Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 22 вересня 2023, питання №93224 250₴

Підтримка дитини коли не подавали на аліменти

Доброго дня. Швидке питання. Якщо колишня дружина живе закордоном з дитиною. На аліменти не подавала, але я всеодно виплачую по 15000 на дитячу карту в моно банку. Чи потрібно мені якось позначати ці платежі щоб потім не було проблем з виплатами аліментів через суд чи ще якихось проблем? На те з ким проживає дитина теж нічого не вирішувалось.

Відповіді юристів (7)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    40%

    Вітаю.

    Так, звичайно!

    Вам у призначенні платежу обов'язково потрібно вказувати: "аліменти на дитину, ПІБ, "__"___ р.н." Аби потім не довелось в судовому розгляді доводити факт сплати даної суми в якості аліментів. Така практика дуже поширена, і потім, на жаль, чоловікам доволі складно довести факт того, що кошти були сплачені в рахунок аліментів.

    Успіхів. Всього доброго!

    Турчин Ярослав Александрович

    Вітаю Вас, Олег!

    Так, в призначені платежу треба зазначати їх цільове призначення (аліменти або кошти на утримання дитини), із зазначенням прізвища, імені та по батькові дитини, адже в інакшому випадку державний виконавець відмовиться їх ідентифікувати як допомога на дитину та зараховувати як аліменти, у разі, якщо дружина таки вирішить звернутись до суду.

    Крім того, це має бути саме Ваша картка. Або якщо це платежі з терміналу чи через касу, у Вас мають зберігатися оригінали чеків / квитанцій.

    Слід нагадати, що наразі це може бути навіть не відкритий судовий процес, а звичайний винесений суддею без розгляду питання по суті - судовий наказ, який одразу надсилається до виконавчої служби на виконання. Навіть на цьому сайті дуже часто бувать звернення людей, які ось так "потрапили", допомагаючи своїм дружинам готівкою і на картку, але не зазначаючи відповідні суми як аліменти чи на утримання дитини... тож потім дуже складно доводити факт цільового призначення.

    Звісно на будь-яку підлість завжди можна відповісти своєю, підкріпленою юридичними інструментами, наприклад подати позов про повернення коштів, отриманих в якості безпідставного збагачення... але це час і витрати. Дійсно краще будь-які платежі з карти у призначенні платежу помічати конкретною ціллю. Це Вам підтвердить кожний бухгалтер та пристойний юрист.

    Як то говориться - не знаєш як вчинити, вчиняй по закону. Тоді буде спокійніше.

    Гарного Вам вечора!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    60%

    Доброго дня, Олеже!

    Так, Вам обов'язково треба переказувати кошти на дитину із зазначенням мети платежу - зокрема, "на утримання дитини" або "на аліменти для дитини".

    Крім того і по можливості Ви можете укласти з дружиною нотаріально завірений договір щодо порядку здійснення батьківських прав та визначення місця проживання дитини, включно із визначенням розміру аліментів на дитину, які Ви зобов'язуєтесь виплачувати. В останньому випадку Вас ніхто не зможе обвинуватити в тому, що Ви не утримуєте свою дитину і не берете участь у її вихованні.

    Форма такого договору є у кожного практикуючого нотаріуса.

    Договір про здійснення батьківських прав та визначення місця проживання дитини, як також про визначення розміру аліментів має бути складений відповідно до вимог Сімейного кодексу України,

    В договорі обов’язково треба вказати:

    з ким із батьків буде жити дитина

    яку участь братиме у забезпеченні умов її життя, той з батьків, який буде проживати окремо;

    умови здійснення права на виховання дитини того з подружжя, який проживатиме окремо;

    аліменти на дитину у твердій грошовій сумі або у частці від доходу.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 7 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Треба укласти нотаріальний договір про сплату і сплачувати з чітким призначенням платежу.

    Інакше можуть бути потім невизнання з боку матері і суд встановить заново визначені суми на дитину і визначити місуе проживання дитини. З одним з батьків.

    Порядок проведення оплати засобів по догляду за дитиною залежить від способу домовленості. Це може бути:

    добровільні виплати за мирною угодою батьків;

    перерахування аліментів за договором;

    сплата згідно з рішенням суду.

