Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 29 июля 2023, вопрос №89119 150₴

Можно ли отозвать доверенность?можно ли подать на алименты заграницей?

Добрый день. Моя сестра в разводе. В начале войны дала бывшему мужу генеральную доверенность на квартиру. И выехала из Харькова с ребенком заграницу. Оказывается он в тайне от нее успел переоформить имущество. Алименты официально не оплачивал с момента развода( два года). Возможно что то изменить или как то отозвать доверенность в связи с форс мажором(война)?можно ли подать в суд на алименты заграницей?

Ответы юристов (7)

    Винограденко Антон Анатолійович
    14%

    Доброго дня! Якщо така довіреність була не відізвана вами на момент здійснення правочину з нерухомим майном і якщо такою довіренністю були надані відповідні права на розпорядження нерухомим майном то, нажаль, ваш колишній чоловік мав повне право на такі дії. Єдиний варіант, це спробувати визнати таку довіреність недійсною на момент вчинення правочину з нерухомим майном. Підставою для визнання такої довіреності недійсною на підставі статті 225 Цивільного кодексу України може бути лише абсолютна неспроможність особи в момент вчинення правочину розуміти значення своїх дій та (або) керувати ними. Але це зробити буде дуже важко і не факт, що вам вдасться це зробити. Форс мажорі обставини в вашому випадку не мають ніякого впливу.

    Щодо аліментів - так, ви можете подати такий позов, але він подається у відповідний суд в Україні і такі аліменти будуть нараховувати з моменту подання такої заяви до суду. "Заднім число" за 2 роки стягнути аліменти буде практично неможливо. Присудження аліментів за минулий період теоретично можливе, якщо особа, яка звертається з вимогою про стягнення аліментів за минулий час, доведе, що вона (він) вживав заходів щодо одержання аліментів з відповідача, але не міг їх отримати у зв’язку з ухилення останнього від їх сплати. Доказами вживання заходів щодо отримання аліментів є письмові звернення; свідки, які підтвердять, що особа зверталася по допомогу на утримання дітей; інші докази. (ст. 194 Сімейний кодекс України).

    Айвазян Юрий Климентьевич
    14%

    Доброго дня, Анна!

    Відкликати довіренність на квартиру, якщо відчуження за нею вже відбулося, неможливо.

    Втім згідно статті 225 Цивільного кодексу України правочин, який дієздатна фізична особа вчинила у момент, коли вона не усвідомлювала значення своїх дій та (або) не могла керувати ними, може бути визнаний судом недійсним за позовом цієї особи, а в разі її смерті - за позовом інших осіб, чиї цивільні права або інтереси порушені. В статті зазначається:

    "Правові наслідки вчинення правочину дієздатною фізичною особою, яка у момент його вчинення не усвідомлювала значення своїх дій та (або) не могла керувати ними:

    1. Правочин, який дієздатна фізична особа вчинила у момент, коли вона не усвідомлювала значення своїх дій та (або) не могла керувати ними, може бути визнаний судом недійсним за позовом цієї особи, а в разі її смерті - за позовом інших осіб, чиї цивільні права або інтереси порушені.

    2. У разі наступного визнання фізичної особи, яка вчинила правочин, недієздатною позов про визнання правочину недійсним може пред'явити її опікун.

    3. Сторона, яка знала про стан фізичної особи у момент вчинення правочину, зобов'язана відшкодувати їй моральну шкоду, завдану у зв'язку із вчиненням такого правочину."

    Що стосується подачи позову про стягнення адіментів у разі, якщо позивач за кордоном, то це цілком можливо. В цьому також можу допомогти Вам і я.

    Для того достатньо укласти зі мною угоду про надання правової допомоги.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче на них відповім!

    Дерій Владислав Олегович
    14%

    Доброго дня!

    Возможно что то изменить или как то отозвать доверенность в связи с форс мажором(война)?

    Якщо нерухомість продана - довіреність припинилася автоматично.

    Скасувати довіреність можливо було лише до вчинення чоловіком дій на які Ви його уповноважили.

