Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 24 июня 2023, вопрос №87223 150₴

Пенсионное удостоверение инвалида

Добрый день. Я живу в приграничном регионе , у нас достаточно частые обстрелы . Хочу выехать за границу со своей матерью , инвалидом 2 группы . У нее была 3 группа , но три недели назад мы добились перекомиссии и у нее 2 группа . Но так как для выезда нужно пенсионное удостоверение , возникла определенная проблема . В пенсионном фонде говорят что по компьютеру данные ещё не изменились , и у нее до сих пор светиться как 3 группа . Так же говорят что после того как данные обновятся , нужно ждать ещё месяц для получения удостоверения . Вопрос , куда позвонить , написать , требовать чтобы этот процесс ускорился ? Благодарю за ответ .

Ответы юристов (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Денисе!

    Для виїзду можна мати не тільки пенсійне посвідчення інвалід.

    Згідно змін, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1044 та внесені до Правил перетинання державного кордону громадянами України, Ваша підстава для виїзду та перелік документів, необхідних для того, зазначені наступним чином:

    21. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують

    родинні зв’язки,

    інвалідність,

    а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка),

    або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка),

    або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд.

    Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю І чи ІІ групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;"

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Продовження відповіді...

    Отже для виїзду можна також пред'явити посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі — документи, що підтверджують інвалідність).

    У будья якому разі у Вас залишається моживість в екстрених випадках звернутись до гарячої лінії прикордонної служби!

    Ось телефони Держприкодонслужби, які можуть згодитись в таких випадках!

    1598 (ДЛЯ ДЗВІНКІВ З МОБІЛЬНОГО); +38(044)527-63-63 (ДЛЯ ДЗВІНКІВ ІЗ-ЗА КОРДОНУ)

    - ТЕЛЕФОН ГАРЯЧОЇ ЛІНІЇ (СЛУЖБА «ДОВІРА»)

    (044) 527-64-29; (044) 239-84-80 (ФАКС)

    - ПОДАННЯ ЗАПИТІВ НА ОТРИМАННЯ ПУБЛІЧНОЇ ІНФОРМАЦІЇ

    (044) 527-64-29; (044) 239-84-80 (ФАКС)

    - ПОДАННЯ ЗВЕРНЕНЬ ГРОМАДЯН

    Прикордонники також зобов’язані надавати консультації в телефонному режимі у пунктах пропуску за такими номерами:

    (033) 272 09 20 – Волинський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Волинської області – пункти пропуску Ягодин, Устилуг);

    (032) 239 01 23 – Львівський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Львівської області – пункти пропуску Угринів, Рава-Руська, Грушів, Краківець, Шегині, Смільниця );

    (067) 181 42 67 – Чопський прикордонний загін (кордон зі Словаччиною, Угорщиною – пункти пропуску Малий Березний, Ужгород, Малі Селменці, Тиса);

    (031) 313 82 61 – Мукачівський прикордонний загін (кордон з Угорщиною, Румунією – Лужанка, Вилок, Косино, Дзвінкове, Дякове, Солотвино);

    (037) 259 19 49 – Чернівецький прикордонний загін (кордон з Румунією, Молдовою у межах Чернівецької області – пункти пропуску Порубне, Мамалига, Росошани, Кельменці, Сокиряни);

    (043) 376 01 41 – Могилів-Подільський прикордонний загін – (кордон з Молдовою у межах Вінницької області);

    (032) 275 62 90 – Західне регіональне управління.

    Для оскарження бездіяльності Пенсійного фонду України Ви також можете звернутись до окружного адміністративно суду за місцем свого проживання.

    Якщо у Вас будуть до мене уточнюючі питання, звертайтесь персонально, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого фото.

    Вдачи!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Денисе!

    Вам потрібно звертатись до МСЕК. Вони повинні повідомити органи пенсійного фонду протягом 3 днів про встановлення Вашій матері 2 групи інвалідності.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 3 грудня 2009 р. № 1317 Київ

    Питання медико-соціальної експертизи

    24. Комісія видає особі, яку визнано особою з інвалідністю або стосовно якої встановлено факт втрати професійної працездатності, довідку та індивідуальну програму реабілітації і надсилає у триденний строк виписку з акта огляду комісії органові, в якому особа з інвалідністю перебуває на обліку як отримувач пенсії чи державної соціальної допомоги (щомісячного довічного грошового утримання), що призначається замість пенсії, та разом з індивідуальною програмою реабілітації - органові, що здійснює загальнообов'язкове державне соціальне страхування, виписку з акта огляду комісії про результати визначення ступеня втрати професійної працездатності у відсотках та потреби у наданні додаткових видів допомоги.

