Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 26 июня 2023, вопрос №87305 150₴

Щодо відстрочки від мобілізації

Прохання зазначити усі дії при оформленні офіційних документів на відстрочку під час мобілізації військовозобов’язаного, який раніше не проходив військову службу, але наразі отримав повістку. У військовозобов’язаного є батько-особа з інвалідністю ІІ групи, яка офіційно встановлена на МСЕК, пенсійне посвідчення з зазначеною групою інвалідності оформлюється. Яким має бути сформований пакет необхідних документів для подальшого надання до ТЦК та СП? Чи потрібно особисто з’являтися в ТЦК та СП і яким чином поводити себе? Чи необхідно документи нотаріально завіряти та відправляти на пошту ТЦК та СП?
А також, чи має бути відповідальність, зокрема, кримінальна, у разі, якщо військовозобов’язаний, який отримав мобілізаційне розпорядження у 2018 році, не з’явився до військкомату?

Ответы юристов (8)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    10%

    Вітаю, Андрію.

    Якщо батько отримав 2 групу інвалідності, ВИ НЕ ПІДЛЯГАТИМЕТЕ ЗАГАЛЬНІЙ МОБІЛІЗАЦІЇ.

    Якщо сказати вірніше, Ви можете після цього піти до «війська» через мобілізацію, але тільки за ВЛАСНОЮ ЗГОДОЮ І ТІЛЬКИ ЗА МІСЦЕМ ПРОЖИВАННЯ. Це вимоги законодавства.

    Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    11) які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

    Особи з інвалідністю, а також особи, зазначені в абзацах четвертому - дванадцятому частини першої цієї статті, у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою і тільки за місцем проживання.

    Дуже часто постає питання в тому, чи потрібно оформлювати постійний догляд (опіку), або іншим чином доводити своє право на відстрочку. Відповідь на це питання проста: НІ, НІЧОГО ЦЬОГО РОБИТИ НЕ ПОТРІБНО.

    Законодавство передбачає надання особі відстрочки тільки за наявності факту «…ЯКІ МАЮТЬ… ОДНОГО ІЗ СВОЇХ БАТЬКІВ З ЧИСЛА ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ I-II ГРУПИ». Оформлення опіки, постійного догляду, спільна реєстрація – нічого цього не потрібно.

    Але справедливості заради скажу, що отримати відстрочку буде простіше, якщо, наприклад, особа має спільне з батьком місце реєстрації чи в довідці МСЕК буде зазначено про потребу батька в постійному догляді.

    Оформити постійний догляд – справа не проста, і повторюсь – це і зовсім інша підстава для відстрочки.

    Які документи потрібні для оформлення відстрочки?

    Наперед скажу, що йти до військкомату (нова назва – територіальний центр комплектування та соціальної підтримки) треба лише за умови отримання повістки.

    Інколи чоловіки, користуючись правом на отримання відстрочки, йдуть самостійно до ТЦК, аби просто отримати відстрочку та не отримувати повістки. Але наперед скажу, що це не вірний алгоритм дій, оскільки ТЦК в дуже-дуже рідких випадках видають довідки про надання відстрочки, а натомість можливо отримати купу проблем.

    Та і навіть з такою довідкою можливо отримати повістку, оскільки зачасту люди, які їх роздають, мають просто виконати план. Чи Ви інвалід, чи маєте право на відстрочку – їх не хвилює.

    ТОМУ ОДНОЗНАЧНО ЙТИ ДО ТЦК та СП ПОТРІБНО ЛИШЕ ЗА УМОВИ ОТРИМАННЯ ПОВІСТКИ.

    Для отримання відстрочки після отримання повістки потрібно подати до ТЦК такий перелік документів:

    • Заява про надання відстрочки (довільна форма, є купа зразків в Інтернеті). За потреби можу підготувати «під ключ».
    • Паспорти та РНОКПП Ваш і батька.
    • Свідоцтво про Ваше народження.
    • Документи про інвалідність батька (довідка до акту огляду МСЕК, пенсійне і так далі).
    • Ваш військово-обліковий документ.

