Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Международное право, 22 августа 2023, вопрос №90569

Без срочный вид на жительство

Человек пенсионного возраста проживает на Украине по безсрочному виду на жительство. Этот документ действителен сейчас?

Ответы юристов (2)

    Иванюк Руслан Эдуардович
    Иванюк Руслан Эдуардович 8 месяцев назад

    Юрист, г. Киев, 7 лет опыта

    Вітаю. Так все діє, вам нічого хвилюватися.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олексію!

    Якщо у Вас є чинне ПМЖ на проживання в Україні, то переживати не треба. Треба лише виконувати певні умови.

    1) Посвідка на постійне проживання в Україні – документ, що надає іноземцю право безстроково проживати на території України та гарантує максимальний об'єм прав, який тільки може мати негромадянин України.

    2) Посвідка на постійне проживання в Україні надає іноземцю такі права:

    • проживати на території України без необхідності рахувати дні перебування та щорічно продовжувати документи;
    • відвідувати Україну будь-яку кількість разів на рік або безвиїзно знаходитись в країні;
    • працювати без дозволу на роботу;
    • відкривати та вільно користуватись банківськими рахунками;
    • сплачувати податки як податковий резидент;
    • отримувати візи на території України для поїздок за кордон.

    3) Підставою для отримання посвідки є дозвіл на імміграцію, який видає Державна міграційна служба України. Право на отримання дозволу на імміграцію передбачено для визначених категорій іноземців, вичерпний перелік яких можна знайти нижче у детальному описі послуги.

    4) Дія посвідки на постійне проживання у формі книжечки безстрокова, адже у посвідках старого зразка не зазначалась дата закінчення строку дії. Однак, таку посвідку необхідно переоформлювати після досягнення 25 чи 45 років.

    5) Строк дії посвідки на постійне проживання у формі ID-карти10 років. Бланк такої посвідки потрібно обмінювати (продовжувати посвідку) на новий не пізніше ніж за 15 робочих днів до дати її закінчення. При цьому повторно отримувати дозвіл на імміграцію не потрібно.

    6) Термін оформлення посвідки на постійне проживання залежить від підстав. У будь-якому випадку, максимальний термін, протягом якого Міграційна служба повинна прийняти рішення — один рік.

    7) Якщо маєте посвідку на постійне проживання старого зразка, її необхідно замінити на посвідку в формі ID-карти протягом 1 місяця за наступних обставин:

    • досягнення 25 років;
    • досягнення 45 років;
    • зміна складових повного імені (прізвище, ім'я);
    • зміна транслітерації імені (приміром, було Anastasiya, а стало - Anastasiia);
    • а також у будь-який час, якщо посвідка непридатна до використання (порвана, заламінована, затерте фото чи особисті дані).

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України