Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 14 августа 2023, вопрос №90034

Чи може банк забрати бойові гроші з карти за поруку 20 річної давнини

Ситуація.
В 2007-8 рр. чоловік (на той момент ми були не знайомі) став поручителем своєї знайомої на кредитну машину. При цьому його неувідомили, що є проблеми.
Машину розбила його знайома. Банк забрав розбиту машину в якості кредитних коштів. Потім банк розвалився і створився новий чи перекупився. І на мого чоловіка повісили цей кредит. Він служить в ЗСУ. Йде суд. Блокує приват банк його карту і забирає всі бойові, в якості погашення боргу за машину 2008 року. Як можна і чи взагалі можна повернути ці кошти? Чи законно вони зняли кошти? В минулому році йшла мова про те, що якщо призвався чи захищає Україну, то всі кредити зараховуюттся як сплачені чи я щось не так зрозуміла? Дайте роз'яснення,будь ласка

Ответы юристов (3)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, повернути гроші можливо буде лише у судовому порядку. Для цього треба ознайомитись з договором про поруку або кредитування.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Турчин Ярослав Александрович

    Доброго дня! По закону ні, однак нажаль в наш час трапляються випадки повного ігнорування банківськими установами приписів закону, в т.ч. внаслідок того, що в умовах користування банківськими рахунками, які ми підписуємо з кожним із присутніх в Україні банків, дрібним шрифтом прописані необмежені повноваження банківських установ щодо списання боргів перед цією банківською установою. Тож, якщо ви (ваш чоловік) виступали поручителем саме у тій банківській установі, вони "по беспределу" можуть / мають технічну можливість списувати будь-які кошти з ваших рахунків.

    Нажаль, закон лише надає право військовим під час дії воєнного стану на кредитні канікули, заморозку нарахування % за кредитом, пені та штрафів, але "не пробачає" борги наших захисників перед шахраями, якими по факту є "банківські бариги", які цинічно грабують усих, не дивлячись на службу в ЗСУ та захист в т.ч. і банків.

    Що рекомендую зробити невідкладно:

    По-перше - якщо у вашого чоловіка є можливість, або у вас є нотаріальна довіреність від нього на відкриття рахунків у банках - змінити банківську установу для отримання виплат на ту, перед якою немає навіть надуманих банком боргів... щоб банк навіть чисто технічно не мав доступу до виплат вашого чоловіка.

    По-друге - заявити в суді, що триває, - Клопотання про залучення вас до справи як третю особу, що не заявляє самостійні вимоги на предмет спору, на стороні відповідача (вашого чоловіка), оскільки ви є подружжям, маєте спільний бюджет, ведете спільне господарство, маєте спільне не виділене в натурі майно тощо, а тому справа впливає на ваші права, інтереси та обов'язки... - це дасть змогу контролювати перебіг справи та не дізнатися про тихцем винесене судове рішення вже за наслідками візиту до вас державних виконаців... В подальшому, після залучення вас третьою особою, - заявити в суд (через канцелярію суду) письмово КЛОПОТАННЯ про зупинення провадження у справі на підставі пункту 2 частини першої статті 251 Цивільного процесуального кодексу України.

    Суд зобов’язаний зупинити провадження у справі у разі: перебування сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції.

    Обов'язково залиште собі екземпляр клопотання з відміткою (штампом) канцелярії суду про прийняття клопотання. Адже траплялись випадки, що судді казали, що ніяких клопотань їм не подавали.

    До клопотання необхідно додати відповідні докази перебування у лавах ЗСУ.

    Кожен додаток засвідчити - "Згідно з оригіналом, дата, підпис, ваше прізвище та ініціали".

    Тоді у суду не буде навіть формальних приводів не врахувати ваше звернення та "порішати" на користь банківської установи!

    Це невідкладні речі, які слід зробити в вашій ситуації перш за все

    Для більш детальної та практичної допомоги - натисніть на зелену кнопку "Звернутися" і напишіть мені в особисті повідомлення. Впевнений, що у вашій ситуації можна практично допомогти. Тим-більше, що припускаю строки позовної давності Банку до вашого чоловіка як поручителя давно закінчились, однак, суд без заяви вашого чоловіка (навіть якби хотів) не може застосувати положення закону щодо позовної давності та відмовити у позові на цій підставі. Так само без вашої участі у справі високі ризики постановлення заочного судового рішення, яке не сумнівайтесь банк зверне до виконання, користуючись знаходженням вашого чоловіка в армії і вам потім буде дуже складно й дорого переглядати справу й доводити свою правоту.

    Бережіть себе, гарного дня!

    Турчин Ярослав Александрович

    Щодо незаконно списаних коштів в рахунок боргу за авто. Так, ці гроші можна повернути, однак не буду вас тішити надією, що банк схаменеться і поверне гроші самостійно, навіть дізнавшись про виконання Вашим чоловіком військового обов'язку. Хоча спробувати можна і такий варіант. Проте, найімовірніше, потрібно буде звертатися до суду та стягувати ці кошти в судовому порядку.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України