Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 04 вересня 2023, питання №91663

Чи є статус "зарахованого на навчання" підставою для відстрочки? Чи є наказ про відрахування з університету приводом до позбавлення броні, навіть попри одночасне навчання в іншому університеті на денній формі?

Я - студент магістр. На першу магістратуру вступив в минулому році (залишилось навчатися до 31.12.23). А цього року додатково вступив ще на одну магістратуру для подовження терміну навчання та збереження статусу "студента денної форми", в тому числі для отримання відстрочки від мобілізації. 
У зв'язку з цим з'являються 2 проблеми: 
1. безпосереднє поєднання навчання у двох ВНЗ, необхідно бути, буквально, у двох місцях одночасно 
2. законопроєкти, щодо скасування відстрочки від мобілізації для чоловіків, які здобувають другу вищу освіту (повторно) та вище. Так, на сьогодні мова йде про чоловіків 30+, але коли ця цифра перетвориться на 25 - питання часу (враховуючи зменшення граничного віку перебування громадян на військовому обліку призовників з 27 до 25-річного віку).
Вирішити ці проблеми я думаю відрахуванням з університету, де залишилось навчатися 4 місяці. Вже поспілкувався з керівниками, вони не проти, навіть є можливість повернути кошти за цей семестр, але потрібно написати заяву від 31.08.23. 
Але проблема в тому, що навчання в другому університеті в мене почнеться тільки з 01.10.23 (тільки тоді я зможу взяти довідку форми 20), тобто через місяць. Але 31.08.23 вже вийшов наказ про зарахування, є можливість отримати витяг з нього. Але, як кажуть мої знайомі - військкомат не котирує цей документ та просить надати саме форму 20, навіть, якщо це буде після 01.10.23. 
Чи є взагалі статус "зарахованого на навчання" підставою для відстрочки, чи вважається він співставним зі статусом "студента", чи офіційна відстрочка в мене буде тільки з 01.10.23? 
В такому випадку, мені, напевно, варто почекати з відрахуванням, але кошти звісно шкода, адже по факту, при поновленні, доведеться знову платити за семестр, а цей семестр не зарахується як пройдений, хоча гроші за навчання вже перераховані.
А також, чи є взагалі наказ про відрахування з університету приводом до позбавлення броні, навіть попри одночасне навчання в іншому університеті на денній формі?

Відповіді юристів (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олеже!

    Це можливе за умови, якщо обидва навчання не є на бюджетній основі.

    Для отримання відстрочки на підставі зарахування до другого університету Вам треба надати до ТЦК довідку форми 20, копію студентського квитка та копію контракту за наявности.

    Виникне потреба у персональній консультації, я завжди готовий до того!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Олег Клієнт 8 місяців тому

      Так, перший університет є на платній контрактній основі, другий на бюджетній. Чому і писав про досить приємний аспект - повернення коштів, при відрахуванні до 01.09.23. Проблема в тому, що форма 20 в другому університеті буде видаватися тільки після початку навчання (з 01.10.23), тоді ж видадуть студентський квиток. Наразі є тільки наказ про зарахування та можливість отримати з нього витяг. Але на скільки це є підставою для відстрочки..

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Думаю, що самого наказу для ТЦК буде недостатньо.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України