Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 21 вересня 2023, питання №93086 400₴

Доброго дня подав документи на відстрочку 14 вересня ,що я е студент фахового педагогічного коледжу за спеціальністю вчитель трудового навчання , заяву в в ТЦК прийняли на другому екземплярі підпис поставили сказали за 10 днів буде відповідь , забрали тимчасове посвідчення щоб проставити туди відстрочку , сьогодні дзвонив до військкомату сказали ще не підписано, чекають закону чи маю я право на відстрочку на даний час та якщо приймуть закон у режакціі 9672-2 ?

Доброго дня подав документи всі документи нотаріально посвідчені на відстрочку 14 вересня ,що я е студент фахового педагогічного коледжу за спеціальністю вчитель трудового навчання ,це моя друга освіта перша вища Спеціаліст , заяву в в ТЦК прийняли ,на другому екземплярі підпис поставили сказали за 10 днів буде відповідь , забрали тимчасове посвідчення ЛКК пройдена 16.03.2023 щоб проставити туди відстрочку , сьогодні дзвонив до військкомату сказали ще не підписано, чекають закону чи маю я право на відстрочку на даний час ,та якщо приймуть закон у редакції 9672-2 ?

Відповіді юристів (14)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Дмитре!

    Ну, по-перше, згідно діючого законодавства Ви маєте беззаперечне право на відстрочку!

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

    {Абзац другий частини статті 23 в редакції Законів № 2745-VIII від 06.06.2019, № 2196-IX від 14.04.2022}".

    По-друге, чого би не чекали у ТЦК (наприклад, виходу нового закону), це їм нічого не дасть. Оскільки в статті 58 Конституції України чітко закріплене наріжне правило українського законодавства:

    "ЗАКОН НЕ МАЄ ЗВОРОТНЬОЇ ДІЇ".

    Отже, в зв'язку з тим, що Ви ВЖЕ повідомили військомат про наявність у Вас відстрочки завдяки зарахуванню на денну форму навчання до коледжу, гіпотетичний закон не матиме до Вас жодного стосунку!

    ВИСНОВОК:

    Отже абсолютно спокійно чекайте повернення військово-облікового документу і не переживайте: відстрочку у Вас не заберуть ні за яких обставин!

    Якщо не будуть довго повертати тимчасове посвідчення, дії ТЦК можна оскаржити.

    По-перше, скарги на незаконні дії представників «військоматів», пов’язані із процесом мобілізації можуть бути в усній формі викладені на гарячій лінії Міністерства Оборони: 0-800-500-410, 0-800-500-442, 044-454-44-99 (нижче більш детально).

    По-друге, скарги на порушення законодавства під час мобілізації подаються керівнику Центру комплектування та соціальної підтримки (воєнкому) або до вищестоячого обласного ТЦКСП (військкомату).

    Скарга має містити детальний опис обставин порушення і клопотання про припинення порушення.

    По-третє, у випадку відсутності належної реакції «воєнкома), незаконні дії, що стосуються мобілізації можуть бути оскаржені до адміністративного суду. Для отримання правової допомоги з цього питання необхідно звернутися до адвоката.

    Гарячі лінії Міністерства оборони та ЗС України

    0 800 50 04 42

    Call-центр Міністерства оборони Українидля вирішення проблемних питань та координації розгляду звернень громадян:

    Розпорядок роботи Саll-центру Міністерства оборони України

    Понеділок — четвер з 09.00 до 18.00

    П’ятниця з 09.00 до 16.45

    Перерва на обід з 13.00 до 13.45

    Субота з 09.00 до 15.00

    Call-центр Збройних Сил України для забезпечення своєчасного та якісного розгляду звернень (заяв) громадян. До нього входять Call-центри видів, окремих родів військ (сил) Збройних Сил України, оперативних та повітряних командувань, Call-центри Командування об'єднаних сил, ОТУ "Північ", ОТУ "Схід", ОУВ "Південь", Головнокомандувача Збройних Сил України, Психологічної допомоги.

    Номер багатоканального зв'язку Call-центру Збройних Сил України — 0800500410, (044) 454-44-99.

    Графік роботи Call-центрів видів, окремих родів війск (сил) Збройних Сил України, оперативних та повітряних командувань - у робочі дні з 09.00 до 18.00.