    Копія індивідуальної програми реабілітації надсилається також лікувально-профілактичному закладові і органові праці та соціального захисту населення за місцем проживання особи з інвалідністю. За місцем роботи зазначених осіб надсилається повідомлення щодо групи інвалідності та її причини, а у разі встановлення ступеня втрати професійної працездатності - витяг з акта огляду комісії про результати визначення ступеня стійкої втрати професійної працездатності у відсотках та потреби у додаткових видах допомоги.

    Видача особі, яку визнано особою з інвалідністю або стосовно якої встановлено факт втрати професійної працездатності, виписки з акта огляду комісії на руки забороняється.

    ...

    ТОМУ ЗАРАЗ ПОТРІБНО:

    1. ЗВЕРТАТИСЬ ДО МСЕК, АБИ ВОНИ ТЕРМІНОВО ПЕРЕДАЛИ ІНФОРМАЦІЮ ПРО ВСТАНОВЛЕННЯ ВАШІЙ МАТЕРІ 2 ГРУПИ ІНВАЛІДНОСТІ ПЕНСІЙНОМУ ФОНДУ.

    2. ЧЕКАТИ ПОСВІДЧЕННЯ ВСЕ ОДНО ПРИЙДЕТЬСЯ БЛИЗЬКО МІСЯЦЯ.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Корнійчук Євген Іванович
    100%

    Доброго дня, це не одна проблема, з якою ви можете зіткнутися. На своєму досвіді ви зможете зіткнутися з наступним, що у пенсійному не буде бланків для видачі вам пенсійного, тому рекомендую підготувати запасний варіант, це спробувати отримати довідку ЛКК про необхідність постійного догляду за мамою. Для цього треба звернутися до сімейного лікаря і отримати направлення на ЛКК для отримання довідки і тоді ви зможете виїхати за таких підстав:

    особи, які потребують постійного догляду, - у супроводі одного із членів сім’ї першого ступеня споріднення (у значенні, наведеному у підпункті 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України) за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки, та висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді.

    Тобто для виїзду буде треба

    Свідоцтво про народження

    Довідка ллк

    Закордонні паспорти

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Розподіл коштів зведених за консультацію на сайт клієнт здійснює самостійно ✅

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 10 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Супровід осіб з інвалідністю 1 або 2 групи можуть здійснювати:

    Чоловік.

    Документи: документ про інвалідність та свідоцтво про шлюб

    Батько, на утриманні якого перебуває повнолітня дитина з інвалідністю

    Документи: документ про інвалідність та свідоцтво про народження особи з інвалідністю

    Син або зять

    Документи: документ про інвалідність, свідоцтво про народження (для сина) або свідоцтво про народження доньки особи з інвалідністю та свідоцтва про її шлюб (для зятя) та ОДИН з таких документів:

    Довідка про реєстрацію місця проживання за однією адресою (на гарячій лінії ДПСУ кажуть, що довідка ВПО також підходить, але ця інформація ще не перевірена на практиці)

    Або

    • Акт встановлення факту здійснення догляду( міська рада)

    02 ЛИСТОПАДА 2022 РОКУ ОСОБИ З ІНВАЛІДНІСТЮ НЕ МАЮТЬ ПРАВА НА ВИЇЗД НА ПІДСТАВІ ДОВІДКИ ДО АКТУ ОГЛЯДУ МСЕК.

    Уряд вніс зміни до правил перетину державного кордону громадянами України - особами з інвалідністю

    Тепер особи з інвалідністю (незалежно від групи) мають право перетинати державний кордон на виїзд з України за наявності одного з таких документів, що підтверджують інвалідність:

    посвідчення, яке підтверджує відповідний статус;

    пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги, в яких зазначено групу та причину інвалідності;

    довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України