Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 19 липня 2023, питання №88563

Підтвердження права на відстрочку за наявності матері з інвалідністю 2 гр.

Доброго дня. В травні 2023 р. я звільнився з військової служби за сімейними обставинами, оскільки моя мати є особою з інвалідністю 2 гр. Інших працездатних осіб, які зобов’язані її утримувати, вона не має, тобто з урахуванням нещодавніх змін я маю право на відстрочку. Вчора зателефонували з РТЦК та вимагають надати «Витяг з реєстру актів цивільного стану щодо відсутності працездатних інших дітей в особи з інвалідністю», а такий документ не передбачений «Інструкцією з ведення Державного реєстру актів цивільного стану громадян» і його отримання в принципі неможливе. Крім того, вимагають акт встановлення факту здійснення догляду, хоча норма абз. 11 ч. 1. ст.23 ЗУ «Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку не передбачає здійснення постійного догляду. При цьому моя мати постійного догляду не потребує, до того ж місцевим органом виконавчої влади такі акти не видаються.
За таких обставин, в мене немає можливості підтвердити законне право на відстрочку. Якими мають бути мої дії в випадку вручення мобілізаційного розпорядження?

Відповіді юристів (4)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Андрію!

    Радив би Вам зробити наступне: спробуйте звернутись до РАЦС та попросити у них довідку про те, що Ви є єдиним сином непрацездатної матері. Про АВФЗД я взагалі мовчу, він у даному випадку точно не вимагається, можете не хвилюватись.

    Я б спробував довести, що Ви єдиний син у сім'ї та подати вмотивовану заяву про надання відстрочки. Якщо вручать повістку на відправку або мобілізаційне розпорядження, це треба буде оскаржувати терміново. Є позитивний досвід, а тому можете звертатись.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, у вашому випадку вам нічого хвилюватися. Вас ні як не притягнуть до кримінальної відповідальності. Тому не з'являйтесь у разі отримання розпорядження і все.

    Для отримання відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара ТЦК про надання відстрочки від мобіліцазії додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Свідоцтво про народження

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда або довідка про надання допогти у зв'язку з інвалідністю

    Свідоцтво про розірвання шлюбу або про смерть батька

    Цих документів цілком достатньо. Акт у вашому випадку не потрібен.

    Для обміну контактів та детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Андрію!

    Ви поки що маєте відстрочку по закону!

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    "Не підлягають призову на військову службу під час часткової мобілізації протягом шести місяців з дня звільнення з військової служби військовозобов’язані з числа громадян, які проходили військову службу за призовом під час мобілізації та були звільнені зі служби у запас (крім військовослужбовців, зарахованих на службу у військовому оперативному резерві першої черги). Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою".

    Що стосується відстрочки по абзацу 11 та вимоги ТЦК, то нехай відмовляють Вам у відстрочці, посилаюсись на відсутність витягу. Це легко оскаржується!

    У разі уточнень чи додаткових питань можете поспілкуватись зі мною персонально. Для того треба лише натиснути кнопку "звернутись" біля мого фото.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 9 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте!

    Нужно видеть Ваши документы.

    Нужна полная консультация алгоритм действий обращайтесь индивидуально через кнопку "Звернутися".

    Всего доброго!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України