Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 27 серпня 2023, питання №90925 150₴

Хлопець 17 років, виїзд за кордон

Добрий день, хлопець 17 років хоче виїхати за кордон, 18 років буде 10.2023, виїзд планується 09.2023.

Чув про випадки коли за місяць до дня народження могли вже не випустити, якщо це правда як до цього підготуватись та що робити?

Також бачив зареєстрований законопроект https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/42257 про заборону виїзду особам від 16 до 18 без супроводу довіреної особи або без згоди обох батьків та при наявності одного із них при перетину кордона. В нашому випадку з ним поїде дівчина (не родичка) якій 25 років, чи треба оформити на неї довіреність на хлопця та як це зробити?

Відповіді юристів (5)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    26.7%

    Вітаю, Денисе!

    1. Спочатку по законопроєкту № 9480.

    Так, дійсно, депутати ВРУ планують заборонити виїзд за кордон самостійно особам, які не досягли 16-річного віку. Але даний законопроєкт вже 1,5 місяці як поданий і жодного руху не відбувається. Скажу чесно, за моїм глибоким переконанням, прийнятий він не буде, оскільки може внести хаос в чинну систему законодавства. Після його прийняття потрібно вносити зміни і до постанов КМУ, і до підзаконних нормативно-правових актів.

    Тому станом на зараз про даний законопроєкт забувайте і навіть не думайте. На мою суб'єктивну точку зору, прийняти він не буде, зокрема до вересня поточного року так точно.

    2. Тепер по виїзду за кордон.

    Одразу зазначу, що до виповнення хлопцю 18 років, він має право на безперешкодний перетин кордону. Навіть якщо до 18 років залишається 1 день.

    Але дійсно, на практиці інколи складається ситуація, коли прикордонники, грубо порушуючи Закон і статтю 19 Конституції України, відмовляють у перетині кордону особі, якій до виповнення 18 років, залишилось зовсім небагато. Скільки це, зовсім небагато, нікому невідомо.

    Що ж робити у такій ситуації?

    1. Викликати старшого по прикордонному загону для вирішення ситуації та подачі скарги.

    2. Телефонувати на на телефон гарячої лінії (служба «ДОВІРА») +38 (044) 527-63-63 (для дзвінків із-за кордону), 0-800-218-808, 1598, та подавати скаргу.

    3. В кінці кінців спробувати перетнути кордон в іншому пункті пропуску, дуже часто це допомогає.

    Ось власне прості і дієві способи, які допоможуть хлопцю виїхати. Але не відтягуйте прям дуже близько до 18 років.

    Всього доброго. Успіхів! За наявності додаткових питань з радістю готовий допомогти. З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.3%

    Доброго дня, Денисе!

    Згідно чинного законодавства чоловіки від 18 до 60 років не підлягають мобілізації. Тому до 18 років хлопець має право виїхати за кордон. На практиці інколи ж трапляється протилежне, та чоловіків вік яких трохи не дотягує до 18 років не пропускають з якихось надуманих причин. У цьому випадку Ви можете зробити наступні дії:

    По-перше, на всі відмови Держприкорджон служби треба вимагати пісьмового підтвердження та одразу його оскаржувати. В таких випадках вони будуть відчувати більше відповідальності та діяти не так нахабно.

    По-друге, згідно з роз’ясненнями самої Держприкордонслужби України та відповідно до статті 23 Закону України “Про доступ до публічної інформації” рішення, дії чи бездіяльність органів ДПС можуть бути оскаржені до Голови Державної прикордонної служби України, вищого органу або суду..

    По-третє, згідно ст. 14Закону України Про прикордонний контроль від 05.11.2009 № 1710-VI (rada.gov.ua)

    "Стаття 14. Порядок відмови у перетинанні державного кордону іноземцям, особам без громадянства та громадянам України

    …Особа, якій відмовлено у перетинанні державного кордону, має право оскаржити відповідне рішення згідно із Законом України "Про звернення громадян" або до суду. Оскарження зазначеного рішення не зупиняє його дії. Оскаржене рішення може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним судом...".

    Відповідно до статті 24 Закону України “Про доступ до публічної інформації” відповідальність за порушення законодавства про доступ до публічної інформації несуть особи, винні у вчиненні таких порушень за:

    відмову в задоволенні запиту на інформацію;

    відстрочку задоволення запиту на інформацію;

    ненадання відповіді на запит на інформацію;

    надання недостовірної або неповної інформації;

    несвоєчасне надання інформації;

    невиконання органами Держприкордонслужби обов'язку оприлюднювати інформацію відповідно до статті 15 Закону України “Про доступ до публічної інформації”;

    інші рішення, дії чи бездіяльність органів Держприкордонслужби, що порушили законні права та інтереси запитувача.

    Особи, на думку яких їхні права та законні інтереси порушені органами Держприкордонслужби, мають право на відшкодування матеріальної та моральної шкоди в порядку, визначеному законом

    Оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів Держприкордонслужби до суду здійснюється відповідно до Кодексу адміністративного судочинства України.

    По-четверте, телефони Держприкодонслужби, які можуть згодитись в таких випадках!

