Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 05 сентября 2023, вопрос №91734 160₴

Придатний чи обмежено здатний до військової служби в воєнний час?

Доброго дня.
Скажіть будь ласка, мені видали тимчасове посвідчення віййсковозобовязаного з печаткою вже ТЦК та СП вже в 2022 р., але в графі 7 вказали, що я є придатним до проходження військової служби, хоча в той час я не проходив ВЛК. А в графі 8 вказано згідно із ВЛК, яку я проходив ще в 2001р, що я обмежено здатний у воєнний час. В графі д вказано, що я підлігаю повторному медичному пересвідченю, аж в 2027 році.
Питання наступне згідно з цього посвідчення зараз у воєний час я є придатним, чи обмежено здатним?
І якщо я придатний чи можу я оскаржети це рішення оскільки коли я отримував це посвідчення то не проходив ВЛК.
Дякую.
p.s. Особисті дані я стер.

Ответы юристов (9)

    Турчин Ярослав Александрович
    11.3%

    Вітаю Вас! Ви є обмежено придатним до військової служби у воєнний час, тобто можете бути мобілізовані, але не маєте бути залучені до служби в зоні бойових дій, у штурмових, високомобільних та інших бойових підрозділах, інших підрозділах, які протипоказані за станом здоов"я. По-ідеї це означає службу у тилових підрозділах забезпечення, штабах, військкоматах тощо.

    Так. Оскаржити рішення можете, за наявності на це підстав в судовому або позасудовому порядку. Але слід враховувати строки позовної давності (6-місячний строк з моменту коли особа дізналась або повинна була дізнатись про порушення своїх прав).

    Проте, Ви маєте бути переконані на 100 % у наявності підстав, що виключать Вашу мобілізацію за рішенням ВЛК. Слід відзначити, що в умовах тотальної мобілізації часто мають місце порушення збоку Військово-лікарських комісій та визнання придатними до військової служби у бойових частинах та з"єднаннях ЗСУ навіть обмеженопридатних чи непридатних за станом здоров"я. Як то кажуть "план до двору" ніхто не відміняв.

    Тож зважте усі за і проти, щоб не погіршити своє становище.

    Якщо Ви маєте стійкі захворювання, то можете розглянути можливість оформлення інвалідності, що дасть право на відстрочку від мобілізації.

    Гарного Вам дня!

    Богачевська Ольга Дмитрівна
    11.3%

    Доброго дня.

    Відповідно до Вашого посвідчення у військовий час Ви є обмежено придатним.

    Оскаржити рішення ТЦК та СП можна у позасудовому порядку, шляхом подання скарг до Міністерства оборони або поданням скарг до керівника Центру комплектування та соціальної підтримки. Для того аби написати скаргу необхідно у листі зазначити контактні дані та викласти і детально описати неправомірні дії або порушення, з якими ви стикалися. Надати чіткі докази, факти та обставини, які підтверджують заявлені претензії.

    А також у судовому порядку, шляхом звернення до адміністративного суду. Для цього необхідно підготувати позовну заяву, у якій зазначити всі необхідні дані та факти, що стосуються справи.

    Гончаренко Константин
    11.3%
    Гончаренко Константин 8 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Спочатку зверніться до місцевої ВЛК отримайте їх рішення потім подайте скарггу до обласної ВЛК У канцелярію з копіями медичних довідок та очікуйте рішення , далі оскаржуват у центральну ВЛК при Міноборони та до суду.

    Ви маєте 90 днів для оскарження міської, обласної комісії ВЛК. До вищестоящого органу.

    За цей час Вам необхідно письмово у довільній формі з зазначенням контактних даних на ім я начальника військомату звернутися з вимогою надати Вам копію висновку ВЛК про Ваше обстеження та придатність до служби, адже комісіямала відбуватись за вашої безпосередньої участі з видачею документів згідно Наказу Міністерства оборони № 402.