    Графік роботи Call-центрів Командування об'єднаних сил, ОТУ "Північ", ОТУ "Схід", ОУВ "Південь" —цілодобово, щоденно.

    Графік роботи Call-центру Головнокомандувача Збройних Сил України, Психологічної допомоги — у робочі дні з 09.00 до 18.00. Електронна адреса: Call-center_ZSU@mil.gov.ua.

    «Гаряча лінія» з питань проходження військової служби за контрактом, в тому числі для бажаючих вступити до українського війська, відповіді на телефонні дзвінки за телефоном

    0 800 500 051 — щоденно з 09.00 до 18.00 крім суботи та неділі;

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    В Раді зареєстровано 3 законопроекти про зміни до ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" 9672 та 9672-2 та 9672-3. Можливо з'являться ще й інші, тому важко передбачити в якому остаточному виді буде виглядати підстава для відстрочки.

    На даний час, поки Ви являєтесь студентом - Ви маєте право на відстрочку та не підлягаєте призову на військову службу під час мобілізації.

    Крім того, прийняття змін до закону не швидкий процес. Проходження законодавчих ініціатив у парламенті відбувається за встановленою процедурою, яка включає їх розгляд в комітетах, надання на ознайомлення народним депутатам, а також винесення на розгляд на пленарному засіданні Ради. Відповідні етапи відбуваються у визначені Регламентом терміни. Згідно з Регламентом, приблизні терміни ухвалення законопроєкту становлять близько 80 днів.

    Тому зверніться до ТЦК з вимогою повернути тимчасове посвідчення! Адже їхні дії протиправні, вони повинні вилачати його під розписку!

    Згідно пункту 11 Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки РТЦК оформляють для військовозобов’язаних, резервістів відстрочки від призову під час мобілізації та в особливий період і воєнний час, які надаються в установленому порядку, а також ведуть їх спеціальний облік.

    Законодавчо закріплено, що заброньовані підприємствами або визнані ВЛК тимчасово непридатними можуть отримати відстрочку до 6 місяців.

    До інших підстав фіксований термін дії відстрочкине визначений, тому право на відстрочку існує на час, поки існує обставина, через яку надається відстрочка.

    Проте, закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі (стаття 58 Конституції України), а органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України (ст. 19 Конституції України ).

    Тому, якщо Ви оформили відстрочку, вона зафіксована на спеціальному обліку ТЦК, та Ви отримати відповідну відмітку у військово-обліковому документів з терміном дії - Вас не мають права мобілізувати, навіть, після прийняття змін згідно законопроектів 9672 та 9672-2 та 9672-3.

    З повагою, Дерій В.О.!

    Всього доброго!

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    7.5%

    Доброго дня.

    Право на отримання звільнення від призову по мобілізації виникає з моменту Вашого звернення, тобто на підставах того Закону, який діяв на момент подання заяви.

    Таким чином, так як Ви маєте безумовне право на звільнення від мобілізації на цей час, то дії працівників ТЦК є протиправні

    Карпенко Андрей Владимирович
    17.5%
    Карпенко Андрей Владимирович 7 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ.

    ДІЇ ТЦКСП НЕ ВІДПОВІДАЮТЬ НОРМАМ ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИ.

    ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ БУДЕ ДІЯТИ З МОМЕНТУ НАКАЗУ ПО ВНЗ ПРО ЗАРАХУВАННЯ ЙОГО СТУДЕНТОМ.

    В НАКАЗІ ПОВИННО БУТИ ВКАЗАНО З ЯКОГО МОМЕНТУ ВІН СТУДЕНТ ТА ВИДАТИ ЙОМУ СТУДЕНТСЬКИЙ КВИТОК.

    Стаття 19 КОНСТИТУЦІЇ УКРАЇНИ: Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

    Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

    В Україні порядок призову на військову службу громадян регулюють два ключові закони:

    • Закон України "Про військовий обов'язок і військову службу";
    • Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    У цих законах перелічені категорії громадян, які не підлягають призову під час загальної мобілізації.

    "Законом України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" визначено перелік осіб, які не підлягають призову під час мобілізації. Відповідно до абзацу другого частини статті 23 Закону, призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають: здобувачі професійної (професійно-технічної), професійної вищої та вищої освіти, асистенти-стажери, аспіранти й докторанти, які навчаються за денною чи дуальною формами здобуття освіти".

