Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 16 июля 2023, вопрос №88441

Опікунство над людиною похилого віку

Доброго дня, підкажіть будь ласка, чи можу я оформити опікунство над дідусем і забрати його закордон, якщо він має вади зору, але інвалідність він не оформлював, хоча майже нічого не бачить. Мій батько (син мого діда) зараз в ЗСУ, а моя тітка (дочка мого діда) не спілкуюються. Тож чи можу я оформити опікунство над дідом та які документи необхідні для перетину кордону?

Ответы юристов (2)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, опікунство оформити не так і легко, і передбачає позбавлення дієздатності. Спробуйте оформити постійний догляд.

    Для обміну контактів та детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олександре!

    Оформити опікунство на особою похилого віку із серйозними порушеннями когнитивних функцій можливо, але для того треба вирішувати таке питання в тому числі в судовому порядку.

    На роль опікунів і піклувальників можуть претендувати повнолітні громадяни, які є дієздатними. Також відповідно до п. 3.2 Наказу № 387/3680 від 26.05.1999 не можуть бути опікунами / піклувальниками особи, які:

    перебувають на обліку або лікуються в психоневрологічних та наркологічних закладах;

    раніше були опікунами чи піклувальниками та з їх вини опіку чи піклування було припинено;

    інтереси яких суперечать інтересам осіб, що підлягають опіці чи піклуванню;

    засуджені за скоєння тяжкого злочину.

    Окрім цього, бажаючим встановити опіку над літньою людиною необхідно пройти медичний огляд і спеціальні підготовчі курси.

    Документи,які необхідні для призначення опікуна (передбачені п. 3.3 Наказу № 387/3680 від 26.05.1999), серед них:

    повідомленнядержавних,громадськихорганізаційабо заява громадянина (громадян);

    копіясвідоцтва про народження особи, що потребує опіки, або іншого документа, який підтверджує її вік (копія паспорту);

    рішення суду про визнання даної особи недієздатною;

    акт обстеження умов життя особи, що потребує опіки, і опис її майна;

    довідки про стан здоров'я особи, що потребує опіки (якщо вона раніше проживала окремо), та майбутнього опікуна (піклувальника);

    довідка про місце проживання майбутнього опікуна і його заява про прийняття на себе обов'язків про опіку;

    акт перевірки умов життя майбутнього опікуна та висновок від органів опіки тапіклування за місцемпроживанняопікунапро можливість виконувати опікунські обов'язки;

    довідка лікувальної установи про відсутність в сім'ї майбутнього опікуна (піклувальника) захворювань,що перешкоджають влаштуванню до нього особи, що потребує опіки.

    Як бачимо, для оформлення опікунства над людиною похилого віку необхідно, зокрема,рішення суду про визнання такої особи недієздатною.

    Статтею 39 ЦК України передбачено, що фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Порядок визнання фізичної особи недієздатною встановлюється Цивільним процесуальним кодексом України (далі – "ЦПК України").

    Заява про визнання фізичної особи недієздатною подається до суду за місцем проживання цієї особи (ч. 1 ст. 295 ЦПК України). Заяву про визнання фізичної особи недієздатною може бути подано членами її сім’ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, психіатричним закладом (ч. 3 ст. 296 ЦПК України). Окрім цього, варто пам'ятати, що до заяви мають бути додані докази на підтвердження психічного стану: довідка про стан здоров’я та виписка з історії хвороби.

    Порядок розгляду справ про визнання фізичної особи недієздатною регулюється главою 2 ЦПК України.

    Якщо будуть уточнюючі питання звертайтесь до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче на них відповім.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України