    В термін 15-ти днів Вам мають надати письмову відповідь згідно ст.11 ЗУ Про звернення громадян.

    Надалі необхідно оскаржити отримані документи у судовому порядку у адміністративному суді.

    Попередньо подаэте скаргу до обласного ТЦК СП та Міноборони, а також зафіксуйте скаргу через урядовий контакт –центр за тел.. 15-45 або письмово через сайт онлайн кабінет https://ukc.gov.ua/portal/appeals/

    Паралельно подаєте заяву до поліції про підробку документів посадовими особами кримінальний злочин за ст. 358 КК реєструєте у ЕРДР в порядку ст. 214 КПК України отримуєте довідку про прийняття заяви.

    до військомату направляєте заяву поштою рекомендованим листом, або особисто з відміткою штампу та вхідного номеру на заяві копію зі штампом вимагаєте надати Вам.

    Всі документи зберігаєте листування проводите письмово для доказів у суді.

    Наразі процесуальні строки призупинено у зв язку з воєнним станом у державі , суди призупинили діяльність до завершення воєнногоо станну , розгляд проводиться лише невідкладних справ, переважно у дистанційному форматі ЧЕРЕЗ СИСТЕМУ ЕЛЕКТРОННИЙ СУД https://www.kmu.gov.ua/service/elektronnij-sud Створено та працює «гаряча лінія» Міністерства оборони – 0 800 500 410, 0 800 500 442, 044 454 44 99. Якщо ви помітили порушення під час мобілізації, то можна звертатися до правоохоронних органів.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Кирда Вячеслав Володимирович
    11.3%

    Вітаю.

    Доброго дня.Скажіть будь ласка, мені видали тимчасове посвідчення віййсковозобовязаного з печаткою вже ТЦК та СП вже в 2022 р., але в графі 7 вказали, що я є придатним до проходження військової служби, хоча в той час я не проходив ВЛК. А в графі 8 вказано згідно із ВЛК, яку я проходив ще в 2001р, що я обмежено здатний у воєнний час. В графі д вказано, що я підлігаю повторному медичному пересвідченю, аж в 2027 році.Питання наступне згідно з цього посвідчення зараз у воєний час я є придатним, чи обмежено здатним?І якщо я придатний чи можу я оскаржети це рішення оскільки коли я отримував це посвідчення то не проходив ВЛК.

    СТАНОМ НА ЗАРАЗ ВИ Є ОБМЕЖЕНО ПРИДАТНИМ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ, АЛЕ ЗАРАЗ ВАС МОЖУТЬ НАПРАВИТИ НА ПРОХОДЖЕННЯ ПОВТОРНОЇ ВІЙСЬКОВО-ЛІКАРСЬКОЇ КОМІСІЇ.

    БІЛЬШЕ ТОГО, І ПРИДАТНІ, І ОБМЕЖЕНО ПРИДАТНІ МОЖУТЬ БУТИ МОБІЛІЗОВАНИМИ.

    Всього доброго! З повагою.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    11.3%

    Доброго дня, Валерію!

    Згідно даних, які зазначені у Вашому тимчасовому посвідченні Ви є обмежено придатним до проходження військової служби. Проте у военний час Вас можуть направити на проходження ВЛК раніше, ніж у 2027 році.

    Незважаючи на те, що Ви є обмежено придатним, Вас все одно можуть мобілізувати.

    Проте, у відповідності з пунктом г) статті 20.3 Наказу МОУ №402 від 14 серпня 2008 року Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України:

    "г) "Обмежено придатний до військової служби"

    Одночасно з постановою ВЛК в індивідуальному порядку з урахуванням військової спеціальності, займаної посади, віку, роботи, що фактично виконується, пристосованості до неї того, хто пройшов медичний огляд, у постанові у довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані цій особі. Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, - непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах. Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.".

    Виходячи з логіки зазначеного пункту Положення та фізичних особливостей кожного окремого військовослужбовця в більшості випадків особам цієї категорії категорично заборонена важка фізична праця, я також надмірні емоційно-психологічні навантаження!

