Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 19 липня 2023, питання №88580 150₴

Перевод з НГУ до ЗСУ

Добрий день.
Маю на руках відношення до військової частини ЗСУ, а в кадрах НГУ не дають йому ходу. Аргументація така: для переводу треба щоб в/ч яка приймає звернулась телеграмою до ген штабу ЗСУ про перевод військовослужбовця і тільки в такому порядку. Відношення і рапорт які я подаю кажуть розглядатись не будуть. Як мені краще діяти в такій ситуації? Дякую.

Відповіді юристів (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Сергію!

    Те, що Вам кажуть в кадрах НГУ, не зовсім корректно, але, по великому рахунку, відповідає істині.

    Справа в тім, що НГУ та військова частина ЗСУ мають різні підпорядкування, відповідно, - Міністерство оборони України (Генштаб) та Міністерство внутришніх справ. Отже переміщення між цими двома відомствами має певні складнощі, яки треба враховувати. Наприклад, дійсно, питання про Ваше переміщення повинно вирішуватись на рівні Генштаб - НГУ. Найгірше, що на закодавчому рівні питання таких міжвідомчих переміщень аж ніяк не врегульовано.

    Чистого переміщення, в тому вигляді, як Ви його чекаєте може і не статися, оскільки в тому задіяне вище командування і... багатоповерхова бюрократія.

    В цілому ж порядок переміщення в ЗСУ такий:

    Переміщення відбувається на підставі статті 110 Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України. Переміщення військовослужбовців здійснюється в разі, коли звільнення їх із посад або призначення на інші посади належить до номенклатури призначення різних посадових осіб.

    Переміщення осіб рядового складу, сержантського та старшинського складу за наявності обґрунтованих підстав з урахуванням висновків атестування, рекомендацій їх безпосередніх і прямих начальників на підставі клопотань командирів (начальників), які порушили питання про переміщення, здійснюється:

    між з'єднаннями, військовими частинами, оперативними командуваннями - наказами посадової особи, якій підпорядковані відповідні з'єднання, військові частини та оперативні командування;

    {Абзац третій пункту 110 із змінами, внесеними згідно з Указами Президента № 430/2009 від 12.06.2009, № 483/2021 від 27.09.2021}

    між видами Збройних Сил України та військовими частинами, які підпорядковані начальникам структурних підрозділів Генерального штабу Збройних Сил України, - наказом Головнокомандувача Збройних Сил України;

    {Абзац четвертий пункту 110 із змінами, внесеними згідно з Указами Президента № 613/2012 від 26.10.2012, № 483/2021 від 27.09.2021}

    між військовими частинами видів, родів військ (сил) Збройних Сил України та військовими частинами, які підпорядковані Міністерству оборони України, - наказом керівника служби персоналу Міністерства оборони України.

    {Абзац п'ятий пункту 110 в редакції Указу Президента № 171/2019 від 26.04.2019}

    Форма та порядок надання клопотання визначаються Міністерством оборони України.

    Якщо у Вас вже є відношення від вч ЗСУ, то далі важливо вирішити питання на вказаному мною рівні Генштаб - НГУ. Тобто, якщо кадри НГУ вимагають звернення Генштабу, то сперечатися з ними буде доволі складно.

    Одним словом, як чекаєте на результат, а не загальні балачки, зверніться до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого профілю. Постараюсь допомогти!

    Маю ґрунтовний досвід у вирішенні таких питань.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України