Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 25 сентября 2023, вопрос №93415 400₴

Як виїхати за кордон

Доброго дня, всім, шановним юристам! Питання таке: в мене дружина інвалід ІІІ групи. Чи можу я виїхати за кордон? Читав, що тільки, коли І або ІІ група. Проясніть мені будь ласка. Буду дуже вдячний!

Ответы юристов (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Олександре!

    Ви маєте право на виїзд у зв'язку з інвалідністю дружини незалежно від її групи!

    Згідно змін, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1044 та внесені до Правил перетинання державного кордону громадянами України, Ваша підстава для виїзду та перелік документів, необхідних для того, зазначені наступним чином:

    21. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю і супроводжують таких дружину (чоловіка) для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують

    родинні зв’язки,

    інвалідність;"

    Отже для виїзду Вам треба супроводжувати дружину за кордон та, крім паспорту, мати на руках свідоцтво про шлюб та посвідчення інваліда дружини.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Олександр Клиент 7 месяцев назад

    Дякую! Як можна до Вас подзвонити? Є ще питання.

    Богачевська Ольга Дмитрівна

    Вітаю.

    Так, маєте право.

    До Постанови КМУ від 27 січня 1995 р. № 57 «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України» вказано, що у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану передбачена можливість виїзду закордон чоловіків, які супроводжують батьків (своїх чи дружини/чоловіка) 1-2 групи, а от стосовно дружини обмеження по групі інвалідності немає, оскільки дружина може бути з будь-якою групою інвалідності.

    Супроводжувати інваліда III групи можливо тільки в тому випадку, якщо це дружина з інвалідністю. В інших випадках супровід осіб з інвалідністю 3 групи не передбачено.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, ви маэте право на перетин кордону для супроводу жінки. Тут головне наявність інвалідності у жінки, група ролі не грає.

    Для перетину кордону вам потрібно мати такі документи

    Свідоцтво про шлюб

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда або довідка про надання допогти у зв'язку з інвалідністю дружини

    Закордонні паспорти.

    Дане питання передбачено правилами перетину кордону

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#n...

    особи, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю і супроводжують таких дружину (чоловіка) для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність;


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України