Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 23 августа 2023, вопрос №90689 400₴

Навчання оффлайн, чи є можливість заставити універ не переходити на оффлайн?

Мій універ, універ Альфреда Нобеля, знаходиться у місті Дніпро. Сьогодні нам повідомили що навчання буде відбуватися у змішаній формі, більшість занять буде проходити саме в універі. Право вибору нам не дали, хоча в інших універах цієї області є можливість навчатися онлайн. Я знаходжусь на західній Україні і в мене немає ні грошей зараз, ані сміливості їхати та ходити на пари в універ в який будь який момент може прилетіти ракета. Що якщо я і більшість студентів переживає за своє життя і не хочуть під час війни повертатися до універу чи з-за кордону для навчання? Чи є якась процедура чи вирішення цієї ситуації? Мені б не хотілося кидати все і їхати шукати житло за неділю до навчання і кожен раз молитися щоб все було добре поки я на парах.

Ответы юристов (6)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, зверніться до Навчального закладу з заявою про навчання онлайн за індивідуальною програмою. Це навідь зазначено у вашому скріншоті повідомлення.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня, Єлізавета!

    Ось свіжий лист МІНІСТЕРСТВА ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ № 1/10142-23 від 11.07.23 року "Про здійснення освітнього процесу" .

    Він може допомогти Вам у вирішенні Вашої проблеми.

    "Керівникам закладів фахової передвищої та вищої освіти у сфері управління Міністерства освіти і науки України

    Про здійснення освітнього процесу

    Шановні колеги!

    Відповідно до встановлених законодавством принципів автономії і самоврядування в діяльності закладів фахової передвищої та вищої освіти фахові коледжі, коледжі, академії та університети можуть самостійно визначати організаційну і безпекову модель провадження освітнього процесу.

    Разом з тим, вимушений перехід закладів освіти на провадження освітнього процесу в дистанційному форматі, спричинений спочатку епідемією COVID-19, а потім і збройною агресією російської федерації, в кінцевому результаті призвів до незаперечного зниження якості освіти, пов'язаного з відсутністю ефективного зворотного зв'язку з викладачами, великим обсягом домашніх завдань, технічними проблемами, недостатнім забезпеченням здобувачів освіти та науково-педагогічних працівників комп'ютерною технікою, браком спілкування, відсутністю здобуття дієвого практичного досвіду тощо.

    З огляду на зазначене рекомендуємо закладам вищої і фахової передвищої освіти з 01 вересня 2023 року максимально перейти до здійснення освітнього процесу в аудиторному форматі з урахуванням наявності та місткості укриттів.

    Наголошуємо, що ця рекомендація не стосується закладів освіти, розміщених на територіях, які знаходяться в зонах бойових дій, зокрема в зонах досяжності вогню ворожих РСЗВ, систем типу С-300 та аналогічних.

    Міністерство повною мірою усвідомлює виклики, які стоять перед закладами у зв'язку з поновленням навчання в аудиторному форматі, тому першочерговим завданням для освітніх закладів є реалізація безпекової складової освітнього процесу.

    Протягом липня-серпня 2023 року пропонуємо керівництву закладів освіти вжити максимальних зусиль та вичерпних заходів щодо облаштування існуючих укриттів (як спеціалізованих, так і пристосованих), в тому числі із залученням коштів спеціального фонду, для проведення в них занять під час повітряних тривог."

    З огляду на зміст зазначеного Листа МОН категорично питання вишів про перехід на навчання оффлайн не стоїівть, а отже у Вас залишається право звернутись до керівництва університету із вимогою залишити Вас на дистанційному навчанні у зв'язку із згаданими Вами підставами. Я можу допомогти Вам поборотися у цій процедурі захисту Вашіх прав. Це цілком реально!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25%

    Вітаю, Єлизавето!

    Насправді Міністерство освіти і науки України дійсно рекомендує закладам фахової передвищої та вищої освіти максимально переходити на офлайн навчання.