    Якщо є спільна реєстрація, тоді окрім відміток в паспорті бажано подати також довідку про зареєстрованих в житловому приміщенні, яка отримується в ЦНАПі. Якщо будуть деякі медичні висновки із зазначенням потреби батька в постійному догляді, то варто подати й них. Загалом все індивідуально.

    Заява про надання відстрочки подається в оригіналі, пункт 1-5 – нотаріальні копії. В принципі нотаріуси роблять нотаріальні копії з цих документів, хоча не всі, відверто кажучи.

    Базовим документом є заява про надання відстрочки, до якої додаються інші документи, що визначені пунктами 2-5.

    Заяву про надання відстрочки треба підготувати в 2 примірниках, одну з яких передати особі в ТЦК, а на іншому примірнику (який залишиться у Вас) отримати відмітку про отримання заяви працівником ТЦК.

    Алгоритм дій та можливі сценарії вже в приміщенні ТЦК – окреме питання.

    Якщо ТЦК не буде приймати документи від Вас, тоді їх потрібно направити на адресу військкомату поштовим зв'язком рекомендованим листом з повідомлення про вручення з описом вкладення.

    А також, чи має бути відповідальність, зокрема, кримінальна, у разі, якщо військовозобов’язаний, який отримав мобілізаційне розпорядження у 2018 році, не з’явився до військкомату?

    В теорії це можливо, але тільки за умови, щоТЦК містить відмітку про отримання Вами мобілізаційного розпорядження під підпис. На даний момент не потрібно афішувати це питання в ТЦК.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    33.3%

    Доброго дня.

    Відповідно до аб. 11 ч. 1 ст. 23 Закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", право на звільнення мають військовозобов'язані які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

    Відповідно до діючого Порядку військового обліку, документи щодо військового обліку подаються до ТЦК СП особисто.

    Для надання відстрочки необхідно надати нотаріально посвідчені копії свідоцтва про народження військовозобов'язаного, довідки да акту МСЕК, при наявності посвідчення інваліда або пенсійного посвідчення, паспорту та довідки про видачу ідентифікаційного коду інваліду.

    Документи необхідно подати разом з заявою про долучення документів до облікової справи.

    У випадку якщо документи відмовляються приймати, з будь-якої підстави, вказану заяву з документами необхідно направити поштою або через кур'єрську службу, заначивши про відмову прийняти документи особисто.

    А також, чи має бути відповідальність, зокрема, кримінальна, у разі, якщо військовозобов’язаний, який отримав мобілізаційне розпорядження у 2018 році, не з’явився до військкомату?

    Ні, відповідальність за нез'явленням за таким повідомленням не передбачено.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    10%

    Доброго дня, Андрію!

    Ваше право на відстрочку визначено в законі так:

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;"

    Для підтвердження йього права на відсточку мусите зібрати такі документи:

    свідоцтво про народження,

    посвідчення батька інваліда 2 групи або довідка МСЕК або пенсійне посвідчення або довідка про надання допомоги по інвалідності.

    Бажане також, але необов'язкове спільне проживання.

    Що стосується відправлення заяви про відстрочку з підтверджувальними документами до ТЦК поштою, то робити це треба за допомогою Укрпошти - замовним листом із описом вкладення. Проте одрзу хоче попередити, що ефективність такого способу отримання відстрочки дуже низька! Я навіть зтикався з випадками, коли військомат просто повертав всі докумпенти назад тою самою поштою!

    Тому раджу подавати заяву та документи особисто. Тим більше що Ваше право на відстрочку беззаперечне і боятися тут немає чого абсолютно! Мобілізувати не можуть в жодному випадку!

    Завіряти нотаріально можна обідва необхідні документи.

    З приводу кримінальної відповідальності за неявку по мобілізаційному розпорядженню скажу таке: відповідальність за це передбачена статтею 336 КК України. Проте, якщо б це мало якись розвиток, то Ви давно вже були б до такої відповідальності притягнуті. Очевидно, ніякої заяви з цього приводу до правоохоронних органів не надходило. Отже можете почувати себе з цього приводу спокійно.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче на них відповім.

