Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Хозяйственное право, 05 сентября 2023, вопрос №91789 160₴

Канализация в частном доме

Добрый день.Подскажите пожалуйста,можно ли выкопать сливную яму для воды(ванна,яма для туалета во дворе),возле забора со стороны улицы, вплотную к забору?до дороги от края ямы метра 3 где-то. Планировка двора не позволяет выкопать яму во дворе. Соседям не мешает,жалоб от них нет. Зато есть от тех,кто живёт гораздо дальше, именно их смущает наличие ямы возле моего двора. Живём в селе.

Ответы юристов (5)

    Гончаренко Константин
    20%

    Добрий день.

    Наказом МОЗ № 45 від 17.03.2011 визначено, що це інженерна споруда у вигляді поглиблення в землі, виконана з водотривкого матеріалу, призначена для збирання та зберігання рідких відходів, наземна частина якої обладнана щільно прилягаючою кришкою та решіткою для відокремлення твердих відходів.

    Норми для розміщення будівель на території присадибної ділянки розраховані в ДБН б.2.2-12 "планування і забудова територій".

    Так, вигрібні ями повинні бути віддалені від стін житлових та громадських будівель і споруд, від індивідуальних колодязів, на відстань не менше 20 м. При влаштуванні ями необхідно передбачити вільний доступ до неї асенізаційної машини. Кращий варіант - розташувати її ближче до дороги. Яма не повинна перебувати на глибині більше 3 м.

    Обладнання внутрішньобудинкової каналізації з відведенням стічних вод у вигрібні ями забороняється. Для цього потрібно використовувати септик. В такому разі віддстань від будинку до септику буде 5м. для септика продуктивністю до 1 м.куб./ на добу і 8м. для септика продуктивністю до 3 м.куб./на добу.

    Вигрібні ями двірських туалетів повинні бути виконані з конструкцій, що запобігають фільтрацію фекальних стоків у ґрунт.

    Що ж до відстані від вигрібної ями до межі ділянки, то ДБН не вказує на чітку прив'язку "яма-межа". Так само немає обмежень щодо розташування вигрібної ями відносно господарських споруд (гараж, сарай). Основним фактором при вибору місця є не межа, а знаходження житлових будинків.

    ---

    Державними санітарними нормами та правилами утримання територій населених місць, затвердженими Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 17 березня 2011 року № 45 визначено, що вигрібна яма (вигріб) – це інженерна споруда у вигляді поглиблення в землі, виконана з водотривкого матеріалу, призначена для збирання та зберігання рідких відходів, наземна частина якої обладнана щільно прилягаючою кришкою та решіткою для відокремлення твердих відходів.

    Відповідно до п. 2.22. вказаних Державних санітарних норм вигреби повинні бути віддалені від меж земельних ділянок навчальних та лікувально-профілактичних закладів, стін житлових та громадських будівель і споруд, майданчиків для ігор дітей та відпочинку населення на відстань не менше 20 м.

    Громадяни та юридичні особи несуть цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність відповідно до законодавства, зокрема, за псування сільськогосподарських угідь та інших земель, їх забруднення хімічними та радіоактивними речовинами і стічними водами, засмічення промисловими, побутовими та іншими відходами, а також за розміщення, проектування, будівництво, введення в дію об’єктів, що негативно впливають на стан земель (пункти «в» та «г» ч. 1 ст. 211 Земельного кодексу України).

    При виникненні спору стосовно місця розміщення вигрібної ями громадянам необхідно звернутися до відповідних уповноважених органів місцевого самоврядування, і лише при відмові компетентного органу або при небажанні у встановленому порядку та у визначений строк розглянути відповідне звернення звертатись до суду з відповідним позовом, який буде розглядатися з урахуванням норм законодавства у цій сфері та судової практики.

    В ЗУ «Про охорону навколишнього природного середовища», а саме ст. 12 передбачено обов’язки громадян, які пов’язані з бережливим ставленням до природи, її охорони та раціонального використання її багатств відповідно до вимог законодавства про охорону навколишнього природного середовища; одним з обов’язків є не порушення екологічних прав та законних інтересів інших громадян.

    Вам спочатку необхідно звернутися до міської ради, якщо не буде результату - з позовом до суду.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Діана!

