Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Адміністративне право, 19 вересня 2023, питання №92885 250₴

Не встигаю зі строками захисту дисертації доктора філософії

Вітаю! Навчаюсь в аспірантурі, не встигаю завчасно вийти на захист. Адміністрація погрожує відрахуванням, та стягненням коштів. Питання: чи маю я право на відстрочку захисту дисертації згідно п.3 цієї постанови https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/44-2022-%D0%BF

Відповіді юристів (9)

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 7 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Цей Порядок регулює питання утворення разової спеціалізованої вченої ради закладу вищої освіти, наукової установи (далі - заклад) та присудження нею ступеня доктора філософії, а також скасування рішення разової спеціалізованої вченої ради про присудження зазначеного ступеня.

    ЦЯ ПОСТАНОВА СТОСУЄТЬС ДІЯЛЬНОСТІ РАЗОВОЇ СПЕЦІАЛІЗОВАНОЇ ВЧЕНОЇ РАДИ.

    ДО СТРОКІВ НАУКОВОЇ ПРАЦІ ЗДОБУВАЧА СТУПЕНЮ ДОКТОРА ФІЛОСОФІЇ, ЦЯ ПОСТАНОВА ВІДНОШЕННЯ НЕ МАЄ.

    ВАМ ТРЕБА КЕРУВАТИСЯ:

    ПОСТАНОВОЮ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ # 261 ВІД 23.03.2016 Р.

    "Про затвердження Порядку підготовки здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії та доктора наук у закладах вищої освіти (наукових установах)"

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/261-2016-%D0%B...

    Нормативний строк підготовки доктора філософії в аспірантурі (ад’юнктурі) незалежно від форми навчання становить чотири роки, а підготовки доктора наук у докторантурі - два роки.

    Невиконання індивідуального плану наукової роботи або порушення строків виконання індивідуального плану наукової роботи без поважних причин, передбачених законодавством, може бути підставою для ухвалення вченою радою закладу вищої освіти (наукової установи) рішення про відрахування аспіранта (ад’юнкта) або докторанта.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Андрію!

    Порядок присудження ступеня доктора філософії врегульовано Постановою Кабінету міністрів України від 12 січня 2022 р. № 44 Про затвердження Порядку присудження ступеня доктора філософії та скасування рішення разової спеціалізованої вченої ради закладу вищої освіти, наукової установи про присудження ступеня доктора філософії, на пункт якої Ви посилаєтесь у своєму питанні.

    21.03.2022 року у зв'язку з початком воєнної агресії РФ і вторгнення її військ на територію України Преамбулу зазначеної Постанови доповнено пунктом 3, затвердженим іншою Постановою КМУ № 341 від 21.03.2022. Цей пункт каже:

    "Установити, що період дії воєнного стану, а також наступні три місяці після його припинення або скасування, не враховуються під час обчислення строків, визначених Порядком присудження ступеня доктора філософії та скасування рішення разової спеціалізованої вченої ради закладу вищої освіти, наукової установи про присудження ступеня доктора філософії, затвердженим цією постановою.".

    При тому у пункті 2 Постанови № 44, в якому тлумачаться терміни, вживані в цьому нормативному акті, не дається чіткого визначення такого правового терміну, як "строки", а отже його можна вживати по відношенню до Постанови без обмежень, В ТОМУ ЧИСЛІ І В ЗНАЧЕННІ СТРОКІВ ПОДАННЯ ДИСЕРТАЦІЇ ДО ЗАХИСТУ.

    На моє глибоке переконання це означає, що Ви маєте право просити вчену раду закладу ПРО ПЕРЕНЕСЕННЯ ДАТИ ЗАХИСТУ.

    Крім того не можу не звернути Вашу увагу ще на дві можливості перенесення захисту, що згадані в Постанові КМУ №44.

    1. У відповідності з пунктом 11 Постанови:

    "У разі отримання негативного висновку про наукову новизну, теоретичне та практичне значення результатів дисертації за здобувачем зберігається право на повторне звернення до структурного підрозділу закладу з письмовою заявою щодо отримання такого висновку після доопрацювання дисертації або на поновлення в закладі для завершення виконання відповідної освітньо-наукової програми, якщо здобувач достроково відрахований з аспірантури за власною заявою.".