    Зокрема, у листі від 11.07.2023 № 1/10142-23, МОН зазначає:

    "...З огляду на зазначене рекомендуємо закладам вищої і фахової передвищої освіти з 01 вересня 2023 року максимально перейти до здійснення освітнього процесу в аудиторному форматі з урахуванням наявності та місткості укриттів.

    Наголошуємо, що ця рекомендація не стосується закладів освіти, розміщених на територіях, які знаходяться в зонах бойових дій, зокрема в зонах досяжності вогню ворожих РСЗВ, систем типу С-300 та аналогічних.

    Протягом липня-серпня 2023 року пропонуємо керівництву закладів освіти вжити максимальних зусиль та вичерпних заходів щодо облаштування існуючих укриттів (як спеціалізованих, так і пристосованих), в тому числі із залученням коштів спеціального фонду, для проведення в них занять під час повітряних тривог..."

    Таким чином, ініціатива йде безпосередньо від Міністерства освіти і науки України. Але ж у і у Вас є передбачені законодавством гарантії для здобуття освіти, зокрема передбачені статтею 57-1 Закону України "Про освіту".

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про освіту

    Стаття 57-1. Державні гарантії в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану

    1. Здобувачам освіти, працівникам закладів освіти, установ освіти, наукових установ, у тому числі тим, які в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану в Україні чи окремих її місцевостях, оголошених у встановленому порядку (особливий період) були вимушені змінити місце проживання (перебування), залишити робоче місце, місце навчання, незалежно від місця їх проживання (перебування) на час особливого періоду гарантується:

    організація освітнього процесу в дистанційній формі або в будь-якій іншій формі, що є найбільш безпечною для його учасників;

    збереження місця роботи, середнього заробітку, здійснення виплати стипендії та інших виплат, передбачених законом;

    місце проживання (пансіон, гуртожиток тощо) та забезпечення харчуванням (у разі потреби).

    2. Забезпечення державних гарантій, визначених частиною першою цієї статті, створення безпечного освітнього середовища, організацію здобуття освіти, освітнього процесу в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану (особливого періоду) у межах своєї компетенції здійснюють:

    органи виконавчої влади, органи військового командування, військові, військово-цивільні адміністрації та органи місцевого самоврядування, їх представники, посадові особи (керівники, голови, начальники), органи управління (структурні підрозділи) у сфері освіти;

    заклади освіти, установи освіти, наукові установи, їх засновники;

    громадські об’єднання, благодійні організації та фізичні особи, які здійснюють благодійну (волонтерську) діяльність.

    ...

    ТАКИМ ЧИНОМ, СПИРАЮЧИСЬ НА СТАТТЮ 57-1 ЗАКОНУ УКРАЇНИ "ПРО ОСВІТУ", ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА НАДАННЯ ВАМ МОЖЛИВОСТІ ЗДОБУВАТИ ОСВІТУ В ДИСТАНЦІЙНІЙ АБО БУДЬ-ЯКІЙ ІНШІЙ ФОРМІ, НАЙБІЛЬШ БЕЗПЕЧНІЙ ДЛЯ ВАС.

    ПРИ ЦЬОМУ ЦЕ НЕ ВАШ ОБОВ'ЯЗОК ДУМАТИ І ШУКАТИ СОБІ МОЖЛИВІ ВАРІАНТИ, ЦЕ ОБОВ'ЯЗОК УНІВЕРСИТЕТУ.

    РЕКОМЕНДУЮ ПОДАТИ ВІДПОВІДНУ ЗАЯВУ НА ІМ'Я РЕКТОРА.

    Всього доброго. Успіхів!

    Гончаренко Константин
    12.5%
    Гончаренко Константин 8 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    за бажанням здобувачів їм може бути надано можливість брати участь в освітньому процесі в дистанційному режимі з використанням синхронної або асинхронної моделі освітньої взаємодії, отримати індивідуальний графік навчання або академічну відпустку — Згідно законодавства про освіту та внутрішніх положень Вашого закладу освіти .

