Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 03 августа 2023, вопрос №89436 150₴

Поновлення на військовому обліку

Доброго дня. Прокоментуйте будь-ласка, вказавши законодавчу базу, які правові підстави існують (чи не існують) станом на сьогодні (2023) щодо поновлення на військовому обліку осіб, які були виключені з військового обліку по досягненню граничного віку.
Я виключений з військового обліку 2013 році по досягненню граничного віку 40 років, про що є відповідний запис у військовому квитку.
Чи моє поновлення у військовому обліку можливе лише за моєю письмовою добровільною згодою (заявою)?

Ответы юристов (10)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Петро!

    Чи моє поновлення у військовому обліку можливе лише за моєю письмовою добровільною згодою (заявою)?

    На жаль, можуть поновити без Вашої згоди. Чіткої нормативної бази я Вам не надам, але можу поділитись одним із рішень суду, яке не на Вашу користь:

    https://youcontrol.com.ua/catalog/court-document/8...

    Держава, на жаль, не визнає поновлення на військовому обліку у такому випадку протиправним. Тут питання щодо обороноздатності, відповідно не бачу сенсу відстоювати цю позицію.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    • Петро Клиент 9 месяцев назад

      Дякую."Держава, на жаль, не визнає поновлення на військовому обліку у такому випадку протиправним". Яку правову норму застосує держава, поновлюючи особу у військовому обліку, виключену з військового обліку ДО законодавчих змін 22.07.2014 року? ( тобто до законодавчого встановлення граничного віку запасу до 60 років)...А як же ст. 58 Конституції?

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Петро!

        Я з Вами згодний у відношенні статті 58 Конституції України.

        Але натомість є вищезазначене рішення суду, де все розписано. Так само аналогічні рішення можна знайти і з 24.02.2022 року. Тобто я просто констатую, що на практиці, при оскарженні дій ТЦК, особа з великою ймовірністю отримає відмову у задоволенні позову.

        Те, що стануть на бік ТЦК органи військового командування, я взагалі не сумніваюсь.

        Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

        • Петро Клиент 9 месяцев назад

          Дякую. Тобто держава сама топче своє закони. Чим же аргументують

    Дерій Владислав Олегович
    33.3%

    Доброго дня!

    Якщо Вас ВИКЛЮЧИЛИ з військового обліку та є відповідний запис у військовому квитку - Ви не є військовозобов'язаним та Вас не мають права взяти на військовий облік. Рішення ТЦК в такому разі будуть протиправними. Їх обов'язково потрібно оскаржувати.

    Мобілізації підлягають громадяни, які ПЕРЕБУВАЮТЬ на військовому обліку військовозобов'язаних та резервістів.

    Згідно п.2 ч.1 ст.37 "Про військовий обов'язок і військову службу" підлягають ВЗЯТТЮ на військовий облік військовозобов'язаних громадяни:

    • звільнені з військової служби в запас;
    • які припинили альтернативну (невійськову) службу в разі закінчення строку її проходження або достроково відповідно до Закону України "Про альтернативну (невійськову) службу";
    • військовозобов'язані, які прибули з інших місцевостей (адміністративно-територіальних одиниць) України або з-за кордону на нове місце проживання;
    • звільнені зі служби поліцейські, особи начальницького та рядового складу Міністерства внутрішніх справ України, Державного бюро розслідувань, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту (крім осіб, прийнятих на службу цивільного захисту у порядку, визначеному Кодексом цивільного захисту України, до проходження строкової військової служби), Державної кримінально-виконавчої служби України, співробітники Служби судової охорони, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну митну політику, особи, які мають спеціальні звання Бюро економічної безпеки України;
    • які набули громадянства України і згідно з цим Законом підлягають взяттю на облік військовозобов'язаних;
    • зняті з військового обліку Збройних Сил України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України відповідно за рішенням Міністерства оборони України, Служби безпеки України та Служби зовнішньої розвідки України;
    • які відповідно до статті 18 цього Закону звільнені від призову на строкову військову службу;
    • які досягли 27-річного віку під час перебування на військовому обліку призовників;
    • які звільнені зі служби у військовому резерві та не досягли граничного віку перебування у запасі.

    Отже, дана стаття не передбачає ВЗЯТТЯ на військовий облік осіб, які були з нього ВИКЛЮЧЕНІ.

    При ВИКЛЮЧЕННІ з військового обліку Ви уже НЕ ЯВЛЯЄТЕСЬ військовозобов'язаним та не перебуваєте в запасі.

    Згідно з статтею 58 Конституції України «закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

    Отже, будь-які дії стосовно взяття Вас на військовий облік будуть протиправними та підлягають оскарженню.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    Адвокат Евгений Александрович

    Доброго вечора, Петро.

    - ВИ ВИКЛЮЧЕНІ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ ТА Є "НЕВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНИМ".

    - ПОНОВЛЕННЯ У ВІЙСЬКОВОМУ ОБЛІКУ МОЖЛИВЕ ТІЛЬКИ ЗА ВАШОЮ ДОБРОВІЛЬНОЮ ЗГОДОЮ.

    КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996, № 30, ст. 141):

    Конституція України | від 28.06.1996 № 254к/96-ВР (rada.gov.ua)

    "Стаття 58. Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

    {Офіційне тлумачення частини першої статті 58 див. в Рішенні Конституційного Суду № 1-рп/99 від 09.02.99}

    Ніхто не може відповідати за діяння, які на час їх вчинення не визнавалися законом як правопорушення.

