Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 18 серпня 2023, питання №90358 150₴

Чи можливо мене мобілізувати?

Доброго вечова, я Станіслав. У мене інвалідність 2-гої групи за діагносом: МСЕК(за МКХ-10 це М16.6 (Інший вторинний коксоартроз, двобічний)), а всі інші писали: "наслідки госторого гематогенного остеоімієліту з вогщевим ураженням кульшових суглобів. Асептичний некроз голівок стегнових кісток (обох), голівки променевої кістки правого передплічча. Комбіновановані контрактури кульшових суглобів III ступеня правого ліктьового суглоба ІІ ступеня. Больовий синдром. вкорочення лівої нижньої кінцівки на 2 сантиметра. Значні функціональні порушення"
Наразі у мене не продовжена група інвалідності так як мене нема в країні. Зараз планую приїзжати в Україну так саме питання чи знімуть мене з обліку у військоматі чи поставлють - обмежено придатний і не дадуть виїзд за кордон. Нібито за наказом 402 статтю 61 пункту А я буду звільнений але низще там є таблиця (
ТАБЛИЦІ
додаткових вимог до стану здоров'я

ТАБЛИЦЯ "А"

Громадяни та військовослужбовці, які призиваються і проходять строкову військову службу)
за якою тілько 7 пунктам я не придатний в інший 4 пунктах нічого не написано посилання на наказ https://zakononline.com.ua/documents/show/285914___672324 та наразі я не знаю на скільки він актуальний. Дякую

Відповіді юристів (11)

    Богун Сергій Павлович
    10%

    Положення № 402 наразі актуальне. Рішення щодо придатності до військової служби приймається ВЛК на підставі розкладу хвороб.

    Турчин Ярослав Александрович
    33.3%

    Доброго вечора, пане Станіславе!

    Інвалідність Вам присвоєна на безстроковій основі? Перевірте документи МСЕК для більш точної консультації.

    Який раніше у Вас був статус (відношення до військової служби) з 16 років - придатний, непридатний у мирний час - обмежено придатний у воєнний час, непридатний з виключенням з військового обліку? Чи стоїть у Вашому паспорті відмітка "Військовозобов"язаний" ?

    У будь-якому випадку діюча інвалідність сама по собі є подставою відповідно до якої Ви не підлягаєте призову на військову службу за мобілізацією.

    Відповідно до ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію",

    Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);

    Особи з інвалідністю, а також особи, зазначені в абзацах четвертому - дванадцятому частини першої цієї статті, у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою і тільки за місцем проживання.

    Громадяни України з інвалідністю І-III групи можуть перетинати кордон за наявності: ,

    1) посвідчення, яке підтверджує статус інваліда,

    2) пенсійного посвідчення або документа, що підтверджує призначення соціальної допомоги.

    ОТЖЕ, у разі бажання знову виїхати за межі України Вам слід завчасно потурбуватися про отримання одного з таких документів.

    Посвідчення оформлюється на ім’я особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, особи, яка не має права на пенсію, особи з інвалідністю, якій призначено державну соціальну допомогу. Щоб отримати таке посвідчення особам з інвалідністю та особам з інвалідністю з дитинства необхідно звернутися до органів соціального захисту населення за місцем їх перебування на обліку як одержувачів державної соціальної допомоги.

    Посвідчення особи з інвалідністю видається:

    • особам з інвалідністю з дитинства,
    • дітям з інвалідністю,
    • особам з інвалідністю внаслідок загального захворювання.

    Посвідчення оформлюється на ім’я особи з інвалідністю, якій призначено державну соціальну допомогу.

    Для отримання посвідчення необхідно звернутися до управління соціального захисту населення за місцем перебування особи на обліку, як одержувача державної соціальної допомоги.

    До управління необхідно надати:

    • паспорт (оригінал та копія);
    • реєстраційний номер облікової картки платника податків (оригінал та копія);
    • фото 3х4 – для особи з інвалідністю;
    • фото дитини 3х4 та фото 3х4 одного з батьків, який отримує допомогу – для дитини з інвалідністю.

    Послуга є безкоштовною. Посвідчення видається одержувачу державної соціальної допомоги особисто.

    Якщо особа за станом здоров’я не може забрати посвідчення самостійно, його доставлять їй за місцем проживання.