    Рекомендую подати письмову заяву рекомендованим листом з повідомленням про вручення на адресу ВНЗ , а також звернення до міністерства освіти для роз'яснень щодо вирішення Вашого конкретного випадку.

    Краще письмово поштою з консульської установи, або через портал урядового контактного центру

    Усні заяви реєструйте за тел. 15-45

    Після отримання письмових роз'яснень можна буде розуміти алгоритм подальших дій у справі Вашій.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Турчин Ярослав Александрович
    17.5%

    Вітаю Вас! Нажаль змусити заклад вищої освіти вчиняти відповідно часу та порядно - ніхто не може.

    Тож слід замислитись, чи потрібно продовжувати навчання у закладі, де так відносяться до студентів у скрутний момент.

    Як варіанти можу запропонувати розглянути можливість:

    • Перевестись до іншого навчального закладу, де є дистанційне навчання за такою самою освітньою програмою / спеціальністю.
    • Отримати Індивідуальний навчальний план студента / здобувача вищої освіти (ІНП).
    Хто має право на особливий навчальний план?

    Закони України визначають можливість навчатися за індивідуальним навчальним планом студентам усіх ЗВО, однак кожен навчальний заклад та його структурні підрозділи, якщо вони присутні, самостійно визначають категорію студентів, які можуть переветись/поступити на ІНП.

    Зазвичай, положення про індивідуальний план навчання закріплено в Статуті ЗВО / Положенні про Індивідуальний навчальний план / Положенні про навчальний процес тощо, і розміщене на офіційному сайті вишу. Можете написати тут, або в особисті повідомлення назву закладу, і зможу уточнити особливості, що діють саме у Вас.

    Як оформити індивідуальний план

    Варто одразу зауважити, що індивідуальний графік навчання надається студенту на один семестр одного навчального року. Якщо виникає потреба у подовженні ІНП — звертайтеся до адміністрації ЗВО.

    Для оформлення індивідуального плану потрібно:

    1. Узяти довідку з місця роботи. Це потрібно для засвідчення працевлаштування і є вагомою причиною оформити індивідуальний графік навчання.
    2. Написати заяву на ім’я ректора, обов’язково вказавши причину. До неї потрібно додати необхідні документи. (виходячи з переліку документів, що вказані на офіційному сайті ЗВО).
    3. Після отриманої згоди з боку ректора, слід скласти індивідуальний графік навчання і погодити його з викладачами.
    4. Адміністрація повинна розглянути прохання про зарахування/переведення на ІНП і затверити індивідуальний план.
    Особливості навчання за індивідуальним планом

    Навчання за індивідуальним навчальним планом майже не відрізняється від звичайного денного навчання, окрім того що:

    1. за студентом закріплено статус студента, який працює;
    2. більшу частину матеріалу доведеться опановувати самостійно;
    3. домашнє завдання можливо надсилати викладачу замість того, щоб захищати його самостійно;
    4. за попередньою домовленістю, студент може скласти екзамени трохи пізніше, ніж інші студенти. Якщо ж такої домовленості не було — іспит складається разом з усіма.

    Нажаль інші дії, в т.ч. скарги на адмііністрацію закладу до Міністерства освіти і науки - лише створять нестерпні та упереджені умови навчання для Вас і не вирішать жодним чином ситуації.

    Бажаю успішного вирішення Вашої ситуації!

    Иванюк Руслан Эдуардович
    20%
    Иванюк Руслан Эдуардович 5 месяцев назад

    Юрист, г. Киев, 7 лет опыта

    ВІтаю. Можливих є два варіанти: очна форма навчання, або індивідуальна, — йдеться у повідомленні. — Остання розділяється на дві можливості: екстернатна чи сімейна. Просимо визначитися щодо форми навчання вашої дитини через заповнення опитувальника. Результати цього опитування будуть використані управлінням освіти для подальшої організації навчання у місті Львові.

