Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Адміністративне право, 26 червня 2023, питання №87315 250₴

Який розмір компенсації навчання у аспірантурі у випадку відрахування?

Вітаю! Вступаю в аспірантуру на бюджетну форму навчання (Національний університет "Львівська політехніка", будівельний факультет), цікавить, якщо я не виконаю вимоги (до прикладу, не зможу скласти іспити), або буду відраований з аспірантури за власним бажанням, до прикладу, після року навчання, який розмір компенсації я повинен виплатити? Чи повинен я повернути також і стипендію за весь цей час? Ціна навчання на комерціїній формі на данній спеціальності - 55 тис.грн за рік. Основний момент - чи може розмір компенсації (не враховуючи повернення отриманої стипендії) перевищити розмір оплати за навчання на платній формі.

Відповіді юристів (11)

    Пуха Наталія ТендерОк
    7.6%

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Порядок відшкодування коштів врегульовано Постановою КМУ №658 «Про затвердження Порядку відшкодування коштів державного або місцевого бюджету, витрачених на оплату послуг з підготовки фахівців» від 26 серпня 2015 року.

    Цей порядок не розповсюджується на таких осіб:

    студентів і курсантів закладів вищої освіти із специфічними умовами навчання (наприклад, тих ЗВО, які навчають поліцейських) та військових навчальних підрозділів ЗВО (п.1 Порядку);

    студентів, які написали заяву про відрахування до початку навчального року і не приступили до навчальних занять, незалежно від дати затвердження закладом вищої освіти наказу про відрахування (згідно з роз’ясненням Департаменту економіки та фінансування МОН від 10 вересня 2019 року «Щодо відшкодування коштів державного або місцевого бюджету, витрачених на оплату послуг з підготовки фахівців»).

    Відшкодування вартості попереднього навчання на бюджеті відбувається вже після повторного зарахування на навчання до нового закладу вищої освіти. Згідно з порядком відшкодування бюджетних коштів, у наказі про зарахування особи на повторне навчання на бюджеті встановлюється строк відшкодування коштів, що не перевищує 10 робочих днів з дня початку навчального року.

    Після зарахування, студент має звернутись у відповідний відділ нового закладу вищої освіти (наприклад, планово-фінансовий), який не пізніше трьох днів після звернення повинен видати розрахунковий документ, у якому вказується сума відшкодування, а також номер рахунку на який потрібно сплатити кошти. Для такого розрахунку потрібна буде академічна довідка (про кількість кредитів та вивчені академічні дисципліни) з попереднього місця навчання, яка видається студентові одразу після відрахування з попереднього місця навчання.

    Якщо матеріальне становище студента не дозволяє оплатити усю суму відшкодування одразу, то він може звернутися до керівника закладу вищої освіти з вмотивованою заявою про реструктуризацію відшкодування коштів. У такому випадку доведеться заплатити не менше 50 відсотків загального розміру коштів одразу, а решту – частинами до кінця поточного навчального року.

    Документ, що підтверджує оплату (наприклад, квитанцію) необхідно подати не пізніше 10 робочих днів з дня здійснення платежу. Особа, яка не подала зазначеного документа в установлений строк, підлягає негайному відрахуванню.

    Сума відшкодування вартості навчання за один семестр навчального року розраховується за формулою: S = Σ (Vі × 0,5) × ((K - Kз)/K).

    Згідно з даною формулою, сума, що підлягає відшкодуванню (S) вираховується на основі середньої річної вартості навчання за рахунок загального фонду державного або місцевого бюджету одного студента (Vі), кількості кредитів за іспити та заліки, що були складені студентом (К), а також кількості кредитів за іспити та заліки, які зараховані закладом вищої освіти за новим місцем навчання (Kз).

    Успіхів

    • Василь Клієнт 10 місяців тому

      Питання стоїть саме про аспірантуру. Наскільки знаю, там трішки інший механізм, в інтернеті можна знайти рішення судів про стягнення вартості навчання з аспірантів, незважаючи на те, що вони не продовжували навчання... Ось один із прикадів: https://zakononline.com.ua/court-decisions/show/82...

    Гончаренко Константин
    7.6%
    Гончаренко Константин 10 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Порядок відшкодування коштів

    У разі наявності за результатами вступних випробувань відповідно до законодавства підстав для зарахування особи для повторного здобуття вищої освіти за певним ступенем за державним або регіональним замовленням керівник відповідного вищого навчального закладу видає наказ про її зарахування до числа здобувачів вищої освіти та встановлює строк відшкодування такою особою коштів не пізніше 10 робочих днів з дня початку відповідного навчального року.

