Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 30 серпня 2023, питання №91170 160₴

МСЕК не принимает справку военкома об учете. Правомерно ли.

Здравствуйте.
Собрал документы на МСЕК(первичный) и вдруг не хотят принимать справку об учете из военкомата. В 2015 еще проходил с этой справкой. Если пойду менять в военкомат на военник то однозначно не успеваю на МСЕК. Правомерно ли МСЕК отказывается принимать справку или же необоснованно? Не вижу вариантов попасть на МСЕК в данном случае.

Відповіді юристів (22)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Олексію!

    Який військово-обліковий документ наразі у Вас є? Треба його бачити. Спробуйте прикріпити його до питання.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    31.3%

    Доброго дня, Олексію!

    Для проходження МСЕК військовий квиток або тимчасове посвідчення потрібні. Очевидно у Вас на руках саме останнє. Якщо так, то відмова МСЕК в даному випадку незаконна.

    Медико-соціальна експертиза проводиться для встановлення інвалідності громадянам, які досягли повноліття, потерпілим від нещасного випадку на виробництві й професійного захворювання та особам з інвалідністю за направленням лікувально-профілактичного закладу охорони здоровʼя після проведення діагностичних, лікувальних і реабілітаційних заходів.

    Під час звернення до МСЕК вам необхідно мати з собою документи, що підтверджують стійке порушення функцій організму, обумовлене захворюваннями, наслідками травм або вродженими вадами, які спричиняють обмеження нормальної життєдіяльності особи.

    Крім того, необхідно пред’явити:

    • паспорт або ID картку з витягом з Єдиного державного демографічного реєстру щодо реєстрації місця проживання;
    • військовий квиток (копію) або тимчасове посвідчення (для військовозобов’язаних, призовників);
    • направлення на МСЕК (форма №088/о);
    • медичну документацію, оригінали (виписки з амбулаторної карти форма 025/о, виписки з історії хвороби стаціонарного хворого форма 027/о, результати лабораторних, інструментальних, променевих обстежень, консультативні висновки профільних обласних спеціалістів тощо) та амбулаторну картку хворого;
    • інші додаткові документи у разі необхідності підтвердження тієї чи іншої причини інвалідності.

    Медико-соціальну експертизу проводять медико-соціальні експертні комісії (далі - МСЕК, комісія), що утворюються за таким територіальним принципом: Кримська республіканська; обласні; центральні міські у мм. Києві та Севастополі (далі - центральні міські); міські, міжрайонні, районні (пункт 4 Положення про медико-соціальну експертизу, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 03 грудня 2009 року № 1317).

    Медико-соціальна експертиза потерпілим від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання проводиться після подання акта про нещасний випадок на виробництві, акта розслідування професійного захворювання за встановленими формами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 року № 337 "Про затвердження Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві", висновку спеціалізованого медичного закладу (науково-дослідного інституту професійної патології чи його відділення) про професійний характер захворювання, направлення лікувально-профілактичного закладу охорони здоров'я або роботодавця чи профспілкового органу підприємства, на якому потерпілий одержав травму чи професійне захворювання, або робочого органу виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України від нещасних випадків, суду чи прокуратури.

    Проходження медико-соціальної експертизи

    Лікарсько-консультативна комісія лікувального профілактичного закладу охорони здоров'я направляє осіб, що звертаються для встановлення інвалідності, на огляд комісії за встановленою формою.

    МСЕК приймає документи осіб, що звертаються для встановлення інвалідності, за наявності у них стійкого чи необоротного характеру захворювання, а також у разі безперервної тимчасової непрацездатності не пізніше ніж через чотири місяці з дня її настання чи у зв'язку з одним і тим самим захворюванням протягом п'яти місяців з перервою за останніх 12 місяців, а у разі захворювання на туберкульоз - протягом 10 місяців з дня настання непрацездатності (пункт 4 Положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03 грудня 2009 року № 1317 "Питання медико-соціальної експертизи" (далі - Положення).

    Строк розгляду

    МСЕК проводить огляд тимчасово непрацездатної особи, що звернулася для проведення медико-соціальної експертизи, протягом п'яти робочих днів з дня надходження направлення лікарсько-консультативної комісії та приймає рішення про наявність чи відсутність інвалідності (пункт 7 Положення).

