паспорта на квартиру. Якщо оформленням документів займається не власник, необхідна наявність нотаріально посвідченої довіреності на вчинення дій з оформлення та реєстрації нерухомості. Технічний паспорт на квартиру виготовляється після виїзду інженера «на місцевість» та проведення огляду, обміру житла. Останнім етапом буде безпосередньо реєстрація права власності на квартиру у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

    З усіма документами потрібно звернутися до:

    • виконавчих органів сільських, селищних та міських рад, Київської, Севастопольської міської, районної, районної у містах Києві та Севастополі державних адміністрацій;
    • державних реєстраторів прав на нерухоме майно.

    Для проведення державної реєстрації прав заявник подає державному реєстратору наступні документи:

    • Заяву, форму та вимоги до заповнення якої встановлює Мін’юст.
    • Документ, що посвідчує особу, є паспорт громадянина України, посвідка на проживання особи, яка мешкає в Україні, національний, дипломатичний чи службовий паспорт іноземця або документ, що його заміняє.

    Ці вищезазначенимі документи подаються в оригіналах та належним чином завірених копіх. Також, заявник подає квитанцію, що підтверджує внесення плати за надання витягу з Державного реєстру прав та квитанцію про сплату адміністративного збору (крім випадків, коли особа звільнена від сплати адміністративного збору).

    Після цього Ви отримаєте на руки витяг про реєстрацію в Державному реєстрі прав власності, який і є правовстановчим документом.

    І вже на підставі цього документу Ви можете укласти договір купівлі-продажу квартири.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України