    Враховуючи що норма імперативна та безумовна, то достатньо документально підтвердженого факту наявності статусу студента денної форми навчання. Для цього до ТЦК та СП необхідно подати довідку про зарахування до числа студентів денної форми навчання ВНЗ разом з заявою в довільній формі про надання відстрочки.

    ВАМ ТРЕБА ОСКАРЖУВАТИ БЕЗДІЯЛЬНІСТЬ ПРАЦІВНИКІВ ТЦКСП.

    Турчин Ярослав Александрович
    20%

    Вітаю Вас, пане Дмитро! Слід розпочати з того, що Ви отримали право на відстрочку вже за діючою редакцією Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (стаття 23). Адже право на відстрочку дає не ТЦК і не воєнком або посадова особа, а Закон. Ви лише виконуєте перед ТЦК свій обов"язок щодо повідомлення про зміни у своїх облікових данних відповідно до положень Закону України "Про війсковий обов"язок і військову службу" протягом 7-денного терміну з моменту появи таких змін.

    Водночас, дії, а вірніше навіть бездіяльність ТЦК та СП щодо розгляду Вашої заяви може розглядатись як протиправна.

    Спеціальних строків розгляду звернень громадян з приводу надання відстрочки нажаль законодавство та підзаконні акти Мін.оборони не містять, тому будемо виходити з граничних термінів, встановлених Законом України "Про звернення громадян".

    Відмова у розгляді звернення, що надійшло та було офіційно зареєстроване з мотивацією - ми чекаємо новий закон, який має на нашу думку позбавити Вас права - це "правова шизофренія", але вже нічому в наш час не дивуєшся.

    Що про це говорить Закон.

    Згідно з частиною першою статті 15 Закону України "Про звернення громадян" органи державної влади, місцевого самоврядування та їх посадові особи, керівники та посадові особи підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, об'єднань громадян, до повноважень яких належить розгляд заяв (клопотань), зобов'язані об'єктивно і вчасно розглядати їх, перевіряти викладені в них факти, приймати рішення відповідно до чинного законодавства і забезпечувати їх виконання, повідомляти громадян про наслідки розгляду заяв (клопотань).

    Відповідь за результатами розгляду заяв (клопотань) в обов'язковому порядку дається тим органом, який отримав ці заяви і до компетенції якого входить вирішення порушених у заявах (клопотаннях) питань, за підписом керівника або особи, яка виконує його обов'язки.

    Рішення про відмову в задоволенні вимог, викладених у заяві (клопотанні), доводиться до відома громадянина в письмовій формі з посиланням на Закон і викладенням мотивів відмови, а також із роз'ясненням порядку оскарження прийнятого рішення.

    Звернення розглядаються і вирішуються у термін не більше одного місяця від дня їх надходження, а ті, які не потребують додаткового вивчення, - невідкладно, але не пізніше п'ятнадцяти днів від дня їх отримання.

    Якщо в місячний термін вирішити порушені у зверненні питання неможливо, керівник відповідного органу, підприємства, установи, організації або його заступник встановлюють необхідний термін для його розгляду, про що повідомляється особі, яка подала звернення. При цьому загальний термін вирішення питань, порушених у зверненні, не може перевищувати сорока п'яти днів.

    Відповідно до статті 24 Закону громадяни, особи, винні у порушенні цього Закону, несуть цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність, передбачену законодавством України.

    До винної особи може бути застосовано стягнення у вигляді штрафу або громадських робіт: частини 7 та 9 статті 212-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення (Порушення права на інформацію та права на звернення).

    Адміністративні протоколи за вказане правопорушення мають право складати уповноважені особи секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини або представники Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

    У деяких випадках можливим є притягнення винної особи до кримінальної відповідальності відповідно до статті статтею 367 Кримінального кодексу України за службову недбалість.

    Під службовою недбалістю розуміється невиконання або неналежне виконання службовою особою своїх службових обов’язків через несумлінне ставлення до них, що завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян, державним чи громадським інтересам або інтересам окремих юридичних осіб.

    У разі, якщо посадова особа, що допустила недбалість - є військовослужбовцем, до неї може бути застосована спеціальна стаття про недбалість військовослужбовця, а саме 425 КК України.