    Посвідчення оформляється та видається у день звернення за його отриманням, але не пізніше 15 робочих днів після призначення державної соціальної допомоги.

    Успіхів Вам!

    • Станіслав Клієнт 8 місяців тому

      Мені 22 роки вони не можуть поставити безстроково до 24 років так що до цього часу я маю кожен раз проходити МСЕК, але після 24 числа всі документи у військоматі були знищені а я вже не пам'ятаю що в мене там було написано. У мене Id картка, я не знаю як перевірити відмітку "Військовообязаний"

      • Турчин Ярослав Александрович

        До 27 років (очікується зміна на - до 25 років) Ви не підлягаєте призову на військову службу за мобілізацією, оскільки маєте статус "призовник", а не "військовозобов"язаний".

        Абзац 2 ч. 1 ст. 39 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» передбачає, що на військову службу під час мобілізації призиваються резервісти та військовозобов’язані, які перебувають у запасі і не заброньовані в установленому порядку на період мобілізації.

        Особи, які перебувають на військовому обліку військовозобов’язаних, визначені в п. 2 ч. 1 ст. 37 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу».

        Нажаль, Державна прикордона служба не бажає жити по закону і не випускає навіть осіб у віці 18-27, що мають статус "призовники", а не "військовозобов"язані" і чиє право перетину кордону не обмежує згідно законодавства воєнний стан. Суди не знаючи глибоко специфіки військового законодавства також пропускають це повз очі. Тому у Вашій ситуції, якщо немає на руках будь-яких військово-облікових документів призовника, немає документів, що підтверджують зарахування в запас або виключення з військового обліку, та немає впевненості в можливості отримання посвідчення, що підтвердить статус інвалідності - великі ризики в"їхавши в Україну - надалі бути обмеженим у праві виїзду з України взагалі, а також отримати штраф за втрату військово-облікових документів. Якщо немає нагальних питань, що потребують безпосередньої участі, рекомендував би не ризикувати. Зважте усі за і проти, усі ризики. З кожним місяцем правила мобілізації стають все жорсткішими, а категорії осіб, яким надано право на відстрочку - все меншими. Думайте та вирішуйте. І бережіть себе!

        З повагою.

    Станіслав Клієнт 8 місяців тому

    Мені 22 роки вони не можуть поставити безстроково до 24 років так що до цього часу я маю кожен раз проходити МСЕК, але після 24 числа всі документи у військоматі були знищені а я вже не пам'ятаю що в мене там було написано. У мене Id картка, я не знаю як перевірити відмітку "Військовозобов"язаний"

    Адвокат Евгений Александрович
    33.3%
    Адвокат Евгений Александрович 8 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброго вечора, Станіслав!

    ТАК, ЯКЩО ВИ ПРИЗОВНИК - ВІК ВІД 18 ДО 27 РОКІВ, ТО ВЗАГАЛІ НЕ ПІДЛЯГАЄТЕ ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, ТАК ЯК ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, ПІДЛЯГАЮТЬ ЛИШЕ ВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНІ І РЕЗЕРВІСТИ.

    УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №69/2022

    Про загальну мобілізацію:

    https://www.president.gov.ua/documents/692022-4141...

    "8. Місцевим органам виконавчої влади у взаємодії з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, за участю органів місцевого самоврядування та із залученням підприємств, установ та організацій усіх форм власності, фізичних осіб – підприємців організувати та забезпечити в установленому порядку:

    1) своєчасне оповіщення і прибуття громадян, які призиваються на військову службу, прибуття техніки на збірні пункти та у військові частини;

    2) здійснення призову військовозобов'язаних, резервістів на військову службу, їх доставки до військових частин та установ Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, інших військових формувань України;...".

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    Про військовий обов'язок і ... | від 25.03.1992 № 2232-XII (rada.gov.ua)

    "Стаття 1. Військовий обов'язок...9. Щодо військового обов'язку громадяни України поділяються на такі категорії:

    допризовники - особи, які підлягають приписці до призовних дільниць;

    призовники - особи, приписані до призовних дільниць;

    військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;

    військовозобов'язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;

    резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період".

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:...".

    - У РАЗІ ПОРУШЕННЯ ЗАКОНУ, ЗІ СТОРОНИ ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ):

    1) ПОДАВАТИ СКАРГИ ДО:

    - ОБЛАСНОГО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ);

    - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ.