    Також згідно пункту 12 Постанови:

    "Здобувач за наявності поважних причин (за станом здоров’я, сімейними обставинами тощо) за письмовою заявою має право на отримання висновку про наукову новизну, теоретичне та практичне значення результатів дисертації та проведення захисту дисертації в разовій раді протягом двох років після відрахування з аспірантури.".

    В цьому ж контексті Вам також варто пам'ятати, що згідно пункту 14 Постанови КМУ від 23 березня 2016 р. № 261 "Про затвердження Порядку підготовки здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії та доктора наук у закладах вищої освіти (наукових установах)" Ви маєте право на:

    "академічну та соціальну відпустку відповідно до законодавства;".

    І насамкінець, у разі відмови у проханні про перенесення захисту дисертації Ви можете оскаржити рішення вченої ради закладу до Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти. Таке Ваше право передбачене "Порядком розгляду повідомлень щодо порушення процедури захисту дисертацій Апеляційним комітетом Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти", затвердженим агенством 19 липня 2022 р. протокол № 11 (16).

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    100%

    Доброго дня!

    1. Якщо Ви не підписували з ВНЗ угоду про навчання - ні про яке відшкодування коштів не може йти мова, більш всього на Вас створюють психологічний тиск, адже обов'язковість таких угод втратила чинність ще в 2017 році

    На сьогоднішній день відкшкодування коштів можливе лише в тому разі, якщо аспірант не завершив навчання за відповідним ступенем вищої освіти і бажає повторно здобувати вищу освіту за державним або регіональним замовленням у державних (комунальних) вищих навчальних закладах за тим самим ступенем освіти.

    2. Ви за наявності поважних причин (за станом здоров’я, сімейними обставинами тощо) маєте право на отримання висновку про наукову новизну, теоретичне та практичне значення результатів дисертації та проведення захисту дисертації в разовій раді протягом двох років після відрахування з аспірантури. (пункт 12 Порядку присудження ступеня доктора філософії)

    Тому, Ви маєте право на відстрочку від захисту дисертації у зв'язку із військовим станом або за наявності інших поважних причин.

    З повагою, Дерій В.О.!

    Всього доброго!

    • Андрій Клієнт 7 місяців тому

      https://drive.google.com/file/d/13Da4AhNnrpctLYxyj...

      Ось що написано в договорі. Але згідно чинному законодавству, я ж не маю відшкодовувати..?

      • Дерій Владислав Олегович

        Відшкодування коштів мало місце до 2019 року згідно Постанови КМУ 309, яка втратила чинність. ВНЗ мав виключити пункт 4.2.3.1 з договору, тому що він не відповідає законодавству, відповідно Вам не потрібно відшкодовувати вартість навчання.

    Турчин Ярослав Александрович

    ВІТАЮ ВАС, ПАНЕ АНДРІЙ! З 01.01.2024 р. нажаль правила змінюються не на Вашу користь (Постанова КМУ від 19.05.2023 р. № 502). Про це розповім нижче.

    ПО-ПЕРШЕ. Національне агентство з питань забезпечення якості вищої освіти звернулося до Уряду ще в 2022 році з ініціативою продовження строків захисту в умовах воєнного стану.

    Урядом було почуто це звернення і в Порядок присудження ступеня доктора філософії та скасування рішення разової спеціалізованої вченої ради закладу вищої освіти, наукової установи про присудження ступеня доктора філософії, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 12 січня 2022 р. № 44 - було внесено відповідні зміни.

    Зокрема, Постанову КМУ № 44 від 12.01.2022 р. згідно з Постановою КМУ №341 від 21.03.2022 р. доповнено пунктом 3 такого змісту: Установити, що період дії воєнного стану, а також наступні три місяці після його припинення або скасування, не враховуються під час обчислення строків, визначених Порядком присудження ступеня доктора філософії та скасування рішення разової спеціалізованої вченої ради закладу вищої освіти, наукової установи про присудження ступеня доктора філософії, затвердженим цією постановою.