    Крім цього, хоча в статті 24 Закону про це не зазначено, але особу, яка прийняла неправомірне рішення щодо звернення громадянина, можна притягнути й до дисциплінарної відповідальності (догана або звільнення згідно із Кодексом законів про працю України, а також стягнення, передбачені законодавством про державну службу та службу в органах місцевого самоврядування). Рішення про притягнення винної особи до дисциплінарної відповідальності приймає роботодавець (керівник).

    В будь-якому разі, повторюсь - Ви свій обов"язок щодо повідомлення про право на відстрочку виконали...Докази повідомлення ТЦК про своє право у Вас є (бережіть їх). Тому притягнення до адміністративної чи будь-якої іншої відповідальності Ви не підлягаєте. Але проблемою є те, що у Вас на руках відсутні дійсні військово-облікові документи, якщо вони Вам в подальшому знадобляться для реалізації свого права на працю, на зміну місця проживання, на шлюб або розлучення та таке інше.

    Нажаль помилкою є те, що Ви віддали свої військово-облікові документи без розписки про їх прийняття на зберігання... Маю надію в Вашій заяві як додаток до неї вказане те, що Ви надаєте оригінал військово-облікових документів... В інакшому випадку буде складно довести, що Ви комусь щось давали для проставлення відмітки про відстрочку.

    В будь-якому разі Ви маєте право оскаржувати порушення свого права на звернення до обласного ТЦК, якому підпорядкований та відокремленим структурним підрозділом якого без права юридичної особи є Ваш міський / районний ТЦК та СП... а так само далі - до військово-оперативного командування регіону, якому підпорядкований ТЦК, до Міністерства оборони України, до Верховного головнокомандувача ЗСУ (Президента України) або в судовому порядку.

    Гарного Вам дня!

    • Дмитро Клієнт 7 місяців тому

      в заяві вказано що я передав оригінал тимчасового посвідчення , и працівником ТЦК підписана

      • Турчин Ярослав Александрович

        Тоді все має бути ок. Можете спокійно вимагати розгляду Вашої заяви протягом одного місяця з моменту її подання. У разі ненадання відповіді - можете звернутись письмово з проханням повідомити про результати розгляду попередньо поданої заяви та причини ненадання відповіді у визначені законом терміни.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 7 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Наразі ви маєте право на відстрочку бо жоден з проектів про внесення змін ще не вносився на голосування депутатами і який з них буде внесено після комітетів - невідомо.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;

    визнані відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);

    жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років (такі жінки та чоловіки можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди і тільки за місцем проживання);

    жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває дитина з інвалідністю, яка має будь-які види порушень функцій організму III-IV ступеня їх вираження та обмеження життєдіяльності будь-якої категорії II-III ступеня їх вираження відповідно до критеріїв встановлення інвалідності дітям, затверджених Кабінетом Міністрів України, або дитина з інвалідністю, яка має функціональні порушення в організмі та обмеження життєдіяльності, що відповідають критеріям для встановлення I чи II групи інвалідності для повнолітньої особи згідно з порядком, затвердженим Кабінетом Міністрів України (такі особи

    можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди і тільки за місцем проживання);

    жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю I чи II групи, до досягнення нею 23 років;

    усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років (такі особи можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди і тільки за місцем проживання);

    зайняті постійним доглядом за особами, що його потребують, відповідно до законодавства України, в разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

    народні депутати України, депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим;

    працівники органів військового управління (органів управління), військових частин (підрозділів), підприємств, установ та організацій Міністерства оборони України, Збройних Сил України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, Національної поліції України, податкової міліції, Національного антикорупційного бюро України, Державного бюро розслідувань, Державної виконавчої служби України, Управління державної охорони України;

    інші військовозобов’язані або окремі категорії громадян у передбачених законами випадках.

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

    наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;

    жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час проведення антитерористичної операції з числа:

    військовослужбовців або працівників утворених відповідно до законів України військових формувань, що захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення;

    працівників підприємств, установ, організацій, які залучалися до забезпечення проведення антитерористичної операції та загинули або пропали безвісти під час забезпечення проведення антитерористичної операції безпосередньо в районах та у період її проведення;

    осіб, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, за умови що в подальшому такі добровольчі формування були включені до складу утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів;

    осіб, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах її проведення у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, але в подальшому такі добровольчі формування не були включені до складу утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів, і виконували завдання антитерористичної операції у взаємодії з утвореними відповідно до законів України військовими формуваннями та правоохоронними органами.

