Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 04 августа 2023, вопрос №89462 150₴

Претензія від клієнта

Доброго дня!
В нашому закладі аідпочивала сімʼя, дитина з мамою перебували на дитячому майданчику, по правилам до 6 років, мама повинна слідкувати за дитиною самостійно. Працівники комплексу не несуть відповідальність за дітей, дитина вдарилась, де вдарилась, як це сталось - ми не бачили, знаємо тільки зі слів мами.
Мама скандальна, хотіла вдарити керуючу, коли хотіли поговорити.
Потім мама надіслала лист претензію, де хоче отримати гроші за лікування. Вона генплан ніяких товарних чеків, висновків від лікаря, фіксації як вдарився.
Як поступити в цій ситуації? Лист надаю
Дякую!

Ответы юристов (8)

    Богун Сергій Павлович

    Можете проігнорувати претензію.

    Винограденко Антон Анатолійович
    33.3%

    Доброго дня! Ви не додали претензію.

    Яким чином була надіслана претензія? Цінним листом з повідомленням про вручення? Під ваш особистий підпис?

    Якщо претензія була надіслана звичайним поштовим відправленням або іншим образом де буде зрозуміло, що ви за отримання такої претензії ніде не ставили особистий підпис про отримання - можете ніяк не реагувати.

    Якщо ви десь розписувались про отримання претензії - тоді є два варіанта:

    -зробити відповідь на претензію і надіслати скаржнику цінним листом з повідомленням про вручення;

    -нічого зовсім не робити, тому що претензія це один з етап можливого у подальшому судового розгляду (це необов'язково що буде, але виключати таке не можемо).

    Те, що така жінка звернулась з претензією скоріш за все дає нам зрозуміти, що скоріш за всього ви праві у цій ситуації і вона це також розуміє, але хоче спробувати стягнути з вас хоть якісь то гроші. Тому що через суд це буде дуже важко. І це така спроба, як кажуть "попытка - не пытка".

    Кирда Вячеслав Володимирович
    33.3%

    Вітаю, Олександро!

    В нашому закладі аідпочивала сімʼя, дитина з мамою перебували на дитячому майданчику, по правилам до 6 років, мама повинна слідкувати за дитиною самостійно. Працівники комплексу не несуть відповідальність за дітей, дитина вдарилась, де вдарилась, як це сталось - ми не бачили, знаємо тільки зі слів мами.Мама скандальна, хотіла вдарити керуючу, коли хотіли поговорити.Потім мама надіслала лист претензію, де хоче отримати гроші за лікування. Вона генплан ніяких товарних чеків, висновків від лікаря, фіксації як вдарився.Як поступити в цій ситуації? Лист надаю

    Лист дійсно не додався, а його варто побачити. По великому рахунку не вбачаю тут для Вас жодних потенційних негативних наслідків, оскільки батьки несуть відповідальність за дитину. Але для повної відповіді на Ваше питання потрібно розуміти статус закладу, бачити Правила перебування на території і так далі.

    На претензію точно можете не реагувати, якщо хочуть, нехай звертаються до судових органів. Шанси в суді у них мінімальні.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олександра!

    Для відповіді на Ваше питання треба бачити не тільки лист, який надіслала матір потерпілої дитини, але й договір, що був укладений між закладом та клієнтом.

    Попередньо можу зауважити, що в таких випадках зазвичай відповідальність за безпеку неповнолітніх чи малолітніх дітей несуть їхні батьки, які повинні постійно знаходитись поруч з дитиною! Крім випадків, якщо дитина передається під опіку працівників закладу. Також відповідальність закладу може мати місце й в тому випадку, якщо саме прямі дії його працівників або неякісне обладнання майданчику закладу спричинили травму дитини. Одним словом, треба розбиратися!

    Виникнуть додаткові питання натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь допомогти практично!

    Богданов Микита
    Богданов Микита 9 месяцев назад

    Юрист, г. Киев, 10 лет опыта

    Доброго дня. По перше все залежить від укладеного між вами і клієнтом договору та які послуги ви надавали. Якщо ви надавали лише послуги відвідування ігрового майданчика, то жодної відповідальності ви не несете. Якщо були послуги няні, тоді несете. Необхідно відповісти на претензію, щоб урегулювати питання мирно. Звертайтесь, допоможу.

    Крикун Сергій  Павлович
    33.3%
    Крикун Сергій Павлович 9 месяцев назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    " Стаття 1166. Загальні підстави відповідальності за завдану майнову шкоду...