    Згідно з пунктом 10 Порядку, Після завершення навчання за акредитованою освітньо-науковою програмою здобувач:

    1) отримує академічну довідку про виконання освітньо-наукової програми, оформлену за формою, затвердженою МОН, і висновок наукового керівника (керівників);

    2) звертається до структурного підрозділу закладу, що реалізує відповідну освітньо-наукову програму та/або здійснює підготовку здобувача, з письмовою заявою щодо отримання висновку про наукову новизну, теоретичне та практичне значення результатів дисертації. До заяви додаються дисертація в друкованому та електронному вигляді, наукові публікації (або їх копії), в яких висвітлено наукові результати дисертації, академічна довідка про виконання освітньо-наукової програми та висновок наукового керівника (керівників).

    Відповідно до абзацу 2 пункту 11, пунктів 12 та 13 Порядку, У разі отримання негативного висновку про наукову новизну, теоретичне та практичне значення результатів дисертації за здобувачем зберігається право на повторне звернення до структурного підрозділу закладу з письмовою заявою щодо отримання такого висновку після доопрацювання дисертації або на поновлення в закладі для завершення виконання відповідної освітньо-наукової програми, якщо здобувач достроково відрахований з аспірантури за власною заявою.

    Здобувач за наявності поважних причин (за станом здоров’я, сімейними обставинами тощо) за письмовою заявою має право на отримання висновку про наукову новизну, теоретичне та практичне значення результатів дисертації та проведення захисту дисертації в разовій раді протягом двох років після відрахування з аспірантури.

    За умови отримання позитивного висновку про наукову новизну, теоретичне та практичне значення результатів дисертації здобувач має право звернутися до вченої ради закладу, в якому він виконав освітньо-наукову програму, з письмовою заявою про утворення разової ради.

    В той же час питання навчання в аспірантурі регулюється постановою Кабінету Міністрів України від 23.03.2016 р. № 261 "Про затвердження Порядку підготовки здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії та доктора наук у закладах вищої освіти (наукових установах)"

    Відповідно до абзацу 4 пункту 10 Порядку підготовки, Невиконання індивідуального плану наукової роботи або порушення строків виконання індивідуального плану наукової роботи без поважних причин, передбачених законодавством, може бути підставою для ухвалення вченою радою закладу вищої освіти (наукової установи) рішення про відрахування аспіранта (ад’юнкта) або докторанта.

    Згідно з частиною шостою статті 4 Закону України "Про вищу освіту", Атестація осіб, які здобувають ступінь доктора філософії, здійснюється на підставі публічного захисту наукових досягнень у формі дисертації разовою спеціалізованою вченою радою, утвореною закладом вищої освіти чи науковою установою, які мають акредитовану освітню програму третього рівня вищої освіти з відповідної спеціальності (спеціальностей для міждисциплінарних робіт).

    ОТЖЕ, в законодавстві існує прогалина... з одного боку нормативний строк навчання у закладі вищої освіти - 4 роки... з іншого результатом навчання та формою атестації - має бути захист дисертації доктора філософії.. в той же час Уряд у зв"язку з воєнним станом продовжив строки захисту. Чи означає це автоматичне продовження терміну навчання - невідомо.

    Пристойні заклади вищої освіти виходять із ситуації шляхом направлення аспірантів до захисту в академічну відпустку...Перебування у академічній відпустці не перериває навчання в аспірантурі, але в той же час дає право на відстрочку від мобілізації, оскільки особа рахується аспірантом, що взяв перерву у навчанні, що передбачено законом.

    Відповідно до частини першої статті 57-1 Закону України "Про освіту", здобувачам освіти, працівникам закладів освіти, установ освіти, наукових установ, у тому числі тим, які в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану в Україні чи окремих її місцевостях, оголошених у встановленому порядку (особливий період) були вимушені змінити місце проживання (перебування), залишити робоче місце, місце навчання, незалежно від місця їх проживання (перебування) на час особливого періоду гарантується:

    організація освітнього процесу в дистанційній формі або в будь-якій іншій формі, що є найбільш безпечною для його учасників;

    збереження місця роботи, середнього заробітку, здійснення виплати стипендії та інших виплат, передбачених законом;

    місце проживання (пансіон, гуртожиток тощо) та забезпечення харчуванням (у разі потреби).