    Розрахунок коштів, що підлягають відшкодуванню.

    Розрахунок коштів, що підлягають відшкодуванню здобувачем вищої освіти, який навчався за державним або регіональним замовленням за денною формою навчання, здійснюється за такою формулою:

    S = Σ (Vі × 0,5) × ((K - Kз)/K)

    де S - кошти, що підлягають відшкодуванню здобувачем вищої освіти, який навчався за державним або регіональним замовленням за денною формою навчання;

    Vi - середня вартість навчання за рахунок загального фонду державного або місцевого бюджету одного здобувача вищої освіти згідно з інформацією про виконання паспорта бюджетної програми за і-тий календарний рік головного розпорядника коштів, до сфери управління якого належав вищий навчальний заклад у і-тому році і в якому особа здобувала вищу освіту за державним або регіональним замовленням за денною формою навчання минулого разу (відповідно Vi × 0,5 - середня вартість навчання одного здобувача вищої освіти протягом одного навчального семестру у і-тому календарному році).

    У випадку, якщо особа вперше здобувала вищу освіту за відповідним ступенем вищої освіти за державним або регіональним замовленням у державному (комунальному) вищому навчальному закладі до запровадження програмно-цільового методу у бюджетному процесі, у зв’язку з чим відсутня інформація про виконання паспорта бюджетної програми за відповідний рік, Vi розраховується як середня вартість навчання за рахунок загального фонду державного або місцевого бюджету одного приведеного здобувача вищої освіти за і-тий рік згідно із касовими видатками звіту про фінансово-господарську діяльність державного (комунального) вищого навчального закладу, в якому особа здобувала вищу освіту за державним або регіональним замовленням минулого разу (відповідно Vi × 0,5 - середня вартість навчання одного здобувача вищої освіти протягом одного навчального семестру);

    К - загальна кількість кредитів Європейської кредитної трансферно-накопичувальної системи (далі - трансферно-накопичувальна система), за якими особа пройшла навчання для здобуття певного ступеня освіти за попереднім місцем навчання (визначається згідно з академічною довідкою, виданою особі у встановленому законодавством порядку). Кількість кредитів трансферно-накопичувальної системи навчального семестру, у якому здобувач вищої освіти не завершив навчання і вибув з вищого навчального закладу за попереднім місцем навчання, встановлюється на рівні нормативу кредитів трансферно-накопичувальної системи на один навчальний семестр (30 кредитів трансферно-накопичувальної системи незалежно від фактичної тривалості навчання здобувача вищої освіти протягом останнього навчального семестру за попереднім місцем навчання);

    Kз - загальна кількість кредитів трансферно-накопичувальної системи, за якими особу атестовано за попереднім місцем навчання і які зараховані вищим навчальним закладом за новим місцем навчання.

    При цьому середня вартість навчання протягом одного навчального семестру (першого навчального семестру (і-1)-го календарного року або другого навчального семестру і-того календарного року) розраховується як 0,5 середньої вартості навчання відповідно (і-1)-го або і-того року незалежно від фактичних календарних дат початку та закінчення відповідних навчальних семестрів.

    Сума коштів, що підлягають відшкодуванню здобувачем вищої освіти, який навчався за державним або регіональним замовленням за заочною (дистанційною) або вечірньою формою навчання, дорівнює 0,35 × S або 0,85 × S відповідно.

    Джерелом інформації про виконання паспорта бюджетної програми за календарний рік є звіт про виконання паспорта бюджетної програми за цей рік, що міститься на офіційному веб-сайті головного розпорядника коштів.

    На підставі розрахунку, вищий навчальний заклад, до якого особу зараховано для повторного здобуття вищої освіти за державним або регіональним замовленням, не пізніше трьох робочих днів з дня її звернення, надає такій особі розрахунковий документ для відшкодування коштів. При цьому сума коштів, отримана в результаті розрахунку, збільшується на коефіцієнт, що дорівнює добутку офіційно встановлених коефіцієнтів інфляції на відповідний календарний рік, що визначений за період від дати відрахування особи з вищого навчального закладу до 1 січня року, в якому особу зараховано для повторного здобуття вищої освіти за державним або регіональним замовленням.

