Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 08 июня 2023, вопрос №86470 400₴

Чи дає відстрочку статус студента опісля отримання повістки на відправку

Добрий вечір! У добровольно-примусовому порядку проходив медкомісію в одному з воєнкоматів, отримав повістку на відправку. Запросив напрям на дообслідування, інформацію з історії хвороби підтвердили. Отримав відтермінування на два місяці зі знов-таки повісткою на відправку у серпні.

Чи можливий до серпня вступ до ВНЗ з метою отримання легальної відстрочки на час навчання, щоб я мав право не прийти до воєнкомату у серпні, не отримавши кримінальне впровадження?
Уточнюю: ВНЗ дає справку про навчання на денній формі (чи у ВНЗ 2 - про вступ та навчання на денній формі) у липні та подає цю інформацію до військомату, а початок навчання в університеті у вересні.

Ответы юристов (12)

    Корнійчук Євген Іванович
    12.5%

    Доброго дня, так у разі вступу у навчальний заклад, ви будете мати право на відстрочку від мобілізації згідно ст 23 ЗУ про мобілізаційну підготовку та мобілізацію. То що ви отримали раніше повістку ролі не грає, це не є підставою для відмови.

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#n420

    Після вступу подайте заяву на ім'я комісара ТЦК про надання відстрочки від мобіліцазії додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів, студентський квиток, довідка з навчального закладу, цього достатньо але додатково надайте і інші докази навчання, це договір з навчальним закладом, чек про сплату навчання та інше.

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅біля фото.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Иванюк Руслан Эдуардович

    Вітаю. у разі вступу у ВНЗ ви будете мати право на відстрочку. Це передбачено ст.23 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    Що ви отримали мобілізаційне розпорядження ролі не грає, головне тепер встигнути до серпня поступити у ВНЗ.

    Якщо є питання натискайте кнопку звернутися, якщо питання вирішино натискайте галочку.

    Степанов Михайло Леонідович

    Вітаю, Чи можливий до серпня вступ до ВНЗ з метою отримання легальної відстрочки на час навчання, щоб я мав право не прийти до воєнкомату у серпні, не отримавши кримінальне впровадження?

    Коли ви будете зарахованим до навчального закладу с того моменту і діє відсточка.тому вам нічого не загрожує, у липні та подає цю інформацію до військомату. це дуже гарно. У вас повинно все вийти.

    Для співпраці натискайте кнопку звернутися.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    15%

    Доброго дня, Михайле!

    Треба було б, звичайно, бачити Ваш воєнний документ, аби зрозуміти про яке саме "відтермінування" йде мова.

    Скажімо, якщо це було рішення ВЛК про тимчасову непридатність, то Ви вже має відстрочку строком на 2 місяці і в цей період навіть можете виїхати за кордон. Закон це передбачає.

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);"

    А ось про право виїзду в останніх роз'ясненнях ДПСУ від 2.02.23 року:

    Дозволяється виїзд за межі України за умови наявності підтверджуючих документів:

    Згідно абз. 3 ч. 1 ст. 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії)".

    ТЕПЕР ЩОДО ВАШИХ ПИТАНЬ:

    Чи можливий до серпня вступ до ВНЗ з метою отримання легальної відстрочки на час навчання, щоб я мав право не прийти до воєнкомату у серпні, не отримавши кримінальне впровадження?

    Уточнюю: ВНЗ дає справку про навчання на денній формі (чи у ВНЗ 2 - про вступ та навчання на денній формі) у липні та подає цю інформацію до військомату, а початок навчання в університеті у вересні.

    Відповідь на це питання має певні нюанси.

    Згідно пункту 34 Постанови Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 про «Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів»

    "З метою ведення персонального військового обліку державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації здійснюють:

    перевірку у громадян України під час прийняття на роботу (навчання) наявності військово-облікового документа, визначеного у пункті 20 цього Порядку, або відображення в електронній формі інформації, що міститься в таких документах, які можуть пред’являтися (надаватися) з використанням мобільного додатка Порталу Дія. Приймання на роботу (навчання), взяття на персональний військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів здійснюється тільки після взяття їх на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, підрозділах Служби зовнішньої розвідки;

    доведення до призовників, військовозобов’язаних та резервістів правил військового обліку під особистий підпис під час прийняття на роботу (навчання);

    надсилання у семиденний строк з дня видання наказу про прийняття на роботу (навчання), звільнення з роботи, завершення навчання (відрахування із закладу освіти) до відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки повідомлень про зміну облікових даних призовників, військовозобов’язаних та резервістів (додаток 4);

    подання до відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки на їх вимогу відомостей про призовників, військовозобов’язаних та резервістів, персональний військовий облік яких вони ведуть;

    забезпечення повноти та достовірності облікових даних, що вносяться до списків персонального військового обліку;".

