Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 21 вересня 2023, питання №93080

Облік фармацевтів з 01.10.23

Добрий день! Будь ласка, надайте чітке розʼяснення: якщо фармацевт закінчив навчання (магістр, диплом) у 2022, а інтернатуру (фармацевт-спеціаліст, сертифікат), чи підлягає він обовʼязковому обліку?
Видана постанова дуже нечітка, оскільки вказано, що підлягають обліку усі медики/фармацевти, але хто отримав фах до 2022 можуть працевлаштовуватися, як не військовозобовʼязані. Тобто, у такому випадку, не обовʼязково ставати на облік до 2026? Також, не вказано, чи це мається на увазі диплом, чи останні пройдені курси по кваліфікації.
Будь ласка, хочу дізнатись вашу професіональну відповідь!
Дякую!

Відповіді юристів (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ольга!

    Неясно, чи Ви закінчили інтернатуру, чи ні. Якщо не закінчили, то не вважаєтесь спеціалістом і не повинні ставати на облік.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Згідно частини 11 статті 1 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу" жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов’язаних.

    Згідно пункту 51 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Жінки, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю та не перебували на військовому обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (не отримували військово-обліковий документ) до затвердження цього Порядку, можуть працевлаштовуватися як невійськовозобов’язані до кінця 2026 року.

    Керівники державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій повідомляють відповідним районним (міським) територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки про жінок, які працюють у зазначених органах, на підприємствах, в установах та організаціях та які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю і не перебувають на військовому обліку у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки.

    Непрацевлаштовані жінки прибувають самостійно до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з метою взяття їх на військовий облік військовозобов’язаних.

    Висновок

    Здобувши фармацевтичну спеціальність Ви уже підлягаєте взяттю на військовий облік, просто працевлаштуватись можете без військового документа (тимчасового посвідчення військовозобов'язаного).

    Але потім керівник підприємства подає ТЦК список жінок, які в нього працюють та не перебувать на військовому обліку, ТЦК видає розпорядження (повістки) про прибуття таких жінок до вйськомату з метою взяття на військовий облік.

    З повагою, Дерій В.О.!

    Всього доброго!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України