Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Соціальне забезпечення, 08 серпня 2023, питання №89707

Що робити коли немає бланків посвідчення по інвалідності

Отримав інвалідність. Пенсійний дав відмову, бо не вистачило стажу і відправили в ЦНАП. ЦНАП прийняв і сказав, що посвідчення зможу отримати в соціальній службі. І ось в совбезі кажуть - у нас немає бланків пенсійних посвідчень і не відомо чи вони взагалі цього року ще будуть, попердня інформація, мають бути у Листопаді. Тож, якщо ми не одобримо вам допомогу, то видамо акт про відмову і з цим актом ви можете їхати за кордон. А якщо вам погодять допомогу, то для перетину кордону ви змушені дочекатися коли з'являться бланки посвідчень. Допомогу мені одобрять, але ось питання, чи є якісь варіанти перетину кордону без прсвідчення? Бо дивно виходить - якщо відмова, то ось тобі акт і їдь, а якщо одобрили, то сиди чекай..

Відповіді юристів (9)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Богдане!

    Це все брехня з приводу відсутності бланків Зовсім нещодавно читав, що бланків вистачає. Думаю, що робиться все це спеціально, аби чоловіки не могли виїхати! Треба оскаржувати відмову у видачі посвідченя.

    Будуть нез'ясовані питання чи потреба продовжити розмову персонально, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото.

    • Богдан Клієнт 9 місяців тому

      Ну відразу скажу, що до цього, я ненадовго їздив за кордон і успішно повертався. На рахунок самої ж ситуації - Я сьогодні був в совбезі, і мені сказали, що вже місяць записують людей в журнал, кому потрібне посвідчення і коли бланки з'являться, то будуть їм дзвонити. Кажуть, що мали б з'явитись кінець Жовтня - Листопад. І дуже дивно виглядає, якщо причина в Вашій версії, рскільки вони говорять - якщо Вам не одобрять допомогу, то ми даємо Вам відміну (звичайний листок А4) і з ним ви можете їхати за кордон. А якщо допомогу (виплати) одобрять, то тоді мусите чекати посвідчення, яких немає. При цьому, в пенсійному фонді, посвідчення є, чекати потрібно три тижні (як і раніше).

      Питання: чи можна перетинати кордон з тим "листком", вони дадуть підтвердження, що я отримую соціальну допомогу

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        В тому то і річ, що з цим документом Вас ніхто не випустить! Його просто немає у списку Постанови Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1044 та внесені до Правил перетинання державного кордону громадянами України. В Посмтанові Ваша підстава для виїзду та перелік документів, необхідних для того, зазначені наступним чином:

        21. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

        особи з інвалідністю за наявності

        посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,

        або пенсійного посвідчення

        чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі — документи, що підтверджують інвалідність);"

    Богдан Клієнт 9 місяців тому

    Тобто, все так і є, якщо пенсію не призначили - можеш перетинати без посвідчення, якщо призначили - ні? Дивна якась історія. Гаразд, а самі посвідчення однакові (з пенсійного і з совбезу)? Чому в пенсійному вони є, а в совбезі немає? П.С. дивно блокувати виїзд людині, ява раніше могла їздити і нікуди не виїхала, максимум на кілька днів до оікаря на контроль, і повернулась

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Без посвідчення Ви зможете виїхати за кордон якщо матимете закордонний паспорт та довідку для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

    Як її отримати ознайомтесь за посиланням https://guide.diia.gov.ua/view/vydacha-dovidky-dli...

    ---

    Роз'яснення Державної прикордонної служби

    За змістом п. 2-6 Правил категорії осіб, яким дозволяється виїзд за межі України, визначено частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

    У свою чергу, абзацом третім ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» визначено таку категорію, як визнані в установленому порядку особами з інвалідністю.

    Виїзд за межі України осіб з інвалідністю не обмежується по кількості перетинань державного кордону на виїзд з України.

    Таким чином, особи з інвалідністю (незалежно від групи) мають право перетинати державний кордон на виїзд з України за наявності одного з таких документів, що підтверджують інвалідність:

    • посвідчення, яке підтверджує відповідний статус;

    або

    • пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги

    відповідно до Законів України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю», «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю», в яких зазначено групу та причину інвалідності;

    • довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    • Богдан Клієнт 9 місяців тому
      Так як я не юрист, можна мені простіше?)Якщо совбез дає мені відмову (не призначає грошову допомогу по інвалідності), тоді з цим актом відмови я можу перетинати кордон, А якщо совбез призначає мені грошову допомогу по інвалідності, тоді для перетину кордону змушений чекати, коли у них з'являться бланки посвідчень. Вірно?
      • Дерій Владислав Олегович

        Якщо соцзахист дає Вам відмову - Ви оформляєте Довідку (https://guide.diia.gov.ua/view/vydacha-dovidky-dli...) та з нею і закордонним паспортом спокійно перетинаєте кордон.

        А якщо соцзахист призначає Вам грошову допомогу - чекаєте бланк посвідчення.

        • Богдан Клієнт 9 місяців тому

          Мда.. з відстрочкою було простіше )

    Богдан Клієнт 9 місяців тому

    Зрозуміло. Дуже дякую!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України