    Також батьки мають змогу ознайомитися з витягом з положення про індивідуальну форму здобуття повної загальної середньої освіти та екстернатну форму навчання. Крім того, ознайомитися з рекомендаціями міністерства освіти і науки щодо організації нового навчального процесу".

    Щоправда, в опитуванні немає запитання щодо дистанційного навчання. Невже школи вирішили відмовитися від цієї форми навчання, яка уже доволі непогано себе зарекомендувала під час карантину? Журналістка «ВЗ» розпитували про усі деталі цього опитування у начальника міського управління освіти Андрія Закалюка.

    — Ми проводимо моніторинг, аби зрозуміти, скільки дітей готові вчитися офлайн (у школі). А скільки є дітей, які оберуть екстернат, або сімейну форму навчання. Цей варіант здебільшого для тих дітей, які зараз за кордоном. Хоча більшість з них навчається у тамтешніх місцевих школах, — каже Андрій Закалюк. — Також хочемо довідатися, скільки дітей не готові вчитися офлайн, навіть попри те, що у школах є укриття. Власне, нас найбільше цікавить ця категорія, чиї батьки переконані, що не будуть давати дітей у школу з 1 вересня. Коли ми зрозуміємо, скільки таких дітей є, будемо готуватися до дистанційного навчання. Бо якщо навчання офлайн — все просто. Вчителі і діти у школі. Триває навчальний процес.

    Але якщо з одного класу двоє дітей не підуть у школу, це одна схема організації дистанційного навчання (вчитель може вийти в Zoom, дати дітям завдання тощо). Але якщо вдома залишиться п’ятнадцять дітей з класу, то треба думати, як з цими дітьми працювати. Можливо, треба буде відкривати онлайн-класи (Онлайн-навчання — метод дистанційного навчання за допомогою Інтернету та комп’ютера. — Авт.). У кожній школі це питання вирішуватиметься індивідуально. Бо є школи на 300 дітей, а є - на 1600. Є з більшим укриттям, а є з меншим. Наприклад, школа має укриття на 900 місць. А учнів є 1100. Зрозуміло, що потрібно буде проводити корегування розкладу, з дистанційним днем тощо. Крім того, все залежить від мікрорайону, де розташована школа. Охочих вчитися біля Бронетанкового заводу точно буде менше, ніж, наприклад, у школі, біля якої немає стратегічних об'єктів. Утім ми маємо зробити все, щоб кожна дитина мала змогу навчатися у тій, чи іншій формі. Ми нікого не залишимо без уваги!

    Але ситуація в країні постійно змінюється, — веде далі Андрій Закалюк. — Сьогодні все спокійно, у школу піде великий відсоток дітей, а завтра, не дай Боже, щось прилетить, цей відсоток зменшиться… Коли у квітні ми відкрили садочки, дітей у групах було небагато. Пізніше ця цифра зросла. Зараз фактично кожен дошкільний заклад має можливість приймати дітей. Так само може бути і зі школами.

    — Деякі вчителі і батьки зрозуміли, що дистанційного навчання може і не бути…

    — Це не так! Якщо не офлайн — навчання, то 100% - дистанційне! Складною є ситуація з дітьми, які зараз за кордоном. Як навчати дітей, які, наприклад, в Австралії?

    — У Німеччині українські діти, згідно із законодавством, зобов’язані ходити до місцевої школи. Але за бажанням вони можуть вчитися дистанційно і по українській програмі.

    — Батьки мають зрозуміти, якщо діти вчаться за кордоном, ми не можемо забезпечити їм навчання, наприклад, після обіду. Це дуже складні освітні процеси. Тому треба набратися великої мудрості, терпіння, розуміння. Адже усі ми хочемо, щоб наші діти були у безпеці. Мали змогу здобувати освіту. Бо війна може тривати і десять років…


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України