Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Международное право, 19 сентября 2023, вопрос №92913

Чи можливо виїзати за кордон чоловікові під час воєнного стану на підставі шлюбу з громадянкою Іспанії через відновлення сім'ї та/або ПМЖ

Добрий день! Підкажіть, будь ласка, якщо одружуєшся з громадянкою/громадянином іноземкою/іноземцем, чи можливо зараз під час війни перетнути кордон України чоловікові по відновленню сім'ї? Чи можливо отримати статус ПМЖ, наприклад, Іспанії, якщо одружуєшся з громадянином/громадянкою Іспанії та після цього скористатися ПМЖ задля перетину кордону України?

Якщо можливо, надайте відповідь повідомленням, не дзвінком, тому що виклики з невідомих номерів зараз не приймаю.
Дякую

Ответы юристов (17)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Тарасе!

    Право на виїзд Вам дає оформлення ПМЖ в Іспанії.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Тарас Клиент 7 месяцев назад

      Дякую за швидку відповідь! А чи не знаєте, отримати ПМЖ Іспанії можливо через офіційний шлюб з громадянкою Іспанії?

      З повагою, Тарас

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Так, це можливо!

        • Тарас Клиент 7 месяцев назад

          Якщо запитаю про деталі процедури, то це, напевно, вже буде занадто для подібної консультації тут? Єдине, що хотілося б чітко зрозуміти, то це: я громадянин України, вступаю в шлюб з громадянкою Іспанії за взаємною згодоб обох сторін (не фіктивний шлюб), далі посольство Іспанії видає необхідні документи, з якими я можу виїхати з України зараз під час воєнного стану? Подібної процедури достатньо, щоб перетнути кородон України? Чи є мільйон "але", які в решті решт не дозволять легально виїхати? Мені 26 років.

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Так просто не вийде Тарасе! Ви як, мінімум, повинні будете прожити у шюбі на території Іспанії 1 рік, щоб отримати якісь документи. Одразу після шлюбу Вам ніхто ПМЖ не надасть, на жаль. Тому так, є "але".

            • Тарас Клиент 7 месяцев назад

              В тому і справа, що можна прожити рік на території Іспанії у шлюбі і потім отримати громадянство, але як доїхати до Іспанії зараз під час війни, от в чому питання. Шкода, що я не одружився до війни... Тепер ні коханої дружини, ні життя в країні мрії Іспанії, ні свободи. Лише одне право гарантоване нашою "чудовою" країною - право на смерть... Дякую за ваш час, та за відповіді!

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Прошу, Тарасе! Можливо у Вас є інші підстави для виїзду? Наприклад, супровід когось із родичів (хворі, інваліди) за кордон?

            • Тарас Клиент 7 месяцев назад

              Якби були, то я б уже скористався. Є дідусь, йому 88 років, але використовувати його в його стані здоров'я якось жорстоко. А хвороб у нього, думаю, придостатньо. Мені і самому потрібно робити операцію (є навіть кілька можливих варіантів, що потребують оперування), але не думаю, що це може стати приводом для перетину кордону.

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            З дідусем Ви би могли виїхати, оформивши на нього постійний догляд, але це тільки супроводжуючи його. З приводу Вашого стану здоров'я, то виїхати зможете лише, якщо ВЛК визнає Вас тимчасово непридатним, тоді буде шанс.

            • Тарас Клиент 7 месяцев назад

              А якщо я зроблю собі операцію, то тоді я ж і буду тимчасово непридатним? Чи це може вплинути на можливісь перетину кордону?

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Все буде залежити від стану Вашого здоров'я після операції та від рішення ВЛК щодо надання Вам тимчасової непридатності. Проте й тут є свої "але", бо 12 вересня Президент підписав закон в якому надав 2 тижні на пересмотр виїзду за кордон виключениї з обліку і тимчасово непридатних. Поки що невідомо які будуть зміни, але можливл їм заборонять виїзд за кордон.

            • Тарас Клиент 7 месяцев назад

              Щодо закону від президента, гадаю, так і буде. Бо Україна ж перемагає, тому потрібні більш жорсткі обмеження і більше гарматного м'яса. Виходить, що навіть операція не допоможе... Зрозуміло. Отож, легально я безсилий щось зробити. Тільки через корупцію і то з ризиком і без гарантії. Оце круто! А ще потім скажуть, що Україна - країна можливостей, демократії, свободи та верховенства прав людини!

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Прошу! Вдачі Вам!

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Тарасе! Легально Ви можете виїхати з дідусем. Після того він може повернутися на Україну, але це вирішувати тільки Вам.

        • Тарас Клиент 7 месяцев назад

          Але для цього я маю бути єдиним, хто може його супроводжувати? А є ще чимало родичів.

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Для того йому потрібна довідка ЛКК про потребу у постійному догляді. Коли вона в нього буде ще потрібно буде зробити акт встановлення факту здійснення догляду. Якщо все вийде з цими документами зможете виїхати за кордон.

            особи, які потребують постійного догляду, — у супроводі одного із членів сім’ї першого ступеня споріднення (у значенні, наведеному у підпункті 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України) за наявності документів, що підтверджують

            родинні зв’язки, та висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді

            або у супроводі особи, яка здійснює постійний догляд за зазначеними особами, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд

            або висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді та акта встановлення факту здійснення догляду.

            Акт встановлення факту здійснення догляду за іншою особою, яка потребує постійного догляду, складається на підставі звернення особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа, яка потребує постійного догляду, є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;

            • Тарас Клиент 7 месяцев назад

              Дякую! Буду радитися зі своїми родичами. Щоправда, тягати дідуся по всім цим ЛКК... Але якщо це єдиний варіант, то... Загалом, дякую за консультацію! Розвіяли мої надії на процедуру з "воз'єднанням сім'ї", але вказали на інший шанс. Не знаю, що з цього вийде, але будемо думати.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України