    Мамай Ірина Євгеніївна
    10%

    Яким має бути сформований пакет необхідних документів для подальшого надання до ТЦК та СП?

    Вам потрібно надати наступні документи:

    1. Довідка МСЕК

    2. Посвідчення щодо інвалідності

    3. Свідоцтво про народження військовозобов'язаного

    4. Паспорт, код батька та військовозобов'язаного.

    Чи потрібно особисто з’являтися в ТЦК та СП і яким чином поводити себе?

    Особисто з'являтися вам прийдеться, оскільки без формування вашої облікової справи, вам ніхто не оформить відстрочку. Якщо у вас тільки приписне і вам 27 років, то воно недійсне, тобто у вас взагалі не має облікового військового документу.

    Чи необхідно документи нотаріально завіряти та відправляти на пошту ТЦК та СП?

    Потрібно

    А також, чи має бути відповідальність, зокрема, кримінальна, у разі, якщо військовозобов’язаний, який отримав мобілізаційне розпорядження у 2018 році, не з’явився до військкомату?

    Навряд чи.

    Але адміністративна за порушення військового обліку та правил мобілізації може бути.

    Звертайтесь для оформлення відповідної заяви.

    Гончаренко Константин
    6.7%
    Гончаренко Константин 10 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Ви маєте право на відстрочку, треба :

    Паспорт ,заяву, свідоцтво про народження , довідку про інвалідність МСЕК.

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;

    визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);

    жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;

    жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;

    жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;

    жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину, хвору на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитину, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я в порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, але якій не встановлено інвалідність;

    жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю I чи II групи;

    усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років;

    зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;

    опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

    жінки та чоловіки, які мають неповнолітню дитину (дітей) і чоловіка (дружину), який (яка) проходить військову службу за одним із видів військової служби, визначених частиною шостою статті 2 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу";

    народні депутати України, депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим;

    працівники органів військового управління (органів управління), військових частин (підрозділів), підприємств, установ та організацій Міністерства оборони України, Збройних Сил України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, Національної поліції України, податкової міліції, Національного антикорупційного бюро України, Державного бюро розслідувань, Державної виконавчої служби України, Управління державної охорони України;

    інші військовозобов’язані або окремі категорії громадян у передбачених законом випадках.

    Особи з інвалідністю, а також особи, зазначені в абзацах четвертому - дванадцятому частини першої цієї статті, у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою і тільки за місцем проживання.

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

    наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;

    жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час проведення антитерористичної операції з числа:

    військовослужбовців або працівників утворених відповідно до законів України військових формувань, що захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення;

    працівників підприємств, установ, організацій, які залучалися до забезпечення проведення антитерористичної операції та загинули або пропали безвісти під час забезпечення проведення антитерористичної операції безпосередньо в районах та у період її проведення;

    осіб, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, за умови що в подальшому такі добровольчі формування були включені до складу утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів;

    осіб, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах її проведення у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, але в подальшому такі добровольчі формування не були включені до складу утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів, і виконували завдання антитерористичної операції у взаємодії з утвореними відповідно до законів України військовими формуваннями та правоохоронними органами.

    Особи, зазначені в абзацах четвертому - восьмому частини другої цієї статті, у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою.

    Не підлягають призову на військову службу під час часткової мобілізації протягом шести місяців з дня звільнення з військової служби військовозобов’язані з числа громадян, які проходили військову службу за призовом під час мобілізації та були звільнені зі служби у запас (крім військовослужбовців, зарахованих на службу у військовому оперативному резерві першої черги). Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою."

    ЩОДО ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ:

    Відповідно до Указу Президента № 69/2022 призову підлягають: (чоловіки 18-60 років)

    військовозобов'язані;

    резервісти;

    бійці Національної гвардії;

    працівники Служби безпеки;

    працівники Державної прикордонної служби;

    працівники Державної спеціальної служби транспорту;

    працівники Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації,

    члени інших військових формувань.

