Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 03 июля 2023, вопрос №87703 150₴

Чи можна стягнути аліменти з чоловіка, але так щоб кошти надходили на рахунок сина?

Яким чином стягнути аліменти з чоловіка на утримання сина, щоб потім кошти він перераховував на банківський рахунок сина, якому 16р? Це вже потрібно вирішувати з виконавчою службою чи одразу в суді?

Ответы юристов (12)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Порядок стягнення аліментів, у тому числі і перерахування на визначений рахунок, Ви можете вирішити з виконавцем в провадженні якого знаходиться Ваша справа, звертатись для цього в суд не має необхідності.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    • Тетяна Клиент 10 месяцев назад

      дякую. А дитина сама може звернутись до суду із заявою про стягнення аліментів якщо їй вже 16

      • Гіммельфарб Станіслав  Олегович

        Ні, конструкція норми по стягнення аліментів на неповнолітню дитину, виписана таким чином, що право звернення є виключно у того з батьків з ким мешкає дитина

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Тетяно!

    Якщо Ви маєте рішення суду про стягнення аліментів, порядок проведення розрахунків треба вирішувати з виконавчою службою. У разі наявності саме виконавчого провадження рекомендується отримувати аліменти саме на відповідний рахунок виконавця, а далі - в зручний для Ва спосіб.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    • Тетяна Клиент 10 месяцев назад

      дякую. А дитина сама може звернутись до суду із заявою про стягнення аліментів на своє утримання якщо їй вже 16?

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Ні, звертатись повинен той із батьків, з ким дитина проживає.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Тетяна!

    На жаль, в даному випадку мушу відповісти, що в цілому - ні. Це було б можливо, якщо б аліменти сплачувались за договором та за згоди обох батьків.

    Відповідно до норм Сімейного кодексу, а саме статті 179, аліменти, одержані на дитину, є власністю дитини.

    Той із батьків або інших законних представників дитини, на ім’я якого виплачуються аліменти, розпоряджається аліментами виключно за цільовим призначенням в інтересах дитини.

    Але в той же момент, якщо аліменти сплачуються за рішенням суду через виконавчу службу, то вони будуть йти на рахунок стягувача. Тобто, якщо мама дитини подала заяву до суду про стягнення аліментів, то саме їй на рахунок будуть перераховуватись кошти.

    Не дивлячись на те, що розпорядником буде один із батьків, або законних представників, отримані кошти являються власністю саме дитини і використовуватись вони повинні в інтересах дитини.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото.

    • Тетяна Клиент 10 месяцев назад

      дякую. В. Дитина сама може звернутись до суду із заявою про стягнення аліментів

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        100%

        Звертатись до суду повинні Ви, а не дитина.

        Право на звернення до суду за примусовим стягненням аліментів має той з батьків, з ким проживає дитина, або безпосередньо дочка, син після виповнення 18 років, які продовжують навчання (стягувач) (ч. 3 ст. 181 та ч. 3 ст. 199 СК). Для присудження аліментів стягувач має звернутися до місцевого загального суду із заявою про видачу судового наказу, або із позовною заявою. Звернення до суду відбувається за правилами альтернативної підсудності, яка надає стягувачу право обрати суд, до якого він звернеться із заявою чи позовом. Так, звернутися до місцевого загального суду стягувач може як за місцем власного проживання, так і за місцем проживання платника аліментів (боржника) (ч. 1 ст. 28 ЦПК).

    Богун Сергій Павлович

    Ні. Законодавством це не передбачено.

    • Тетяна Клиент 10 месяцев назад

      дякую. А дитина (16р) може звернутись до суду із заявою про стягнення аліментів

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, коли будете мати рішення суду, подайте виконавчий лист до виконавчої служби та надайте банківські реквізити сина, щоб на його рахунок поступали кошти. Це цілком можливо, тому що за законодавством України, дитина має право з 14 років самостійно розпоряджатися своїми коштами.

    Ст. 32 цивільного кодексу

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#n193

    Для обміну контактів та детальної консультації натискайте кнопку звернутися.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України