    МСЕК проводить своєчасно огляд осіб, що звертаються для встановлення інвалідності:

    ♦ за місцем проживання або лікування особи, у тому числі за місцем її проживання або місцем перебування у закладах соціального захисту для бездомних осіб та центрах соціальної адаптації осіб, звільнених з місць позбавлення волі;

    ♦ заочно на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії (у разі подання письмової заяви особою, що звертається для встановлення інвалідності (її законним представником), у якої наявні захворювання, дефекти, необоротні морфологічні стани, порушення функцій органів та систем організму, за яких група інвалідності встановлюється безстроково).

    Встановлення інвалідності заочно не проводиться за п'ятьма найбільш поширеними нозологічними формами захворювань, визначеними у переліку, що затверджується Міністерством охорони здоров'я, а також у разі, коли вона спричинена:

    нещасним випадком на виробництві (трудове каліцтво чи інше ушкодження здоров'я);

    професійним захворюванням;

    захворюванням, одержаним під час проходження військової служби чи служби в органах внутрішніх справ, державної безпеки, інших військових формуваннях;

    захворюванням, пов'язаним з впливом радіоактивного опромінення внаслідок Чорнобильської катастрофи;

    захворюванням, одержаним в період проходження військової служби і служби в органах внутрішніх справ, державній пожежній охороні, органах і підрозділах цивільного захисту, Держспецзв'язку (пункт 5 Положення).

    Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 08 березня 2022 року № 225 "Деякі питання порядку проведення медико-соціальної експертизи на період дії воєнного стану на території України" на період дії воєнного стану на території України та протягом шести місяців після його припинення або скасування:

    у разі коли особа, що звертається для встановлення інвалідності, не може прибути на огляд до медико-соціальної експертної комісії, така комісія може приймати рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії;

    Кримська республіканська, обласні, центральні міські у мм. Києві та Севастополі, міські, міжрайонні та районні медико-соціальні експертні комісії здійснюють свої функції з забезпеченням принципу екстериторіальності та забезпечують проведення медико-соціальної експертизи за направленням лікарсько-консультативною комісією незалежно від місця реєстрації, проживання або перебування особи, що звертається для встановлення інвалідності.

    На період дії воєнного стану на території України:

    пункт 5 Положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2009 р. № 1317 "Питання медико-соціальної експертизи", не застосовується;

    у разі неможливості направлення лікарем або лікарсько-консультативною комісією, в тому числі заочно, осіб з тимчасовою непрацездатністю на медико-соціальну експертизу в строки, визначені абзацом другим пункту 6 Положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2009 р. № 1317 “Питання медико-соціальної експертизи”:

    рішення щодо продовження тимчасової непрацездатності за її наявності приймається без направлення на медико-соціальну експертизу лікуючим лікарем або лікарсько-консультативною комісією;

    направлення лікарем чи лікарсько-консультативною комісією на медико-соціальну експертизу здійснюється не пізніше ніж через місяць після припинення або скасування воєнного стану.

    Повторний огляд, строк якого припав на період дії воєнного стану на території України, переноситься на строк після припинення або скасування воєнного стану, але не пізніше шести місяців після його припинення або скасування за умови неможливості направлення:

    осіб з інвалідністю та осіб, яким встановлено ступінь втрати професійної працездатності (у відсотках), лікарсько-консультативною комісією на медико-соціальну експертизу відповідно до Положення про медико-соціальну експертизу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2009 р. № 1317;

    дітей з інвалідністю лікарем до лікарсько-консультативної комісії відповідно до Порядку встановлення лікарсько-консультативними комісіями інвалідності дітям, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2013 р. № 917.

    При цьому інвалідність та ступінь втрати професійної працездатності (у відсотках) продовжується до останнього числа шостого місяця після припинення або скасування періоду дії воєнного стану, якщо раніше не буде проведено повторний огляд.