    Щодо черги мобілізації: ( наразі черги скасували , призивають всіх хто наразі необхідний в ЗСУ згідно військово-облікових спеціальностей придатних громадян)

    Перша черга — це оперативний резерв. Йдеться про колишніх військовослужбовців віком до 40 років, які мають бойовий досвід та відслужили в армії. Переважно це ветерани АТО чи бійці ООС.

    Друга черга — колишні військовослужбовці, які проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом.

    3 черга— мобілізаційний резерв. Сюди відносимо військовозобов’язаних, які закінчили військові кафедри ВНЗ як офіцери запасу та не призивалися під час попередніх мобілізаційних кампаній.

    4 черга — громадський резерв. Інші громадяни, які не мають обмежень за віком чи станом здоров’я щодо призову на військову службу та можуть бути залучені для комплектування ЗСУ та інших військових формувань винятково в особливий період.

    Ответственность за неявку ( при врученной и подписанной повестке)

    - УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №69/2022

    Про загальну мобілізацію:

    https://www.president.gov.ua/documents/692022-4141...

    "8. Місцевим органам виконавчої влади у взаємодії з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, за участю органів місцевого самоврядування та із залученням підприємств, установ та організацій усіх форм власності, фізичних осіб – підприємців організувати та забезпечити в установленому порядку:

    1) своєчасне оповіщення і прибуття громадян, які призиваються на військову службу, прибуття техніки на збірні пункти та у військові частини;

    2) здійснення призову військовозобов'язаних, резервістів на військову службу, їх доставки до військових частин та установ Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, інших військових формувань України;...".

    Таким образом, должна быть повестка (сообщение) с уведомлением о прибытии в территориальный центр комплектования и социальной поддержки (военкомат) в связи с моьиомщацмей.

    "2) Если мне вручили повестку и я не являюсь, то что будет"?

    - В таком случае Вас могут привлечь к административной ответственности по статье 210-1 Кодекса Украины об административных правонарушениях в виде штрафа в размере от 3400 грн. до 5100 грн..

    "Стаття 210-1. Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію -

    тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -

    тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Без подписанной повестки с контрольным талоном о вручении в деле ТЦК СП доказать уклонение от мобилизации сложно.

    --- Если повестку не подписали и контрольного талона о вручени у ТЦК СП НЕТ , то доказать уклонение от мобилизации сложно , Новую повестку могут вручить под подпись только на територрии ТЦК СП , и только их работники. Никаких вручений на улицах постах , по телефону , в полициях и других быть не может у них нет полномочий , но есть приказ по вручению повесток. Если повестка не вручена , можно не являтся, протокол без вас не составят , если повестка будет вручена, явитесь пройдете ВЛК и далее решат.Возьмите справку с больницы стационара , что болели и поэтому на учет не стали или не прибыли - это уважительная причина , тогда штрафа за нарушение учета не будет.( ст.210 Купап -510 грн) Явка должна быть в том случае когда повестка вручена работником военкомата тцк сп и подписана вами лично, а талон о вручении лежит в деле , только так , остальное незаконно и требует доказательств. Пока сами не вызовут повесткой вы не обязаны туда прибывать.

    Привідсутності даних про вручення особі повістки, а у разі відмови останнього у її отриманні – про фіксування цієї відмови у передбаченому законом порядку, – відсутні дані про доведеність винуватості особи у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 336 КК.

    Рішення Верховного Суду у справі № 759/5435/16-к від 28 січня 2020 р.

    С уважением, Константин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    10%

    Здравствуйте, Андрей!

    ВЫ ИМЕЕТЕ ПРАВО НА ОТСРОЧКУ ОТ ПРИЗЫВА ПО МОБИЛИЗАЦИИ В СВЯЗИ С ИНВАЛИДНОСТЬЮ ВАШЕГО ОТЦА.

    ПО ПОВОДУ ПОЛУЧЕНИЯ ОТСРОЧКИ ОТ ПРИЗЫВА ПО МОБИЛИЗАЦИИ В СВЯЗИ С ИНВАЛИДНОСТЬЮ ВАШЕГО ОТЦА, ЧТО ПРЕДУСМОТРЕНО ЗАКОНОМ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    Про мобілізаційну підготовк... | від 21.10.1993 № 3543-XII (rada.gov.ua)

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:…

    які мають …. та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;….;…».