    2) ТЕЛЕФОНУВАТИ НА ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ:

    0 800 50 04 42

    Гарячі лінії | Міністерство оборони України (mil.gov.ua)

    - УРЯДОВУ ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    Урядова «гаряча лінія» 1545 працює цілодобово

    Дзвінки на урядову «гарячу лінію» 1545 з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Лайфселл для заявників безкоштовні.

    У СВОЮ ЧЕРГУ ВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНІ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    Про мобілізаційну підготовк... | від 21.10.1993 № 3543-XII (rada.gov.ua)

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:…

    визнані в установленому порядку особами з інвалідністю ….;

    "ЗВЕРТАЙТЕСЯ" У РАЗІ НАЯВНОСТІ ЗАПИТАНЬ.

    ВСЬОГО ДОБРОГО!
    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Станіславе!

    ПО-ПЕРШЕ

    Щоби там не було зі строками Вашої довідки МСЕК, останні можна легко поновити при чому без особливих складнощів, а оскільки Ви є інвалідом 2 групи, то...

    З ОДНОГО БОКУ, стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації і Ваша підстава для відстрочки зокрема зазначена в ній наступним чином:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);"

    ПО-ДРУГЕ, Ви маєте беззаперечне право на виїзд з України!

    Згідно змін, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1044 та внесені до Правил перетинання державного кордону громадянами України, Ваша підстава для виїзду та перелік документів, необхідних для того, зазначені наступним чином:

    21. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи з інвалідністю за наявності

    посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,

    або пенсійного посвідчення

    чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі — документи, що підтверджують інвалідність);"

    ПО-ДРУГЕ

    Під час воєнного стану можна поновити довідку МСЕК заочно - без реальногог проходження останньої.

    Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 08 березня 2022 року № 225 "Деякі питання порядку проведення медико-соціальної експертизи на період дії воєнного стану на території України" на період дії воєнного стану на території України та протягом шести місяців після його припинення або скасування:

    у разі коли особа, що звертається для встановлення інвалідності, не може прибути на огляд до медико-соціальної експертної комісії, така комісія може приймати рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії;

    Кримська республіканська, обласні, центральні міські у мм. Києві та Севастополі, міські, міжрайонні та районні медико-соціальні експертні комісії здійснюють свої функції з забезпеченням принципу екстериторіальності та забезпечують проведення медико-соціальної експертизи за направленням лікарсько-консультативною комісією незалежно від місця реєстрації, проживання або перебування особи, що звертається для встановлення інвалідності.

    На період дії воєнного стану на території України:

    пункт 5 Положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2009 р. № 1317 "Питання медико-соціальної експертизи", не застосовується;

    у разі неможливості направлення лікарем або лікарсько-консультативною комісією, в тому числі заочно, осіб з тимчасовою непрацездатністю на медико-соціальну експертизу в строки, визначені абзацом другим пункту 6 Положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2009 р. № 1317 “Питання медико-соціальної експертизи”:

    рішення щодо продовження тимчасової непрацездатності за її наявності приймається без направлення на медико-соціальну експертизу лікуючим лікарем або лікарсько-консультативною комісією;

    направлення лікарем чи лікарсько-консультативною комісією на медико-соціальну експертизу здійснюється не пізніше ніж через місяць після припинення або скасування воєнного стану.

    Повторний огляд, строк якого припав на період дії воєнного стану на території України, переноситься на строк після припинення або скасування воєнного стану, але не пізніше шести місяців після його припинення або скасування за умови неможливості направлення:

    осіб з інвалідністю та осіб, яким встановлено ступінь втрати професійної працездатності (у відсотках), лікарсько-консультативною комісією на медико-соціальну експертизу відповідно до Положення про медико-соціальну експертизу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2009 р. № 1317;

    дітей з інвалідністю лікарем до лікарсько-консультативної комісії відповідно до Порядку встановлення лікарсько-консультативними комісіями інвалідності дітям, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2013 р. № 917.

    При цьому інвалідність та ступінь втрати професійної працездатності (у відсотках) продовжується до останнього числа шостого місяця після припинення або скасування періоду дії воєнного стану, якщо раніше не буде проведено повторний огляд.

