Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Уголовное право, 05 июня 2023, вопрос №86349

если я под следствием и на условном сроке, могу ли я пойти воевать чтобы не посадили

Я имею условный срок 309 статья и сейчас ещё раз попал по этой же статье теперь ведётся следствие чтобы посадить меня в тюрьму . могу ли я пойти воевать вместо срока? Харьков. Дмитрий

Ответы юристов (4)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Умовний термін за вказаною статтею, не є підставою для відстрочки від мобілізації. Він не вказаний серед підстав для звільнення від призову під час мобілізації у статті 23 Закону України Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

    Вказаною статтею Закону не передбачена така підстава для звільнення як відбування покарання з випробуванням.

    У статті 616 Кримінального кодексу вказано, що під час війни підозрюваний, обвинувачений, який під час досудового розслідування або судового розгляду тримається під вартою, може подати клопотання про скасування цього запобіжного заходу для проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період.

    Підозрюваний, обвинувачений, до якого застосовано інший запобіжний захід, ніж запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, має право звернутися до прокурора для скасування відповідного запобіжного заходу для проходження військової служби за призовом на під час мобілізації, на особливий період.

    Прокурор у порядку, передбаченому частиною першою цієї статті, звертається до слідчого судді або суду, який розглядає кримінальне провадження, з відповідним клопотанням.

    За клопотанням підозрюваного, обвинуваченого слідчий суддя, суд має право ухвалити рішення про зміну запобіжного заходу у вигляді застави на особисте зобов’язання, якщо відповідне клопотання обґрунтовується бажанням використати кошти, передані в заставу (в повному обсязі або частково), для внесення на спеціальні рахунки Національного банку України для цілей оборони України.

    Право на це мають підозрювані в усіх злочинах, крім тих, які підозрюються у вчиненні злочинів проти основ національної безпеки України.

    Взагалі не мають право на заміну строку покарання особи, яким покарання буде здійснюватися за такими статтями: 115, 146−147, 152−156, 186, 187, 189, 255, 2551, 257, 258−262, 305−321, 330, 335−337, 401−414, 426−433, 436, 437−442 Кримінального кодексу України.

    Таким чином, інкримінуєма Вас стаття не надає змоги звільнення від покарання.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Дмитро Клиент 11 месяцев назад

    тоесть полюбому посадять?

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Не знаючи обставин справи щось заочно говорити щось дуже важко

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Дмитро!

    Так, можете піти до війська за власним бажанням. На час проходження військової служби по мобілізації кримінальне провадження буде зупинено.

    Всього доброго. Для більш детальної консультації натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України