    Отже, якщо у момент вступу до ВНЗ у Вас все ще буде визначена тимчасова непридатність чи не прийде час явки по мобілізаційному розпорядженну, як також керівництво закладу не направить Вас до ТЦК для уточнення персональних даних, як зобов'язує його закон, то у Вас є всі шанси бути зарахованим до учбового закладу та отримати відстрочку у зв'язку з навчанням

    Якщо Ви матимете відстрочку у зв'язку з навчанням, то Вам все одно треба буде з'явитись по повістці на мобілізацію та написати заяву про її отримання, пославшись на відповідну норму закону.

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»:

    "Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;"

    До заяви треба буде додати довідку з ВНЗ про зарахування на денну форму навчання та нотаріально завірену копію студентського квитка (за наявності).

    В іншому випадку за неявку Вас можуть притягнути до адміністративної (ст. 210-1КУпАП) чи навіть кримінальної (ст. 336 ККУ) відповідальності.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь Вам допомогти, опрацювавши необхідний алгоритм дій для успішного вирішення питання. Маю такий досвід.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Можливо, адже треба бачити наказ про Ваше зарахування. Якщо у наказі буде зазначено про зарахування з 01.09., повістку на серпень потрібно буде закривати поважною причиною неявки.

    Якщо наказ не конкретизовуватиме ці дати, в цілому цього буде достатньо.

    Важливий момент для вступу - Ви повинні мати належний військово-обліковий документ, це обов’язково.

    Звертайтесь за додатковими роз’ясненнями

    Крикун Сергій  Павлович
    17.5%
    Крикун Сергій Павлович 11 месяцев назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    "ПОРЯДОК прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2023 році" (https://osvita.ua/legislation/Vishya_osvita/9990/; https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0519-23#Text):

    "V. Строки реєстрації заяв, конкурсного відбору та зарахування на навчання...

    2. Для вступу на навчання для здобуття ступеня молодшого бакалавра, бакалавра (магістра медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямувань) на основі ПЗСО та НРК:...зарахування вступників: за державним або регіональним замовленням проводиться не пізніше 10 серпня; за кошти фізичних та/або юридичних осіб - не пізніше ніж 30 серпня;...3. Для вступу на навчання для здобуття ступеня магістра на основі НРК6 та НРК7:...зарахування вступників на навчання: за державним або регіональним замовленням проводиться 31 серпня; за кошти фізичних та/або юридичних осіб - не пізніше ніж 30 вересня;...

    ХIIІ. Наказ про зарахування...

    1. Накази про зарахування на навчання видаються керівником закладу вищої освіти на підставі рішення приймальної комісії. Накази про зарахування на навчання з додатками до них формуються в ЄДЕБО та оприлюднюються на вебсайті закладу вищої освіти у вигляді списку зарахованих у строки, встановлені в розділі У цього Порядку або відповідно до нього.".

    "ПОРЯДОК організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1487-2022-%D0%...):

    " 34. З метою ведення персонального військового обліку державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації здійснюють:

    перевірку у громадян України під час прийняття на роботу (навчання) наявності військово-облікового документа, визначеного у пункті 20 цього Порядку, або відображення в електронній формі інформації, що міститься в таких документах, які можуть пред’являтися (надаватися) з використанням мобільного додатка Порталу Дія. Приймання на роботу (навчання), взяття на персональний військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів здійснюється тільки після взяття їх на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, підрозділах Служби зовнішньої розвідки;...

    надсилання у семиденний строк з дня видання наказу про прийняття на роботу (навчання), звільнення з роботи, завершення навчання (відрахування із закладу освіти) до відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки повідомлень про зміну облікових даних призовників, військовозобов’язаних та резервістів (додаток 4);..".

    Промський Євгеній Сергійович
    15%
    Промський Євгеній Сергійович 11 месяцев назад

    Адвокат, г. Киев, 4 года опыта

    Добрий день!

    Статус студента особа отримує з моменту видання наказу про зарахування до навчального закладу для навчання. Дата, з якої починається навчання, для відстрочки значення не має.