    Реструктуризація відшкодування коштів

    Керівник вищого навчального закладу, до якого особу зараховано для повторного здобуття вищої освіти за державним або регіональним замовленням, може самостійно реструктуризувати відшкодування коштів та встановити строк їх відшкодування протягом поточного навчального року за вмотивованою заявою особи з урахуванням її матеріального стану. При цьому перший платіж повинен становити не менше 50% загального розміру коштів, що підлягають відшкодуванню.

    Відшкодування особою коштів до державного або місцевого бюджету здійснюється у встановленому законодавством порядку.

    Підтвердження оплати відшкодування

    Документ, що підтверджує повне або часткове відшкодування коштів до державного або відповідного місцевого бюджету в установленому розмірі, подається до вищого навчального закладу, до якого особа зарахована для повторного здобуття вищої освіти за державним або регіональним замовленням, не пізніше 10 робочих днів з дня здійснення платежу.

    Особа, яка не подала зазначеного документа в установлений строк, підлягає негайному відрахуванню з числа здобувачів вищої освіти за державним або регіональним замовленням у певному вищому навчальному закладі.

    У разі відмови від добровільного відшкодування платежів, в тому числі реструктуризованих, особа негайно відраховується з числа здобувачів вищої освіти за державним або регіональним замовленням у певному вищому навчальному закладі.

    Роз’яснення щодо застосування цього Порядку надає МОН.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    • Василь Клієнт 10 місяців тому

      А якщо ж я не бажаю у разі відрахування заново вступати у виші... Чув про таку практику, коли кошти стягують навіть в такому випадку, коли мова йде про навчання в аспірантурі. Однак в університеті складно вияснити точні цифри, всі говорять по-різному, і в результаті нічого незрозуміло. Ось одне з таких рішень: https://zakononline.com.ua/court-decisions/show/82...

      • Гончаренко Константин
        Гончаренко Константин 10 місяців тому

        Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

        вказана постанова на яку йде посилання у рішенні суду припинила дію з 2019 року кошти за наступні рівні освіти не повертаються , норму скасовано.

        З повагою,

        Костянтин Гончаренко

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25.2%

    Доброго дня, Василю!

    Порядок підготовки аспірантів врегульований Постановою Кабінету міністрів України від 23 березня 2016 р. № 261 «Про затвердження Порядку підготовки здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії та доктора наук у закладах вищої освіти (наукових установах)».

    У пункті 3 Порядку зазначається:

    "Підготовка осіб в аспірантурі (ад’юнктурі) та докторантурі здійснюється:

    за рахунок видатків державного бюджету у державних закладах вищої освіти чи наукових установах (державне замовлення) та за рахунок видатків місцевих бюджетів у державних та комунальних закладах вищої освіти чи наукових установах (регіональне замовлення);"

    У відповідності із пунктом 25 Порядку:

    "Протягом строку навчання в аспірантурі (ад’юнктурі) аспірант (ад’юнкт) зобов’язаний виконати всі вимоги освітньо-наукової програми, зокрема здобути теоретичні знання, уміння, навички та інші компетентності, достатні для продукування нових ідей, розв’язання комплексних проблем у галузі професійної та/або дослідницько-інноваційної діяльності, оволодіти методологією наукової та педагогічної діяльності, а також провести власне наукове дослідження, результати якого мають наукову новизну, теоретичне та/або практичне значення, та захистити дисертацію".

    Згідно пункту 26 Порядку:

    "Усі аспіранти (ад’юнкти) незалежно від форми навчання зобов’язані відвідувати аудиторні заняття і проходити всі форми поточного та підсумкового контролю, передбачені індивідуальним навчальним планом аспіранта (ад’юнкта) та освітньо-науковою програмою аспірантури (ад’юнктури) закладу вищої освіти (наукової установи)".

    Також, виходячи із пункту 22 Положення про підготовку науково-педагогічних і наукових кадрів, затвердженому постановою КМУ від 01.03.99 р. № 309 аспіранта можуть відрахувати з аспірантури:

    за грубе порушення правил внутрішнього розпорядку ВНЗ, наукової установи,

    за вчинення протиправних дій, а також за невиконання індивідуального плану роботи без поважних причин.

    Також відрахувати можуть на підставі заяви аспіранта за власним бажанням.

    Поважними причинами за пунктом 19 цього Положення є:

    період хвороби (тривалістю понад один місяць),

    знаходження у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами, по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку,

    а також відсутність з інших поважних причин, передбачених законодавством України.

    Однак якщо аспірант був зарахований до аспірантури за держзамовленням і відрахований через зазначені вище неповажні причини, він має відшкодовувати вартість навчання згідно із законодавством України (абз. 3 п. 22 Положення № 309).

