Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Уголовное право, 27 сентября 2023, вопрос №93583

Чи є в даному випадку підстава для зворотної дії кримінального закону в часі?

У листопаді 2008 р. Івченко вчинив крадіжку чужого майна на суму 800 грн. На момент вчинення злочину вказана сума перевищувала три неоподатковуваних мінімуми доходів громадян, у зв’язку з чим скоєне було кваліфіковане за ч. 1 ст. 185 КК України. З 1 січня 2009 р. податкова соціальна пільга була встановлена в розмірі 302 грн 50 коп., у зв’язку з чим вартість викраденого стала меншою за три неоподатковуваних мі- німуми доходів громадян. У лютому 2009 р. Івченко подав клопотання про закриття його кримінальної справи, оскільки на той момент крадіжка на суму 800 грн вже не тягнула кримінальної відповідальності.
До відома: відповідно до ч. 1 ст. 51 Кодексу України про адміністративні правопорушення вважається дрібною і тягне адміністративну відповідальність крадіжка на суму до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (рівних податковій соціальній пільзі). Крадіжка на більшу суму тягне вже кримінальну відповідальність на підставі ст. 185 КК України.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України