    Забезпечення державних гарантій, визначених частиною першою цієї статті, створення безпечного освітнього середовища, організацію здобуття освіти, освітнього процесу в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану (особливого періоду) у межах своєї компетенції здійснюють:

    органи виконавчої влади, органи військового командування, військові, військово-цивільні адміністрації та органи місцевого самоврядування, їх представники, посадові особи (керівники, голови, начальники), органи управління (структурні підрозділи) у сфері освіти;

    заклади освіти, установи освіти, наукові установи, їх засновники;

    громадські об’єднання, благодійні організації та фізичні особи, які здійснюють благодійну (волонтерську) діяльність.

    3. Органи, зазначені в абзаці другому частини другої цієї статті, приймають у межах своєї компетенції рішення, обов’язкові до виконання на відповідній території, для реалізації державних гарантій, визначених частиною першою цієї статті, в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану (особливого періоду).

    Центральний орган виконавчої влади у сфері освіти і науки здійснює нормативно-правове забезпечення функціонування системи освіти і науки та видає накази з питань створення безпечного освітнього середовища, організації здобуття освіти, освітнього процесу та з інших питань у сфері освіти і науки, не врегульованих законом в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану (особливого періоду). Строк дії таких наказів не може перевищувати строк особливого періоду. Такі накази не є регуляторними актами та підлягають державній реєстрації лише у разі, якщо стосуються прав, свобод, законних інтересів та обов’язків громадян і юридичних осіб.

    • Не пізніше ніж протягом ДЕВ’ЯТИ МІСЯЦІВ до завершення нормативного строку навчання починається процедура атестації
    • Не пізніше ніж через місяць з дня надходження заяви здобувача проводиться публічна презентація (засідання міжкафедрального семінару
    • висновок про наукову новизну, теоретичне та практичне значення результатів дисертації надається здобувачеві не пізніше ніж протягом двох тижнів з дня проведення презентації
    • у разі отримання негативного висновку - здобувач може повторно звернутися до голови міжкафедрального семінару не пізніше ніж протягом шести місяців до завершення нормативного строку навчання.
    • отримавши позитивний висновок здобувач звертається з письмовою заявою про утворення разової спеціалізованої вченої ради не пізніше ніж протягом двох тижнів з дня отримання зазначеного висновку.

    Підготовка в аспірантурі завершується отриманням диплома доктора філософії після публічного захисту дисертації в разовій спеціалізованій вченій раді.

    АЛЕ СЛІД ВРАХОВУВАТИ, ЩО з 1 січня 2024 року - правила зміняться, оскільки було прийнято "ганебну" Постанову Кабінету Міністрів України від 19 травня 2023 року № 502 "Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань підготовки та атестації здобувачів наукових ступенів"

    Зокрема, нею в новій редакції викладається Порядок підготовки здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії та доктора наук у закладах вищої освіти (наукових установах).

    Зокрема пункт 29 Порядку в новій редакції p 01.01.2024 р. буде таким: Особа, яка була відрахована із закладу у зв’язку із завершенням навчання за відповідною освітньо-науковою програмою без захисту дисертації, може вступити до закладу повторно.

    Особа, яка раніше проходила підготовку в аспірантурі (ад’юнктурі) за державним (регіональним) замовленням, може повторно вступити до закладу для підготовки в аспірантурі (ад’юнктурі) за державним (регіональним) замовленням лише за умови відшкодування коштів, витрачених на її підготовку, відповідно до законодавства.

    Здобувачі, які були відраховані із закладу до завершення навчання за відповідною освітньо-науковою програмою, можуть бути поновлені на навчання у цьому закладі в межах ліцензованого обсягу.

    Отже, до 01.01.2024 р. Вам слід вирішити питання захисту або шляхом академічної відпустки, або отримання одного з висновків щодо Вашого дослідженя - позитивного або негативного, який би давав право застосовувати положення Постанови КМУ № 44. В іншому випадку існують ризики протиправного застосування щодо Вас пункту 29 Постанови КМУ від 23.03.2016 р. № 261 в новій редакції, незважаючи на те, що нормативно-правовий акт не має зворотньої сили в часі і не має розповсюджуватись на здобувачів, які зараховувались на навчання ДО цих нововведень... Такі дії будуть свідченням порушення принципу правовової визначеності в державі... хоча право військової доцільності може знову перемогти закон і здоровий глузд.