    Особи, зазначені в абзацах четвертому - восьмому частини другої цієї статті, у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою.

    Не підлягають призову на військову службу під час часткової мобілізації протягом шести місяців з дня звільнення з військової служби військовозобов’язані з числа громадян, які проходили військову службу за призовом під час мобілізації та були звільнені зі служби у запас (крім військовослужбовців, зарахованих на службу у військовому оперативному резерві першої черги). Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою".

    З повагою, Костянтин Гончаренко

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Дмитро!

    Доброго дня подав документи всі документи нотаріально посвідчені на відстрочку 14 вересня ,що я е студент фахового педагогічного коледжу за спеціальністю вчитель трудового навчання ,це моя друга освіта перша вища Спеціаліст , заяву в в ТЦК прийняли ,на другому екземплярі підпис поставили сказали за 10 днів буде відповідь , забрали тимчасове посвідчення ЛКК пройдена 16.03.2023 щоб проставити туди відстрочку , сьогодні дзвонив до військкомату сказали ще не підписано, чекають закону чи маю я право на відстрочку на даний час ,та якщо приймуть закон у редакції 9672-2 ?

    На даний час Ви однозначно маєте право на відстрочку. Але ТЦК, за зрозумілих причин, тягнутиме "ризину" з наданням Вам відстрочки.

    Вони, так само як і всі, чекають розгляду законопроєкту 9672 або альтернативного 9672-2. Після цього вже вони прийматимуть рішення більш охотно. І до тогож ж, по Закону все таки вони мають до 1 місяця на розгляд Вашої заяви, тому поки що треба чекати.

    Не секрет для Вас, що у випадку прийняття законопроєкту 9672 в нинішній редакції, Ви не матимете права на відстрочку. Тому раджу спробувати оформити "запасний" варіант.

    Успіхів. Всього доброго!

    Крикун Сергій  Павлович
    15%
    Крикун Сергій Павлович 7 місяців тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Констиуція України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):

    "Стаття 19. Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

    Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України...

    Стаття 58. Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи...

    Стаття 60. Ніхто не зобов'язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази.

    За віддання і виконання явно злочинного розпорядження чи наказу настає юридична відповідальність.".

    "ПОЛОЖЕННЯ про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/154-2022-%D0%B...):

    "10. Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки Автономної Республіки Крим, областей, мм. Києва та Севастополя, крім виконання функцій, зазначених у пункті 9 цього Положення:

    координують та здійснюють контроль за діяльністю підпорядкованих територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, контролюють дотримання ними вимог законодавства, виконання наказів і директив Верховного Головнокомандувача Збройних Сил, наказів і директив Міноборони, Міністра оборони, Головнокомандувача Збройних Сил, Генерального штабу Збройних Сил та інших органів військового управління;...

    13...Керівник районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки безпосередньо підпорядковується керівнику територіального центру комплектування та соціальної підтримки Автономної Республіки Крим, області, мм. Києва та Севастополя...".

    ---

    Доброго днея, пане Дмитре! У випадку відмови в оформленні відстрочки від призову подайте скаргу (під реєстрацію її вручення на Вашому примірнику) на ім'я керівника обласного ТЦК та СП про незаконість відмови (з обгрунтуванням порушення Конституції України як щодо заборони зворотної сили закону у часі (ст.58), так і щодо порушення вимоги дотримання службовцями РТЦК та СП чинного законодавства (ст.19)).

    Савченко Олександр
    17.5%
    Савченко Олександр 7 місяців тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Добрий день, Дмитро!

    сьогодні дзвонив до військкомату сказали ще не підписано, чекають закону чи маю я право на відстрочку на даний час ,та якщо приймуть закон у редакції 9672-2 ? - так, на даний час Ви маєте право на відстрочку. Це право є у Вас згідно діючої редакції статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" та не залежить від відповіді ТЦК/військкомату. Значення має лише ваш статус здобувача професійно-технічної освіти за денною формою навчання, що підтверджується довідкою про навчання або копією наказу/витягу з нього про зарахування на навчання. ТЦК не надає відстрочку, а лише оформлює її відповідною відміткою у військово-обліковому документі або окремою довідкою/відповіддю на заяву про відстрочку. При цьому, відстрочка діє до тих пір, допоки Ви маєте на неї право.