    У разі коли в індивідуальній програмі реабілітації особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю встановлений строк повторного огляду, що припав на період дії воєнного стану на території України, та в особи з інвалідністю відсутня можливість пройти медико-соціальну експертну комісію, а в дитини з інвалідністю - лікарсько-консультативну комісію закладу охорони здоров’я, їх індивідуальна програма реабілітації продовжується до останнього числа шостого місяця після припинення або скасування періоду дії воєнного стану, якщо раніше не буде проведено повторний огляд і не отримано відповідну індивідуальну програму реабілітації.

    Датою встановлення інвалідності та ступеня втрати професійної працездатності потерпілому від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання у відсотках вважається день надходження до комісії документів (пункт 8 Положення).

    МСЕК видає особі, яку визнано особою з інвалідністю або стосовно якої встановлено факт втрати професійної працездатності, довідку та індивідуальну програму реабілітації.

    МСЕК надсилає:

    органові, в якому особа з інвалідністю перебуває на обліку як отримувач пенсії чи державної соціальної допомоги - виписку з акта огляду комісії (надсилається у триденний срок) ;

    → органові, що здійснює загальнообов'язкове державне соціальне страхування - індивідуальну програму реабілітації та виписка з акта огляду комісії про результати визначення ступеня втрати професійної працездатності;

    → лікувально-профілактичному закладові та органові праці та соціального захисту населення за місцем проживання - копію індивідуальної програми реабілітації;

    → за місцем роботи - повідомлення щодо групи інвалідності (у випадку встановлення ступеня втрати професійної працездатності - витяг з акту комісії (пункт 24 Положення про медико-соціальну експертизу, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 03 грудня 2009 року № 1317).

    Оскарження рішення

    У разі незгоди з рішенням районної, міжрайонної, міської комісії хворий, потерпілий від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання або особа з інвалідністю має право подати протягом місяця після одержання висновку комісії письмову заяву до Кримської республіканської, обласної, Київської та Севастопольської центральних міських комісій або до комісії, в якій він проходив огляд, чи до відповідного управління охорони здоров'я.

    Рішення МСЕК може бути оскаржене до суду в установленому законодавством порядку.

    Виникне потреба у отриманні роз'яснень з радістю Вам допоможу!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Алексей Клієнт 8 місяців тому

      Добавил фото справки.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Дійсно таку довідку деякий час видавали військовозобов'язаним замість ВК та ТП. Вона їх заміняла і мала таку саму правову силу, бо їх ніхто не відміняв. Вона, доречи, чинна і станом на сьогодня!

        Отже ТЦК повинен виключити Вас з обліку на підставі рішення ВЛК і зробити відповідну відмітку в цій довідці. Або, якщо в них є наснага, вони можуть замінити довідку на ВК чи ТП й зробити відмітку в нових військово-облікових документах. В кінці кінців, це їх проблема, а ні Ваша! Ви тепер не є військовозобов'язаним!

        • Алексей Клієнт 8 місяців тому

          Т.е. нужно идти в военкомат+ВЛК+...(пишут процедура на недели или месяцы) в итоге я на МСЕК не попадаю по времени т.к. документы уже там. Ну а пока я военнообязанный, инвалидом еще признан не был.

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Як раз навпаки! Тепер Вам не треба йти до ТЦК, оскільки за рішенням ВЛК Ви визнані непридатним до військової служби і виключені з обліку, а отже надавати у МСЕК воєнний документ також не треба. Тобто відмітка ТЦК тепер носить суто формальний характер. Повторюю: Ви більше не є військовозобов'язаним! Я би за це поборовся!

            • Алексей Клієнт 8 місяців тому

              Последняя ВЛК была в 1998(примерно) и там я был признан годным. С тех пор в военкомате не появлялся.

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Ви ж писали, що Вас висновком ВЛК визнано непридатним до служби.

            • Алексей Клієнт 8 місяців тому

              Нет, не писал.

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Тоді, вибачаюсь! Дуже багато питань, можна заплутатись.)) В такому випадку я залишаюсь при думці, що Ваша довідка є чинним військово-обліковим документом і строк дії в ній не зазначений. Принаймні вона таким документом була на момент її видачі і заміняла Вам військовий квиток, як також тимчасове посвідчення. Той факт, що на даний момент вона застаріла, може бути причиною адмінштрафу з боку ТЦК у зв'язку з порушенням правил обліку, але аж ніяк не відмови МСЕК у її проходженні.

