Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 29 серпня 2023, питання №91131 150₴

Зміна реєстрації проживання

Чи потрібна згода батька при зміні реєстрації проживання дитини ? ( 14 років )
Я мати, хочу прописати свою дитину в своє житло, чи потрібен дозвіл батька в ЦНАПі ?
Дитина була прописана разом зі мною в іншому місті. Я через ДІЮ змінила своє місце реєстрації, тепер залишилася дитина по моїй старій прописці

Відповіді юристів (9)

    Корнійчук Євген Іванович
    14%

    Доброго дня, за законом дитина з 14 років має право самостійно обирати своє місце проживання. Згода від батьків не треба.

    Відповідно до статті 160 Сімейного кодексу України (далі – СК) місце проживання дитини, яка не досягла 10 років, визначається за згодою батьків. Місце проживання дитини, яка досягла 10 років, визначається за спільною згодою батьків та самої дитини. Якщо батьки проживають окремо, місце проживання дитини, яка досягла 14 років, визначається нею самою.

    • Аля Клієнт 8 місяців тому

      Щиро дякую!

    Дерій Владислав Олегович
    14%

    Доброго дня!

    Для реєстрації місця проживання - згода батька потрібна. Для зняття з місця реєстрації - достатньо Вашої згоди.

    Відповідно до пункту 7 статті 18 ЗУ «Про реалізацію публічних електронних послуг з реєстрації та декларування місця проживання в Україні» зняття із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) дитини віком від 14 до 18 років здійснюється за згодою її батьків або інших законних представників чи одного з них, крім випадку, передбаченого статтею 15 цього Закону.

    Згідно Порядку декларування та реєстрації місця проживання (перебування)

    31. Особи, які досягли 14-річного віку, самостійно подають заяву про реєстрацію місця проживання (перебування).

    32. У разі подання заяви про реєстрацію місця проживання (перебування) особою, яка не досягла 18-річного віку, реєстрація місця проживання (перебування) здійснюється за згодою батьків або інших законних представників такої особи. Згода не надається у разі коли особа є здобувачем освіти та здійснює реєстрацію свого місця проживання (перебування) в гуртожитку, що належить до сфери управління закладу освіти.

    У разі виникнення додаткових питань - звертайтесь. Всього доброго!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    14%

    Вітаю, Аля!

    Чи потрібна згода батька при зміні реєстрації проживання дитини ? ( 14 років )Я мати, хочу прописати свою дитину в своє житло, чи потрібен дозвіл батька в ЦНАПі ?Дитина була прописана разом зі мною в іншому місті. Я через ДІЮ змінила своє місце реєстрації, тепер залишилася дитина по моїй старій прописці

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні

    Стаття 7. Декларування місця проживання особи

    ...

    2. Дитина віком від 14 до 18 років самостійно декларує місце свого проживання за місцем проживання її батьків або інших законних представників чи одного з них без надання згоди такими особами.

    3. Дитина віком від 14 до 18 років самостійно декларує місце свого проживання за адресою іншого житла, ніж зареєстроване або задеклароване місце проживання її батьків або інших законних представників, за згодою батьків або інших законних представників чи одного з них, крім випадку, встановленого статтею 15 цього Закону.

    4. Декларування місця проживання дитини віком до 14 років здійснюється одним із її батьків або інших законних представників за згодою іншого з батьків або законних представників дитини.

    ЗГОДА БАТЬКА ДИТИНИ НЕ ВИМАГАЄТЬСЯ.

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!

    Адвокат Евгений Александрович
    14%
    Адвокат Евгений Александрович 8 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброго вечора, Аля.

    ЗГОДА НЕ ПОТРІБНА.

    Реєстрація місця проживання дитини від 10 до 14 років проводиться або за місцем реєстрації її батьків (усиновлювачів), або одного з них. Дитина з 10-ти річного віку може бути зареєстрована окремо від батьків, якщо обоє з них дали на це письмову згоду.

    Місцем проживання дитини, яка не досягла чотирнадцяти років, є місце проживання її батьків (усиновлювачів) або одного з них, з ким вона проживає, опікуна або місцезнаходження навчального закладу чи закладу охорони здоров’я, в якому вона проживає.

    Дитина, яка досягла чотирнадцяти років, вільно обирає собі місце проживання, за винятком обмежень, які встановлюються законом. Якщо між батьками виник спір щодо визначення місця проживання дитини, то ситуація вирішується у суді.

    При вирішенні житлових спорів про неповнолітніх дітей, суди здебільшого враховують факт того, що дитина не досягла повноліття, а відтак не набула повної цивільної дієздатності. Тому причини її не проживання у квартирі (будинку) вважаються поважними, у зв’язку з чим відсутні підстави для визнання особи такою, що втратила право користування цим житлом.