    Кожен спосіб передбачає свої форми і порядок дій. Як відбувається оплата за кожним видом і які тонкощі потрібно знати кожному - далі в статті.

    ДОБРОВІЛЬНЕ ПЕРЕРАХУВАННЯ АЛІМЕНТІВ

    Якщо батьки після розлучення прийшли до мирного вирішення сплати аліментів, обопільно з'ясували суму і спосіб перерахування, то це добровільні виплати. Подружжя визначають той спосіб оплати, який буде зручний кожному. Це може бути:

    готівковий розрахунок;

    безготівковій розрахунок;

    поштовий переказ або переклад за допомогою спеціальний фірм (Western Union і ін.).

    Платнику слід пам'ятати, що в разі добровільних виплат необхідно зберігати письмове підтвердження про те, що сталася сплата аліментів. Це служить захистом в тому випадку, якщо партнер (з яким проживає дитина) вирішить стягнути аліменти за минулий період. З підтверджуючими документами довести в суді, що виплати відбувалися щомісяця без затримок, не складе труднощів. Якщо ви оплачуєте готівкою при зустрічі, вимагайте письмову розписку про отримання коштів. У ній повинна бути вказана інформація про те, що отримані аліменти в такому-то розмірі за певний період. У разі безготівкового розрахунку зберігайте квитанцію з кожної процедури, де вказані ПІБ відправника, ПІБ одержувача, призначення платежу (вказувати інформацію, що виплачуються аліменти із зазначенням необхідного періоду і ПІБ дитини) і дата проведення операції. Переказ можна здійснювати за допомогою будь-якого банку. Оплату можна робити на розрахунковий рахунок дитини або іншого з батьків. У разі поштового переказу здійснюйте операцію з повідомленням про отримання коштів.

    СПЛАТА АЛІМЕНТІВ ЗА ДОГОВОРОМ

    Сімейний кодекс України передбачає можливість сплати аліментів згідно із договором. Обопільно підписаний і нотаріально завірений договір дає можливість батькам добровільно врегулювати питання сплати аліментів. У документі вказано порядок проведення оплати, форма, способи і терміни виплати аліментних платежів. Всі пункти договору підлягають обов'язковому виконанню обох сторін. Форма виплат може бути:

    Готівкова. Такий спосіб передбачає передачу коштів із рук в руки. Для підтвердження факту здійснення виплати повинна бути складена письмова розписка, в якій фіксується сума, призначення коштів (аліменти за договором за певний період).

    Безготівкова. Гроші перераховуються за допомогою будь-якого банку на рахунок дитини або матері/батька, з ким проживає неповнолітній. Підтвердженням служить квитанція, де вказані ПІБ одержувача та відправника, призначення платежу і дата.

    Щоб виключити можливі конфлікти, документи письмового підтвердження повинні бути правильно оформлені.

    ВИПЛАТА АЛІМЕНТІВ ЗГІДНО З РІШЕННЯМ СУДУ

    Після розлучення через суд перерахування аліментів контролюється за допомогою виконавчої служби. Самостійно платник перекази не робить. Виплата відбувається відразу з заробітку платника з місця роботи. Відповідальність за правильність платежу несе особа, яка відповідає за виплату зарплати. У разі виникнення конфліктних ситуацій, платник може звернутися в бухгалтерію і зажадати відповідні довідки про перерахування аліментів з його доходу.

    ЯК ВИПЛАЧУЮТЬСЯ АЛІМЕНТИ В РАЗІ ВТРАТИ РОБОТИ

    Якщо після рішення суду, платник стає безробітним, то виплати все одно тривають. В цьому випадку тому, хто виплачує аліменти, необхідно стати на біржу праці. Перерахування будуть відбувається з допомоги, що виплачується у зв'язку з втратою роботи.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, якщо не має рішення суду про сплату АЛІМЕНТІВ, то це і не вважається аліментами. У вашому випадку ви виконуєте свої батьківські обов'язок, що до утримання дитини. Тим паче ви перераховуєте кошти на дитячу картку. Цього буде цілком достатньо у випадку судового спору, щоб довести що ви утримуєте дитину

    Тому вам нічого хвилюватися.