    2. Особа, яка завдала шкоди, звільняється від її відшкодування, якщо вона доведе, що шкоди завдано не з її вини...

    Стаття 1195. Відшкодування шкоди, завданої каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я

    1. Фізична або юридична особа, яка завдала шкоди каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я фізичній особі, зобов'язана відшкодувати потерпілому заробіток (дохід), втрачений ним внаслідок втрати чи зменшення професійної або загальної працездатності, а також відшкодувати додаткові витрати, викликані необхідністю посиленого харчування, санаторно-курортного лікування, придбання ліків, протезування, стороннього догляду тощо...".

    ---

    Доброго дня, пані Олександро! По-перше, незрозуміло, на яких підставах дитина з мамою перебувала на дитячому майданчику Вашого закладу (що є головним) - приватно, самостійно з боку матері чи дитина зарахована та отримує послуги закладу. По-друге, виділене мною положення ст.1166 ЦК означає у цивільному судочинстві презумпцію винуватості особи (на відміну від презумпції невинуватості у кримінальному судочинстві) - тобто заклад може визнаний винним у спричинені шкоди здоров'ю дитині, якщо не доведе відсутність свої вини.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 9 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    ПОТЕРПІЛІЙ необхідно надіслати КОМПАНІЇ письмову вимогу з обгрунтуванням необхідності сплатити КОШТИ згідно ст 530 ЦК України, на , яку останній має обгрунтовано відповісти у 7 -ми денний термін з дати отримання(згідно штемпеля поштового) . У разі ненадання відповіді та подальше ігнорування сплати КОШТІВ ПОТЕРПІЛА залишаєте за собою право подачі позову до суду "про стягнення боргу" у 30 -ти денний термін.

    До заяви додається: копія вимоги з відміткою про відправлення, докази про відправлення(квитанція поштова) , розрахунок суми боргу, ВИСНОВКИ ЛІКАРІВ, КОПІЯ ПУТІВКИ ДО УСТАНОВИ ВАШОЇ , квитанція з банку про переказ коштів, записи дзвінків де ПРОВОДИЛИСЯ ПЕРЕГОВОРИ З ВРЕГУЛЮВАННЯ СПОРУ про сплату коштів , переписки з месенджерів на папері завірені нотаріально копія паспорту та ИНН(РНОКПП) - всі документи у 2 -х екземплярах.

    Категорія справи - Цивільна.

    Для этого письмо с заявлением необходимо отправлять через УКРПОЧТУ одним из двух видов отправки

    - заказное письмо с уведомлением о вручении

    -ценное письмо с описью с уведомлением о вручении.

    Заказное письмо с уведомлением о вручении стоит 35 грн. Вы получаете на руки сначала квитанцию, по номеру которой можно отследить на сайте трекинга Укрпочты прохождение Вашего письма. Ссыска на сайт https://track.ukrposhta.ua/tracking_UA.html

    Когда письмо дойдет до получателя и он его получит, он распишется на уведомлении о вручении и это уведомление вернется на Ваш адрес, указанный Вами на письме.

    В случае с отправкой ценным письмом с описью (стоимость около 50 грн) у Вас остается доказательство вкладывания в конверт именно данного заявления.

    Не является обязательным отправка ценного письма с описью, но отправка с уведомлением о вручении ОБЯЗАТЕЛЬНА.

    В дальнейшем квитанция об отправки и распечатка трекинга Укрпочты будет доказательством Вашей отправки.

    Якщо ці умови не дотримані направте їй звичайну письмову відповідь за підписом директора на бланку , про необгрунтованість вимог та скеруйте до суду, або до Держпродспоживслужби , нехай там доводить факт понесення збитків

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович

    Доброго вечора, Олександра.

    ВРАХОВУЮЧИ ТЕ, ЩО ВІДСУТНІ ДОКАЗИ ТРАВМУВАННЯ ДИТИНИ, НА МІСЦЕ НЕ ВИКЛИКАЛАСЯ ШВИДКА МЕДИЧНА ДОПОМОГА, ПРАЦІВНИКИ ПОЛІЦІЇ, ТОМУ ФАКТИЧНО НЕ ДОВЕДЕНО ЧИ МАЛО МІСЦЕ ЦЕ ТРАВМУВАННЯ, ЯКЩО ТАК, ТО ДЕ САМЕ, ЗА ЯКИХ УМОВ, У ВАС Є ЗАКОННІ ПІДСТАВИ ДЛЯ ВІДМОВИУ ЗАДОВОЛЕННІ ТАКОЇ ПРЕТЕНЗІЇ.

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    Всього доброго!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України