    {Офіційне тлумачення статті 58 див. в Рішеннях Конституційного Суду № 1-зп від 13.05.97, № 6-рп/2000 від 19.04.2000}".

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    "Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього... 6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:...

    4) досягли граничного віку перебування в запасі;...

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку "ЗВЕРНУТИСЯ".

    Всього доброго!

    Адвокат Евгений Александрович

    Петро.

    ТАК, Є:

    КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996, № 30, ст. 141):

    Конституція України | від 28.06.1996 № 254к/96-ВР (rada.gov.ua)

    Стаття 19. Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

    Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

    Стаття 21. Усі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах. Права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними.

    Стаття 22. Права і свободи людини і громадянина, закріплені цією Конституцією, не є вичерпними.

    Конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані.

    При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.

    Стаття 64. Конституційні права і свободи людини і громадянина не можуть бути обмежені, крім випадків, передбачених Конституцією України.

    В умовах воєнного або надзвичайного стану можуть встановлюватися окремі обмеження прав і свобод із зазначенням строку дії цих обмежень. Не можуть бути обмежені права і свободи, передбачені статтями 24, 25, 27, 28, 29, 40, 47, 51, 52, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 цієї Конституції.

    Стаття 68. Кожен зобов'язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей.

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку "ЗВЕРНУТИСЯ".

    Всього доброго!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 9 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Відповідно до Закону України від 22 липня 2014 року №1604-VII «Про внесення змін до статті 28 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» встановлений граничний вік перебування в запасі та у військовому резерві:

    - усім категоріям військовозобов’язаних – 60 років;

    - військовозобов’язаних-жінок – 50 років.

    З метою надання громадянам України можливості реалізувати своє конституційне право щодо захисту Вітчизни об’єднаним міським військовим комісаріатом здійснюється поновлення на військовому обліку громадян, які були зняті з військового обліку за віком, але не досягли 60 років.

    Поновлення громадян на військовому обліку здійснюється за добровільною згодою громадян на підставі заяви, висновків медичного огляду та записом у військово-облікових документах.

    Якщо Вас взагалі виключили з військового обліку за станом здоров ячи іншими причинами , про що зазначено у облікових документах., то ви взагалі не відноситеся до будь-якого виду служби.

    Це маніпуляція ТЦК та СП - у них немає підстав для поновлення , не підписуйте жодних паперів та не прибувайте туди. Навіть відповідальності немає , бо це можливо лише на добровільних засадах.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    • Петро Клиент 9 месяцев назад

      Дякую. Цитата "Поновлення громадян на військовому обліку здійснюється за ДОБРОВІЛЬНОЮ ЗГОДОЮ громадян на підставі заяви, висновків медичного огляду та записом у військово-облікових документах." конкретно з якого закону і статті?

    Крикун Сергій  Павлович
    66.7%
    Крикун Сергій Павлович 9 месяцев назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Закон України " Про військовий обов'язок і військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#n2):

    "Стаття 28. Розряди запасу та граничний вік перебування військовозобов'язаних у запасі...

    2. Військовозобов'язані, які перебувають у запасі та мають військові звання рядового, сержантського і старшинського складу, поділяються на розряди за віком: 1) перший розряд - до 35 років; 2) другий розряд: рядовий склад - до 40 років;...

    4. Граничний вік перебування в запасі другого розряду є граничним віком перебування в запасі та у військовому резерві...

    Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього...

    6. Виключенню з військового обліку у районних (міських) військових комісаріатах (військовозобов'язаних Служби безпеки України у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України) підлягають громадяни України, які:...

    4) досягли граничного віку перебування в запасі;... " (Закон в редакції станом на 05.12.2012р. - прим. авт.);

    "Стаття 28. Розряди запасу та граничний вік перебування військовозобов'язаних у запасі...2. Військовозобов'язані, які перебувають у запасі та мають військові звання рядового, сержантського і старшинського складу, поділяються на розряди за віком: 1) перший розряд - до 35 років; 2) другий розряд: рядовий склад - до 40 років;...

    4. Граничний вік перебування в запасі другого розряду є граничним віком перебування в запасі та у військовому резерві...

    Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього...

    6. Виключенню з військового обліку у районних (міських) військових комісаріатах (військовозобов'язаних Служби безпеки України у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України) підлягають громадяни України, які:...

    4) досягли граничного віку перебування в запасі;..." (Закон в редакції станом на 01.01.2014р. - прим. авт.);

    " Стаття 1. Військовий обов'язок...

    3. Військовий обов'язок включає:...

    прийняття в добровільному порядку (за контрактом) та призов на військову службу;...".

    Конституція України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):

    " Стаття 58. Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

    Ніхто не може відповідати за діяння, які на час їх вчинення не визнавалися законом як правопорушення.";

    "Стаття 19. Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

    Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

    Стаття 60. Ніхто не зобов'язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази.

    За віддання і виконання явно злочинного розпорядження чи наказу настає юридична відповідальність.".

    ---

    Доброго дня, пане Петре! Закон, як вбачається, на Вашому боці - Ви не підлягаєте до військового обліку, до призову на військову службу під час мобілізації (якщо не будете прийняті в добровільному порядку), не можете бути примушені робити те, що не передбачено законодавством, не зобов'язані виконувати явно злочинні накази чи розпорядження - навпаки, службовці РТЦК та СП зобов'язані діяти виключно в межах вимог законодавства (для осіб публічного права діє спеціальний дозвільний принцип: "Заборонено все, що прямо не дозволено законом.").


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України