Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 13 вересня 2023, питання №92479 240₴

Порядок проходження ВЛК

Добрый день. Я - инвалид 3-й группы( пожизненно). В сентябре 2020года был исключен с воинского учета по ст.31"а". Подскажите, пожалуйста, потребуется ли еще прохождение ВВК в военное время?

Відповіді юристів (8)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Олександре!

    Добрый день. Я - инвалид 3-й группы( пожизненно). В сентябре 2020года был исключен с воинского учета по ст.31"а". Подскажите, пожалуйста, потребуется ли еще прохождение ВВК в военное время?

    Ні, Ви були визнані непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку та є невійськовозобов'язаним.

    Ніхто не має права направляти Вас на повторний військовий облік. Вимоги законодавства про оборону та мобілізаційну підготовку на Вас не поширюються.

    Тому можете про це навіть не думати.

    Успіхів. Всього доброго!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Олександре!

    Якщо Ви є інвалідом ІІІ групи пожиттєво і були виключені з військового обліку на підставі визнання Вас непридатним до військової служби, то наразі Ви взагалі не є військовозобов'язаним, а отже не маєте жодного відношення до ТЦК в усіх можливих сенсах цього тлумачення Вашої ситуації!

    В статті 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    яка надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, з цього приводу чітко зазначено:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);"

    Отже ТЦК та СП не має права направити Вас на повторне ВЛК ні за яких обставин! А Ви самі не зобов'язані того робити.

    З повагою, адвокат Айвазян!

    Турчин Ярослав Александрович

    Доброго Вам дня, Олександре! Ні, особи, що мають будь-яку ступінь інвалідності - безстроково не є військовозобов"язаними в розумінні Законів України "Про військовий обов"язок і військову службу", "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    Особи, виключені з військового обліку - не підлягають повторному постановленню на цей облік, а також мобілізації у воєнний час.

    Крім того, особи з інвалідністю, якщо наявне відповідне посвідчення (довідка МСЕК не підходить) - можуть виїздити за межі України під час воєнного стану.

    Заздалегідь вдячний та гарного Вам дня!

    Гретченко Павло  Євгенович
    Гретченко Павло Євгенович 8 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 15 років досвіду

    Згідно чинного законодавства України ! Вам вже йти ні куди не треба!

    Богачевська Ольга Дмитрівна
    Богачевська Ольга Дмитрівна 8 місяців тому

    Юрист, м. Дніпро, 5 років досвіду

    Доброго дня. Відповідно зі ст. 37 ЗУ "Про військовий обов’язок і військову службу" визначено перелік громадян, які підлягають виключенню з військового обліку, зокрема визнані ВЛК непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку. Громадянин, який виключений з військового обліку за станом здоров’я, не є військовозобов’язаним. Повторну ВЛК та медогляд взагалі можуть проходити виключно військовозобов’язані громадяни, які перебувають на військовому обліку.

    До випадків, що не передбачають повторної постановки на військовий облік відносяться: особи, визнані ВЛК непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку, особи, які досягли граничного віку перебування в запасі.

    Чоловіків не можуть повторно відправити на ВЛК, оскільки ви не перебуває на військовому обліку, так як виключений з нього, та не підлягає повторному взяттю на військовий облік.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 8 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    Ст. 37 ЗУ "Про військовий обов’язок і військову службу" визначено перелік громадян, які підлягають виключенню з військового обліку, зокрема визнані ВЛК непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку. Громадянин, який виключений з військового обліку за станом здоров’я, не є військовозобов’язаним. Повторну ВЛК та медогляд взагалі можуть проходити виключно військовозобов’язані громадяни, які перебувають на військовому обліку. До випадків, що не передбачають повторної постановки на військовий облік відносяться: особи, визнані ВЛК непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку; особи, які досягли граничного віку перебування в запасі. Чоловіків не можуть повторно відправити на ВЛК, оскільки він не перебуває на військовому обліку, так як виключений з нього, та не підлягає повторному взяттю на військовий облік.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 8 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброго дня, Олександр!

    ТАК, ЯКЩО ВИ НЕПРИДАТНИЙ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ З ВИКЛЮЧЕННЯМ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ, Є НЕВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНИМ, Ви ВИКЛЮЧЕНІ, ТОМУ ВЖЕ НЕ ПОВИННІ ПРОХОДИТИ ВЛК (МЕДКОМІСІЮ).

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    "Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього... 6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов'язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов'язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:...3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;...".

    Всього доброго!

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 8 місяців тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Указ Президента України " Про загальну мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/65/2022#Text):

    "4. Призов військовозобов'язаних, резервістів...здійснити в обсягах, визначених згідно з мобілізаційними планами..".

    Конституція України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):

    "Стаття 19. Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

    Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.".

    ---

    Доброго дня, пане Олександре! Відповідно до висновку ВЛК визнанння непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку Ви не є військовозобов'язаною особою, тобто не підлягаєте до мобілізаці. Відповідно до Конституціії України не можете бути примушені ні до мобілізації, ні до повторного проходження ВЛК, а службовці РТЦК та СП не мають права порушувати вимоги законодавства. Інша справа, як я вважаю, доцільно оформити постанову (довідку) ВЛК у Вашому військовому документі - внести запис про визнання непридатності до військової служби та виключення з військової обліку; також вимагати внести ці відомості до Реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України