    Ви маєте право подати позов до суду про визнання недійсною довіреності та договору купівлі-продажу, витребування майна із чужого незаконного володіння, але у Вас повинні бути достатні підстави та докази. Воєнний стан не є підставою для визнання недійсною довіреності в цілому.

    можно ли подать в суд на алименты заграницей?

    Звичайно. Заяву можна відправити поштою, Електронний суд, через адвоката.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    14%

    Вітаю, Анно!

    Добрый день. Моя сестра в разводе. В начале войны дала бывшему мужу генеральную доверенность на квартиру. И выехала из Харькова с ребенком заграницу. Оказывается он в тайне от нее успел переоформить имущество. Алименты официально не оплачивал с момента развода( два года). Возможно что то изменить или как то отозвать доверенность в связи с форс мажором(война)?можно ли подать в суд на алименты заграницей?

    Розпочну з кінця - до суду на аліменти подати можливо, для того Вам навіть не потрібно повертатись в Україну. Це можна зробити лише уклавши з Вами відповідний договір.

    Що стосується довіреності, бажано детально розібратись, зокрема побачити текст самої довіреності.

    Також цікавить переоформлення квартири. Вона була у спільній власності? Чи він був власником?

    Для більш детальної консультації натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Гончаренко Константин
    14%
    Гончаренко Константин 9 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Якщо дії на які була видана вами особисто довіреність вже були вчинені та завершились, а особа довірен в цей час вільно розуміла свої дії, то скасувати такі правочини неможливо , бо після виконання довіреність припинила дію , шляхом її виконання.

    Щодо аліментів:

    В соответствии с частью 1 статьи 191 Семейного кодекса Украины алименты на ребенка присуждаются по решению суда со дня предъявления иска, а в случае подачи заявления о выдаче судебного приказа - со дня подачи такого заявления.

    Это общее правило, согласно которому алименты возможно взыскать с родителя только с момента подачи иска о взыскании в суд.

    В соответствии с частью 2 статьи 191 Семейного кодекса Украины алименты за прошедшее время могут быть присуждены, если истец подаст суду доказательства того, что он принимал меры относительно получения алиментов с ответчика, но не мог их получить в связи с уклонением последнего от их уплаты. В этом случае суд может присудить алименты за прошедшее время, но не более чем за десять лет.

    Такая возможность взыскать алименты за прошедшее время является исключением из общего правила, и может быть применена судом, если Вы (истец) докажете, что:

    1) Вы 3,5 года пытались получить алименты с отца ребенка (ответчика);

    2) он уклонялся от обязанность содержать ребенка.

    Эти два факта должны быть доказаны истцом и не могут основываться на предположениях.

    Доказательствами того, что истец пытался получить алименты могут быть, например, письменные обращения к отцу ребенка, письменные обращения к родителям отца/родственикам, попытки установить место проживания/место работы/настоящий размер заработка отца, показания свидетелей.

    Доказательством уклонения отца от уплаты алиментов могут быть, например, сокрытие размера заработка/места жительства, временный выезд за границу.

    То есть, взыскать алименты за 3,5 года до подачи иска реально, но нелегко в доказывании. Если у Вас есть доказательства, указанные выше, Вы можете просить суд в своем исковом заявлении взыскать алименты на ребенка и за прошедшее время.

    позов ви можете подати самостійно у суд України за місцем своєї реєстрації, через систему електронний суд зареєструвавшись як фіз особа

    Наразі можливо подати заяву через систему електронного судочинства, також завантажте в систему ваші заяви скан- копії , щоб справу розглянули без участі сторін , або направте представника за довіреністю чи після відкриття провадження подайте заяву про участь у засіданні у режимі відео -конференції з використанням власних засобів техніки та контакти для листування бажано з електронними поштами.

    https://id.court.gov.ua

    з 24 лютого триває режим воєнного стану,згідно Указу Президента № 64/2022 , тому всі процесуальні строки призупинені , після завершення воєнного стану , строки будуть поновлені та суд викличе вас.

    Якщо активні бойові дії триватимуть надалі, то судові засідання перенесуть на той час , коли воєнний стан скасує Президент України окремим указом.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Корнійчук Євген Іванович
    14%

    Доброго дня, так ви маєте право подати на аліменти за кордоном через електронний суд або за допомогою адвоката на території України.