    Тому якщо наказ по університету буде видано до дати, коли ви маєте з'явитись за повісткою, то мобілізувати вас без вашої згоди буде неможливо, оскільки ви вже матимете статус студента.

    Якщо ж університет не встигатиме ухвалити такий наказ до дати в повістці, а ви матимете проблеми зі здоров'ям, підтверджені документально, це буде законною підставою для неявки до військкомату.

    Так, найпоширенішою поважною підставою для неявки в військкомат є хвороба (будь-яка).

    Ви можете:

    1. викликати швидку допомогу та отримати довідку про виклик
    2. звернутися до лікарні та отримати довідку про хворобу
    3. лягти на стаціонарне лікування лікарню та отримати відповідну довідку.

    Зазначені документи слід направити до військкомату зручним способом (пошта, електронна пошти).

    Якщо у вас немає поважних причин для прибуття до військкомату (хвороба чи смерть когось з членів родини), ви можете бути притягнуті до адміністративної або кримінальної відповідальності. Все залежить від того, до кого буде передана справа у випадку її ініціювання.

    Закон України Про військовий обов'язок і військову службу

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    Стаття 15. Призовний вік. Призов громадян України на строкову військову службу

    "11. Поважними причинами неприбуття призовників до призовних дільниць у строк, установлений територіальним центром комплектування та соціальної підтримки, які підтверджені відповідними документами, визнаються:

    перешкода стихійного характеру, хвороба призовника або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у зазначені пункт і строк;

    смерть його близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини".

    При виникненні додаткових питань натискайте кнопку "Звернутися". Буду радий допомогти.

    Богданов Микита
    Богданов Микита 11 месяцев назад

    Юрист, г. Киев, 10 лет опыта

    Доброго дня. Так, ви будете мати право на відстрочку у відповідності до ст. 23 ЗУ Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію. Але краще буде відправити поштою потім заяву про надання відстрочки, прикласти копію наказу та оригінал довідки про навчання.

    Гончаренко Константин
    10%
    Гончаренко Константин 11 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляємо наступне:

    Відповідно до ч.8 ст. 17 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", та ст. 23 ЗУ «Про мобілізацію та моб. Підготовку» (надалі - Закон про військову службу), відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються у закладах фахової передвищої та/або вищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного ступеня освіти.

    відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються:

    • у школах та професійно-технічних навчальних закладах з денною формою навчання. У разі досягнення такими призовниками 21-річного віку відстрочка втрачає силу;
    • у ВНЗ з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного вищого освітньо-кваліфікаційного рівня вищої освіти (магістерського)
    • у середніх або вищих духовних навчальних закладах з денною формою навчання;
    • в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом або без відриву від виробництва;
    • в навчальних закладах інших держав в рамках міжнародних договорів України

    Вам необхідно до 1 жовтня подати заяву про продовження відстрочки з додаванням довідки з закладу освіти про проходження навчання встановленої форми № 20

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    7.5%

    Доброго вечора, Михайло!

    - СТУДЕНТ ДЕННОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ ВУЗУ, МАЄ ПРАВО НА ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:...

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;...".

    - ЯКЩО ВЖЕ РІШЕННЯ ПРО ПРИЗОВ ПРИЙНЯТО (РОЗПОРЯДЖЕННЯ, НАКАЗ), ТО НАВЧАННЯ НА ДЕННІЙ ФОРМІ, НЕ НАДАСТЬ ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ.

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "ЗВЕРНУТИСЯ".

    Всього доброго!

    Пуха Наталія ТендерОк
    7.5%

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Студенти коли вони закінчать навчання на бакалавраті і вступатимуть у магістратуру не має відсстрочки, у цей час вони тимчасово не є "у рядах" студентів. У цей час також не діє відстрочка від мобілізації, адже офіційно після закінчення бакалаврату і до часу вступу у магістратуру вишу ці абітурієнти не здобувають освіту.

    У статті 23 Закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Зокрема там вказується на те, що здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

    Студенти очної форми, дуальної, наукові співробітники мають право на відстрочку протягом часу, коли вони перебувають у відповідному статусі. Зазвичай, це до моменту отримання диплому, або раніше — у зв’язку з відрахуванням, виключенням тощо. Тобто, поки студена не відрахують, нема наказу про це, то діє право на відстрочку. А коли рішення (про відрахування) набере чинність, то особа перестає бути студентом та втрачає право на відстрочку.

    Військовозобов’язаний має підтверджуючий документ, що він є студентом, аспірантом чи докторантом денної та дуальної форми навчання, він отримує відстрочку від мобілізації на час навчання (до отримання диплому).