    У вашому випадку, якщо ви чогось побоюєтесь, вам краще заключить нотаріально завірену угоду з жінкою про утримання дитини, зазначивши там всі умови такого утримання.

    Середницький Євгеній Вікторович
    Середницький Євгеній Вікторович 7 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 11 років досвіду

    Вітаю, хочу сказати, що призначення платежу вказуйте обов'язково, але без нотаріального договору це всеодно не зможе вас вберегти від позову, Якщо дружина захоче подати позов чи заяву про видачу судвого наказу вона його подасть. І Ви навіть маючи квитанції з призначенням аліментів, не будете застраховані від позову. Виняток це лише стягнення аліментів за минулі 3 роки, які обраховуються до дати подання позову чи заяви про видачу наказу. Проте слід зазначити, що такі вимоги задовольняють дуже рідко, адже сторона, яка заявляє таку вимогу має довести що вона протягом 3 років зверталася з вимогою про сплату, а інша сторона ухилялася. Можете також укласти договір дарування нерухомсті врахунок сплати аліментів за весь період їх сплати. Він правильно називається

    Договір про припинення права на аліменти у зв'язку з передачею нерухомого майна

    СК України у ст. 190 передбачено припинення права на аліменти на дитину у зв’язку з набуттям права власності на нерухоме майно. Це означає, що той із батьків, з ким проживає дитина, і той із батьків, хто проживає окремо від неї, з дозволу органу опіки та піклування можуть укласти договір про припинення права на аліменти для дитини у зв’язку з передачею права власності на нерухоме майно (житловий будинок, квартиру, земельну ділянку).

    Укладення такого договору позбавляє того з батьків, хто відступив нерухоме майно, обов’язку грошового утримання дитини у вигляді сплати аліментів, однак, згідно ч. 3 ст. 190 СК України, не звільняє його від обовʼязку брати участь у додаткових витратах на дитину.

    Право власності на нерухоме майно за таким договором виникає з моменту державної реєстрації цього права відповідно до закону.

    Особливості договору про припинення права на аліменти у зв'язку з передачею нерухомого майна
    • Договір про припинення права на аліменти у зв'язку з передачею нерухомого майна укладається в письмовій формі, нотаріально посвідчується і підлягає державній реєстрації.
    • Якщо дитина досягла чотирнадцяти років, вона бере участь в укладенні цього договору.
    • Набувачем права власності на нерухоме майно є сама дитина або дитина і той із батьків, з ким вона проживає, на праві спільної часткової власності на це майно.
    • У разі укладення такого договору той із батьків, з ким проживає дитина, зобов'язується самостійно утримувати її.
    • На майно, одержане за договором не може бути звернене стягнення.
    • Майно, одержане дитиною за цим договором, може бути відчужене до досягнення нею повноліття лише з дозволу органу опіки та піклування.
    • За позовом відчужувача нерухомого майна договір, може бути розірваний у разі невиконання тим із батьків, з ким проживає дитина, обов'язку по її утриманню.

    Виходячи з вимог частини четвертої статті 55 Закону України «Про нотаріат», посвідчення договору про припинення права на аліменти для дитини у зв'язку з передачею права власності на нерухоме майно провадиться за місцезнаходженням цього майна або за місцем реєстрації однієї із сторін відповідного правочину.

    Види майна

    Види майна, яке можна передати за цим договором - все майно, що передбачене ст. 181 ЦК України, де зазначено, що до нерухомих речей (нерухоме майно, нерухомість) належать земельні ділянки, а також об’єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення. До нерухомих речей належать: земля, будинки, споруди як житлового, так і вироб­ничого призначення.

    Суб'єкти договору

    Договір укладається між батьками.

    Якщо дитина досягла 14-річного віку, вона бере участь в укладенні цього договору.

    Набувачем права власності на нерухоме майно є сама дитина або дитина і той із батьків, з ким вона проживає, на праві спільної часткової власності на це майно.

    З повагою адвокат Євгеній Середницький.
    Гретченко Павло  Євгенович
    Гретченко Павло Євгенович 7 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 15 років досвіду

    в переводі указуети аліменти ! так буде спокійніше!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України