    Що стосується довіреністі для обгрунтованої відповіді Треба бачити саму доверенность.

    Як варіант ви маєте право на половину коштів від продажу квартири. Цю суму можно стягнути у судовому порядку.

    Для обміну контактів та детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Иванюк Руслан Эдуардович
    16%
    Иванюк Руслан Эдуардович 6 месяцев назад

    Юрист, г. Киев, 7 лет опыта

    Вітаю.

    Загальна інформація

    Аліменти - це кошти для утримання, які закон зобов'язує платити одного з батьків неповнолітньої дитини. Їх можуть перераховувати в добровільному порядку, а можуть - за рішенням суду.

    Аліменти на утримання дитини є гарантією виконання кожним з батьків свого обов’язку забезпечувати дитину, надавати їй можливість на користування всіма благами соціального забезпечення, належним харчуванням, житлом, розвагами, надати їй захист і піклування, які необхідні для її благополуччя. При цьому, виходячи з положень чинного законодавства, доступ дитини до даних благ не залежить від перебування батьків у шлюбі. Аліменти є власністю самої дитини, а не батьків. Батьки лише отримують та використовують їх від імені дітей. Права та обов’язки матері, батька і дитини ґрунтуються на походженні дитини від них незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою.

    Тобто перебування батьків у шлюбі або його розірвання не впливає на обов’язок батьків утримувати дитину.

    Досудовий порядок врегулювання

    Відповідно до статті 189 Сімейного кодексу України батьки мають право укласти договір про сплату аліментів на дитину, у якому визначити розмір та строки виплати. Умови договору не можуть порушувати права дитини.

    Договір укладається у письмовій формі і нотаріально посвідчується.

    При укладенні нотаріально посвідченого договору про сплату аліментів на дитину батьки самостійно визначають розмір та строки витрат, керуючись при цьому нормами чинного законодавства.

    Вартість

    При нотаріальному посвідченні договору про сплату аліментів на дитину державне мито справляється у розмірі 1 % від суми договору, але не менше одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (пп.«д» п.3 ст.3 Декрету).

    Судовий порядок врегулювання

    Про стягнення аліментів без розірвання шлюбу йдеться в ситуації, коли чоловік чи дружина не виконує, чи виконує недобросовісно обов’язок по утриманню дітей. Не існує законодавчої заборони чи обмеження стосовно способів стягнення аліментів без розлучення, порівняно із загальним порядком, проте, з мотивів процесуальної економії більш доречним буде судовий порядок стягнення аліментів.

    Позовне провадженняКуди звертатися

    Позови про стягнення аліментів, (без розлучення відбувається за тим же принципом, як і подача заяви на аліменти після розриву шлюбу) збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів, зміну способу їх стягнення, можуть пред’являтися також за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача.

    Перелік необхідних документів
    • позовна заява (форма та зміст повинні відповідати ст. 175 ЦПК);
    • копія паспорта позивача;
    • копія свідоцтва про шлюб;
    • копія свідоцтва про народження спільних дітей.

    При подачі заяви на аліменти потрібно враховувати, що судом може бути нарахована лише певна відсоткова частина від офіційного доходу одного з подружжя, або аліменти у твердій грошовій сумі.

    Існують певні чинники, які впливають на розмір аліментних виплат. Наприклад, стан здоров’я дитини, стан здоров’я одного з подружжя, рівень доходів, наявність інших дітей у того з подружжя , який виконує аліментні зобов’язання.

    Тому, якщо офіційний дохід відрізняється від неофіційного, а так само при нерегулярному доході або відсутності офіційного працевлаштування, краще вимагати виплату аліментів у твердій грошовій сумі. Для цього можуть знадобитися документи, що підтверджують, що фактичний заробіток перевищує суму, зазначену в довідці про доходи. Наприклад, документи, які свідчать про придбання дорогих речей, укладанні прибуткових угод.

    Вартість

    Від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі - у справах про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів чи зміну способу їх стягнення, а також заявники у разі подання заяви щодо видачі судового наказу про стягнення аліментів.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України