    1598 (ДЛЯ ДЗВІНКІВ З МОБІЛЬНОГО); +38(044)527-63-63 (ДЛЯ ДЗВІНКІВ ІЗ-ЗА КОРДОНУ)

    - ТЕЛЕФОН ГАРЯЧОЇ ЛІНІЇ (СЛУЖБА «ДОВІРА»)

    (044) 527-64-29; (044) 239-84-80 (ФАКС)

    - ПОДАННЯ ЗАПИТІВ НА ОТРИМАННЯ ПУБЛІЧНОЇ ІНФОРМАЦІЇ

    (044) 527-64-29; (044) 239-84-80 (ФАКС)

    - ПОДАННЯ ЗВЕРНЕНЬ ГРОМАДЯН

    Нарешті, по-п’яте, прикордонники зобов’язані надавати консультації в телефонному режимі у пунктах пропуску за такими номерами:

    (033) 272 09 20 – Волинський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Волинської області – пункти пропуску Ягодин, Устилуг);

    (032) 239 01 23 – Львівський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Львівської області – пункти пропуску Угринів, Рава-Руська, Грушів, Краківець, Шегині, Смільниця );

    (067) 181 42 67 – Чопський прикордонний загін (кордон зі Словаччиною, Угорщиною – пункти пропуску Малий Березний, Ужгород, Малі Селменці, Тиса);

    (031) 313 82 61 – Мукачівський прикордонний загін (кордон з Угорщиною, Румунією – Лужанка, Вилок, Косино, Дзвінкове, Дякове, Солотвино);

    (037) 259 19 49 – Чернівецький прикордонний загін (кордон з Румунією, Молдовою у межах Чернівецької області – пункти пропуску Порубне, Мамалига, Росошани, Кельменці, Сокиряни);

    (043) 376 01 41 – Могилів-Подільський прикордонний загін – (кордон з Молдовою у межах Вінницької області);

    (032) 275 62 90 – Західне регіональне управління.

    Але ж поки Ви будете оскаржувати незаконі дії прикордонників може пройти доволі багато часу, за який хлопцю виповнеться 18 років і тому він вже не зможе так просто виїхати за кордон, потрібні будуть підстави для того. Тому раджу все ж таки не затягувати виїзд так близько до дня народження і якщо є можливість виїжджати раніше.

    З приводу законопрпоекту 9480, то він був поданий до ВР для ознайомлення ще 13.07.2023 року і наразі ніяких дій більше не відбувається. Тому я би не став зараз звертати на нього Вашу увагу. Для того, щоб він вступив в дію (якщо звісно ВР прийме його) повинно пройти ще багато часу.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня, Денисе!

    Чув про випадки коли за місяць до дня народження могли вже не випустити, якщо це правда як до цього підготуватись та що робити?

    Ви маєте право на вільний перетин кодону до 18 років.

    Якщо Вам не дозволяють перетнути кордон Ви повинні вимагати ПИСЬМОВУ відмову у праві на перетин кордону, що оформляється у вигляді рішення.

    Відмовити Вам можуть лише за обґрунтованим рішенням уповноваженої службової особи підрозділу охорони державного кордону із зазначенням причин відмови.

    Рішення про відмову у перетині кордону оскаржуйте у начальника органу охорони державного кордону, адже судовий порядок досить затратний по часу.

    Ще один варіант - перетин кордону в іншому пункті пропуску.

    Також бачив зареєстрований законопроект https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/42257 про заборону виїзду особам від 16 до 18 без супроводу довіреної особи або без згоди обох батьків та при наявності одного із них при перетину кордона. В нашому випадку з ним поїде дівчина (не родичка) якій 25 років, чи треба оформити на неї довіреність на хлопця та як це зробити?

    Довіреність оформляти не потрібно.

    Проходження законодавчих ініціатив у парламенті відбувається за встановленою процедурою, яка включає їх розгляд в комітетах, надання на ознайомлення народним депутатам, а також винесення на розгляд на пленарному засіданні Ради. Відповідні етапи відбуваються у визначені Регламентом терміни. Згідно з Регламентом, приблизні терміни ухвалення законопроєкту становлять близько 80 днів. В середньому ухвалення законопроєкту, зареєстрованого в Раді з моменту його реєстрації до підписання президентом становить 121 день.

    Крім того, існує ймовірність, що законопроєкт взагалі можуть не увалити.

    У разі виникнення додаткових питань натискайте "звернутися"! Всього доброго!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 8 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Відповідно до законодавства України ст.313 ЦК України:

    фізичні особи, які досягли 16-річного віку, мають право на вільний самостійний виїзд за межі України, а фізичні особи, які не досягли 16-річного віку, мають право на виїзд за межі України лише за згодою батьків (усиновлювачів), піклувальників та в їхньому супроводі або в супроводі осіб, які уповноважені ними.

    При цьому порядок реалізації цього права врегульовано Законом України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України» та Правилами перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 року № 57 (далі – Порядок).

    Відповідно до зазначеного Порядку виїзд осіб, які досягли 16-річного віку здійснюється на підставі:

    – паспорта громадянина України для виїзду за кордон;

    – дипломатичного паспорта;

    – службового паспорта;

    – проїзного документа дитини, який видається дітям у віці до 18 років, або якщо вони вписані в закордонний паспорт одного з батьків – на підставі закордонного паспорту одного з батьків та у його супроводі.

    вказаний законопроект не проходив ще всіх комітетів , тому наразі мова про нього не ведеться , особа має право до 18-ти років на вільний перетин.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    20%
    Крикун Сергій Павлович 8 місяців тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    " Стаття 313. Право на свободу пересування...

    3.. Фізична особа, яка досягла шістнадцяти років, має право на вільний самостійний виїзд за межі України...".

    Конституція України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):

    "Стаття 19. Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

    Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України...".

    ---

    Доброго дня, паничу Денисе! У випадку відмови у пропуску кордону вважаю за належне подати на ім'я керівника даного пункту пропуску кордону письмову скаргу (під реєстрацію її вручення на своєму примірнику) про незаконність відмови з викладенням клопотання про надання письмової згоди на пропуск кордону під страхом оскарження до центрального органу ДПСУ та адміністративного суду. З іншого боку, за законодавством країни перебування неповнолітня особа може бути поміщена до дитячого закладу з викликом Консула України.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України