    У разі коли в індивідуальній програмі реабілітації особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю встановлений строк повторного огляду, що припав на період дії воєнного стану на території України, та в особи з інвалідністю відсутня можливість пройти медико-соціальну експертну комісію, а в дитини з інвалідністю - лікарсько-консультативну комісію закладу охорони здоров’я, їх індивідуальна програма реабілітації продовжується до останнього числа шостого місяця після припинення або скасування періоду дії воєнного стану, якщо раніше не буде проведено повторний огляд і не отримано відповідну індивідуальну програму реабілітації.

    ПО-ТРЕТЄ

    Крім всього іншого Ви повинні пам'ятати, що Ви є особою призовного віку, а оскільки призов на строкову військову службу до лав ЗСУ Президентом не оголошувався протягом усієї дії відповідних Указів за його підписом, то принаймні мобілізувати Вас не мають права не за яких обставин!

    Якщо у Вас будуть труднощі з реалізацією Вашого плану на в'їзд та виїзд з України я можу надати Вам практичну допомогу з вирішення цього питання. Повірте, нічого особливо складного, насправді, в тому немає!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, ви маєте право на відстрочку від мобілізації. Відповідно до ст. 23 зу про мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

    У разі отримання повістки під особистий підпис, ви повинні з'явитися до ТЦК і написати заяву на ім'я комісара ТЦК про надання відстрочки від мобіліцазії додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда або довідка про надання допогти у зв'язку з інвалідністю.

    А також за вашими діагноз а и вы не придатні до військової служби з виключенням з військового обліку за ст. 61а наказ 402.

    Також у будь якому випадку ви маєте право перетин кордону.

    Для перетину кордону вам потрібно мати такі документи

    Закордонний паспорт

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда або довідка про надання допогти у зв'язку з інвалідністю.

    Можу допомогти вирішити ваше питання. Звертайтесь

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 8 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Ступінь придатності встановлюється комісією ВЛК згідно медичних висновків про стан здоров я , на основі положення про розклад хвороб згідно Наказу Міноборони № 402.

    Лише ВЛК приймає рішення чи придатні ви до служби. З описаних вами підстав можливо ви включені до резерву, враховуючи суть хвороби можна спробувати отримати свіжі довідки про загальний стан здоров я та пройти ВЛК та отримати висновок про непридатність з виключенням з військового обліку загалом , або частково але необхідно мати рішення ВЛК про це, а також з резерву , але враховуючи обставини все залежить від стану здоров я та рішення ВЛК .

    якщо навіть Знятий з обліку за строковою службою(в мирний час), не означає , що вас виключили і з резервістів.

    повинно бути - виключений з військового обліку взагалі(підгрупа А (1 група) за Вашою статтею розкладу хвороб) , та підстава , що ви зазначили може свідчити лише про відстрочку, якщо комісія ВЛК не встановить поліпшення у здоров ї.

    тому або за результатами ВЛК Вас визнають непридатним з виключенням з обліків і строкової служби і резерву , дві окремі постанови, або домагайтеся відстрочки на основі діагнозу.

    Окремо зазначу, що для перетину кордону, виключення можуть стосуватися тільки осіб, визначених законодавством.

    Зокрема тих, які мають: ( Вам необхідно у регіоні перебування отримати одну з таких довідок за підписом начальника)

    посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік, (заброньований за погодженням з Мінекономіки, установою , організацією, для суспільно -корисної допомоги) або

    висновок військово-лікарської комісії про непридатність ( з виключенням з обліку повністю , взагалі за станом здоров я)

    Крім того обмеження не стосуються осіб:

    на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, або

    які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років, або

    на утриманні яких є дитина з інвалідністю., або особа з інвалідністю до 23 років.

    А також тих, хто є:

    усиновителем

    опікуном, або

    • чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час проведення антитерористичної операції. та під час дії воєнного стану.
    • здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі).
    • водії, які заброньовані для здійснення міжнародних вантажних перевезень, перевезень для потреб Збройних Сил України, медичних вантажів та вантажів гуманітарної допомоги, відповідно до визначеного порядку;
    • люди з інвалідністю та особи, що їх супроводжують.
    • Особи, що зайняті доглядом за особами , що його потребують згідно висновку ЛКК (внаслідок когнітивних порушень здоров я)

    які виїхали до інших держав на постійне місце проживання, що відповідно документально підтверджено.