    Зобов'язання аспіранта визначають в угоді про навчання в аспірантурі, яка передбачає своєчасне закінчення роботи над дисертацією, працевлаштування після закінчення аспірантури або докторантури, забезпечення відповідних умов праці, відповідальність сторін у разі невиконання умов угоди (п. 17 Положення № 309). Інші обов'язки аспірантів, які навчаються за держзамовленням, можуть встановлюватися законодавством, положеннями про навчальні заклади та їх статутами (ч. 3 ст. 52 Закону України від 23.05.91 р. № 1060-ХІІ «Про освіту»). Тому саме у статутах ВНЗ конкретизують, які причини вважаються поважними для відрахування з аспірантури, і не призводять до відшкодування коштів до бюджету за навчання.

    У яких випадках відрахований аспірант може не відшкодовувати вартість навчання, а в яких зобов'язаний це зробити визначають саме у угоді, укладеній між аспірантом і ВНЗ, на основі Типової угоди про підготовку аспіранта (докторанта) за рахунок державного замовлення, форма якої наведена у додатку 1 до Положення № 309.

    Що стосується відшкодування навчання в аспірантурі у разі вступу до ВНЗ на платній основі та усіх інших фінансових питань, з тим пов'язаних, то в цьому випадку все вирішується на договірній основі, тобто всі умови відрахування включно із питаннями компенсації з обох сторін (ВНЗ та здобувача) повині бути визначені в договорі про навчання.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь на них відповісти.

    Дерій Владислав Олегович
    12%

    Доброго дня!

    Вам нічого не потрібно буде сплачувати.

    У судовому рішенні, яке Ви навели як приклад https://zakononline.com.ua/court-decisions/show/82... позивач (ВУЗ) грунтує свої вимоги відповідно до Положення про підготовку науково-педагогічних і наукових кадрів, затвердженому постановою КМУ від 01.03.99 р. № 309 ЯКЕ ВТРАТИЛО ЧИННІСТЬ 01.01.2019.

    Громадяни, які з 2019 року вступили в аспірантуру за держзамовленням не повинні відшкодовувати вартість навчання.

    Відповідно до пункту 10 Порядку підготовки здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії та доктора наук у закладах вищої освіти (наукових установах) особа, яка раніше навчалася в аспірантурі (ад’юнктурі) чи докторантурі за державним (регіональним) замовленням і не захистилася або була відрахована з неї достроково, має право на повторний вступ до аспірантури (ад’юнктури) чи докторантури за державним (регіональним) замовленням лише за умови відшкодування коштів, витрачених на її підготовку, у визначеному Кабінетом Міністрів України порядку.

    Отже, при відрахуванні з аспірантури за державним замовленням (не має значення за власним бажанням чи за ініціативи університета) - аспірант не відшкодовує вартість навчання, але якщо він планує через певний час повторно вступити в аспірантуру на держзамовлення, тоді йому потрібно буде сплатити кошти витрачені за його попереднє навчання.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    Корнійчук Євген Іванович
    7.6%

    Доброго дня, чи маєте ви на руках договір з навчальним закладом? Там повинно бути все зазначено. Якщо ні тоді ви не повинні нічого відшкодовувати.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/261-2016-%D0%B...

    П. 10

    Особа, яка раніше навчалася в аспірантурі (ад’юнктурі) чи докторантурі за державним (регіональним) замовленням і не захистилася або була відрахована з неї достроково, має право на повторний вступ до аспірантури (ад’юнктури) чи докторантури за державним (регіональним) замовленням лише за умови відшкодування коштів, витрачених на її підготовку, у визначеному Кабінетом Міністрів України порядку.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Розподіл коштів зведених за консультацію на сайт клієнт здійснює самостійно ✅

    Иванюк Руслан Эдуардович
    7.6%
    Иванюк Руслан Эдуардович 10 місяців тому

    Юрист, м. Київ, 7 років досвіду

    Втіаю, відшкодувувати потрібно тільки при повторному вступі.

    Відшкодування вартості попереднього навчання на бюджеті відбувається вже після повторного зарахування на навчання до нового закладу вищої освіти. Згідно з порядком відшкодування бюджетних коштів, у наказі про зарахування особи на повторне навчання на бюджеті встановлюється строк відшкодування коштів, що не перевищує 10 робочих днів з дня початку навчального року.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/309-99-%D0%BF#...