    Успіхів

    Савченко Олександр
    15%
    Савченко Олександр 7 месяцев назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня!

    Чи дає відстрочку статус студента опісля отримання повістки на відправку - так, дає. Оскільки на момент зарахування до ВНЗ Ви ще будете мати статус військовозобов'язаного, а не військовослужбовця. Відповідно до ч.1 ст.24 ЗУ «Про військовий обов’язок і військову службу» для громадян, призваних на військову службу під час мобілізації, початком проходження служби є день відправлення у військову частину з відповідного РТЦК та СП. Раджу Вам після зарахування надіслати до ТЦК письмову заяву про відстрочку + копію довідки про навчання або наказу/витягу з нього про зарахування на навчання та студентського квитка (поштою цінним листом із описом вкладення та повідомленням про вручення).

    Це потрібно на випадок, якщо у ТЦК не захочуть приймати документи (досить часто говорять, що приймуть їх тільки після того, як особа пройде ВЛК). Так у Вас залишаться докази того, що Ви повідомили ТЦК про свій статус студента та документально підтвердили ваше право на відстрочку.

    Так, згідно з пунктами 59, 61 Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 № 270, внутрішні поштові відправлення з оголошеною цінністю з описом вкладення подаються для пересилання відкритими для перевірки їх вкладення.

    У разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв`язку повинен зазначити номер поштового відправлення. За бажанням відправника на примірнику опису, що вкладається до поштового відправлення, вартість предметів може не зазначатися.

    Згідно із пунктом 3.2.1.2 Порядку пересилання поштових відправлень, затвердженого наказом Українського державного підприємства поштового зв`язку "Укрпошта" від 12.05.2006 року №211 при прийманні листа (бандеролі) з оголошеною цінністю з описом вкладення працівник зв`язку звіряє вкладення з описом ф.107, а також перевіряє відповідність місця призначення, найменування адресата та суми оголошеної цінності, зазначених на відправленні та примірнику опису, розписується на ньому і проставляє відбиток календарного штемпеля. Форма опису вкладення передбачає, що внесення виправлень до опису вкладення не допускається, про що зазначено безпосередньо на бланку опису вкладення.

    Отже, належними доказами направлення заяви на відстрочку + додатків до неї є оригінали розрахункового документу (оригінал поштової квитанції чи фінансового чека) та опису вкладення у цінний лист з поіменним переліком документів, видані відправникові поштового відправлення.

    Як тільки ТЦК все отримає, можна йти туди разом із оригіналами всіх документів та вже особисто подавати заяву на оформлення відстрочки та внесення відповідних відомостей до Реєстру. При цьому, потрібно взяти з собою оригінали всіх документів (паспорта, військового квитка/тимчасового посвідчення військовозобов'язаного, довідки про навчання, наказу про зарахування/витягу з нього та студентського квитка).

    Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

    ПОЛОЖЕННЯ про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/154-2022-%D0%B...):

    11. Районні територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, крім функцій, зазначених у пункті 9 цього Положення:

    оформляють для військовозобов’язаних, резервістів відстрочки від призову під час мобілізації та в особливий період і воєнний час, які надаються в установленому порядку, а також ведуть їх спеціальний облік;

    Закон України "Про вищу освіту" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1556-18#Text):

    Стаття 61. Особи, які навчаються у закладах вищої освіти

    1. Особами, які навчаються у закладах вищої освіти, є:

    1) здобувачі вищої освіти;

    2) інші особи, які навчаються у закладах вищої освіти.

    2. Здобувачами вищої освіти є:

    1) студент - особа, зарахована до закладу вищої освіти з метою здобуття вищої освіти ступеня молодшого бакалавра, бакалавра чи магістра;

    НА НЕЗАКОННІ ДІЇ ТЦК ВИ МАЄТЕ ПРАВО:

    1) ПОДАВАТИ СКАРГИ ДО:

    - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ.

    2) ТЕЛЕФОНУВАТИ НА ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ:

    0 800 50 04 42

    Гарячі лінії | Міністерство оборони України (mil.gov.ua)

    - УРЯДОВУ ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    Урядова «гаряча лінія» 1545 працює цілодобово

    Дзвінки на урядову «гарячу лінію» 1545 з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Лайфселл для заявників безкоштовні.

    3) ТАКОЖ ШЛЯХОМ: "подачи административного иска в Окружной административный суд, в порядке Кодекса административного судопроизводства Украины":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2747-15

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України