    Для отримання дозволу побудови вигрібної ями потрібно звернутися із заявою (зверненням) до органів місцевого самоврядування, у якому має бути зазначено прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання громадянина, викладено суть порушеного питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги. На підставі такого звернення орган місцевого самоврядування приймає відповідне рішення, в якому зазначається сам факт надання такого дозволу заявнику за вказаною ним адресою. Рішення приймається в межах строків, встановлених Законом України "Про звернення громадян".

    Увага! Відповідно до Переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання, та після закінчення яких об’єкт не підлягає прийняттю в експлуатацію, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 07 червня 2017 року № 406, зведення на земельній ділянці вигрібної ями не потребує отримання дозвільних документів на її будівництво та введення в експлуатацію.

    Основні вимоги до розміщення вигрібної ями (вигребу):

    • повинна бути віддалена від меж земельних ділянок навчальних та лікувально-профілактичних закладів, стін житлових та громадських будівель і споруд, майданчиків для ігор дітей та відпочинку населення на відстань не менше 20 м;
    • місце розміщення вигребу на присадибній ділянці та відстань від нього до власного житлового будинку визначає власник цього будинку з додержанням правил добросусідства;
    • в умовах нецентралізованого водопостачання вигреби на території присадибної ділянки повинні бути віддалені від індивідуальних колодязів і каптажів джерел на відстань не менше 20 м, при цьому відстань від вигребів до громадських колодязів і каптажів джерел повинна бути не менше 50 м, а також слід враховувати напрямок схилу ділянки (пункт 2.22 розділу ІІ Державних санітарних норм);
    • об’єм вигребу розраховується виходячи з чисельності населення, що ним користується (з практики: не глибше 3 метрів, враховуючи довжину шлангу асенізаторської машини);
    • роботи по влаштуванню вигрібної ями (вигребу) виконуються відповідно до санітарних норм та правил;
    • вигрібну яму (вигріб) виконують з водотривкого матеріалу, наземну її частину обладнати щільно прилягаючою кришкою.

    При влаштуванні ями необхідно передбачити вільний доступ до неї асенізаційної машини. Перевагу краще віддавати кільцям заводського виробництва. Верхнє кільце має бути забезпечено кришкою і люком з пенополіпропілена. Це забезпечить герметичність вигрібної ями. Готові кільця зазвичай оснащені вентиляційними отворами.

    Після закінчення будівельних робіт необхідно внести зміни в технічну документацію на домоволодіння в установленому порядку та провести благоустрій прилеглої до домоволодіння території.

    Спірні питання щодо місць розміщення вигребів на території присадибної ділянки розглядаються у порядку вирішення земельних спорів згідно з законодавством, шляхом подання позовної заяви до суду.

    Відповідно до статті 103 Земельного кодексу України власники та землекористувачі земельних ділянок повинні обирати такі способи використання земельних ділянок відповідно до їх цільового призначення, при яких власникам, землекористувачам сусідніх земельних ділянок завдається найменше незручностей (неприємні запахи, забруднення, тощо).

    Власники та землекористувачі земельних ділянок зобов’язані не використовувати земельні ділянки способами, які не дозволяють власникам, землекористувачам сусідніх земельних ділянок використовувати їх за цільовим призначенням (неприпустимий вплив).

    Власники та землекористувачі земельних ділянок зобов'язані співпрацювати при вчиненні дій, спрямованих на забезпечення прав на землю кожного з них та використання цих ділянок.

    Власники та землекористувачі земельних ділянок можуть вимагати припинення діяльності на сусідній земельній ділянці, здійснення якої може призвести до шкідливого впливу. Якщо дії сусіда є неправомірними та не відповідають умові заподіяння якнайменших незручностей, такі дії підлягають припиненню (частина четверта статті 103 Земельного кодексу України).

    Відповідно до статті 12 Законі України «Про охорону навколишнього природного середовища» громадяни України зобов'язані здійснювати діяльність з додержанням вимог екологічної безпеки, інших екологічних нормативів та лімітів використання природних ресурсів, не порушувати екологічні права і законні інтереси інших суб'єктів та компенсувати шкоду, заподіяну забрудненням та іншим негативним впливом на навколишнє природне середовище.