    З 29.07.22

    військовозобов'язані жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії росії у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану. ( треба мати довідку , що родич загинув саме від виконання бойових завдань медичної експертизи про причинно -наслідковий зв язок загибелі.) Постанова КМУ 840 от 11.08.23

    Додаткові підстави:

    Згідно з постановою від 20 травня 2022 р. № 615 під час війни можуть виїжджати за кордон водії, залізничники та спортсмени.

    • водіїв, що здійснюють перевезення медичних вантажів, вантажів гуманітарної допомоги автомобільними транспортними засобами для потреб ЗСУ, інших військових формувань, а також населення України.
    • залізничники, які забезпечують функціонування та безперебійну роботу залізниці.
    • спортсменів, які включені до складу національних збірних команд України з олімпійських, неолімпійських видів спорту та видів спорту осіб з інвалідністю;
    • тренерів із складу національних збірних команд, спортивних суддів та інших фахівців, що забезпечують, зокрема, організаційне, науково-методичне, медичне супроводження, антидопінговий контроль тощо підготовки спортсменів, які включені до складу національних збірних команд України за наявності підтвердних документів щодо участі в офіційних міжнародних спортивних змаганнях та навчально-тренувальних зборах, що проводяться за кордоном.

    КМУ постановою від 10 лютого 2023 року №119 доповнення:

    • жінка, яка є усиновлювачкою, опікункою, піклувальницею, однією з прийомних батьків або однією з батьків-вихователів.
    • чоловік, який є одиноким батьком, одиноким усиновлювачем або опікуном, піклувальником, прийомним батьком чи батьком-вихователем. Ідеться про чоловіка, який не перебуває у шлюбі та самостійно виховує та утримує дитину без участі матері.
    • Один із батьків, який має або виховує дитину/дітей віком до 18 років, зможе перетнути кордон для відвідування таких дітей, які перебувають за межами України, або для їхнього супроводження для виїзду з України. Для цього потрібно мати документи.

    ---

    Вам треба мати копію довідки МСЕК про Вашу інвалідність чи інвалідність родичанад яким ви здійснюєте опіку , чи постійний догляд (за висновком ЛКК згідно довідки органу соц. Захисту як доглядач з відповідними виплатами), або висновок про термінове лікування закордоном та військовий квиток де вказано про відстрочку, або довідку про це, також паспорт закордонний

    Таке формулювання може дати підставу для відстрочки з правом виїзду, візьміть на ВЛК всі медичні документи оригінали та копії , копії залиште у них в тцк сп.

    або домагатися висновку ВЛК про непридатність з виключенням з обліку

    Нові правила перетину з 07.11.22

    https://dpsu.gov.ua/ua/peretinannya-derzhavnogo-kordonu-pid-chas-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu-pitannya-vidpovid/

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Дерій Владислав Олегович
    23.3%

    Доброго дня!

    1. Рішення про непридатність до військової служби покладено виключно на ВЛК - з Вашим діагнозом велика ймовірність, що Вас виключать з військового обліку за статтею 61 А. Тому коли Ви звернетесь до ТЦК Вам необхідно підготувати всі медичні документи, які підтверджують Ваш діагноз.

    2. Коли Ви повернетесь до України краще спочатку спробуйте пройти переогляд МСЕК. Проведення медико-соціальної експертизи за направленням лікарсько-консультативної комісії здійснюється незалежно від місця реєстрації, проживання або перебування особи, що звертається для встановлення інвалідності.

    3. На території України Ви не вважатиметесь особою з інвалідністю, адже будете мати можливість звернутись до ЛКК яка направить Вас на МСЕК.

    Згідно пункту 3 постанови КМУ 225 повторний огляд, строк якого припав на період дії воєнного стану на території України, переноситься на строк після припинення або скасування воєнного стану, але не пізніше шести місяців після його припинення або скасування за умови неможливості направлення осіб з інвалідністю лікарсько-консультативною комісією на медико-соціальну експертизу.

    ВИСНОВОК.

    Коли Ви будете на території України, щоб не бути мобілізованим:

    • Вам необхідно мати дійсну довідку МСЕК

    або

    • довідку ВЛК про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку.

    Також Вас не мають право мобілізувати - якщо Ви стоїте на військовому обліку призовників.