    Також рекомендую Вам ознайомитись з підставами для відстрочки від мобілізації, яка надає стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Можливо, Ви щось знайдете для себе.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    Виникне потреба у персональній консультації, я завжди готовий це зробити!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Постовіт Сергій Володимирович
    11.3%
    Постовіт Сергій Володимирович 8 месяцев назад

    Юрист, г. Хмельницкий, 7 лет опыта

    Валерію, доброго дня.

    Згідно Наказу МОУ від 14.08.2008 №402 "Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України", а саме за графою І ст. 41(в) являєтесь непридатними до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час, що відповідно й зазначено у 8 пункті Вашого тимчасового посвідчення військовозобовʼязаного.

    1. Відповідаю на Ваше перше запитання, ви є обмежено придатним у воєнний час. Одразу хочу акцентувати увагу, що нещодавно, а саме 25 серпня набули Зміни до Положення про військово-лікарську експертизу в ЗСУ (наказ Міноборони № 402) внесені наказом Міністерства оборони від 18 серпня 2023 року № 490, того ж дня набули чинності й інші зміни внесені наказом № 456. Що змінилось? Раніше у пункті 20.4 Розділу III Положення було вказано, що у воєнний час ВЛК має приймати постанову «придатний до військової служби» за статтями Розкладу хвороб, які передбачають варіанти індивідуальної оцінки придатності або обмеженої придатності до служби, за винятком деяких статей. Однак тепер слова та цифри «за винятком статей 2-в, 4-в, 5-в, 12-в, 13-в, 14-в, 17-в, 21-в, 22-в» були виключені з Положення. Це означає, що за «спірними» статтями всі будуть визнаватися придатними. Стаття 41(в), яка зазначена у Вашому тимчасовому посвідченні змін не зазнала.

    Визнання особи обмежено придатною у воєнний стан має ряд моментів, які опишу. Особи, що визнані обмежено придатними до військової служби, не можуть служити у деяких військових підрозділах, таких як десантні війська, плавсклад, морська піхота та спецспоруди. Однак вони можуть служити у частинах забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях та навчальних закладах. Це означає, що вас не можуть направити на передову у бойову частину, але можуть мобілізувати і залишити проходити службу, наприклад, при військкоматі. При проходженні медичної комісії буде вказано, які види служби та воєнні роботи протипоказані для людини з обмеженою придатністю. Це залежить від факторів, таких як фізичний стан здоров’я, військова спеціальність, займана посада, вік та робота військовозобов’язаного.

    2. Друге питання. Виходячи з розуміння Вашої ситуації не вважається за можливе оскаржувати рішення ВЛК, оскільки пропущено процесуальні строки звернення до адміністративного суду, також враховуючи отримання позитивного рішення вашого спору це призведе до необхідності повторно пройти ВЛК, що не гарантує отримання кращого результату, ніж він є станом на зараз, зазначений у тимчасовому посвідченні.

    В разі виникнення додаткових питань буду радий Вам допомогти.

    Дерій Владислав Олегович
    11.3%

    Доброго дня!

    Згідно Вашого військового документи Ви являєтесь придатним. Проте вбачаються порушення з боку ТЦК.

    1. Перед тим як видати тимчасове посвідчення військовозобов'язаного - Вас повинні були направити на ВЛК. Адже повторний медичний огляд військовозобов’язаних проводиться один раз на 5 років ВЛК районних, міських ТЦК та СП.

    2. Згідно Форми тимчасового посвідчення військовозобов’язаного ТЦК не повинні були ставити термін дії посвідчення. Згідно пункту 4 Порядку виготовлення, видачі та знищення тимчасового посвідчення військовозобов’язаного заміні підлягають тимчасові посвідчення:

    • втрачені чи зіпсовані військовозобов’язаними;
    • у яких не залишилось місця для внесення інформації.