    НАТИСКАЙТЕ КНОПКУ ЗВЕРНУТИСЯ І Я ВАМ ДОПОМОЖУ,

    Степанов Михайло Леонідович
    7.2%
    Степанов Михайло Леонідович 10 місяців тому

    Юрист, м. Львів, 12 років досвіду

    Вітаю, ви не повинні нічого компенсовувати.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/261-2016-%D0%B...

    10. Аспіранти (ад’юнкти) і докторанти проводять наукові дослідження згідно з індивідуальним планом наукової роботи, в якому визначаються зміст, строки виконання та обсяг наукових робіт, а також запланований строк захисту дисертації протягом строку підготовки в аспірантурі (ад’юнктурі) та докторантурі.

    Індивідуальний план наукової роботи погоджується здобувачем з його науковим керівником (консультантом) та затверджується вченою радою закладу вищої освіти (наукової установи) або вченою радою відповідного структурного підрозділу протягом двох місяців з дня зарахування здобувача до закладу вищої освіти (наукової установи).

    Індивідуальний план наукової роботи є обов’язковим до виконання здобувачем відповідного ступеня і використовується для оцінювання успішності запланованої наукової роботи.

    Невиконання індивідуального плану наукової роботи або порушення строків виконання індивідуального плану наукової роботи без поважних причин, передбачених законодавством, може бути підставою для ухвалення вченою радою закладу вищої освіти (наукової установи) рішення про відрахування аспіранта (ад’юнкта) або докторанта.

    {Абзац четвертий пункту 10 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 283 від 03.04.2019}

    Особа, яка раніше навчалася в аспірантурі (ад’юнктурі) чи докторантурі за державним (регіональним) замовленням і не захистилася або була відрахована з неї достроково, має право на повторний вступ до аспірантури (ад’юнктури) чи докторантури за державним (регіональним) замовленням лише за умови відшкодування коштів, витрачених на її підготовку, у визначеному Кабінетом Міністрів України порядку.

    Для співпраці натискайте кнопку звернутися.

    Савченко Олександр
    25.2%
    Савченко Олександр 6 місяців тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня!

    Який розмір компенсації навчання у аспірантурі у випадку відрахування? - у вашому випадку ніяка компенсація не виплачується. Відповідно до ст.8 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй. Умовами доданого Вами договору не передбачено право університету вимагати відшкодування коштів за навчання у разі відрахування (незалежно від причин та обставин) та не передбачено такого обов'язку для Вас.

    Відповідно до пункту 12 договору у разі невиконання чи неналежного виконання зобов'язань, передбачених договором, сторони несуть відповідальність згідно закону.

    Одним з таких обов'язків для Вас як здобувача вищої освіти згідно підпункту 2 пункту 7 є "виконувати освітньо-наукову програму, індивідуальний навчальний план та індивідуальний план наукової роботи...".

    При цьому, відповідно до статті 4 Закону України "Про вищу освіту" громадяни України, які не завершили навчання за кошти державного або місцевого бюджету за певним ступенем освіти, мають право повторно безоплатно здобувати вищу освіту в державних і комунальних закладах вищої освіти за тим самим ступенем освіти, за умови відшкодування до державного або місцевого бюджету коштів, витрачених на оплату послуг з підготовки фахівців, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

    Згідно пункту 10 Порядку підготовки здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії та доктора наук у закладах вищої освіти (наукових установах), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 березня 2016 р. № 261, невиконання індивідуального плану наукової роботи або порушення строків виконання індивідуального плану наукової роботи без поважних причин, передбачених законодавством, може бути підставою для ухвалення вченою радою закладу вищої освіти (наукової установи) рішення про відрахування аспіранта (ад’юнкта) або докторанта.

    Особа, яка раніше навчалася в аспірантурі (ад’юнктурі) чи докторантурі за державним (регіональним) замовленням і не захистилася або була відрахована з неї достроково, має право на повторний вступ до аспірантури (ад’юнктури) чи докторантури за державним (регіональним) замовленням лише за умови відшкодування коштів, витрачених на її підготовку, у визначеному Кабінетом Міністрів України порядку.

    Порядок відшкодування коштів державного або місцевого бюджету, витрачених на оплату послуг з підготовки фахівців затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 26 серпня 2015 р. № 658 - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/658-2015-%D0%B...

    Отже, обов'язковою умовою відшкодування коштів державного бюджету, витрачених на оплату послуг з підготовки фахівця, є намір особи повторно здобути освіту за державним замовленням. Тому не хвилюйтеся, всього найкращого!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України