Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Адміністративне право, 21 серпня 2023, питання №90531

Тільки Закон обмежує конституційні права і свободи , а не Постанова КМУ №57

Згідно абз. 5 ч.1 статті 6 Закону України 389-VIII від 12.05.2015 р. «Про правовий режим воєнного стану» в указі Президента України про введення воєнного стану зазначається вичерпний перелік конституційних прав і свобод людини і громадянина, які тимчасово обмежуються у зв’язку з введенням воєнного стану із зазначенням строку дії цих обмежень, а також тимчасові обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень.
Згідно ст. 33 Конституції України кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом.
Ст. 6 Закону України № 3857-XII від 21.01.1994 р. «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України» регламентує підстави для тимчасового обмеження права громадян України на виїзд з України. Закон не містить тимчасових обмежень конституційних прав і свобод людини і громадянина, які застосовуються під час дії правового режиму воєнного стану.
Яким саме законом встановлюються вичерпний перелік конституційних прав і свобод людини і громадянина, які тимчасово обмежуються у зв’язку з введенням воєнного стану ? Наголошую, саме законом, а не постановою, наказом, указом, розпорядженням. Якщо законом не встановлено обмежень, тому чому застосовують постанову КМУ №57, якщо це не закон ?

Відповіді юристів (1)

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 8 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні"

    Відповідно до пункту 31 частини першої статті 85 Конституції України та статті 5 Закону України "Про правовий режим воєнного стану" Верховна Рада України постановляє:

    1. Затвердити Указ Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні".

    2. Цей Закон негайно оголошується через засоби масової інформації та набирає чинності з дня його опублікування.

    Готовий проконсультувати з Вашого питання більш детально.

    НАТИСНІТЬ ЗВЕРНУТИСЯ


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України