    У будь-якому разі, ТЦК має керуватися чинним законодавством, а не законопроектами, які ще навіть не були винесені на розгляд ВРУ. Тому раджу підготувати та подати до ТЦК скаргу з вимогою негайно оформити Вам відстрочку від мобілізації відповідно до вимог чинного законодавства України.

    Можу надіслати Вам зразок такї скарги.

    Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

    ПОЛОЖЕННЯ про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/154-2022-%D0%B...):

    11. Районні територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, крім функцій, зазначених у пункті 9 цього Положення:

    оформляють для військовозобов’язаних, резервістів відстрочки від призову під час мобілізації та в особливий період і воєнний час, які надаються в установленому порядку, а також ведуть їх спеціальний облік;

    Закон України "Про професійну (професійно-технічну) освіту" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/103/98-%D0%B2%...):

    Стаття 18. Типи закладів професійної (професійно-технічної) освіти

    До закладів професійної (професійно-технічної) освіти належать:

    професійно-технічне училище відповідного профілю;

    професійне училище соціальної реабілітації;

    вище професійне училище;

    професійний ліцей;

    професійний ліцей відповідного профілю;

    професійно-художнє училище;

    художнє професійно-технічне училище;

    вище художнє професійно-технічне училище;

    училище-агрофірма;

    вище училище-агрофірма;

    училище-завод;

    центр професійної (професійно-технічної) освіти;

    центр професійної освіти;

    навчально-виробничий центр;

    центр підготовки і перепідготовки робітничих кадрів;

    навчально-курсовий комбінат;

    навчальний центр;

    інші типи закладів освіти, що надають професійну (професійно-технічну) освіту або здійснюють професійне (професійно-технічне) навчання.

    Стаття 36. Здобувач освіти закладу професійної (професійно-технічної) освіти

    Здобувачі освіти (вихованці, здобувачі освіти) закладу професійної (професійно-технічної) освіти є суб’єктами професійної (професійно-технічної) освіти.

    Учень закладу професійної (професійно-технічної) освіти - це випускник закладу загальної середньої освіти II-III ступенів, зарахований до закладу професійної (професійно-технічної) освіти на навчання за програмами первинної професійної підготовки. Учню закладу професійної (професійно-технічної) освіти видається учнівський квиток.

    Слухач закладу професійної (професійно-технічної) освіти - це особа, зарахована до цього закладу на навчання за програмами професійного (професійно-технічного) навчання, у тому числі перепідготовки чи підвищення кваліфікації.

    Всього найкращого!

    Адвокат Евгений Александрович
    15%
    Адвокат Евгений Александрович 7 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброго вечора, Дмитро.

    ВРАХОВУЮЧИ ТЕ, ЩО ВИ СТУДЕНТ КОЛЕДЖУ ДЕННОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ, ТО ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:...

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;...".

    Всього доброго!

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 7 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Дмитро.

    ЗМІНИ ПОКИ ЩО НЕ ВІДБУЛИСЯ.

    ДІЇ ПРАЦІВНИКІВ ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), Є НЕЗАКОННИМИ.

    НА НЕЗАКОННІ ДІЇ ПРАЦІВНИКІВ ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), ВИ МАЄТЕ ПРАВО:

    1) ПОДАВАТИ СКАРГИ ДО:

    - ОБЛАСНОГО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ);

    - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ.

    2) ТЕЛЕФОНУВАТИ НА ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ:

    0 800 50 04 42

    Гарячі лінії | Міністерство оборони України (mil.gov.ua)

    - УРЯДОВУ ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    Урядова «гаряча лінія» 1545 працює цілодобово

    Дзвінки на урядову «гарячу лінію» 1545 з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Лайфселл для заявників безкоштовні.

    3) ТАКОЖ ШЛЯХОМ: "подачи административного иска в Окружной административный суд, в порядке Кодекса административного судопроизводства Украины":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2747-15

    Всього доброго!

    Пуха Наталія ТендерОк
    7.5%

    Доброго Дня

    Щодо вашого питанням

    Скаржіться на неправомірні дії працівників ТЦК та СП

    Скарги на роботу ТЦК закликають передавати через контакти окремих центрів за посиланням та через телефони гарячої лінії (0800500410; 0800500442).

    Успіхів


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України