            Наразі Вам ні за яких обставин не можна йти в ТЦК та проходити військово-лікарську комісію. Вас можуть визнати придатним або обмежено придатним та мобілізувати!

            Можливо буде доцільніше оскаржити дії МСЕК, яка відмовляє Вам у Вашому законному праві отримати інвалідність на сумнівних підставах. Я міг би Вам допомогти з такою скаргою.

            • Алексей Клієнт 8 місяців тому

              Призвать будет оложно. Тапеторетинальная абиотрофия. 402 приказ Исключение с учета по статье 26 пункт а. Диагноз прямо прописан в приказе. Но вероятно будут пытаться и возможно прийдется искать юриста если потребуется оспаривать ВЛК.Ссорится с МСЕК нельзя т.к. у них слишком большой простор для манипуляций при определении группы. Просто не дадут если захотят, четкий протокол не прописан в законе.

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Олексій! Ви смієтесь наді мною?

            Це Ви писали? "Последняя ВЛК была в 1998(примерно) и там я был признан годным. С тех пор в военкомате не появлялся."

            • Алексей Клієнт 8 місяців тому

              Не смеюсь, все так. Диагноз знаю с 1998, несколько раз был на лечении, МСЕК в 2015 но группу не дали. В военкомате об этом ничего не знают не был там с 2001 когда получил эту справку а ВЛК в 1998 насколько помню..

            • Алексей Клієнт 8 місяців тому

              Я имел в виду "Наказ затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України" №402 14.08.2008 а не приказ о снятии с учета ))

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Повертаюсь до своєї першої пропозиції: Вам треба оскаржувати відмову МСЕК у проходженні цієї комісії.

        • Алексей Клієнт 8 місяців тому

          Увы, они просто не дадут группу если оспорить отказ в прохождении. Смысла нет.

          • Айвазян Юрий Климентьевич
            31.3%

            Тоді варінти наступні. Перший, спробувати поговорити зі МСЕК з приводу того, що Ви не заперечуєте, що повинні надати належний військовий документ, але Ви не зможете потрапити на комісію, тому що багато часу займе проходження ВЛК і отримання ТП чи ВК, бо військомат іноді затягує з видачею облікових документів. Та спитати в них, що робити Вам у даному випадку. Можливо щось порадять. Другий - це забирати документи, які Ви подали на МСЕК, йти до військкомату, а потім вже заново подаватись на інвалідність.

            • Алексей Клієнт 8 місяців тому

              Примерно так и думал. Сходил к районному офтальмологу. Она выяснила в МСЕК что документы действительны 3 месяца. Забрал карточку из районной с направлением на МСЕК и копиями выписок, собираюсь с ней в військкомат. Т.е. если за 3 месяца удастся получить адекватный документ о военном учете, будет МСЕК. Спасибо за совет.

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Прошу! Був радий допомогти! Вдачі Вам!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    18.8%

    Олексію!

    На жаль, але станом на зараз це не є належним військово-обліковим документом. Для Вашого віку тами може бути лише військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного.

    Тому спочатку треба оформити належним ВОД. Звичайно, це складно зробити і не бути мобілізованим в наш час. Але без ТЦК явно не обійтись.

    Дерій Владислав Олегович
    18.8%

    Доброго дня!

    Довідка, прикріплена до запитання, - не є належним військово-обліковим документом згідно пункту 20 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Тому, щоб пройти МСЕК Вам спочатку необхідно звернутися до ТЦК та отримати військовий квиток. Вас направлять на ВЛК, існує шанс, що згідно Ваших діагнозів - Вас визнають непридатним до військової служби із виключенням з військового обліку.

    Взагалі до ТЦК краще звертатися, якщо Ви маєте підставу для відстрочки згідно статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"

    У разі виникнення додаткових питань - звертайтесь! Всього доброго!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 8 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    вам треба отримати новий військово-обліковий документ воєнний квиток , або тимчасове посвідчення.

    згідно пункту 20 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Заміна квитка здійснюється за вашою заявою ло якої ви має право долучити документи в тому числі медичного характеру. Долучення таких документів допоможе при оскарженні протиправних дій військомату якщо такі матимуть місце.

    З повагою, Костянтин Гончаренко


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України