    Виникне потреба у персональній консультації, я завжди готовий це зробити!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня, на мою думку ви може це зробити, хоча це є порушенням закону. Крім суду вас ні хто не має право змусити закопоиа її у примусовому порядку. Треба жити, тому робіть як вважаєте за краще.

    БЕЗ рішення суду не один орган не має право зайти до вас в двір для перевірки.

    Щоб подати позов до суду сусідам треба буде затратити не мало зучюсиль і коштів. Моральну шкоду треба буде ще довести і при ваших обставинах, сусідам це зробити наврядче вийде.

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня!

    Питання розміщення вигрібної ями та норми вигрібної ями закріплені у Державних санітарних нормах та правилах утримання територій населених місць.

    Так, наприклад, у п.2.22 цих норм і правил йдеться, що відстань від вигрібної ями до житлового будинку, дитячих майданчиків, зон для відпочинку, земельних ділянок навчальних та лікувально-профілактичних закладів не повинна бути меншою ніж 20 метрів.

    Місце розміщення вигребу на присадибній ділянці та відстань від нього до власного житлового будинку визначає власник цього будинку з додержанням правил добросусідства.

    Спірні питання щодо місць розміщення вигребів на території присадибної ділянки розглядаються у порядку вирішення земельних спорів згідно з законодавством.

    Згідно правил добросусідства. а саме статею 103 Земельного кодексу України, передбачено, що власники та землекористувачі земельних ділянок не мають права використовувати свої земельні ділянки так, щоб це заважало сусідам використовувати їхні земельні ділянки за цільовим призначенням. Найтиповіші порушення - це:

    • затінення від будинків або інших споруд, дерев та чагарників;
    • задимлення внаслідок спалювання відходів;
    • неприємні запахи, які виникають внаслідок господарської або іншої діяльності;
    • шумове забруднення.

    Тож, якщо безпосередньо Ваші сусіди не мають претензій до Вас та приблизна відстань вигрібної ями не менше 20м. до житлового будинку - проблем не буде.

    У разі виникнення додаткових питань - звертайтесь. Всього доброго!

    Турчин Ярослав Александрович
    20%

    Вітаю Вас! Облаштування вигрібної ями на землях, що прилягають до Вашої присадибної ділянки і належать територіальній громаді, від імені якої право власності реалізує місцева рада - не зовсім законне. Але якщо місцева влада не заперечує, то Ви можете це здійснити. Якщо ж місцева влада проти, то Вам може загрожувати позов до суду або штраф від спеціалізованої інспекції чи іншого уповноваженого органу з благоустрою території.

    Конкретного закону України про вигрібні ями в нашій країні не існує. Питання розміщення вигрібної ями та норми вигрібної ями Україна закріпила у Державних санітарних нормах та правилах утримання територій населених місць. Так, наприклад, відстань від вигрібної ями до житлового будинку, дитячих майданчиків, зон для відпочинку, земельних ділянок навчальних та лікувально-профілактичних закладів не повинна бути меншою ніж 20 метрів. Якщо у вас або у ваших сусідів є індивідуальна криниця або каптаж джерела, то вигрібна яма повинна бути на відстані теж не менше 20 м, але якщо на горизонті є громадська криниця або каптаж джерела, то відстань від ями має бути не менше 50 м. Водночас слід звертати увагу на напрямок схилу ділянки.

    У пункті 3.26. ДБН 360-92* зазначено про те, що майданчики для компосту, дворові вбиральні та очисні споруди каналізації повинні знаходитись у глибині двору не ближче ніж 15 метрів від вікон житлових будинків, у тому числі і сусідніх садиб. Вигрібна яма та сусідня ділянка відстань між якими має бути не менше 10-12 метрів, повинні бути розташовані один від одного так, щоб вигрібна яма не приносила дискомфорт сусідам.

    Слід зазначити, що глибина таких вигрібних ям має перевищувати 3 метри.

    Відповідно до постанови КМУ №406 від 07.06.2017 року «Про затвердження переліку будівельних робіт, які не вимагають документів, що дають право на їхнє виконання та після закінчення яких об'єкт не підлягає прийняттю в експлуатацію» до будівельних робіт, на які не потрібно спеціального дозволу, відноситься у тому числі зведення на земельній ділянці тимчасових будівель та споруд без улаштування фундаментів зокрема й вигрібних ям.

    Гарного дня!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України