    АЛГОРИТМ ДЕЙСТВИЙ ПО ПОВОДУ ПОЛУЧЕНИЯ ОТСРОЧКИ ОТ ПРИЗЫВА ПО МОБИЛИЗАЦИИ:

    ВАМ ТРЕБА ЗВЕРНУТИСЯ ДО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), РАЗОМ З ТАКИМИ ДОКУМЕНТАМИ (КОПІЇ ДОКУМЕНТІВ НЕ ОБОВ'ЯЗКОВО НОТАРІАЛЬНО ПОСВІДЧУВАТИ):

    - ПАСПОРТОМ ГР.УКРАЇНИ, ІДЕНТИФІКАЦІЙНИМ КОДОМ (ОРИГІНАЛИ І КОПІЇ), ВІЙСЬКОВИМ КВИТКОМ (ТИЧАСОВИМ ПОСВІДЧЕННЯМ), ПРИПИСНИМ, КОПІЯМИ: СВІДОЦТВА ПРО ВАШЕ НАРОДЖЕННЯ, ДОВІДКИ МСЕК ЩОДО ІНВАЛІДА БАТЬКА, ПЕНСІЙНОГО ПОСВІДЧЕННЯ ІНВАЛІДА,

    - ДЕ:

    1) СТАТИ НА ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК;

    2) ПРОЙТИ ВЛК;

    3) ОТРИМАТИ ВІЙСЬКОВИЙ КВИТОК (ТИЧАСОВЕ ПОСВІДЧЕННЯ), У РАЗІ ЇХ ВІДСУТНОСТІ;

    4) ОТРИМАТИ ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, З ПРОСТАВЛЕННЯМ ВІДМІТКИ ПРО ЦЕ У ВІЙСЬКОВОМУ КВИТКУ (ТИЧАСОВОМУ ПОСВІДЧЕННІ).

    КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996, № 30, ст. 141):

    Конституція України | від 28.06.1996 № 254к/96-ВР (rada.gov.ua)

    "Стаття 62. Особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

    Ніхто не зобов'язаний доводити свою невинуватість у вчиненні злочину.

    Обвинувачення не може ґрунтуватися на доказах, одержаних незаконним шляхом, а також на припущеннях. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь".

    КРИМІНАЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2013, № 9-10, № 11-12, № 13, ст.88):

    Кримінальний процесуальний к... | від 13.04.2012 № 4651-VI (rada.gov.ua)

    "Стаття 17. Презумпція невинуватості та забезпечення доведеності вини

    1. Особа вважається невинуватою у вчиненні кримінального правопорушення і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено у порядку, передбаченому цим Кодексом, і встановлено обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили.

    2. Ніхто не зобов’язаний доводити свою невинуватість у вчиненні кримінального правопорушення і має бути виправданим, якщо сторона обвинувачення не доведе винуватість особи поза розумним сумнівом.

    3. Підозра, обвинувачення не можуть ґрунтуватися на доказах, отриманих незаконним шляхом.

    4. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на користь такої особи.

    5. Поводження з особою, вина якої у вчиненні кримінального правопорушення не встановлена обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили, має відповідати поводженню з невинуватою особою.

    Стаття 18. Свобода від самовикриття та право не свідчити проти близьких родичів та членів сім’ї

    1. Жодна особа не може бути примушена визнати свою винуватість у вчиненні кримінального правопорушення або примушена давати пояснення, показання, які можуть стати підставою для підозри, обвинувачення у вчиненні нею кримінального правопорушення.

    2. Кожна особа має право не говорити нічого з приводу підозри чи обвинувачення проти неї, у будь-який момент відмовитися відповідати на запитання, а також бути негайно повідомленою про ці права.

    3. Жодна особа не може бути примушена давати пояснення, показання, які можуть стати підставою для підозри, обвинувачення у вчиненні її близькими родичами чи членами її сім’ї кримінального правопорушення".