    Щоб виїхати за межі України Вам необхідно:

    • бути особою з інвалідністю (при собі мати закордонний паспорт та посвідчення інваліда чи пенсійне чи довідку про отримання пільг)

    або

    • бути виключеним з військового обліку (при собі мати закордонний паспорт, довідку ВЛК про непридатність з виключенням з військового обліку та тимчасове посвідчення (війський квиток) з відміткою про виключення з обліку)

    У разі виникнення додаткових питань, звертайтесь. Всього доброго!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Станіславе!

    Доброго вечова, я Станіслав. У мене інвалідність 2-гої групи за діагносом: МСЕК(за МКХ-10 це М16.6 (Інший вторинний коксоартроз, двобічний)), а всі інші писали: "наслідки госторого гематогенного остеоімієліту з вогщевим ураженням кульшових суглобів. Асептичний некроз голівок стегнових кісток (обох), голівки променевої кістки правого передплічча. Комбіновановані контрактури кульшових суглобів III ступеня правого ліктьового суглоба ІІ ступеня. Больовий синдром. вкорочення лівої нижньої кінцівки на 2 сантиметра. Значні функціональні порушення"Наразі у мене не продовжена група інвалідності так як мене нема в країні. Зараз планую приїзжати в Україну так саме питання чи знімуть мене з обліку у військоматі чи поставлють - обмежено придатний і не дадуть виїзд за кордон. Нібито за наказом 402 статтю 61 пункту А я буду звільнений але низще там є таблиця.

    ЗАГАЛОМ НАКАЗ № 402 ДІЙСНО Є ЧИННИМ І НИМ МОЖЛИВО КЕРУВАТИСЬ. АЛЕ ПРОБЛЕМА В ТОМУ, ЩО ДІАГНОЗИ ВАШІ НЕ ТАКІ ПРОСТІ ДЛЯ АНАЛІЗУ ЮРИСТАМИ, ЯКІ НЕ Є ПРОФЕСІЙНИМИ МЕДИЧНИМИ ПРАЦІВНИКАМИ. ВРАХОВУЮЧИ ДАНИЙ АСПЕКТ, ВЗЯТИ НА СЕБЕ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ І СКАЗАТИ, ЩО ВАС ТОЧНО ВИЗНАЮТЬ НЕПРИДАТНИМ ДО В/С З ВИКЛЮЧЕННЯМ З В/О ЗА СТАТТЕЮ 61 А - НЕ МОЖУ.

    І НАВРЯД ЧИ ХТОСЬ ІЗ КОЛЕГ ЗМОЖЕ, ОСКІЛЬКИ ПИТАННЯ ДУЖЕ СЕРЙОЗНЕ.

    ЗА ТАКИХ УМОВ, НАРАЗІ ВБАЧАЮ ДЛЯ СЕБЕ ТАКИЙ АЛГОРИТМ ВАШИХ ДІЙ:

    1. ПО ПРИЇЗДУ В УКРАЇНУ ОФОРМИТИ У СІМЕЙНОГО ЛІКАРЯ НАПРАВЛЕННЯ НА МСЕК. ЯКЩО БУДЕ ГРУПА ІНВАЛІДНОСТІ. БУДЬ-ЯКА, ВСЕ РІВНО ФАКТИЧНО, ЯКИМ БУДЕ РІШЕННЯ ВЛК.

    2. ОНОВИТИ МЕДИЧНІ ДОКУМЕНТИ, ОСКІЛЬКИ ЦЕ ЗНАДОБИТЬСЯ В МАЙБУТНЬОМУ І ДЛЯ ТЦК, І ДЛЯ МСЕК.

    ДОДАТКОВІ ПИТАННЯ: ЯКИЙ ВІЙСЬКОВО-ОБЛІКОВИЙ ДОКУМЕНТ ВИ ЗАРАЗ МАЄТЕ? ПРИПИСНЕ?

    КОЛИ ПЛАНУЄТЕ ПОВЕРТАТИСЬ ДО УКРАЇНИ? ЧИ МАЛИ ВИ ДО ЦЬОГО ПЕНСІЙНЕ ПОСВІДЧЕННЯ АБО ПОСВІДЧЕННЯ ПРО ОТРИМАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ ДОПОМОГИ У ЗВ'ЯЗКУ ІЗ ІНВАЛІДНІСТЮ?

    Всього доброго. Успіхів! За потреби готовий проконсультувати Вас більш детально.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України