Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 12 вересня 2023, питання №92410

Могут ли жек вручать лично повестку в руки и каким законом это регламентируется?

Может ли работники жека вручать повестки в руки лично под подпись? Кем или чем они должны быть уполномочены и какие документы у них требовать?

Відповіді юристів (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Андрію!

    Це мождливо лише у випадку, якщо Ви там працюєте.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав Александрович

    Вітаю Вас, Андрій! Чинне законодавство права працівників ЖЕКів / управляючих компаній / квартальних комітетів та інших органів на вручення повісток до ТЦК та СП - не передбачає. Звісно, якщо це не Ваш роботодавець.

    Так, на слуху пропоновані зміни до законодавства.7 серпня у Верховній Раді зареєстрували законопроект № 9566, за яким пропонуються відповідні зміни щодо мобілізації. Зокрема, нардепи хочуть розширити перелік осіб, які можуть вручати повістки призовникам і військовозобов’язаним в Україні. Наразі законопроект знаходиться на нульовій стадії розгляду, тобто навіть попередньо не вивчений комітетами. Перспективи його прийняття до нового року - вкрай примарні.

    Зазначені зміни планується внести до частини 12 статті 38 Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу". Попри те, що подібні інновації вже закріплені в постанові Кабінету Міністрів України № 1487 від 30 грудня 2022 року, вони "де-факто мертві і не виконуються".

    "Цікава суть та наслідки прийняття такого закону. Перша мета зрозуміла - збити частково негатив з ТЦК та СП і перевести на іншу категорію службових осіб. Друга полягає ось у чому: постанови і штрафи, які виносять начальники ТЦК, розвалюються в судах здебільшого з причин недоведеності вручення повістки. В якості доказів використовуються пояснення самих працівників ТЦК та їх рапорти, що взагалі ставить під сумнів їх неупередженість".

    За "правильного" підходу і двірники, і представники ЖЕКів, і управителі ОСББ, будуть неупередженими свідками для суддів. Тож постанов про штрафи можна буде "наклепати" ще більше і можливо вони навіть не будуть так стрімко розвалюватись у судах.

    Цікавий момент - хочуть уповноважити на вручення повісток власників будинків. Це ми самі собі будемо вручити повістку і своїм родичам? Відповідно до рішення Конституційного Суду України 2004 року мешканці багатоквартирних будинків є співвласниками, фактично власниками багатоквартирного будинку у відповідних долях. Їхня частка не вимірюється лише квартирою, а й площами загального користування".

    ОТЖЕ, станом на цей час жодних повноважень у працівників ЖЕКів, домоуправителів та ін. щодо вручення повісток - немає. А законопроект щодо таких змін знаходиться на нульовій стадії.

Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України