    ПО-ДРУГЕ, стягнення коштів за навчання у аспірантурі новою редакцією Закону України "Про вищу освіту" та новим Порядком - не передбачене. В якому десятилітті застрягла Адміністрація закладу де Ви навчаєтесь?! Або вони Вам умисно брешуть, або повністю некомпетентні як керівники.

    Раніше при вимозі повернення коштів- посилалися на пункт 22 Постанови Кабінету Міністрів України від 01.03.99 N 309 "Про затвердження Положення про підготовку науково-педагогічних і наукових кадрів" та п.п. 3.1 Угоди з аспірантом, аспірант, у разі відрахування без поважних причин, зобов'язаний відшкодувати вартість навчання в аспірантурі, тобто повернути державі отримані грошові кошти за весь період навчання.

    Слід відзначити, що Постанова КМУ від 01.03.99 № 309 - втратила чинність з 01.01.2019 року...

    Постанова КМУ від 01.03.99 № 309 - втратила чинність з 01.01.2019 року.

    Діюча постанова Кабінету Міністрів України від 23.03.2016 р. № 261 "Про затвердження Порядку підготовки здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії та доктора наук у закладах вищої освіти (наукових установах)" - такої вимоги не містить.

    Проте, є пункт 10 Постанови КМУ № 261 від 23.03.2016 р., відповідно до якого, Особа, яка раніше навчалася в аспірантурі (ад’юнктурі) чи докторантурі за державним (регіональним) замовленням і не захистилася або була відрахована з неї достроково, має право на повторний вступ до аспірантури (ад’юнктури) чи докторантури за державним (регіональним) замовленням лише за умови відшкодування коштів, витрачених на її підготовку, у визначеному Кабінетом Міністрів України порядку.

    Як яв вже писав, Уряд і ці умови з 01.01.2024 р. підредагує. Хоча закон зворотньої сили не має... І фактично введення нових правил після зарахування до аспірантури - незаконне і може розповсюджуватись лише на здобувачів освіти, що будуть зараховані на навчання після 01.01.2024 р.

    ОТЖЕ, чинне законодавство не містить вимоги про повернення коштів за навчання, водночас - можуть бути проблеми з повторним вступом до аспірантури, якщо Ви захочете навчатися повторно... Тоді можуть вимагати відшкодування коштів, витрачених на підготовку.

    Зрозуміло, що жодні висновки юристів, адвокатів та інших фахівців не здійснять вплив на "некомпетентних лузерів" у руля закладу вищої освіти, які мають сміливість лише тероризувати власних аспірантів під час війни, але думаю така поведінка буде цікава у Національному агентстві з питань забезпечення якості вищої освіти.

    Рекомендую Вам звернутись саме сюди за офіційними роз"ясненнями Вашої ситуації.

    https://naqa.gov.ua/contact/

    https://wiki.naqa.gov.ua/comms

    Фактичне місцезнаходження та адреса для листування:вул. Бориса Грінченка, 1, м. Київ, 01001, Україна (вхід зі сторони вулиці Бориса Грінченка, прибудова у правому крилі будівлі, другий поверх)Звернення громадян та запит на інформацію – public@naqa.gov.ua

    Офіційні звернення до Національного агентства мають відповідати вимогам частини сьомої статті 5 Закону України "Про звернення громадян":

    У зверненні має бути зазначено прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання громадянина, викладено суть порушеного питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги. Письмове звернення повинно бути підписано заявником (заявниками) із зазначенням дати. В електронному зверненні також має бути зазначено електронну поштову адресу, на яку заявнику може бути надіслано відповідь, або відомості про інші засоби зв’язку з ним. Застосування електронного цифрового підпису при надсиланні електронного звернення не вимагається.