    Гончаренко Константин
    14%
    Гончаренко Константин 8 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Місце проживання дитини, яка не досягла 10 років, визначається за згодою батьків. Дитина ж, яка досягла 10 років, має право визначати місце свого проживання спільно з батьками. Дитина, якій виповнилося 14 років, взагалі може самостійно визначати де їй проживати у випадку, якщо її батьки проживають окремо (ст. 160 СК України, ст. 29 ЦК України).

    Згода батька не потрібна.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Турчин Ярослав Александрович
    30%

    Вітаю Вас, Аля!

    З 14 років згода батьків не потрібна взагалі! Відповідно до цивільного законодавства дитина самостійно визначає своє місце проживання та має свободу пересування по Україні (без виїзду за межі держави).

    Якщо у Вашої дитини є закордонний біометричний паспорт або паспорт - ID-картка та можливість встановити "Дію" на смартфон з підтримкою зчитування NFC-чіпів (Айфон чи сучасний Андроід-гаджет не економ.сегменту) або Електронний цифровий підпис (ЕЦП/КЕП), Вона з Вашою допомогою може створити свій акаунт в "ДІЯ" та самостійно подати заяву про реєстрацію нового місця проживання, попередньо створивши ДІЯ.Підпис. Система таку заяву пропустить.

    Детальніше (Ваш випадок): https://guide.diia.gov.ua/view/deklaruvannia-mists...

    Батьки з 14 років права на подання заяви від імені дитини не мають, технічна можливість подання заяви батьками з досягненням дитиною 14 років - заблокована.

    Детальніше:

    https://guide.diia.gov.ua/view/deklaruvannia-mists...

    ОТЖЕ, Ви легко можете подати такую заяву дистанційно (як зазначив вище), або у Центрах надання адмін. послуг (ЦНАПах) за місцем декларованої реєстрації.

    Гарного дня та вдалого вирішення ситуації!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня!

    Ваша дитина, якщо їй виповнилось 14 років, сама вправі вирішувати, де їй проживати, і згода батька на це їй не потрібна!

    Згідно статті 160 Сімейного кодексу УкраїниЄ яка регулює питання щодо права батьків на визначення місця проживання дитини, зазначається (необхідне я виділив жирни шрифтом):

    "1. Місце проживання дитини, яка не досягла десяти років, визначається за згодою батьків.

    2. Місце проживання дитини, яка досягла десяти років, визначається за спільною згодою батьків та самої дитини.

    3. Якщо батьки проживають окремо, місце проживання дитини, яка досягла чотирнадцяти років, визначається нею самою".

    Також треба мати на увазі, що згідно пункту 2 статті 7 ЗУ «Про реалізацію публічних електронних послуг з реєстрації та декларування місця проживання в Україні», яка регулює декларування місця проживання особи

    "Дитина віком від 14 до 18 років самостійно декларує місце свого проживання за місцем проживання її батьків або інших законних представників чи одного з них без надання згоди такими особами".

    Виникне потреба у отриманні роз'яснень з радістю Вам допоможу!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Вибір місця проживання, декларування та реєстрація місця проживання – це різні поняття.

    Звичайно, дитина 14 років визначає сама місце проживання, крім того, згідно частини 6 статті 29 ЦКУ фізична особа може мати кілька місць проживання. Проте, зареєструвати або задекларувати може лише одне.

    Тому, якщо питання НЕ СТОСУЄТЬСЯ РЕЄСТРАЦІЇ - вона не повинна отримувати згоду батьків та може мати декілька місць проживання.

    Існує Порядок декларування та реєстрації місця проживання (перебування) , який визначає механізм здійснення декларування/реєстрації місця проживання, а також встановлює форми необхідних для цього документів.

    Законом запроваджуються дві процедури про повідомлення держави про місце проживання особи:

    При ДЕКЛАРУВАННІ місця проживання – згода батьків не потрібна.

    При РЕЄСТРАЦІЇ місця проживання – згода батьків потрібна.

    Задекларувати місце проживання можна лише онлайн, шляхом подання електронної декларації через ДІЮ. Проте, сервіс не працює. https://guide.diia.gov.ua/view/deklaruvannia-mistsia-prozhyvannia-osoby-aba14070-a80a-434e-bb55-72847fe7b0fe

    Тому на даний час, реєстрація місця проживання дитини 14-18 років здійснюється нею особисто через ЦНАП при цьому необхідна згода обох батьків.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України