    Виправлення у тимчасовому посвідченні не допускаються. А у Вашому документі вбачаються виправлення у пункті 9 (повторний медичний огляд).

    Тому щоб визначити Вашу придатність до військової служби Вам необхідно пройти ВЛК та отримати належним чином оформлений військово-обліковий документ.

    Щоб перестрахуватися та не залежати від рішення ВЛК - ознайомтесь з підставами для відстрочки, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"

    У разі виникнення додаткових питань - звертайтесь, все детально поясню! Гарного дня!

    Адвокат Евгений Александрович
    11.3%

    Доброго вечора, Валерій!

    ДІЇ ПРАЦІВНИКІВ ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), Є НЕЗАКОННИМИ.

    НА НЕЗАКОННІ ДІЇ ПРАЦІВНИКІВ ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), ВИ МАЄТЕ ПРАВО:

    1) ПОДАВАТИ СКАРГИ ДО:

    - ОБЛАСНОГО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ);

    - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ.

    2) ТЕЛЕФОНУВАТИ НА ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ:

    0 800 50 04 42

    Гарячі лінії | Міністерство оборони України (mil.gov.ua)

    - УРЯДОВУ ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    Урядова «гаряча лінія» 1545 працює цілодобово

    Дзвінки на урядову «гарячу лінію» 1545 з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Лайфселл для заявників безкоштовні.

    3) ТАКОЖ ШЛЯХОМ: "подачи административного иска в Окружной административный суд, в порядке Кодекса административного судопроизводства Украины":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2747-15

    Звертайтеся через функціонал біля фото.

    Всього доброго!

    Крикун Сергій  Павлович
    10%
    Крикун Сергій Павлович 8 месяцев назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    "ЗМІНИ до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1467-23#n2):

    "Додаток 1 до Положення

    РОЗКЛАД хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби, служби у військовому резерві...

    Стаття 71 Включено: незапальні хвороби жіночих статевих органів N80-N98 (ендометріоз, випадіння статевих органів у жінок, уретероцеле, грижа сечового міхура, свищі із залученням жіночих статевих органів, незапальні хвороби яєчників, фаллопієвих труб та широкої зв’язки матки, фолікулярна кіста яєчника, кіста жовтого тіла, перекручення яєчника та фаллопієвої труби, гематосальпінкс, поліпи жіночих статевих органів, дистопія матки, ерозія та екстропіон шийки матки, дисплазія шийки матки, порушення оваріо-менструальної функції, звичний викидень, жіноча безплідність тощо)...

    в) з незначними порушеннями функцій - (гр.ІІ - прим.авт.) Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально..".

    Положення про ВЛЕ (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#n2820):

    "..20.4...У воєнний час за статтями (пунктами статей) Розкладу хвороб, що передбачають індивідуальну оцінку придатності або обмежену придатність до військової служби осіб, які пройшли медичний огляд за графами II, III, ВЛК приймає постанову "придатний до військової служби",..."

    ---

    Доброго дня, пане Валерію! У 2001р. Ви були обстежені за гр.І Положення про ВЛЕ в редакції наказу МОУ №2/1994; з 2008 року діє Положення в редакції наказу МОУ №402/2008; більш того, з 25.08.2023р. діють зміни до Положення №402 (наведена мною ст.71 Розкладу з урахуванням змін). За гр.І Ви були обстежені як призовник. У тимчасовому посвідченні зазначено Вашу категорію ІІ - тобто як військовозобов'язаний. Відповідно до наведеного чинного п."в" ст.71 Рокладу хвороб для для осбі гр.ІІ придатність або обмежена придатність до військової служби визначається індивідуально. При цьому, відповідно до п.20.4. Положення про ВЛЕ у період воєнного стану ВЛК має приймати постанову про придатність особи до військової служби. Отже, запис у тимчасовому посвідченні про Вашу придатність до військової служби не суперечить Положенню про ВЛЕ, тому оскаржувати його немає сенсу.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України