Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 25 липня 2023, питання №88903 150₴

Як получити свідоцтво про розлучення?

Добрий день. Я була заміжня в Росії, два роки як вже розлучена але немаю на руках свідоцтво про розлучення як би я могла його получити? І чи взагалі дійсний мій шлюб в Україні?

Відповіді юристів (7)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Аліна!

    Якщо шлюб укладався в РФ й розлучалися Ви з чоловіком в РФ, то свідоцтво про розлучення теж треба отримувати в цій країні. Проте наразі це зробити малоімовірно, якщо в РФ Вам ніхто з цим не допоможе.

    Що стосується чинності Вашого шлюбу в Україні, то якщо він не був легалізований, то для наших державних органів він нібито і не існував.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче на них відповім!

    • Аліна Клієнт 9 місяців тому

      Топто я можу викинути паспорт зробити новий і я буду незаміжня

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 9 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Щодо України:

    Якщо свідоцтво не загубилося та є в наявності, воно дійсне.

    Вам необхідно звернутись до нотаріуса ,аби той зробив копію з нього та завірив іі

    Ви також можете отримати дублікат свідоцтва про шлюб в Україні подавши заяву до органу ДРАЦС

    Щодо РФ

    З 24.02.22 триває повномасштабне вторгнення рф на території України тому дипломатичні відносини з рф припиненоно, міжнародні угоди розірвано. Наразі будь-які документи з рф неможливо , хіба що через міжнародні організації з третіх країн.

    Шлюб в Україні дійсний , якщо розлучення не було проведено добровільно чи у судовому порядку

    Згідно "Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні" (Наказ Міністерства юстиції від 18.10.2000 № 52/5): Відділ державної реєстрації актів цивільного стану, який одержав документи про розірвання шлюбу, зобов’язаний у триденний строк доповнити актовий запис про розірвання шлюбу і надіслати свідоцтво про розірвання шлюбу до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання заявника для вручення, зазначивши в ньому ту саму дату державної реєстрації розірвання шлюбу, що й першому з подружжя.

    Тобто у Відділі державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання - РАГС

    в Україні ваш шлюб дійсний якщо раніше не був розірваний добровільно чи судом.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Тимченко Анастасия Александровна
    Тимченко Анастасия Александровна 9 місяців тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 27 років досвіду

    Добрый день. Я бы посоветовала Вам обратиться в орган РАГС для того чтоб понять легализован ли Ваш брак в Украине. Если да, то тогда Вам нужно проводить процедуру расторжения брака в Украине.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Аліно!

    Добрий день. Я була заміжня в Росії, два роки як вже розлучена але немаю на руках свідоцтво про розлучення як би я могла його получити? І чи взагалі дійсний мій шлюб в Україні?

    Свідоцтво про розірвання шлюбу, укладеного в рф, потрібно отримувати саме в російській федерації. В Україні Ви точно такого документу не отримаєте.

    В Україні Ваш шлюб вважаться дійсним, але оскільки він був розірваний у рф, зараз Ви вважаєтесь незаміжньою.

    Спробуйте отримати свідоцтво про розлучення шлюбу через знайомих в рф.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, ваше питання можно вирішити уклавши договір з адвокатом із РФ для отримання свідоцтва про розірвання шлюбу на території РФ.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 9 місяців тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Цивільний процесуальний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#Text):

    "Стаття 293. Окреме провадження

    1. Окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

    2. Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про:...

    5) встановлення фактів, що мають юридичне значення;...".

    ---

    Доброго вечора, пані Аліно! Вважаю за належне подати до суду в порядку окремого провадження заяву встановлення факту розірвання шлюбу. Зацікавленою особою буде Ваш місцевий відділ РАЦС.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України