    Маю надію, що хоч трохи допоміг Вам розібратися в "схематозі від влади", який реалізовується з однозначною метою закрити можливість відстрочки для аспірантів та остаточно поховати будь-які перспективи Вітчизняної науки в частині оновлення наукових кадрів молодими спеціалістами.

    Гарного Вам дня!

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 7 місяців тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Пост. КМУ " Про затвердження Порядку присудження ступеня доктора філософії та скасування рішення разової спеціалізованої вченої ради закладу вищої освіти, наукової установи про присудження ступеня доктора філософії"(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/44-2022-%D0%BF...):

    ".. 3. Установити, що період дії воєнного стану, а також наступні три місяці після його припинення або скасування, не враховуються під час обчислення строків, визначених Порядком присудження ступеня доктора філософії та скасування рішення разової спеціалізованої вченої ради закладу вищої освіти, наукової установи про присудження ступеня доктора філософії, затвердженим цією постановою...

    "ПОРЯДОК присудження ступеня доктора філософії та скасування рішення разової спеціалізованої вченої ради закладу вищої освіти, наукової установи про присудження ступеня доктора філософії...

    3. Разова рада утворюється закладом, в якому здобувач виконав акредитовану освітньо-наукову програму...

    10. Після завершення навчання за акредитованою освітньо-науковою програмою здобувач:

    1) отримує академічну довідку про виконання освітньо-наукової програми, оформлену за формою, затвердженою МОН, і висновок наукового керівника (керівників);

    2) звертається до структурного підрозділу закладу, що реалізує відповідну освітньо-наукову програму та/або здійснює підготовку здобувача, з письмовою заявою щодо отримання висновку про наукову новизну, теоретичне та практичне значення результатів дисертації...

    13. За умови отримання позитивного висновку про наукову новизну, теоретичне та практичне значення результатів дисертації здобувач має право звернутися до вченої ради закладу, в якому він виконав освітньо-наукову програму, з письмовою заявою про утворення разової ради...".

    Закон України " Про вищу освіту" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1556-18#n747):

    "Стаття 64. Працевлаштування випускників закладів вищої освіти

    1. Випускники закладів вищої освіти вільні у виборі місця роботи, крім випадків, передбачених цим Законом. Заклади вищої освіти не зобов’язані здійснювати працевлаштування випускників.

    {Статтю 64 доповнено новою частиною першою згідно із Законом № 1662-VIII від 06.10.2016}.."

    Закон України " Про внесення змін до Закону України "Про вищу освіту" щодо працевлаштування випускників" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1662-19#n12):

    "I. Внести до Закону України "Про вищу освіту" такі зміни:...

    4. У статті 64:

    доповнити новою частиною першою такого змісту:

    "1. Випускники вищих навчальних закладів вільні у виборі місця роботи, крім випадків, передбачених цим Законом. Вищі навчальні заклади не зобов’язані здійснювати працевлаштування випускників"...

    II. Прикінцеві положення

    1. Цей Закон набирає чинності з 1 січня 2017 року..

    3. Кабінету Міністрів України до набрання чинності цим Законом:

    привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом;

    забезпечити перегляд та приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.".

    ---

    Доброго дня, пане Андрію! По-перше, п.3 пост. КМУ №44/2022 прямо встановлює зупинення перебігу строку присудження ступеня доктора філософії на період воєнного стану та 3 місяці після його скасування чи припинення. Тобто є правомірним подання до вченої ради закладу освіти про відтермінування утворення разової ради. По-друге, ще з 01.01.2017р. скасовано працевлаштування випускників закладів вищої освіти форми освіти за державним замовленням за направленням та відпрацювання протягом 3 років. З цього моменту відшкодування випускником вартості навчання скасовано і вимоги у частині є незаконними і неправомірними.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 7 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    У вашому випадку діє ПОСТАНОВОЮ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ # 261 ВІД 23.03.2016 Р.

    "Про затвердження Порядку підготовки здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії та доктора наук у закладах вищої освіти (наукових установах)"

    Треба подати заяву з доказами поважних причин з проханням перенести дату захисту робіт.

    Поважними є:

    Офіційний лікарняний ,відрядження, хвороба родича, тимчасове переміщення у зв'язку з воєнними діями(копія довідки ВПО), копія відрядження.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України