Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 02 июня 2023, вопрос №86258

Чи призначається пенсія інваліду (травма побутова) третьої групи ??

Чи призначається пенсія інваліду (травма побутова) третьої групи ?? Якщо мій чоловік - військовослужбовець ( його зарплата була 20000 і премія100000) В мене робочого стажу нема. Є син 12років.

Ответы юристов (2)

    Иванюк Руслан Эдуардович

    Вітаю, Скільки у чоловіка страхового стажу? Якщо стажу не достатньо, призначається соціальна допомога.

    Для осіб з інвалідністю II та III груп:

    • до досягнення особою 23 років включно 1 рік
    • від 24 років до досягнення особою 26 років включно 2 роки;
    • від 27 років до досягнення особою 28 років включно 3 роки;
    • від 29 років до досягнення особою 31 років включно 4 роки;
    • від 32 років до досягнення особою 33 років включно 5 років;
    • від 34 років до досягнення особою 35 років включно 6 років;
    • від 36 років до досягнення особою 37 років включно 7 років;
    • від 38 років до досягнення особою 39 років включно 8 років;
    • від 40 років до досягнення особою 42 років включно 9 років;
    • від 43 років до досягнення особою 45 років включно 10 років;
    • від 46 років до досягнення особою 48 років включно 11 років;
    • від 49 років до досягнення особою 51 років включно 12років;
    • від 52 років до досягнення особою 55 років включно 13 років;
    • від 56 років до досягнення особою 59 років включно 14 років.
    Розміри пенсій по інвалідності

    Пенсія по інвалідності залежно від групи інвалідності призначається в таких розмірах:

    1. особам з інвалідністю I групи - 100 відсотків пенсії за віком;
    2. особам з інвалідністю II групи - 90 відсотків пенсії за віком;
    3. особам з інвалідністю III групи - 50 відсотків пенсії за віком, обчисленої відповідно до статей 27 і 28 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" .

    Важливо! Якщо у осіб з інвалідністю є трудовий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком, у тому числі на пільгових умовах, то пенсія по інвалідності призначається в розмірі пенсії за віком при відповідному стажі роботи.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Відповідно до статті 32 Закону України від 09 липня 2003 року № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058) особи, яким встановлено інвалідність III групи, мають право на пенсію по інвалідності за наявності від 1 до 14 років страхового стажу залежно від віку особи на час, коли її визнано особою з інвалідністю ІІІ групи, або ж від часу звернення за призначенням пенсії.

    Розмір пенсії особам з інвалідністю III групи становить 50 відсотків пенсії за віком, обчисленої відповідно до статей 27 і 28 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". Тобто для визначення розміру пенсії по інвалідності спочатку обчислюється розмір пенсії за віком, на яку особа мала б право після досягнення пенсійного віку.

    Українцям, яким призначено пенсію відповідно до Закону 1058, забезпечено мінімальний розмір пенсії, встановлений на рівні прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, що втратили працездатність (на 01 січня 2022 року — 1 934 гривні, з 1 липня 2022 року - 2027 гривень, з 1 грудня 2022 року - 2093 гривні).

    Окрім цього, постановою Уряду від 22 лютого 2021 року № 1271 «Про додаткові заходи соціального захисту пенсіонерів у 2021 році» визначено, що щомісячний розмір пенсійної виплати осіб, які отримують пенсію, призначену відповідно до Закону 1058, і мають не менше як 35 років страхового стажу чоловіки і 30 років жінки, не може бути меншим ніж 2 200 гривень.

    Отже, за наявності 30/35 років страхового стажу (відповідно для жінок та чоловіків) особа може розраховувати на отримання пенсії по інвалідності III групи в розмірі, не меншому за 2 200 гривень.

    Щоб пенсію по інвалідності було призначено з дня встановлення групи інвалідності, заяву про її призначення треба подати до Пенсійного фонду України не пізніше як через три місяці з дня встановлення інвалідності. У разі пропущення цього терміну, пенсія по інвалідності призначається із дня звернення із заявою та відповідним пакетом документів.

    Інвалідам з дитинства 3 групи допомога призначається в розмірі 60%, а на дітей-інвалідів - 70% від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

    Особи, які є інвалідами 3 групи і не мають права на пенсію по інвалідності або державну допомогу в зв'язку з інвалідністю, мають право на державну соціальну допомогу, розмір якої становить 60% від вищевказаного прожиткового мінімуму.

    Прожитковий мінімум визначається і затверджується щорічно. Тому розміри допомоги підвищуються залежно від збільшення прожиткового мінімуму.

    Пільги особам з інвалідністю 3 групи

    Для надання пільг інвалідам 3 групи необхідна наявність одного з наступних документів:

    1. посвідчення, яке підтверджує відповідний статус;

    2. пенсійне посвідчення;

    3. посвідчення, яке підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до законів України;

    4. довідка, видана інвалідам, які не мають права на пенсію або соціальну допомогу відповідно до законів України.

    Пільги працюючим інвалідам 3 групи

    Роботодавці зобов'язані враховувати програми реабілітації при створенні умов праці для інвалідів 3 групи, створювати або виділяти робочі місця (в т.ч. спеціальні) для їх працевлаштування.

    Інвалідність не може стати причиною відмови в укладенні трудового договору або в просуванні по службі працівника, переведення без його згоди на іншу роботу, звільнення з ініціативи роботодавця (хіба що інше передбачено у висновку медико-соціальної експертизи - МСЕ).

    Немає випробувального терміну при прийомі на роботу інвалідів 3 групи. В законодавчо передбачених випадках роботодавець повинен створити пільгові умови праці для таких осіб: організувати їх навчання та / або перекваліфікацію відповідно до рекомендацій МСЕ, встановити на їх прохання неповний робочий час (день або тиждень).

    Для працюючих інвалідів 3 групи надаються пільги, що стосуються часу для відпочинку, а саме:

    • щорічна основна відпустка на 2 дні довше звичайного (26 календарних днів);

    • обов'язкове надання за їх бажанням відпустки без збереження зарплати - до 30 календарних днів на рік;

    • для інвалідів війни надається додаткова відпустка зі збереженням зарплати - 14 календарних днів на рік;

    • можливість в перший рік роботи на підприємстві використовувати щорічні відпустки повної тривалості (за бажанням) до настання 6-місячного терміну безперервної роботи і в зручний для них час.

    Якщо інвалідність перешкоджає виконанню роботи за строковим трудовим договором, працівник має право достроково припинити трудові відносини з його ініціативи.

    Якщо працівник отримав трудове каліцтво або професійне захворювання і втратив працездатність, за ним зберігається місце роботи (посада) до відновлення працездатності або встановлення інвалідності.

    Джерело: https://www.enableme.com.ua/ua/article/vse-pro-tre...

    Всього доброго. Для більш детальної консультації натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України