    УГОЛОВНАЯ ОТВЕТСТВЕННОСТЬ ЗА ЭТО НЕ ПРЕДУСМОТРЕНА.

    ДО СКЛАДУ КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВОПОРУШЕННЯ, ПЕРЕДБАЧЕНОГО СТ.336 КРИМІНАЛЬНОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ (УХИЛЕННЯ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ), ВХОДЯТЬ ОЗНАКИ СКЛАДУ ЗЛОЧИНУ: ОБ"ЄКТ, ОБ"ЄКТИВНА СТОРОНА, СУБ"ЄКТ ТА СУБ"ЄКТИВНА СТОРОНА.

    ТАК, З ОБ"ЄКТИВНОЇ СТОРОНИ ВИ ФАКТИЧНО НЕ ВЧИНЯЛИ УХИЛЕННЯ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, ТАКІ СКЛАДОВІ ВІДСУТНІ.

    ТАКОЖ, НЕ МОЖЛИВО СКАЗАТИ, ЩО ВИ Є СУБ"ЄКТОМ ЦЬОГО ЗЛОЧИНУ, ТАК ЯК ВАМ НЕ ПРОВЕДЕНО ВЛК (МЕДКОМІСІЮ), ТОМУ НЕ МОЖЛИВО ВИЗНАЧИТИ, Є ВИ ПРИДАТНИМ, ЧИ НЕПРИДАТНИМ ДО ПРИЗОВУ НА ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ ПІД ЧАС МОБІЛІЗАЦІЇ, ТАКОЖ, НЕ ВИВЧЕНО ВАС, ЯК ОСОБУ, ЯКА МАЄ ЧИ НЕ МАЄ ПІДСТАВИ ДЛЯ ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ, ЗВІЛЬНЕННЯ ВІД ПРИЗОВУ НА ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ ПІД ЧАС МОБІЛІЗАЦІЇ.

    КРІМ ТОГО, З СУБ"ЄКТИВНОЇ СТОРОНИ,.НЕ ДОВЕДЕНО НАЯВНІСТЬ У ВАС УМИСЛУ НА СКОЄННЯ УХИЛЕННЯ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, НАСЛІДКИ, ПРИЧИННИЙ ЗВ"ЯЗОК МІЖ НИМИ.

    ТАКИМ ЧИНОМ, В ВАШИХ ДІЯХ ВІДСУТНІ ОЗНАКИ КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВОПОРУШЕННЯ, У ТОМУ ЧИСЛІ ЗА УХИЛЕННЯ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ ЗА СТ.336 КРИМІНАЛЬНОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ.

    Нужна полная консультация алгоритм действий обращайтесь индивидуально через кнопку "Звернутися".

    Всего доброго!

    Корнійчук Євген Іванович
    10%

    Доброго дня, чоловік має право на відстрочку від мобілізації згідно ст 23 ЗУ про мобілізаційну підготовку та мобілізацію передбачено

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#n420

    Якщо, чоловік отримав повістку під особистий підпис, йому треба з'явитися до ТЦК пройти ВЛК і подати заяву про відстрочку на ім'я комісара ТЦК. Заява пишиться у довільній формі головне до заяви додати нотаріально завірені копії таких документів

    Свідоцтво про народження

    Довідка мсек

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда або довідка про надання допогти у зв'язку з інвалідністю батька

    Цих документів цілком достатньо.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Иванюк Руслан Эдуардович
    10%

    ВІтаю. Для отримання відстрочки необхідно написати заяву до ТЦК і додати до неї нотаріально завірені копії документів, що підтверджують інвалідність та родинні зв'язки. У вашому випадку це:

    1. Свідоцтво про народження.

    2. Довідка МСЕК + Акт обстеження батька.

    3. У разі виготовлення пенсійне посвідчення.

    Заява пишиться у довільній формі у двох зразках, один віддаєте на іншому вимагайте щоб вам поставили штамп про прийнятя заяви.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#n420

    НАТИСКАЙТЕ КНОПКУ ЗВЕРНУТИСЯ І Я ВАМ ДОПОМОЖУ,


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України